Vă prezentăm EpiShuttle

Este o capsulă de transport reutilizabilă, pentru câte un singur pacient, concepută pentru a-i asigura un nivel maxim de siguranță și confort în timp ce primește terapie intensivă. Seamănă cu un incubator de neonatologie, dar cu dimensiunea potrivită pentru adulți.

Pandemia a generat o creștere bruscă a cererii de EpiShuttle, care fusese creată în 2015, atunci când câțiva medici de la Spitalul Universitar din Oslo (Norvegia) tratau pacienți bolnavi de Ebola în Africa de Vest și în Norvegia.

Având în vedere riscurile pe care le implică transportul pacienților infectați, echipa a conceput echipamente medicale care să-i protejeze atât pe pacienți, cât și pe cei din jur. În ultimele luni, tehnologia a fost utilizată pe scară largă în multe țări europene, inclusiv în Danemarca și Germania, pentru a transfera la spital pacienții infectați cu coronavirus și aflați în stare gravă.

„Personalul medico-sanitar face un efort admirabil atunci când îi transportă pe pacienți. În același timp, își pune în pericol propria sănătate. Dar dacă ar trebui să dezinfectăm toate elicopterele, aeronavele și ambulanțele după fiecare transport, întregul sistem s-ar putea prăbuși”, spune Ellen Cathrine Andersen, directorul general al EpiGuard – compania medicală norvegiană înființată de medicii care au dezvoltat EpiShuttle.

EpiShuttle © Epiguard, 2020

EpiShuttle © Epiguard, 2020

Germania

Dr. Jörg Braun © DRF Luftrettung

Dr. Jörg Braun © DRF Luftrettung

Dr. Jörg Braun este șeful Departamentului Medicină din cadrul DRF Luftrettung, un serviciu german de ambulanță aeriană. În ultimii ani, Jörg și echipa sa au verificat dacă EpiShuttle este potrivit pentru transportul pacienților cu boli infecțioase, cum ar fi rujeola, gripa, tuberculoza și meningita.

La izbucnirea epidemiei provocate de coronavirus, serviciul a fost în măsură să achiziționeze capsulele de izolare în termen scurt.

Până la sfârșitul lunii noiembrie 2020, a efectuat 448 de misiuni legate de coronavirus, iar în 42 dintre ele a folosit EpiShuttle.

„Cele 11 capsule EpiShuttle pe care le deținem reprezintă o investiție importantă în siguranța și sănătatea pacienților și a echipajelor”, afirmă Jörg.

©DRF Luftrettung, 2020

© DRF Luftrettung, 2020

Danemarca

Bo Elbæk Pedersen

Bo Elbaek Pedersen © Unitatea prespitalicească din Regiunea centrală a Danemarcei, 2018

Faceți cunoștință cu Bo Elbæk Pedersen. Este șeful Departamentului Urgențe Sanitare din Unitatea prespitalicească a Regiunii centrale a Danemarcei. Pentru Bo, avantajul EpiShuttle este că permite transportul sigur al pacienților și că, datorită tehnologiei de izolare, personalul care asigură prima intervenție și personalul medical nu se infectează.

„EpiShuttle ne permite să tratăm în siguranță pacienții cu boli infecțioase diverse, dar și să protejăm sănătatea personalului”, spune Bo.

În perioada ianuarie-noiembrie 2020, EpiShuttle a fost folosit de 31 ori, din care de 17 pentru transferul la spital al unor pacienți cu coronavirus aflați în stare critică.

În martie 2020, în premieră pentru Danemarca, EpiShuttle a fost utilizat într-un elicopter care a efectuat o operațiune de căutare și salvare. De atunci, este foarte clar cât de utilă este această tehnologie pentru a transporta aerian bolnavi, în special pe cei din zone izolate sau de pe una din numeroasele insule daneze.

© Unitatea pre-spitalicească din Regiunea centrală a Danemarcei, 2020

© Unitatea prespitalicească din Regiunea centrală a Danemarcei, 2020

Ce urmează pentru EpiShuttle?

Succesul EpiShuttle a demonstrat valoarea investițiilor în cercetarea și inovarea în domeniul medical. În prezent, UE finanțează un proiect de cercetare care vizează să îmbunătățească acest dispozitiv, pentru a-l face și mai eficient în lupta împotriva coronavirusului și a altor boli. EpiShuttle 2.0 își propune să adauge tehnologia modernă de dezinfectare cu gaz pentru a face capsulele mai rentabile pe termen lung.

Răspunsul UE la pandemie

Este posibil ca în viitor epidemiile de boli infecțioase să devină mai frecvente, în special atunci când sunt combinate cu stilul nostru de viață modern și cu tiparele de călătorie internaționale. Este esențial să se facă investiții în tehnologii medicale revoluționare, care să ne ajute să limităm răspândirea oricărui virus și să le oferim pacienților îngrijiri medicale vitale.

Este exact ce face UE acum, finanțând proiecte inovatoare care vizează pandemia, de la diagnosticare la tratamente, de la vaccinuri la pregătirea pentru viitoare epidemii.