Dit is Maria Ortner

© ATM, 2020

Maria Ortner © ATM, 2020

Ze werkt bij Abfallwirtschaft Tirol Mitte GmbH in Oostenrijk, waar ze het project Surface (Smart Urban Re-Use Flagship Alliances in Central Europe — vlaggenschipallianties voor slim stedelijk hergebruik in Centraal-Europa) beheert.

Dit initiatief wordt gefinancierd door de EU en is gericht op afvalvermindering. Maria en haar team hebben een slim hergebruikpark ontwikkeld voor de districten Innsbruck en Schwaz.

Wat is een slim hergebruikpark?

Een slim hergebruikpark is een netwerk van lokale diensten en digitale instrumenten voor afvalvermindering. Dat zijn onder andere reparatiecafés en creatieve workshops voor hergebruik, plekken waar mensen bij elkaar kunnen komen om onder andere huishoudelijke producten en apparaten te repareren in plaats van nieuwe producten te kopen.

Het bijbehorende digitale platform heet Noamol.at. Dit platform is sinds 2019 beschikbaar en is uitgegroeid tot een virtuele ruimte waar lokale organisaties, initiatieven en startups, maar ook burgers tips kunnen uitwisselen over manieren om milieuvriendelijker te leven. De site biedt informatie over het hergebruik en de reparatie van oude voorwerpen en over toekomstige evenementen in de buurt op het gebied van duurzaamheid.

“Zonder de EU-financiering zou het platform nu niet in deze vorm bestaan.”

© noamot.at_northtight creative

Opleidingssessie in Midden-Tirol, Oostenrijk © noamot.at/northtight creative

Duurzaam blijven tijdens een crisis

Als gevolg van de pandemie moesten enkele Surface-workshops online plaatsvinden. Dat weerhield Maria en haar team er niet van het project uit te breiden.

Omdat ze digitaal gingen werken, kreeg het project nog meer aandacht. Het team werkte samen met een lokale influencer, die hielp meer dan 700 000 mensen online te bereiken en meer steun te krijgen voor het repareren, hergebruiken en recyclen van producten.

“Het onderwerp is nu relevanter dan ooit. Hergebruik en een recht op reparatie kunnen de samenleving tijdens een crisis onafhankelijker en weerbaarder maken.”

© noamot.at_northtight creative

Upcyclingworkshop in Midden-Tirol, Oostenrijk © noamot.at/northtight creative

Een groenere toekomst voor Europa

Het slimme hergebruikpark van Tirol is slechts een deel van het verhaal. Het Surface-project brengt partners uit negen Europese landen samen om overtollig afval tegen te gaan en in Italië, Duitsland, Polen en Hongarije zijn vergelijkbare “parken” opgericht.

“Zonder de Europese financiering zou de uitwisseling van kennis met andere Europese regio’s niet in deze mate mogelijk zijn. Het was erg inspirerend om te zien hoe hergebruik en reparatie in heel Europa kunnen plaatsvinden op het niveau van burgers, gemeenschappen en overheden.”

De Europese Green Deal is de blauwdruk om ervoor te zorgen dat er in de Unie voortaan meer aandacht wordt besteed aan het milieu. Dit betekent niet alleen dat emissies moeten worden teruggedrongen, maar ook dat onze economie, samenleving en industrie moeten worden gemoderniseerd. In de komende tien jaar zal er ten minste 1 biljoen euro beschikbaar worden gemaakt voor duurzame investeringen en zal duurzame financiering centraal komen te staan in het financiële stelsel van de EU. Op de kortere termijn zal er een herstelfonds van 750 miljard euro beschikbaar worden gemaakt, zodat we de coronacrisis te boven kunnen komen en een groener, duurzamer en veerkrachtiger Europa kunnen opbouwen.

© European Union, 2020

Een kleermaker © Europese Unie, 2020