Vragen? Re-open EU!

Mag ik naar dat ene land op reis? Of gewoon even snel de grens over? Moet ik me laten testen en moet ik in quarantaine? Waar moet ik een mondkapje dragen? Welke voorzieningen en attracties zijn er open? Kijk voor deze informatie en meer op Re-open EU. Het is een speciale website met alle regels op het gebied van gezondheid, veiligheid en reizen in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Met een landkaart waarop kleuren een indicatie geven van de besmettingsgraad, naast exacte dagelijkse cijfers.

Voor Alessandro Rainoldi, als wetenschappelijk medewerker van de EU nauw betrokken bij de ontwikkeling van het platform, is Re-open EU nu al een groot succes. Sinds de start in juni 2020 kreeg Re-open EU al meer dan 8 miljoen bezoekers.

"We waren verrast... zo'n positieve respons hadden we niet verwacht."

Helemaal op de hoogte, dankzij Re-open EU

De website is nu ook beschikbaar als app voor smartphones.

Re-open EU is erg nuttig voor Europeanen die bij vrienden en familie elders in Europa op bezoek gaan, maar ook voor bedrijven die op verschillende plaatsen in de EU actief zijn. Sommige tevreden gebruiker hebben ons over hun ervaringen verteld.

Man using Re-open EU, ©European Union, 2020

Man die Re-open EU gebruikt © Europese Unie, 2020

België

Geoffrey werkt voor de Belgische politie op de luchthaven van Charleroi. Hij vond Re-open EU zo handig dat hij het heeft aanbevolen aan collega’s.

"Re-open EU is formidabel, niet alleen voor ons bij grenscontroles op de luchthaven, maar ook voor Europese burgers. Gezien de chaos die er door de coronacrisis was ontstaan, moest de EU zorgen voor een praktisch en gebruiksvriendelijk hulpmiddel dat een duidelijk overzicht geeft van de epidemiologische situatie en nationale maatregelen in elk land. Ik kan dit initiatieven alleen maar toejuichen."

Finland

Re-open EU gaf Irene de informatie die zij nodig had om deze zomer naar het buitenland te kunnen.

"In de zomer hebben we met de auto verschillende Europese landen bezocht. Uw site was erg nuttig, zowel bij het plannen van de reis, als onderweg. Vanuit Finland leek het alsof we nergens heen konden, maar de informatie op Re-open EU gaf een ander perspectief en bevatte duidelijke aanbevelingen en regels voor elk land. Hartelijk dank!

Duitsland

Bernd werkt bij een technisch bedrijf in Duitsland. Re-open EU heeft hem geholpen om ondanks de coronacrisis zijn werk te blijven doen, en hij vindt het enorm handig.

"Wij zorgen voor de installatie en het onderhoud van machines in verschillende Europese landen. We kijken altijd op deze site als we onze reis plannen, het is een goede plek om informatie te vinden. Vormgeving en fuctionaliteit zijn dik in orde."

Hongarije

Tibor uit Hongarije vond het heel nuttig om alle informatie van alle EU-landen op één plaats bij elkaar te hebben.

"Die ene landkaart vind ik een geweldig idee – de aanpak in de EU was volgens mij veel te versnipperd, dit is ten minste een stap in de goede richting."

Couple walking to the train, © European Union, 2020

Koppel neemt de trein © European Union, 2020

Vrij verkeer

Vrij verkeer hoort onlosmakelijk bij de Europese manier van leven. De EU pakt natuurlijk de grote problemen in verband met de coronacrisis aan, zoals de vaccins en de werkgelegenheid, maar ze denkt ook aan de dagelijkse zorgen van de burger. Dankzij Re-open EU kan iedereen veilig reizen, de coronamaatregelen overal in Europa op de voet volgen, en betrouwbare feiten en cijfers vinden. De Europese landen hanteren nog verschillende beperkingen, maar in EU-verband helpen ze de burger gezamenlijk met advies en informatie.