De coronacrisis heeft ons leven fundamenteel veranderd. De pandemie heeft gevolgen in heel Europa voor zowel werk, vrijetijdsbesteding en reizen, maar ook onderwijs. Maandenlang moesten scholen en universiteiten hun deuren sluiten en werden onlinelessen het nieuwe normaal. Maar onderwijs stopt niet bij de schoolpoort, en overal doen leerkrachten hun uiterste best om te zorgen dat geen enkele leerling of student achterop raakt.

Hier zijn zeven verhalen.

België

België

Florence Defourny

Florence Defourny © Technocité, 2020

Dit is Florence Defourny. Ze is loopbaanadviseur bij het kenniscentrum voor creatieve bedrijven, Technocité, bij Bergen in Wallonië. Ze helpt volwassenen en werkzoekenden de nodige vaardigheden te ontwikkelen om in de digitale en creatieve sector aan de slag te kunnen.

Maar door de pandemie kwam alles dat zij en haar collega's hadden opgebouwd, stil te staan. Tijdens de eerste nationale lockdown in het voorjaar moesten in het hele land allerlei onderwijsinstellingen maandenlang hun deuren sluiten. Voor Technocité zat er maar één ding op: snel aanpassen, want anders zou het centrum moeten stoppen.

Met 3,3 miljoen euro subsidie van de EU kon Technocité zijn werkmethoden opnieuw uitvinden. Alle lessen werden voortaan online georganiseerd, zodat iedereen zijn les op afstand kon volgen.

"Dankzij de EU-financiering konden we na twee dagen weer lesgeven, online, en zeven van de negen opleidingen konden we net als voorheen voortzetten."

Florence en haar leerlingen

Florence en haar leerlingen ©Technocité, 2020

Ondanks de uitdagingen hebben Florence en haar leerlingen ook positieve ervaringen aan de crisis overgehouden. Ondanks de virtuele omgeving onderhielden veel studenten toch contact en bleven ze werken aan hun toekomstige loopbaan.

"Onze manier van lesgeven is veranderd, aangepast aan de toekomst van het digitaal onderwijs, en zo hebben we nieuwe manieren gevonden om onze boodschap over te brengen."
Kroatië

Kroatië

Ivana

Ivana © Carnet, 2020

Dit is Ivana Mažar Marušić. Ze geeft les op basisschool Dragutin Tadijanović in Vukovar, Kroatië. Vanwege de pandemie moesten onderwijzers overschakelen op afstands- en online-onderwijs.

"Iedereen moest een extra inspanning leveren om de transitie te laten slagen."

De EU werkte samen met CARNET (het Kroatisch academisch en onderzoeksnetwerk) om scholen in het hele land uit te rusten met hoogtechnologische klaslokalen. 920 leerkrachten en meer dan 6000 leerlingen kregen zo laptops, tablets, presentatiemiddelen en sneller internet ter beschikking. En dat is nog maar de eerste fase van het driejarige proefproject e-Schools. In de eerste fase krijgen 700 lagere en middelbare scholen – de helft van alle Kroatische scholen – uiterlijk eind 2022 de nodige apparatuur voor afstandsonderwijs.

Voor Ivana en vele andere leraren in Kroatië betekent de EU-steun dat leerlingen van thuis kunnen blijven leren en dat de scholen klaar zijn voor de toekomst, wat die ook moge brengen.

"Met de hulp van de EU en CARNET hebben we een nieuw onderwijsniveau bereikt en het concept lesgeven voor altijd veranderd."
Tsjechië

Tsjechië

Jiří Nekola

Jiří Nekola © NPI ČR, 2020

Dit is Jiří Nekola, projectmanager bij SYPO: het stelsel voor de ondersteuning van de professionele ontwikkeling van leerkrachten en schoolhoofden, georganiseerd door het Tsjechische nationale pedagogisch instituut.

Tijdens de lockdown krijgen niet alleen de leerlingen online les, ook de leerkrachten worden online bijgeschoold via hun eigen virtuele ondersteuningstool. Met subsidie van de EU kon het SYPO veel webinars en onlinemiddelen aanbieden.

De lockdown veroorzaakt grote sociale, economische en psychologische problemen, en daardoor is het belangrijker dan ooit om te zorgen dat jongeren het contact met hun opleiding en dagelijkse routines niet verliezen. Daarom ook vinden de EU en het Tsjechisch nationale pedagogisch instituut het zo belangrijk dat leerkrachten leren hoe ze met deze nieuwe situatie moeten omgaan.

"We hebben in de bijscholing van leerkrachten bijzondere aandacht besteed aan online lesgeven en onlinecommunicatie."

Het project heeft veel mensen bereikt, de webinars zijn meer dan 150.000 keer bekeken en veel leerkrachten delen hun ervaringen op een speciaal forum. Van dat online leren profiteren zowel leerkrachten als leerlingen. Al zullen sommige leerlingen zeggen dat de leerkrachten nu eindelijk eens een koekje van eigen deeg krijgen!

Cyprus en Griekenland

Online-training © Sea of Experience, 2021

Online-training © Sea of Experience, 2021

Het begint al met een intrigerende naam: Sea of Experience. Bij dit door de EU gefinancierde project, gecoördineerd door Nikos Ventikos, wordt een opleidings- en begeleidingsprogramma opgezet voor jonge professionals in Cyprus en Griekenland met belangstelling voor de blauwe economie: zeevervoer, scheepsbouw en -reparatie, havens en de cruise-industrie.

De maritieme sector in het oostelijke Middellandse Zeegebied bloeit en er zijn veel vacatures. Maar veel bedrijven die personeel zoeken, stuiten op hetzelfde probleem: er zijn te weinig kandidaten met kennis van de sector. Sea of Experience is nu precies in dat gat gesprongen: het wil de vaardigheidskloof tussen de bestaande opleidingen en de behoeften van de arbeidsmarkt overbruggen.

Het project is pas een jaar geleden opgestart, kort na het begin van de coronacrisis. Maar die heeft Nikos en zijn team niet kunnen afschrikken. De workshops zijn nu online en er is een e-platform ontwikkeld. Dat platform barst van de digitale hulpmiddelen zoals virtual reality-video's, onlinewedstrijden, opleidingstools en forums waar studenten met hun klasgenoten en begeleiders kunnen chatten.

"Sea of Experience beschikt over allerlei coronaproof oplossingen om in het 'nieuwe normaal' te kunnen doorgaan met opleidingen, cursussen en begeleiding,” aldus Nikos.

Ondanks de problemen is Nikos ervan overtuigd dat het project de Europese maritieme sector toch kan helpen de crisis te boven te komen.

Letland

Letland

Marta Muižniece

Marta Muižniece © Europese Commissie, 2020

Dit is Marta Muižniece, een student uit Letland. Samen met 230 andere studenten van 15 universiteiten heeft ze meegedaan aan een landelijke online-uitdaging: CrisisLab. Het draaide om het oplossen van problemen in verband met de coronapandemie.

Samen met haar team heeft Marta een digitaal platform ontwikkeld dat digitaal onderwijs voor zowel studenten als docenten beter moest maken.

"Ik stond ervan versteld hoe goed studenten van thuis uit complexe problemen kunnen oplossen."

In totaal werden 24 ideeën ontwikkeld, waaronder een armband om de gezondheid van coronapatiënten te controleren, een wegwerpsysteem om patiënten te vervoeren, en milieuvriendelijke verpakkingen als alternatief voor plastic. Om de beste oplossingen van CrisisLab verder uit te werken, werd 20.000 euro beschikbaar gesteld.

Het programma, gesubsidieerd door het EU-project "Innovatiesubsidies voor studenten", stimuleert innovatief denken, creatieve vaardigheden en ondernemerschap en is een voorbeeld voor de manier waarop de volgende generatie van Europa ons kan helpen om actuele problemen op te lossen.

Polen

Polen

Arkadiusz Nowalski

Arkadiusz Nowalski © UMSejny, 2020

Arkadiusz Nowalski is de burgemeester van Sejny, een kleine gemeente in het oosten van Polen. Omdat veel kinderen thuis geen computer of internet hadden, werd in de lockdown beslist om laptops en tablets uit te delen, en mobiel internet op te zetten zodat kinderen online de les konden volgen.

De hulp maakte deel uit van het initiatief voor afstandsonderwijs dat in het voorjaar met 80 miljoen euro steun van de Europese Unie werd gelanceerd om het onderwijs op gang te houden.

"Dankzij het initiatief voor afstandsonderwijs konden onze kinderen onbelemmerd thuis verder leren. Dat is echt geweldig."

New laptops

Nieuwe laptops © Centrum Projektów Polska Cyfrowa, 2020

Arkadiusz is dankbaar dat het geld zo snel beschikbaar was. Aanvankelijk dacht de gemeente andere projecten voor 2020 te moeten schrappen om leerlingen van de minder kapitaalkrachtige gezinnen een computer te kunnen geven. Maar met steun van de EU zijn scholen overal in Polen nu klaar voor het digitale tijdperk in het onderwijs. Ondertussen hebben al meer dan 23.000 scholen steun gekregen, voor in totaal meer dan 335.000 leerlingen.

Portugal

Portugal

Hugo Marques

Hugo Marques @Hugo_Marques/EPRAL_2020

Dit is Hugo Marques, coördinator van een cursus multimedia aan de EPRAL, een school voor beroepsonderwijs in Évora, in de Portugese Alentejo.

Met financiële steun van de EU konden de leerlingen en docenten van de EPRAL hun onderwijs flink verbeteren. De leerlingen kunnen hun technische multimedia-projecten nu ontwikkelen en presenteren via nieuwe online-tools, en met hun docenten communiceren via een videoverbinding.

"Het onderwijs zal nooit meer hetzelfde zijn. We moeten onze leerkrachten bijscholen in het gebruik van onlinetechnologie zodat ze de leerlingen beter, veiliger, toegankelijker en aantrekkelijker onderwijs kunnen bieden."