Manapság egyre többen teszik fel a kérdést vásárlás előtt: Mennyire környezetbarát ez a termék?

A nagymértékű hulladéktermeléssel járó „gyors divat” (fast fashion) napjai leáldozóban vannak. Egyre inkább teret nyer az a gondolat, hogy a ruházkodás és a divat terén is egy fenntarthatóbb modellre kell áttérni, felismerve, hogy a környezet- és az éghajlatvédelem ezen a területen is megkerülhetetlen. A koronavírus-válság is a katalizátor szerepét töltötte be: segített ráébreszteni az embereket a fenntarthatóság fontosságára, ami kéz a kézben jár a nemek közötti egyenlőséggel.

A nemek közötti egyenlőség és a válság

A textil- és divatiparban, ahol a szakképzett munkaerő többségét nők teszik ki, a járványügyi korlátozó intézkedések miatt sokan veszítették el a munkahelyüket. Amikor Indiában a koronavírus miatt az egész ország lezárás alá került, és a gyárakban ideiglenesen beszüntették a termelést, az onnan elbocsátott nőknek nagy távolságokat kellett megtenniük, sokszor a fél országon át kellett utazniuk azért, hogy visszajussanak családjukhoz. Otthonaikba visszatérve újabb kihívásokkal szembesültek: nehéz anyagi körülmények között, gyakran a kilátástalanság érzésével kellett gondoskodniuk gyermekeik élelmezéséről és vezetniük a háztartást, várva, hogy újra dolgozhassanak, vagy új kereső foglalkozást találjanak.

A tailor © European Union, 2020

Varrógéppel dolgozó szabó © Európai Unió, 2020

A nők szerepének erősítése a divatiparban

Az EU az ENSZ nőjogi szervezetével együttműködésben létrehozta a WeEmpowerAsia programot, amely azt hivatott elősegíteni hét ázsiai országban – a Fülöp-szigeteken, Kínában, Indiában, Indonéziában, Malajziában, Thaiföldön és Vietnamban –, hogy több nő legyen jelen az üzleti életben, illetve töltsön be vezető beosztást.

Az egyik vezető projektjük az ún. Industry Disruptor. Ez egy eredeti koncepción alapuló mentorálási kezdeményezés, melynek keretében a textil- és divatiparban dolgozó ázsiai női vállalkozók együttműködnek fenntarthatósági szakértőkkel, és megtanulják, hogyan tehetik vállalkozásaikat ellenállóbbá a jövőbeli fenyegetésekkel szemben.

A világjárvánnyal dacolva az Industry Disruptor projekt 2020 nyarán kezdte meg működését. 80 indiai üzletasszony kapott meghívást online tanfolyamra. A kezdeti sikerektől felbuzdulva a projekt munkatársai tervbe vették, hogy a kezdeményezést kiterjesztik a fent említett hat másik ázsiai országra.

Ismerje meg Rameshwari Kault és Shruthi Swaminathant

Shruthi (left) and Rameshwari (right)

Rameshwari (balra) és Shruthi (jobbra) © Vinayak Sharma, 2014 és 2019 © Gayu Lewis, 2019

Rameshwari egy, a társadalmi felelősség szemléletének megfelelően működő ruházati cég, a Cotton Rack társalapítója. A vállalat főként kézzel szőtt ruházati termékeket készít. Székhelye Dzsajpurban, az észak-indiai Rádzsasztán állam legnagyobb városában található. Shruthi az ELMACK ruházati vállalat alapítója.

Mindkét nő részt vett az Industry Disruptor online tanfolyamán, ahol szakértőkkel együtt megvitatták, milyen megoldások kínálkoznak a termékek élettartamának meghosszabbítására, a környezetkímélőbb gyártásra és az ellátási láncok fenntarthatóbbá tételére. Az EU által támogatott projektnek köszönhetően Rameshwari és Shruthi egy globális hálózat részévé vált, amely elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás és a környezetvédelem mellett.

„A projekt remek alkalmat kínált az ismeretek és a tapasztalatok megosztására. Nagyon örülök annak, hogy az elkövetkezendő években folytatni fogjuk a gyümölcsöző együttműködésünket” – mondja Shruthi.

A projekt lehetővé tette a két nő számára, hogy megosszák a divat jövőjével kapcsolatos innovatív ötleteiket. Lehetőséget biztosított arra is, hogy találkozzanak más hasonló gondolkodású indiai vállalkozókkal is, akik közül néhányan már össze is fogtak másokkal, hogy kidolgozzák közös elképzeléseiket arra, hogyan lehetne kezelni a környezeti kihívásokat.

„Az Industry Disruptor projekt jól körüljárt olyan kérdéseket, amelyek a hozzánk hasonló vállalkozásokat foglalkoztatják. Megtiszteltetés volt, hogy egy olyan közösség tagja lettünk, ahol mindenki jószándékú és segítőkész" – mondja Rameshwari.

De a projekt itt még nem ért véget. Vállalkozók és mentorok egy ötnapos virtuális műhelytalálkozón vettek részt, ahol olyan neves ágazati partnerekkel dolgoztak együtt, mint a H&M és a német Tchibo, amely nemcsak kávét, hanem ruházati cikkeket és más termékeket is gyárt. A résztvevők felvetették ötleteiket arról, hogyan lehet megvalósítani a nők által kigondolt megoldásokat a gyakorlatban, és tematikus üzletfejlesztési workshopokon csiszolták tudásukat.

Katherin Kirschenmann © The DO School, 2020

Katherin Kirschenmann © The DO School, 2020

Katherin Kirschenmann a DO School társalapítója. A németországi szervezet cégeknek, vállalkozóknak és fiatal tehetségeknek nyújt segítséget.

A DO School együttműködik az ENSZ nőjogi szervezetével az Industry Disruptor projekt végrehajtása érdekében. Katherin meg van győződve róla, hogy most kell segíteni a kezdő vállalkozásoknak és a kkv-knek, hiszen nagyon sok kis cég működését és fennmaradását sodorta veszélybe a koronavírus-járvány. Az Industry Disruptor megtanítja az üzletvezető nőknek, hogyan növeljék cégük rugalmasságát a kínálat és az ellátási láncok kiigazítása, illetve a vállalkozás online térbe helyezése révén.

„A fenntarthatóbb divatipar kiépítésének igénye nem változott. Sőt, az ágazatot foglalkoztató kérdések jelentősége nőtt a koronavírus-járvány időszakában" – mondja Katherin.

Az EU támogatja a nők szerepvállalását

A koronavírus-válság súlyosan érintette a nőket, és a negatív hatások még sok évig érezhetőek lesznek. Ezért különösen fontos, hogy az EU támogassa a nők társadalmi szerepvállalásának növelését célzó projekteket, például az Industry Disruptort. Az EU nemcsak arra törekszik, hogy felszámolja a hiányosságokat a nemek közötti egyenlőség területén, hanem arra is, hogy a környezeti kihívásokat mint lehetőségeket tudjuk megragadni. Mindkét cél alapvető eleme a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülésnek. Biztosítanunk kell, hogy a nők – Európában és világszerte – rendelkezzenek azokkal az erőforrásokkal, amelyekkel nemcsak átvészelhetik ezt a nehéz időszakot, hanem maradéktalanul kihasználhassák lehetőségeiket.