În 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer, iar alte 1,3 milioane de persoane, dintre care peste 2 000 de tineri, și-au pierdut viața din cauza acestei boli. Dacă nu luăm acum măsuri decisive, se preconizează că până în 2035 numărul cazurilor de cancer va crește cu 24 %, ceea ce va face ca această boală să devină principala cauză de deces în UE.

Planul european de luptă împotriva cancerului va dispune de o finanțare de 4 miliarde EUR, din care 1,25 de miliarde EUR se vor acorda din bugetul viitorului program „UE pentru sănătate” (EU4Health).

În prim-plan

Salvarea de vieți omenești prin prevenirea durabilă a cancerului

Aproximativ 40 % din cazurile de cancer pot fi evitate. Strategiile eficiente pot să prevină îmbolnăvirea, să salveze vieți și să reducă suferința.

woman jogging

Împreună, țările UE pot atinge mai multe obiective:

 • crearea unei generații fără tutun, prin luarea măsurilor necesare pentru ca până în 2040 numărul fumătorilor să reprezinte mai puțin de 5 % din populație
 • reducerea consumului nociv de alcool, în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU (reducerea relativă cu cel puțin 10 % a consumului nociv de alcool până în 2025) și reducerea expunerii tinerilor la acțiuni de marketing pentru alcool
 • reducerea poluării mediului, prin alinierea standardelor UE privind calitatea aerului la orientările Organizației Mondiale a Sănătății și reducerea expunerii la substanțe cancerigene și la radiații
 • îmbunătățirea cunoștințelor și a educației în domeniul sănătății pentru a promova un stil de viață mai sănătos

Îmbunătățirea depistării precoce a cancerului

Detectarea timpurie prin screening poate salva vieți. Dar inegalitățile în ceea ce privește accesul persistă pe teritoriul UE.

Procentul persoanelor expuse riscului care sunt testate variază de la un stat membru la altul. Este cuprins între

 • 6 % și 90 % pentru cancerul de sân
 • 25 % și 80 % pentru cancerul de col uterin

Acces egal la diagnosticarea și tratarea cancerului

woman mri scan

Toți cetățenii ar trebui să aibă același drept la îngrijire, diagnosticare și tratament de înaltă calitate, același acces la medicamente și aceeași speranță de supraviețuire, indiferent de locul în care trăiesc.

Cu toate acestea, ratele de supraviețuire în urma tratamentului pentru cancerul de sân variază cu 20 % între țări, iar rata de supraviețuire de cinci ani pentru cancerul de colon variază între 49 % și 68 %.

Planul european de luptă împotriva cancerului prevede o platformă UE pentru îmbunătățirea accesului la medicamente împotriva cancerului, precum și sprijin pentru personalul medico-sanitar din domeniul oncologiei prin intermediul unui program de formare inter-specializări.

 

Îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de cancer și a supraviețuitorilor

Se estimează că în Europa există peste 12 milioane de supraviețuitori ai cancerului, dintre care circa 300 000 s-au confruntat cu cancerul în copilărie. Acest lucru se datorează progreselor înregistrate în materie de depistare timpurie, terapii eficace și tratament de susținere.

 • Datorită progreselor înregistrate în ceea ce privește depistarea timpurie, terapiile eficace și tratamentul de susținere, se estimează că în Europa există peste 12 milioane de supraviețuitori ai cancerului, dintre care circa 300 000 de copii

Deși acesta este un motiv de optimism, trebuie să ne asigurăm, totodată, că pacienții au acces egal la îngrijiri post-tratament adecvate, la protecție socială și la servicii financiare, inclusiv la asigurări.

Inițiative majore

 • Cancer plan research icon

  Centrul de cunoștințe privind cancerul

 • Cancer plan digitalisation icon

  Inițiativa europeană privind imagistica în domeniul cancerului

 • Cancer plan detection icon

  Eradicarea cancerului cauzat de papilomavirusul uman

 • cancer detection

  Programul UE de screening pentru depistarea cancerului

 • Cancer centers icon

  Rețeaua UE a centrelor naționale de oncologie

 • cancer diagnosis

  Diagnostic și tratament împotriva cancerului pentru toți

 • cancer research

  Inițiativa europeană privind înțelegerea cancerului

 • better life for cancer patients

  Inițiativa „O viață mai bună pentru bolnavii de cancer ”

 • cancer inequalities

   

  Registrul inegalităților în materie de cancer

 • helping children with cancer

  Inițiativa pentru ajutorarea copiilor afectați de cancer

Noutăți

Documente