În 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer, iar alte 1,3 milioane de persoane, dintre care peste 2 000 de tineri, și-au pierdut viața din cauza acestei boli. Dacă nu luăm acum măsuri decisive, se preconizează că până în 2035 numărul cazurilor de cancer va crește cu 24 %, ceea ce va face ca această boală să devină principala cauză de deces în UE.
Planul european de luptă împotriva cancerului va dispune de o finanțare de 4 miliarde EUR, din care 1,25 de miliarde EUR se vor acorda din bugetul viitorului program „UE pentru sănătate” (EU4Health).
În prim-plan

Planul european de luptă împotriva cancerului: asigurarea accesului egal pentru toți
2 februarie 2022 – Pandemia de COVID-19 a afectat modul în care a fost gestionată problema cancerului. Se estimează că un milion de cazuri sunt în prezent nediagnosticate. După un an de la publicarea Planului european de luptă împotriva a cancerului, Comisia Europeană lansează o serie de noi inițiative, în cadrul unui eveniment intitulat „Asigurarea accesului egal pentru toți”. Acest eveniment se va axa pe dimensiunea de gen și pe măsurile specifice de combatere a cancerului în rândul femeilor și este primul dintr-o serie anuală de evenimente.
Salvarea de vieți omenești prin prevenirea durabilă a cancerului
Aproximativ 40 % din cazurile de cancer pot fi evitate. Strategiile eficiente pot să prevină îmbolnăvirea, să salveze vieți și să reducă suferința. |
![]() |
Împreună, țările UE pot atinge mai multe obiective:
|
Îmbunătățirea depistării precoce a cancerului
Detectarea timpurie prin screening poate salva vieți. Dar inegalitățile în ceea ce privește accesul persistă pe teritoriul UE.
Procentul persoanelor expuse riscului care sunt testate variază de la un stat membru la altul. Este cuprins între
- 6 % și 90 % pentru cancerul de sân
- 25 % și 80 % pentru cancerul de col uterin
Acces egal la diagnosticarea și tratarea cancerului
![]() |
Toți cetățenii ar trebui să aibă același drept la îngrijire, diagnosticare și tratament de înaltă calitate, același acces la medicamente și aceeași speranță de supraviețuire, indiferent de locul în care trăiesc. Cu toate acestea, ratele de supraviețuire în urma tratamentului pentru cancerul de sân variază cu 20 % între țări, iar rata de supraviețuire de cinci ani pentru cancerul de colon variază între 49 % și 68 %. Planul european de luptă împotriva cancerului prevede o platformă UE pentru îmbunătățirea accesului la medicamente împotriva cancerului, precum și sprijin pentru personalul medico-sanitar din domeniul oncologiei prin intermediul unui program de formare inter-specializări. |
Îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de cancer și a supraviețuitorilor
Se estimează că în Europa există peste 12 milioane de supraviețuitori ai cancerului, dintre care circa 300 000 s-au confruntat cu cancerul în copilărie. Acest lucru se datorează progreselor înregistrate în materie de depistare timpurie, terapii eficace și tratament de susținere.
- Datorită progreselor înregistrate în ceea ce privește depistarea timpurie, terapiile eficace și tratamentul de susținere, se estimează că în Europa există peste 12 milioane de supraviețuitori ai cancerului, dintre care circa 300 000 de copii
Deși acesta este un motiv de optimism, trebuie să ne asigurăm, totodată, că pacienții au acces egal la îngrijiri post-tratament adecvate, la protecție socială și la servicii financiare, inclusiv la asigurări.
Inițiative majore
|
|