Zárójelentések és javaslatok

Az Európa jövőjéről szóló konferencia hivatalos zárórendezvényét 2022. május 9-én – az Európa-napon – tartották Strasbourgban. Ezt megelőzően e nagyszabású páneurópai kezdeményezés keretében a polgárok Európa minden szegletéből egy teljes éven át dolgoztak együtt, vitáztak és tanácskoztak arról, hogy milyen Európában is szeretnének élni. A zárónapon a konferencia vezető testületének társelnökei benyújtották az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság elnökének jelentésüket, amely 49 javaslatot tartalmaz.  

E javaslatok kilenc témát ölelnek fel: éghajlatváltozás és környezet, egészségügy, erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és munkahelyek, az EU szerepe a világban, értékek és jogok, jogállamiság, biztonság, digitális átállás, európai demokrácia, migráció, oktatás, kultúra, ifjúság és sport. A javaslatok általános célkitűzéseket és több mint 300 konkrét intézkedést tartalmaznak. A három intézmény jelenleg vizsgálja, hogy saját hatáskörén belül és a szerződésekkel összhangban milyen intézkedéseket hozhat a javaslatok megvalósítására.

A Bizottság intézkedései a konferenciát követően

A Bizottság június 17-én közleményt tett közzé, amelyben részletezte, hogy milyen intézkedésekre van szükség a konferencia javaslatai alapján. A dokumentumban áttekintette a következő lépéseket: hogyan érdemes levonni a tanulságokat a konferenciából és beépíteni a részvételi demokráciát az Európai Unió politikai döntéshozatalába és jogalkotásába. Az európai polgári vitacsoportok sikerére építve például a Bizottság – szélesebb körű szakpolitikai döntéshozatalának részeként és a minőségi jogalkotás elveivel összhangban – bizonyos kulcsfontosságú javaslatokkal kapcsolatban adott esetben vitacsoportok ajánlásait fogja kikérni. A polgári vitacsoportok elsőként az élelmiszer-pazarlás, a virtuális világ és a tanulási célú mobilitás kérdéseiről tanácskoznak.

Az első új javaslatcsomagot Ursula von der Leyen elnök 2022 szeptemberében, az Unió helyzetét értékelő beszédében, valamint a kísérő szándéknyilatkozatban jelentette be. Ezeket a javaslatokat a Bizottság a 2023. évi munkaprogramjába is beépítette. A konferencián részt vevő polgárok tájékoztatása és a lendület fenntartása érdekében 2022. decemberében rendezvényre kerül sor, amelynek témája a konferencia értékelése lesz. A rendezvényen a három uniós intézmény ismertetni fogja az addig elért eredményeket.

A konferenciáról

       Ursula von der Leyen elnök
Elmondták nekünk, hogy jobb jövőt akarnak építeni, beteljesítve a múlt legmaradandóbb ígéreteit. A békére és jólétre, a méltányosságra és a haladásra vonatkozó ígéreteket; egy szociális és fenntartható, gondoskodó és bátor Európa ígéretét. Elmondták nekünk, hogy milyen Európát szeretnének. Most pedig rajtunk a sor, hogy a legközvetlenebb módon járjunk el: vagy a szerződésekben rejlő lehetőségek teljes körű kihasználásával, vagy – szükség esetén – a szerződések módosításával.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen elnök ígéretei között szerepelt, hogy az európaiak nagyobb beleszólást kapnak abba, mit és hogyan tesz értük az EU. Minden európai polgár – foglalkozástól, lakóhelytől függetlenül – részt vehetett a tanácskozási folyamatban.

A konferencia célja az volt, hogy tükrözze sokszínűségünket, és közelebb vigye az Uniót az emberekhez, hogy ne csak a fővárosokhoz jusson el az üzenete, hanem az EU minden sarkába, és hogy megerősítse a kapcsolatot az európaiak és az őket szolgáló intézmények között. E célok megvalósulását a konferenciához kapcsolódóan EU-szerte rendezett események és viták sokasága, valamint egy többnyelvű interaktív digitális platform szolgálta. Méghozzá nagy sikerrel: 2022 májusára a platform közel 5 millió egyedi látogatót fogadott, és több mint 50 000 aktív résztvevő cserélt eszmét 18 000 vitában és több mint 6 500 regisztrált rendezvényen.  

A fiatalokat különösen biztattuk, hogy vegyenek részt és osszák meg ötleteiket. Európai uniós, országos, regionális és helyi hatóságok, valamint a civil társadalom és más szervezetek is szervezhettek rendezvényeket, hogy minél több embert szólítsanak meg.

Videók

A konferencia összefoglalója

Pillanatképek az európai vitacsoportokban folyó munkáról

VP Suica and Commissioners Sefcovic and Jourova are interacting with Europeans who participate in European citizens’ panels, enquiring about their experience with the Conference on the Future of Europe.

Európai Bizottság – tweetek

 

Dokumentumok

LetöltésPDF - 277.7 KB
LetöltésPDF - 988 KB
LetöltésPDF - 246.1 KB
LetöltésPDF - 616.6 KB

Tájékoztató