A REPowerEU intézkedései

Az új geopolitikai és energiapiaci körülmények miatt drasztikusan fel kell gyorsítanunk a tiszta energiára való átállást. Emellett el kell érnünk, hogy Európa energiaellátása kevésbé függjön a megbízhatatlan beszállítóktól és az ingadozó fosszilis tüzelőanyagoktól.

A REPowerEU az Európai Bizottság terve, melynek célja, hogy – tekintettel az Ukrajna elleni orosz invázióra – Európa már jóval 2030 előtt függetlenné váljék az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az európaiak 85 %-a úgy véli, hogy Ukrajna támogatása érdekében az Uniónak minél előbb csökkentenie kell az orosz gáztól és olajtól való függését. Ha Unióként lép fel, Európa gyorsabban elérheti ezt.

A REPowerEU terv egy sor olyan intézkedést vázol fel, amelyek az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függés gyors csökkentésére és a zöld átállás mielőbbi megvalósítására irányulnak, és egyben fokozzák az uniós energiarendszer rezilienciáját. A terv a következőkön alapul:

Natural gas station

Diverzifikálás

Nemzetközi partnerekkel együttműködve az EU alternatív energiaellátási lehetőségeket keres. Rövid távon a lehető leggyorsabban alternatív gáz-, olaj- és szénforrásra van szükségünk, és a jövőben zöld hidrogénre is szükségünk lesz.

a couple looking at energy bills

Megtakarítás

Minden polgárnak, vállalkozásnak és szervezetnek lehetősége van arra, hogy energiát takarítson meg. Az apró viselkedésbeli változások, ha mindannyian elkötelezzük magunkat mellettük, jelentős változást hozhatnak. Emellett rendkívüli intézkedésekre is szükség lesz, amelyek az ellátás megszakadása esetén léphetnek életbe.

Wind farm

Gyorsabb átállás a tiszta energiára

A rendelkezésre álló legolcsóbb és legtisztább energiaforrás a megújuló energia, amely az EU-n belül is előállítható, és így csökkenti az energiaimport iránti igényünket. A REPowerEU felgyorsítja a zöld átállást, és ösztönzi a megújuló energiába történő jelentős beruházásokat. Lehetővé kell tennünk továbbá az ipar és a közlekedés számára, hogy gyorsabban helyettesítsék az általuk használt fosszilis tüzelőanyagokat a kibocsátások és a függőségek csökkentése érdekében.

 

Tiszta energia

Ahhoz, hogy megszűnjön az EU orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függősége, az iparban, az építőiparban és a közlekedési ágazatban jelentősen növelni kell a megújuló energiaforrásokat, valamint gyorsabban kell villamosítani és helyettesíteni a fosszilis alapú hő- és tüzelőanyagokat. A tiszta energiára való átállás idővel csökkenteni fogja az energiaárakat és az importfüggőséget. 

Sign on a car powered by hydrogen A megújuló energiaforrások jelentik a rendelkezésre álló legolcsóbb és legtisztább energiaformát, amelyet az EU-n belül lehet előállítani, csökkentve az energiaimport iránti igényünket. A Bizottság a megújuló energiaforrásokra vonatkozó 2030-as célkitűzés jelenlegi 40%-ról 45%-ra történő emelését javasolja. A REPowerEU terv 2030-ra 1 236 GW-ra emelné a teljes megújulóenergia-termelési kapacitást, szemben az „Irány az 55%!” intézkedéscsomag keretében 2030-ra előirányzott 1 067 GW-tal.

Az EU napenergia-stratégiája ösztönözni fogja a fotovoltaikus energia elterjedését. A REPowerEU terv részeként e stratégia célja, hogy a 2025-ig újonnan telepített fotovoltaikus napenergia több mint 320 GW-ot, a mai szint kétszeresét, 2030-ig pedig közel 600 GW-ot biztosítson a hálózatban. Ezekkel az előreütemezett többletkapacitásokkal 2027-re évente 9 milliárd m³ földgázfogyasztás helyettesíthető.

Tiszta ipar

A szén, a kőolaj és a földgáz ipari folyamatokban való helyettesítése segít csökkenteni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, a tisztább energiaforrásokra való átállás pedig erősíti az ipari versenyképességet és támogatja az EU nemzetközi viszonylatban betöltött technológiai vezető szerepét. 

an employee working on a solar panel
 • A villamosítás, az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások elterjedése lehetővé tenné az ipar számára, hogy 2030-ig 35 milliárd m³ földgázt takarítson meg az „Irány az 55%!” intézkedéscsomagban meghatározott célértékeken felül
 • A gázfelhasználás legnagyobb mértékű csökkenése a nemfém-ásványok termelése, a cement-, az üveg- és a kerámiagyártás, a vegyianyag-előállítás és a finomítók esetében várható, ahol megközelítheti a 22 milliárd m³-t.
 • 2030-ra az uniós primer acél várhatóan mintegy 30%-át szén-dioxid-mentes, megújuló hidrogénen alapuló eljárással állítják elő.

Az ipari ágazat kiemelt szerepet kap majd az energiarendszerünk gyors átalakításához szükséges berendezések és alkatrészek gyártásának kibővítésében is.

Energiatakarékosság

Az energiatakarékosság a legolcsóbb, legbiztonságosabb és legtisztább módja annak, hogy csökkentsük az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok behozatalától való függőségünket. A fogyasztóktól a vállalkozásokon át az összes ipari ágazatig mindannyian könnyen kivehetjük a részünket az energiafogyasztás csökkentéséből. Az energiahatékonysági intézkedésekkel együtt egyéni erőfeszítéseink pozitív hatással lesznek az árakra: közvetlenül csökkentik az energiaszámlánkat, fokozzák gazdaságunk ellenálló képességét és felgyorsítják az EU tiszta energiára való átállását.

Electric household appliance

A mindennapokban sokféle módon csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, így például azáltal, hogy

 • csökkentjük a fűtési hőmérsékletet vagy kevesebbet használjuk a légkondicionáló berendezést
 • hatékonyabban használjuk a háztartási készülékeinket
 • gazdaságosabban vezetünk
 • átállunk a tömegközlekedésre és aktív mobilitásra
 • lekapcsoljuk a lámpákat

Minden energiafelhasználónak tisztában kell lennie a legjobb energiatakarékossági lehetőségekkel és az általa megtehető leghatékonyabb intézkedésekkel. A Bizottság célzott információkkal fogja segíteni a lakosságot, hogy tájékozott döntéseket hozhassanak és az energiahatékonyságot szem előtt tartva vásárolhassanak. Együtt fogunk működni olyan szervezetekkel, mint a Nemzetközi Energia Ügynökség, a tagállamokkal és a helyi hatóságokkal, hogy azonosítsuk és előmozdítsuk a leghatékonyabb energiatakarékossági intézkedéseket.

A REPowerEU finanszírozása

2027-ig 210 milliárd euró értékű további beruházásra van szükség ahhoz, hogy fokozatosan megszüntessük az orosz fosszilis tüzelőanyagok behozatalát, amely jelenleg évente közel 100 milliárd euróba kerül az európai adófizetőknek. 

euro symbol

A további uniós finanszírozást biztosító Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) központi szerepet tölt be a REPowerEU terv megvalósításában. A tagállamoknak a REPowerEU tervre vonatkozó külön fejezettel kell kiegészíteniük helyreállítási és rezilienciaépítési terveiket, ezzel biztosítva, hogy beruházásokat irányítsanak a REPowerEU prioritásaihoz, és végrehajtsák a szükséges reformokat.

A tagállamok felhasználhatják a még rendelkezésre álló RRF-hitelkeretet (jelenleg 225 milliárd euró) és a piaci stabilizációs tartalékban tartott kibocsátási egységek árverés útján történő értékesítéséből finanszírozott új vissza nem térítendő RRF-támogatásokat (20 milliárd euró).

A REPowerEU finanszírozását emellett más források is biztosítják, ideértve a következőket:

 • Kohéziós politikai alapok
 • Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap
 • Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz
 • Innovációs Alap
 • Nemzeti és uniós finanszírozás a REPowerEU célkitűzéseinek támogatására
 • Nemzeti költségvetési intézkedések
 • Magánberuházások
 • Az Európai Beruházási Bank

Együttműködés a nemzetközi partnerekkel

Kölcsönösen előnyös, hosszú távú partnerségeket kívánunk kiépíteni, amelyek világszerte fellendítik a megújuló energia használatát és az energiahatékonyságot, valamint együttműködésre késztetnek a zöld technológiák és az innováció terén. Az új uniós energiaügyi platform kulcsszerepet fog játszani a kereslet összevonásában, az infrastruktúra használatának koordinálásában, a nemzetközi partnerekkel folytatott tárgyalásokban, valamint a közös gáz- és hidrogénbeszerzésre való felkészülésben.

Intézkedések:

 • Az USA-ból és Kanadából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG), valamint a Norvégiából érkező csővezetékes és LNG-gáz mennyiségének növelése
 • Intenzívebb együttműködés Azerbajdzsánnal, különösen a Déli Gázfolyosó tekintetében
 • Politikai megállapodások olyan gázszolgáltatókkal, mint például Egyiptom és Izrael, az LNG-ellátás növelése érdekében
 • Az energiaügyi párbeszéd újraindítása Algériával
 • Folyamatos együttműködés az Öböl-menti térség főbb kitermelőivel, többek között Katarral, valamint Ausztráliával
 • A gázbeszerzés összehangolása olyan gázvásárlókkal, mint például Japán, Kína és Korea
 • A szubszaharai afrikai országok, például Nigéria, Szenegál és Angola exportpotenciáljának feltérképezése

Az EU továbbra is együtt fog működni a G7-ekkel, a G20-akkal és más nemzetközi fórumokkal, többek között az OPEC-kel és a Nemzetközi Energia Ügynökséggel a globális olajpiacok megfelelő működésének biztosítása érdekében.

Dokumentumok