A REPowerEU intézkedései

Az új geopolitikai és energiapiaci körülmények miatt drasztikusan fel kell gyorsítanunk a tiszta energiára való átállást. Emellett el kell érnünk, hogy Európa energiaellátása kevésbé függjön a megbízhatatlan beszállítóktól és az ingadozó fosszilis tüzelőanyagoktól.

A REPowerEU az Európai Bizottság terve, melynek célja, hogy – tekintettel az Ukrajna elleni orosz invázióra – Európa már jóval 2030 előtt függetlenné váljék az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az európaiak 85%-a úgy véli, hogy Ukrajna támogatása érdekében az Európai Uniónak minél előbb csökkentenie kell az orosz gáztól és olajtól való függését. Egységes fellépéssel ezt gyorsabban el tudjuk érni.

A REPowerEU terv egy sor olyan intézkedést vázol fel, amelyek az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függés gyors csökkentésére és a zöld átállás mielőbbi megvalósítására irányulnak, és egyben fokozzák az uniós energiarendszer rezilienciáját. A terv a következőkön alapul:

Natural gas station

Diverzifikálás

Nemzetközi partnerekkel együttműködve az EU alternatív energiaellátási lehetőségeket keres. Rövid távon a lehető leggyorsabban alternatív gáz-, olaj- és szénforrásokra van szükségünk, és hosszabb távon gondoskodnunk kell a megújuló, azaz zöld hidrogén rendelkezésre állásáról.

a couple looking at energy bills

Megtakarítás

Minden polgárnak, vállalkozásnak és szervezetnek lehetősége van arra, hogy energiát takarítson meg. A bevett szokásainkban eszközölt apró változtatások, ha mindannyian elkötelezzük magunkat mellettük, jelentős változást hozhatnak. Emellett rendkívüli intézkedésekre is szükség lesz, amelyek az ellátás megszakadása esetén léphetnek életbe.

Wind farm

Gyorsabb átállás a tiszta energiára

A rendelkezésre álló legolcsóbb és legtisztább energiaforrás a megújuló energia, amely az EU-n belül is előállítható, és így csökkenti az energiaimport iránti igényünket. A REPowerEU felgyorsítja a zöld átállást, és ösztönzi a megújuló energiába történő jelentős beruházásokat. Lehetővé kell tennünk továbbá az ipar és a közlekedés számára, hogy gyorsabban helyettesítsék az általuk használt fosszilis tüzelőanyagokat a kibocsátások és a függőségek csökkentése érdekében.

   

 

Tiszta energia

Ahhoz, hogy megszűnjön az EU orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függősége, az iparban, az építőiparban és a közlekedési ágazatban jelentősen bővíteni kell a megújuló energia használatát, valamint gyorsabban kell villamosítani és helyettesíteni a fosszilis alapú hő- és tüzelőanyagokat. A tiszta energiára való átállás idővel csökkenteni fogja az energiaárakat és az importfüggőséget. 

Sign on a car powered by hydrogen A megújuló energiaforrások jelentik a rendelkezésre álló legolcsóbb és legtisztább energiaformát, amelyet az EU-n belül lehet előállítani, csökkentve az energiaimport iránti igényünket. A Bizottság a megújuló energiaforrásokra vonatkozó 2030-as célkitűzés jelenlegi 40%-ról 45%-ra történő emelését javasolja. A REPowerEU terv 2030-ra 1236 GW-ra emelné a teljes megújulóenergia-termelési kapacitást, szemben az „Irány az 55%!” intézkedéscsomag keretében 2030-ra előirányzott 1067 GW-tal.

Az EU napenergia-stratégiája ösztönözni fogja a fotovoltaikus energia elterjedését. A REPowerEU terv részeként e stratégia célja, hogy a 2025-ig újonnan telepített fotovoltaikus napenergia több mint 320 GW-ot, a mai szint kétszeresét, 2030-ig pedig közel 600 GW-ot biztosítson a hálózatban. Ezekkel az előreütemezett többletkapacitásokkal 2027-re évente 9 milliárd m³ földgázfogyasztás helyettesíthető.

Tiszta ipar

A szén, a kőolaj és a földgáz ipari folyamatokban való helyettesítése segít csökkenteni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, a tisztább energiaforrásokra való átállás pedig erősíti az ipari versenyképességet és támogatja az EU nemzetközi viszonylatban betöltött technológiai vezető szerepét. 

an employee working on a solar panel
 • A villamosítás, az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások elterjedése lehetővé tenné az ipar számára, hogy 2030-ig 35 milliárd m³ földgázt takarítson meg az „Irány az 55%!” intézkedéscsomagban meghatározott célértékeken felül.
 • A gázfelhasználás legnagyobb mértékű csökkenése a nemfém-ásványok termelése, a cement-, az üveg- és a kerámiagyártás, a vegyianyag-előállítás és a finomítók esetében várható, ahol megközelítheti a 22 milliárd m³-t.
 • 2030-ra az uniós primer acél várhatóan mintegy 30%-át szén-dioxid-mentes, megújuló hidrogénen alapuló eljárással állítják elő.

Az ipari ágazat kiemelt szerepet kap majd az energiarendszerünk gyors átalakításához szükséges berendezések és alkatrészek gyártásának kibővítésében is.

Energiatakarékosság

Az energiatakarékosság a legolcsóbb, legbiztonságosabb és legtisztább módja annak, hogy csökkentsük az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok behozatalától való függőségünket. A fogyasztóktól a vállalkozásokon át az összes ipari ágazatig mindannyian könnyen kivehetjük a részünket az energiafogyasztás csökkentéséből. Az energiahatékonysági intézkedésekkel együtt egyéni erőfeszítéseink pozitív hatással lesznek az árakra: közvetlenül csökkentik az energiaszámlánkat, fokozzák gazdaságunk ellenálló képességét és felgyorsítják az EU tiszta energiára való átállását.

Electric household appliance

A mindennapokban sokféle módon csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, így például azáltal, hogy:

 • csökkentjük a fűtési hőmérsékletet vagy kevesebbet használjuk a légkondicionáló berendezést
 • hatékonyabban használjuk a háztartási készülékeinket
 • gazdaságosabban vezetünk
 • átállunk a tömegközlekedésre és az aktív mobilitásra (pl. kerékpárral való közlekedés)
 • lekapcsoljuk a lámpákat ott, ahol nincs szükség világításra

Minden energiafelhasználónak tisztában kell lennie a legjobb energiatakarékossági lehetőségekkel és az általa megtehető leghatékonyabb intézkedésekkel. A Bizottság célzott információkkal fogja segíteni a lakosságot, hogy tájékozott döntéseket hozhassanak és az energiahatékonyságot szem előtt tartva vásárolhassanak. Együtt fogunk működni olyan szervezetekkel, mint a Nemzetközi Energia Ügynökség, a tagállamokkal és a helyi hatóságokkal, hogy azonosítsuk és előmozdítsuk a leghatékonyabb energiatakarékossági intézkedéseket.

A REPowerEU finanszírozása

2027-ig 210 milliárd euró értékű további beruházásra van szükség ahhoz, hogy fokozatosan megszüntessük az orosz fosszilis tüzelőanyagok behozatalát, amely jelenleg évente közel 100 milliárd euróba kerül az európai adófizetőknek. 

euro symbol

A további uniós finanszírozást biztosító Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) központi szerepet tölt be a REPowerEU terv megvalósításában. A tagállamoknak a REPowerEU tervre vonatkozó külön fejezettel kell kiegészíteniük helyreállítási és rezilienciaépítési terveiket, ezzel biztosítva, hogy beruházásokat irányítsanak a REPowerEU prioritásaihoz, és végrehajtsák a szükséges reformokat.

A tagállamok felhasználhatják a még rendelkezésre álló RRF-hitelkeretet (jelenleg 225 milliárd euró) és a piaci stabilizációs tartalékban tartott kibocsátási egységek árverés útján történő értékesítéséből finanszírozott új vissza nem térítendő RRF-támogatásokat (20 milliárd euró).

A REPowerEU finanszírozását emellett más források is biztosítják, ideértve a következőket:

 • Kohéziós politikai alapok
 • Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap
 • Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz
 • Innovációs Alap
 • Nemzeti és uniós finanszírozás a REPowerEU célkitűzéseinek támogatására
 • Nemzeti költségvetési intézkedések
 • Magánberuházások
 • Az Európai Beruházási Bank

Együttműködés a nemzetközi partnerekkel

Kölcsönösen előnyös, hosszú távú partnerségeket kívánunk kiépíteni, amelyek világszerte fellendítik a megújuló energia használatát és az energiahatékonyságot, valamint együttműködésre késztetnek a zöld technológiák és az innováció terén. Az új uniós energiabeszerzési platform kulcsszerepet fog játszani a kereslet összevonásában, az infrastruktúra használatának koordinálásában, a nemzetközi partnerekkel folytatott tárgyalásokban, valamint a közös gáz- és hidrogénbeszerzésre való felkészülésben.

Intézkedések:

 • Az USA-ból és Kanadából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG), valamint a Norvégiából érkező csővezetékes és LNG-gáz mennyiségének növelése
 • Intenzívebb együttműködés Azerbajdzsánnal, különösen a Déli Gázfolyosó tekintetében
 • Politikai megállapodások olyan gázszolgáltatókkal, mint például Egyiptom és Izrael, az LNG-ellátás növelése érdekében
 • Az energiaügyi párbeszéd újraindítása Algériával
 • Folyamatos együttműködés az Öböl-menti térség főbb kitermelőivel, többek között Katarral, valamint Ausztráliával
 • A gázbeszerzés összehangolása olyan gázvásárlókkal, mint például Japán, Kína és Korea
 • A szubszaharai afrikai országok, például Nigéria, Szenegál és Angola exportpotenciáljának feltérképezése

Az EU továbbra is együtt fog működni a G7-ekkel, a G20-akkal és más nemzetközi fórumokkal, többek között az OPEC-kel és a Nemzetközi Energia Ügynökséggel a globális olajpiacok megfelelő működésének biztosítása érdekében.

Időrendi áttekintés

 • Július 18.

  Az EU és Azerbajdzsán új, energiaügyi stratégiai partnerségről szóló egyetértési megállapodást ír alá, amely hosszú távú partneri együttműködést irányoz elő a két fél között az energiahatékonyság és a tiszta energia területén. A megállapodás értelmében a Déli Gázfolyosó kapacitása a kétszeresére nő, és 2027-től ezen a gázvezetéken keresztül az EU legalább évi 20 milliárd köbméter földgázt fog kapni.

 • Július 15.

  A Bizottság jóváhagyja az IPCEI Hy2Tech elnevezésű első, közös európai érdeket szolgáló fontos projektet a hidrogénágazatban. A projekt célja, hogy az ipari folyamatok, valamint az áru- és személyszállítási ágazat dekarbonizációja érdekében innovatív technológiákat fejlesszen ki a hidrogén értéklánca számára. A projektben 15 tagállam 35 vállalkozása vesz részt, összesen 41 projekttel.

 • Június 27.

  Az uniós jogalkotók új gáztárolási szabályokat fogadnak el, melyek javítani fogják a gázellátás biztonságát az EU-ban, különös tekintettel a téli hónapokra, idén és az elkövetkező években. Az új szabályok értelmében az uniós tagállamoknak a gáztárolóikat ez év novemberéig a kapacitás 80%-ára, az azt követő évekre pedig 90%-ra kell feltölteniük.

 • Június 23.

  Az EU és Norvégia megállapodik abban, hogy elmélyítik partnerségüket a rövid és hosszú távú gázellátás növelése, a magas energiaárak kezelése, valamint a tiszta energiával – többek között a hidrogénnel – kapcsolatos együttműködés megerősítése érdekében.

 • Június 17.

  Az EU, az Egyesült Államok és 11 másik ország útnak indítja a globális metánkibocsátás-csökkentési ütemtervet, hogy felgyorsítsák a metánkibocsátás csökkentését az olaj- és gázágazatban, ily módon támogatva mind az éghajlatvédelmet, mind pedig az energiabiztonságot világszerte.

 • Június 15.

  Az EU, Egyiptom és Izrael háromoldalú egyetértési megállapodást ír alá Európába irányuló földgázkivitelről. Az Izraelből, Egyiptomból és a Földközi-tenger keleti térségében található más helyszínekről származó földgázt Egyiptom LNG-kiviteli létesítményein keresztül szállítják majd Európába.

 • Május 25.

  A Bizottság létrehozza az uniós energiaügyi platform munkacsoportját az alternatív ellátás biztosítására.

 • Május 18.

  A Bizottság bemutatja a REPowerEU tervet, amely az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függés gyors csökkentésére és a zöld átállás felgyorsítására irányul.

Dokumentumok