![]() |
”On osoitettava solidaarisuutta niille Euroopan alueille, joihin siirtymä vaikuttaa eniten, kuten hiilikaivosalueille, jotta vihreän kehityksen ohjelma saa kaikkien täyden tuen ja mahdollisuuden toteutua.” |
Oikeudenmukaisen siirtymän mekanismi on väline, jolla edistetään ilmastoneutraaliin talouteen siirtymistä oikeudenmukaisesti niin, ettei mikään alue joudu kärsimään murroksesta kohtuuttomasti. Mekanismin avulla tarjotaan kaudella 2021–2027 kohdennettua tukea vähintään 100 miljardin euron investointeihin alueille, joilla siirtymän yhteiskunnalliset ja taloudelliset vaikutukset ovat suurimmat.
Rahoitus
Mekanismilla pyritään lievittämään ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia. Tuki kohdistuu alueille, toimialoille ja työntekijöille, joilla on edessään suurimmat haasteet. Tavoitteena on mobilisoida vähintään 100 miljardia euroa seuraavin keinoin:
Kolme tukityyppiä ("pilarit")
-
Uusi oikeudenmukaisen siirtymän rahasto
40 miljardia euroa –
tavoitteena vähintään 89–107 miljardin euron investoinnit -
InvestEU-ohjelman oikeudenmukaisen siirtymän järjestely – tavoitteena 45 miljardin euron investoinnit -
EIP:n julkiselle sektorille kohdistama lainajärjestely – 10 miljardia euroa lainoja ja EU:n talousarviosta maksettava 1,5 miljardin euron rahoitusosuus, joilla tavoitellaan jopa 30 miljardin euron investointeja
EU-maiden tukimenettely
EU-maiden ja -alueiden avuksi on perustettu oikeudenmukaisen siirtymän foorumi. Tästä verkkoportaalista viranomaiset ja tuensaajat saavat kaikki tarvittavat neuvonta- ja asiantuntijapalvelut sekä tiedot rahastoista, rahoitus- ja investointimahdollisuuksista, säännöistä ja alakohtaisista aloitteista.
Kukin EU-maa laatii ns. alueellisen oikeudenmukaista siirtymää koskevan suunnitelman, jossa määritellään siirtymärahaston tuen kohdealueet. Alueiden valinnasta keskustellaan myös komission kanssa. Suunnitelmissa kerrotaan kunkin alueen haasteet, kehitystarpeet ja tavoitteet, jotka on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Niissä määritetään suunnitellut toimintatyypit ja hallintomenettelyt. Kun alueelliset suunnitelmat on hyväksytty, on mahdollista saada kohdennettua rahoitusta myös mekanismin kahdesta muusta osiosta (eli pilareista 2 ja 3).
Jos sinulla on kysyttävää oikeudenmukaisen siirtymän mekanismista, rahastosta tai foorumista, käytä yhteydenottolomaketta.
Oikeudenmukaisen siirtymän foorumi
Hyötyjät
Tukea annetaan kaikille EU-maille, ja se keskitetään alueille, joiden suhteelliset hiilidioksidipäästöt ovat suurimmat ja joilla on eniten fossiilisista polttoaineista riippuvaisia työpaikkoja. Kunkin maan on tukea saadakseen laadittava vuoteen 2030 ulottuva alueellinen oikeudenmukaista siirtymää koskeva suunnitelma, jossa määritetään tukea eniten tarvitsevat alueet. Suunnitelmassa on myös esitettävä mahdollisia ratkaisuja yhteiskunnan, talouden ja ympäristön ongelmiin.
![]() |
Talouden murroksesta kärsimään joutuvia työntekijöitä ja kansalaisia tuetaan siirtymämekanismin avulla seuraavasti:
|
![]() |
Hiili-intensiivisiä toimialoja ja niillä toimivia yrityksiä tuetaan siirtymämekanismin avulla seuraavasti:
|
![]() |
EU-maita ja niiden alueita, jotka ovat erittäin riippuvaisia fossiilisista polttoaineista ja hiili-intensiivisistä toimialoista, tuetaan siirtymämekanismin avulla seuraavasti:
|