Uvod

Digitalna tehnologija spreminja življenja ljudi. Cilj digitalne strategije EU je zagotoviti, da bo digitalna preobrazba koristila državljanom in podjetjem ter da bo pripomogla k doseganju cilja podnebno nevtralne Evrope do leta 2050.

Komisija se je trdno odločila, da bo to „digitalno desetletje“ Evrope. Evropa mora okrepiti svojo digitalno suverenost in določiti standarde, namesto da bi sledila standardom drugih. Jasno se mora osredotočiti na podatke, tehnologijo in infrastrukturo.

  • Evropsko digitalno desetletje

    Evropsko digitalno desetletje

    s krepitvijo vloge podjetij in ljudi v trajnostni, uspešni in digitalni prihodnosti, osredotočeni na človeka

  • Oblikovanje digitalne prihodnosti Evrope

    Oblikovanje digitalne prihodnosti Evrope

    z zagotavljanjem, da bo tehnologija služila ljudem in bo dodana vrednost njihovega vsakdanjika

 

Poudarki

 

Ukrepi

 

Ozadje

Komisija je od leta 2014 sprejela številne ukrepe za spodbujanje razvoja podatkovno okretnega gospodarstva, kot so:

Leta 2018 je Komisija prvič predstavila strategijo za umetno inteligenco in se z državami članicami dogovorila o usklajenem načrtu. Strokovna skupina na visoki ravni za umetno inteligenco je aprila 2019 predstavila etične smernice za zaupanja vredno umetno inteligenco. Strategija in smernice temeljijo na okviru za umetno inteligenco, ki je bil predstavljen 19. februarja 2020.

Predsednica Ursula von der Leyen je v svojih političnih usmeritvah poudarila, da mora biti Evropa na čelu prehoda k zdravemu planetu in v nov digitalni svet. V zvezi s tem je v prvih 100 dneh svojega mandata začela razpravo o etični umetni inteligenci ter uporabi velepodatkov za ustvarjanje bogastva za družbe in podjetja.

Dokumenti

PrenesiPDF - 1.3 MB