Inleiding

Digitale technologie verandert ons leven. De EU wil er met haar digitale strategie voor zorgen dat mensen en bedrijven van deze transformatie profiteren en dat zij haar doel van een klimaatneutraal Europa bereikt tegen 2050.

De Commissie vastbesloten: dit moet het "digitale decennium" van Europa worden. Europa moet zijn digitale soevereiniteit versterken en zelf normen bepalen, niet zomaar die van andere volgen, met een duidelijke focus op data, technologie en infrastructuur.

  • Europa's digitaal decennium

    Europa's digitaal decennium

    bedrijven en mensen mondiger maken met het oog op een duurzame en welvarende digitale toekomst waarin de mens centraal staat

  • De digitale toekomst van Europa vormgeven

    De digitale toekomst van Europa vormgeven

    door ervoor te zorgen dat technologie de mensen dient en een meerwaarde oplevert voor hun dagelijks leven

 

Hoogtepunten

Acties

 

Chronologisch overzicht

Sinds 2014 heeft de Commissie een aantal stappen ondernomen ter bevordering van een data-agile economie, zoals

In 2018 heeft de Commissie voor het eerst een strategie voor kunstmatige intelligentie gepresenteerd en kwam zij met de EU-lidstaten een gecoördineerd plan overeen. De deskundigengroep op hoog niveau inzake kunstmatige intelligentie heeft in april 2019 ethische richtsnoeren inzake betrouwbare KI uitgebracht. Het op 19 februari 2020 gepresenteerde kader voor kunstmatige intelligentie bouwt hierop voort.

In haar politieke beleidslijnen benadrukt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat Europa het voortouw moet nemen in de transitie naar een gezonde planeet en een nieuwe digitale wereld. In dat verband bracht zij in de eerste honderd dagen van haar ambtstermijn een debat op gang over het ethisch gebruik van kunstmatige intelligentie en big data om welvaart te genereren voor de samenleving en het bedrijfsleven.

Documenten

DownloadenPDF - 1.3 MB