Bevezetés

A digitális technológia számottevő változásokat hoz a mindennapi életünkben. Az EU digitális stratégiájának célja, hogy ezt az átalakulást a polgárok és a vállalkozások előnyére fordítsa, s egyidejűleg segítsen elérni azt a nagyszabású célt, hogy Európa gazdasága 2050-re klímasemlegessé váljon.

A Bizottság eltökélt szándéka, hogy a 2020 és 2030 közötti időszakot Európa „digitális évtizedévé” tegye. Európának meg kell erősítenie digitális szuverenitását; az adatokra, technológiára és infrastruktúrára összpontosítva saját szabványokat kell létrehoznia ahelyett, hogy idegen szabványokat követne.

Intézkedések

Background

2014 óta a Bizottság több intézkedést hozott az adatközpontú gazdaság fejlődésének elősegítésére. Ebben az időszakban születettek a következő uniós jogszabályok:

A Bizottság első alkalommal 2018-ban terjesztett elő stratégiát a mesterséges intelligencia tárgyában, és ugyanebben az évben megállapodott a tagállamokkal egy összehangolt tervről. A mesterséges intelligenciával foglalkozó magas szintű szakértői csoport 2019 áprilisában ismertette a megbízható mesterséges intelligenciára vonatkozó etikai iránymutatásait. A 2020. február 19-én bemutatott új elképzelések ezekre a dokumentumokra épülnek.

Politikai iránymutatásaiban Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy Európának vezető szerepet kell vállalnia bolygónk egészségesebbé tétele és az új digitális korszakra való átállás terén. Ennek kapcsán hivatali idejének első 100 napján belül vitát kezdeményezett az emberközpontú és etikus mesterséges intelligenciáról, valamint a nagy adathalmazoknak a társadalom és a vállalkozások javát szolgáló felhasználásáról.

Dokumentumok