Uvod

Digitalna tehnologija mijenja živote ljudi. Digitalnom strategijom EU-a želimo postići da promjena bude u interesu građana i poduzeća te pridonijeti ostvarenju cilja klimatski neutralne Europe do 2050.

Komisija je čvrsto odlučila da ovo bude „Digitalno desetljeće” Europe. Europa sad mora učvrstiti digitalnu suverenost i postavljati vlastite standarde, a ne slijediti tuđe. Pritom se mora jasno orijentirati na podatke, tehnologiju i infrastrukturu.

Smjerovi djelovanja

 

Background

Komisija je od 2014. donijela niz mjera za olakšavanje razvoja gospodarstva vođenog podacima. Neke od njih su:

Komisija je 2018. predstavila strategiju za umjetnu inteligenciju i s državama članicama dogovorila koordinirani plan. U travnju 2019. Stručna skupina na visokoj razini za umjetnu inteligenciju predstavila je Etičke smjernice za pouzdanu umjetnu inteligenciju. Na temelju toga izrađen je okvir za umjetnu inteligenciju, predstavljen 19. veljače 2020.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svojim je političkim smjernicama istaknula da Europa mora predvoditi tranziciju prema zdravom planetu i novom digitalnom svijetu. U tom je kontekstu u prvih stotinu dana mandata pokrenula raspravu o etičnoj umjetnoj inteligenciji i primjeni velikih količina podataka u korist društava i poduzeća.

Dokumenti