Uvod

Digitalna tehnologija mijenja živote ljudi. Digitalnom strategijom EU-a želimo postići da promjena bude u interesu građana i poduzeća te pridonijeti ostvarenju cilja klimatski neutralne Europe do 2050.

Komisija je čvrsto odlučila da ovo bude „digitalno desetljeće” Europe. Europa se sad mora usredotočiti na podatke, tehnologiju i infrastrukturu kako bi ojačala svoju digitalnu suverenost i postavljati vlastite standarde, a ne slijedila tuđe.

 

Istaknuta tema

Aktivnosti

 

Kontekst

Komisija je od 2014. donijela niz mjera za olakšavanje razvoja gospodarstva vođenog podacima. Neke od njih su:

Komisija je 2018. po prvi put predstavila strategiju za umjetnu inteligenciju i s državama članicama dogovorila koordinirani plan. U travnju 2019. Stručna skupina na visokoj razini za umjetnu inteligenciju predstavila je Etičke smjernice za pouzdanu umjetnu inteligenciju. Temelje se na okviru za umjetnu inteligenciju, predstavljenom 19. veljače 2020.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svojim je političkim smjernicama istaknula da Europa mora predvoditi tranziciju prema zdravom planetu i novom digitalnom svijetu. U tom je kontekstu u prvih stotinu dana mandata pokrenula raspravu o etičnoj umjetnoj inteligenciji i primjeni velikih količina podataka u korist društava i poduzeća.

Dokumenti

PreuzimanjePDF - 1.3 MB