O identitate digitală pentru fiecare european

Digital identity for all Europeans

Identitatea digitală europeană va fi disponibilă pentru cetățenii, rezidenții și întreprinderile din UE care doresc să se identifice sau să facă dovada anumitor informații personale. Va putea fi folosită pentru a obține servicii publice și private online sau offline, peste tot în UE.

Fiecare cetățean al UE și rezident în Uniune va putea utiliza un portofel digital personal.

Ursula von der Leyen President of the European Commission
De fiecare dată când o aplicație sau un site web ne cere să creăm o nouă identitate digitală sau să ne conectăm cu ușurință prin intermediul unei mari platforme, în realitate habar nu avem despre ce se întâmplă cu datele noastre. Din acest motiv, Comisia va propune în curând o identitate electronică europeană sigură. O identitate în care să avem încredere și pe care orice cetățean să o poate folosi peste tot în Europa pentru orice operațiune, de la plata taxelor, până la închirierea unei biciclete. O tehnologie în care să putem controla noi înșine ce date sunt utilizate și cum sunt utilizate acestea.”

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în discursul său despre starea Uniunii, 16 septembrie 2020

Avantajele identității digitale europene

eID Dreptul oricărei persoane care poate avea carte de identitate națională de a deține și o identitate digitală care să fie recunoscută peste tot în UE
information sharing O modalitate simplă și sigură de a controla cantitatea de informații pe care doriți să le partajați când folosiți servicii care necesită schimburi de informații
mobile phone Funcționează prin intermediul portofelelor digitale disponibile sub formă de aplicații de telefonie mobilă și pe alte dispozitive și le permite utilizatorilor:
 • să se identifice online și offline
 • să stocheze și să facă schimb de informații furnizate de guverne, de exemplu numele, prenumele, data nașterii, cetățenia
 • să stocheze și să facă schimb de informații furnizate de surse private de încredere
 • să utilizeze informațiile incluse pentru a confirma un drept (ex. de ședere, de muncă sau de studiu într-un anumit stat membru)

De ce este nevoie de acest portofel?

person with a smartphone

În prezent, doar aproximativ 60 % din populația UE din 14 state membre poate utiliza mijloacele naționale de identificare electronică în altă țară.

 

Numai 14 % dintre furnizorii de servicii publice esențiale din toate statele membre permit autentificarea transfrontalieră cu un sistem de identificare electronică, de exemplu pentru a dovedi identitatea unei persoane pe internet, fără a fi nevoie de parolă. Numărul anual al autentificărilor transfrontaliere este foarte mic, dar în creștere.

 

72 % dintre utilizatori doresc să știe cum le sunt prelucrate datele atunci se conectează prin intermediul conturilor lor de pe rețele sociale. 63 % dintre cetățenii UE doresc un mijloc digital unic și sigur cu care să se poată identifica pentru toate serviciile online (sondaj Eurobarometru)

Principii

 • eID availability Disponibilă pentru toate persoanele fizice (cetățeni ori rezidenți ai UE) sau juridice din UE care doresc să o utilizeze
 • widely usable Utilizabilă pe scară extinsă ca modalitate de identificare sau de confirmare a anumitor atribute personale, pentru a accesa servicii digitale publice și private în întreaga Uniune.
 • user Le permite utilizatorilor să controleze exact ce aspecte ale identității, ale datelor și ale certificatelor partajează cu terți și să țină evidența acestor partajări.

În practică

Identitatea digitală europeană poate fi folosită în numeroase situații. De exemplu, veți putea:

 • să utilizați servicii publice (să solicitați certificate de naștere sau adeverințe medicale, să semnalați o schimbare de adresă...)
 • să vă deschideți un cont bancar 
 • să vă depuneți declarațiile fiscale
 • să vă înscrieți la universitate, în țara de origine sau în altă țară din UE
 • să stocați rețete medicale pe care să le puteți utiliza oriunde în Europa 
 • să vă dovediți vârsta
 • să închiriați o mașină folosind un permis de conducere electronic
 • să vă înregistrați la sosirea într-un hotel etc. 

Exemplu de utilizare a identității digitale europene: solicitarea unui credit bancar

În general, pentru a obține un credit bancar trebuie să parcurgeți o procedură cu mulți pași: programări, întâlniri în persoană, întocmirea dosarului și semnarea tuturor documentelor pe hârtie... și să o luați de la capăt dacă vă lipsesc anumite documente.

Bank loan request without using the European digital identity

Utilizând identitatea digitală europeană, va trebui doar să selectați din portofelul dumneavoastră digital (stocat local) documentele solicitate de bancă. Respectivele documente digitale verificabile vor fi create și trimise în mod securizat băncii, care le va verifica și va finaliza analiza dosarului.

Bank loan request using European digital identity

Mai simplu pentru cetățeni și pentru întreprinderi

Datorită cadrului de încredere creat de Regulamentul e-IDAS, se pot folosi deja, cu efect juridic, serviciile de identificare și de asigurare a încrederii enumerate mai jos, și aceasta peste tot în UE. Aceste servicii sunt esențiale pentru sporirea încrederii și a securității pe piața unică digitală. Unele dintre ele (de exemplu semnătura electronică) vor fi integrate în portofelul de identitate digitală, pentru a le facilita utilizarea.

  Pentru persoanele fizice Pentru persoanele juridice

eSignature

Semnătura electronică

Exprimă în format electronic acordul unei persoane cu privire la conținutul unui document. Funcția va fi integrată în portofel.

Vă va permite să semnați documente juridice și e-mailuri fără a imprima nicio hârtie

Vă va permite să economisiți timp și bani datorită simplificării proceselor și va impulsiona inovarea în procedurile comerciale

eTimestamp

Marcajul temporal electronic

Face dovada electronică a existenței unui set de date la un moment dat

Va oferi, de exemplu, dovada că ați cumpărat bilete la un concert

Va îmbunătăți urmărirea documentelor și gradul de responsabilitate

eID availability

Identificarea electronică (eID)

Dovedește electronic identitatea întreprinderilor și a consumatorilor

Vă va permite, de exemplu, să vă deschideți un cont bancar în altă țară utilizându-vă cartea de identitate din țara dumneavoastră

Vă va permite să vă extindeți baza de clienți și să economisiți timp și bani și va întări încrederea în tranzacțiile transfrontaliere

authentication

Certificatul calificat pentru autentificarea web

Garantează că site-urile prezintă încredere

Vă va informa dacă site-urile și aplicațiile pe care le folosiți sunt sigure și de încredere

Va spori încrederea consumatorilor și va contribui la evitarea phishing-ului, ceea ce vă va proteja reputația

eSeal

Sigiliul electronic

Garantează atât originea, cât și integritatea unui document

Va garanta, de exemplu, că biletele la un meci de fotbal sunt reale, nu contrafăcute

Vă va permite să economisiți timp și bani (datorită simplificării proceselor) și va spori încrederea în originea documentului

delivery

Serviciul de distribuție electronică înregistrată

Protejează împotriva riscului de pierdere, furt, deteriorare sau modificare în timpul transmiterii documentației

Va garanta, de exemplu, că un cadou comandat pentru aniversarea cuiva drag ajunge în siguranță

Va reduce timpul și costurile asociate transferurilor de documente, va spori eficiența și încrederea și va îmbunătăți urmărirea documentelor

 

Documente