Ασφαλέστερο διαδικτυακό περιβάλλον
Σήμερα οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, όπως είναι η ρητορική μίσους, τρομοκρατικό περιεχόμενο ή υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και για την πώληση επικίνδυνων εμπορευμάτων και παραποιημένων προϊόντων, ή για την παροχή παράνομων υπηρεσιών, εις βάρος των πολιτών.
Το 61 % των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ δηλώνουν ότι έχουν εντοπίσει παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο και το 65 % δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν ότι το διαδίκτυο είναι ασφαλές για χρήση (σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2018)
![]() |
Τι αλλάζει με τη νέα νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες:
|
Καλύτερη προστασία των καταναλωτών
Σήμερα, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών στο διαδίκτυο δεν είναι επαρκής. Οι πλατφόρμες μπορούν, για παράδειγμα, να αποφασίζουν να διαγράφουν το περιεχόμενο των χρηστών, χωρίς να τους ενημερώνουν και χωρίς να παρέχουν δυνατότητα αμφισβήτησης της απόφασης αυτής. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ελευθερία του λόγου των χρηστών.
Το 92 % εκείνων που απάντησαν πιστεύουν ότι η διαφάνεια από την πλευρά των παρόχων υπηρεσιών είναι σημαντική για την προστασία της ελευθερίας έκφρασης των χρηστών (σύμφωνα με την έκθεση για την ανοικτή δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες)
Τι αλλάζει με τη νέα νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες:
|
Ενδυναμωμένοι πολίτες και χρήστες
Σήμερα, οι πλατφόρμες βελτιστοποιούν τους τρόπους με τους οποίους αναπαράγονται οι πληροφορίες, ώστε να προσελκύσουν την προσοχή και να αυξήσουν τα έσοδά τους· ωστόσο, οι χρήστες τους συχνά δεν γνωρίζουν ούτε πώς τα συστήματά των πλατφορμών διαχωρίζουν το περιεχόμενο, ούτε πώς καταρτίζουν τα προφίλ τους. Η παραποίηση των συστημάτων συστάσεων και η κατάχρηση των διαφημιστικών συστημάτων πυροδοτούν την επικίνδυνη παραπληροφόρηση και τη διάδοση παράνομου περιεχομένου.
Το 70 % εκείνων που απάντησαν πιστεύουν ότι η παραπληροφόρηση διαδίδεται με την παρέμβαση επί αλγοριθμικών διαδικασιών σε διαδικτυακές πλατφόρμες (σύμφωνα με την έκθεση για την ανοικτή δημόσια διαβούλευση σχετικά με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες)
Τι αλλάζει με τη νέα νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες:
|
Ποιοτικές ψηφιακές υπηρεσίες με χαμηλότερες τιμές
Ο συστημικός ρόλος ορισμένων διαδικτυακών πλατφορμών επηρεάζει τη ζωή δισεκατομμυρίων χρηστών και εκατομμυρίων εταιρειών στην Ευρώπη. Ορισμένες εταιρείες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ψηφιακές αγορές, στις οποίες είναι εδραιωμένες, και ελέγχουν την πρόσβαση σε αυτές. Μπορούν να επιβάλλουν άδικους, μη διαπραγματεύσιμους όρους τόσο στους επιχειρηματικούς χρήστες όσο και στους καταναλωτές.
Το 60 % εκείνων που απάντησαν δηλώνουν ότι οι καταναλωτές δεν έχουν επαρκείς επιλογές και εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά τις διαδικτυακές πλατφόρμες (σύμφωνα με την έκθεση για την ανοικτή δημόσια διαβούλευση σχετικά με ένα νέο εργαλείο στον τομέα του ανταγωνισμού)
Τι αλλάζει με τη νέα νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές αγορές:
|