Unionin tila 2018

Puheenjohtaja Jean-Claude Juncker painotti unionin tilasta pitämässään puheessa vuonna 2018, että on tärkeää lisätä EU:n suvereeniutta, jotta sen kansoista voi yhdessä tulla maailmanlaajuisia toimijoita. Hän esitti ehdotuksia, joilla voidaan saada aikaan myönteisiä tuloksia kansalaisten hyväksi EU-vaaleihin mennessä. Ehdotukset liittyvät mm. muuttoliikkeeseen, kyberturvallisuuteen ja ulkopolitiikkaan.

Puhe unionin tilasta 2017

Vuonna 2017 puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi puheessaan positiivisesti, että Euroopan purjeissa on jälleen tuulta. Puhe suuntautui tulevaisuuteen ja sisälsi etenemissuunnitelman kohti yhtenäisempää, vahvempaa ja demokraattisempaa unionia. Komissio antoi myös kauppapolitiikkaan, ulkomaisten investointien seurantaan, kyberturvallisuuteen, teollisuuteen, tietosuojaan ja demokratian edistämiseen liittyviä lainsäädäntöaloitteita.

Puhe unionin tilasta 2016

Vuoden 2016 puheessa Juncker ilmoitti uusista aloitteista, joissa oli määrä investoida EU:n nuorisoon, työnhakijoihin ja startup-yrityksiin, parantaa julkisten tilojen wifi-yhteyksiä ja uudistaa tekijänoikeuslainsäädäntöä. Hän ehdotti myös Afrikan investointisuunnitelman ja uuden eurooppalaisen raja- ja merivartioston perustamista.

State of the Union 2015

In 2015, President Juncker's first State of the Union Address focused on major challenges included the emerging refugee crisis, the future of the euro, and foreign policy. President Juncker presented new proposals in the fields of migration, external action, and economic and fiscal policy.

Otteita ydinkohdista

2018

Yritämme tulevina kuukausina kehittää tätä epätäydellistä unionia päivä päivältä hieman paremmaksi. (…) EU-vaaleja edeltävien 250 päivän aikana aiomme osoittaa kansalaisille, että EU pystyy yhdessä saamaan aikaan tuloksia ja pitämään vaalikauden alussa annetut lupaukset.

Geopolitiikan opetukset osoittavat, että Euroopan on aika toimia suvereenisti. (...) Suvereeniuden jakaminen – silloin kun se on tarpeen – tekee valtioista ja kansoista vahvempia.

Jos rakastaa Eurooppaa, on rakastettava myös sen kansoja. Jos rakastaa omaa kansaansa, on rakastettava myös Eurooppaa. Patriotismi on hyve, mutta rajoittunut nationalismi on häikäilemätön valhe ja vaarallista myrkkyä.

2017

Euroopan purjeissa on jälleen tuulta. Meillä on nyt tilaisuus toimia, mutta tämä tilaisuus ei kestä ikuisesti. (...) Nyt on aika rakentaa yhtenäisempi, vahvempi, demokraattisempi Eurooppa.

EU ulottuu Vigosta Varnaan saakka, Espanjasta Bulgariaan, idästä länteen: Euroopan on hengitettävä molemmilla keuhkoillaan – muutoin se joutuu haukkomaan henkeään.

Euroopan unionin pitää pystyä toimimaan nopeammin ja määrätietoisemmin, ja tämä koskee myös talous- ja rahaliittoa. (…) Olemme alkaneet korjata kattoa, mutta nyt työ on saatava valmiiksi niin kauan kuin aurinko vielä paistaa.

2016

Eurooppalaiset voivat olla yhtenäisiä, vaikka ovatkin erilaisia. Euroopan suuret demokraattiset kansat eivät saa taipua populismin tuulissa. Eurooppa ei saa antaa periksi terrorismin edessä. Ei – jäsenvaltioiden on rakennettava Eurooppa, joka suojelee kansalaisiaan. Ja meidän, Euroopan unionin toimielinten, on autettava niitä täyttämään tämä lupaus.

Yhteisvastuu on se liima, joka pitää unionin koossa. (…)Kun Portugalin kukkulat olivat tulessa, italialaiset lentokoneet sammuttivat liekit. Kun tulvat katkaisivat Romaniasta sähköt, valot saatiin päälle ruotsalaisilla generaattoreilla. Kun Kreikan rannoille saapui tuhansia pakolaisia, slovakialaiset teltat antoivat suojaa.

Suvaitsevaisuus ei saa vaarantaa turvallisuuttamme. (…) Meidän on tiedettävä, ketkä ylittävät EU:n ulkorajat. (…) Aina kun joku saapuu EU:n alueelle tai poistuu sieltä, rajanylityspaikka sekä rajanylityksen aika ja syy on kirjattava muistiin.

2015

Euroopan unionilla ei mene hyvin. Tässä unionissa ei ole tarpeeksi Eurooppaa, eikä tässä unionissa ole tarpeeksi unionia. Tämä on muutettava, ja se on muutettava nyt.

Uskon, että voimme – ja meidän tulisi – kantaa vastuumme maailmannäyttämöllä, ei omaa turhamaisuuttamme, vaan siksi, että meillä todellakin on jotain tarjottavaa. (...) Haluan, että Eurooppa johtaa historian kulkua. Kun Euroopan unioni toimii yhdessä, voimme muuttaa maailmaa.

Eurooppa ei työnnä veneitä laiturista takaisin merelle tai sytytä pakolaisleirejä tuleen (…) Eurooppa on Kosin leipuri, joka jakaa leipäänsä nälkäisille ja väsyneille. Eurooppa on Münchenin ja Passaun opiskelijat, jotka tuovat vaatteita juna-asemille saapuville ihmisille. (…) Tämä on se Eurooppa, jossa minä haluan elää.