Helena Dalli, povjerenica EU-a za ravnopravnost

Zauzmimo se zajedno za raznolikost i istinski je promičimo. Pokažimo zalaganje za ravnopravnost i u svibnju 2021. zajedno proslavimo europski mjesec raznolikosti. Raznolikijim radnim mjestima stvorit ćemo pravedniju i ravnopravniju Europu za sve građane.

Helena Dalli, povjerenica EU-a za ravnopravnost

Europski mjesec raznolikosti prilika je za podsjećanje na važnost raznolikosti i uključivosti na radnim mjestima i u društvima Europske unije.

Odaje se priznanje organizacijama koje promiču raznolikost i raznolike timove na radnom mjestu i nastoje izgraditi uključiva radna okruženja.

Pozivamo sve europske organizacije, bez obzira na to jesu li potpisnice povelje o raznolikosti, da se zauzmu za raznolikost i istinski je promiču. 

Zašto obilježavamo europski mjesec raznolikosti?

Europska komisija već dugo putem zakonodavstva radi na promicanju raznolikosti i uključivosti te borbi protiv diskriminacije. To je pridonijelo ostvarivanju ravnopravnosti te milijunima ljudi omogućilo da ostvare svoj puni potencijal. Međutim, svi mi – javne institucije, privatna poduzeća, neprofitne organizacije, gradovi itd. – moramo zajedno raditi na izgradnji ravnopravnih i uključivih okruženja. Posebno sada, tijekom pandemije, kada su raznolikost i uključenost ugrožene.

Jeste li znali da više od pola Europljana (59 %) smatra da je diskriminacija zbog etničkog podrijetla raširena? Svaka treća osoba afričkog podrijetla kaže da je u posljednjih pet godina doživjela rasističko uznemiravanje. Od holokausta je prošlo više od 70 godina, a Židovi se u EU-u suočavaju s antisemitizmom u svim područjima života. 

Zbog toga će se u europskom mjesecu raznolikosti 2021. staviti dodatan naglasak na etničku raznolikost te s povjerenicom Dalli 4. svibnja 2021. organizirati uvodno događanje na visokoj razini. Pozivamo organizacije da u svoj program raznolikosti uvrste tu temu.

Kako možete sudjelovati?

Budite kreativni unatoč globalnoj pandemiji: možete organizirati virtualne ili hibridne radionice za upoznavanje zaposlenika s ovom temom, okrugle stolove sa stručnjacima, objaviti kuharicu s receptima iz raznih kultura, podneblja i sl., voditi kampanju na društvenim medijima, surađivati s neprofitnom organizacijom ili volontirati.

Trebate nadahnuće? Pogledajte naš vodič za najbolju praksu ili nacionalnu povelju o raznolikosti.

Ako organizirate aktivnost ili događanje, htjeli bismo o tome čuti – stoga ih svakako registrirajte.

Povelje o raznolikosti

Od 2004. u Europi postoji 26 povelja o raznolikosti. Služe za potporu i promicanje najbolje prakse u pristupu raznolikosti tisućama vodećih multinacionalnih poduzeća, MSP-ova, javnih organizacija i neprofitnih organizacija. Platformu EU-a za povelje o raznolikosti čini 26 nacionalnih povelja, koje podržava više od 12 000 organizacija potpisnica s više od 16 milijuna zaposlenika.

Resursi

Dokumenti

PreuzimanjePDF - 577.8 KB