Acțiuni

Parteneriatul estic
coordinationno status

Parteneriatul estic

Parteneriatul estic este o inițiativă comună care reunește Uniunea Europeană și șase țări vecine din est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Scopul său este de a aprofunda și consolida relațiile dintre UE și aceste țări.

Vecinătatea sudică
coordinationno status

Vecinătatea sudică

Cooperarea dintre UE și 10 țări vecine din sud: Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Palestina*, Siria și Tunisia.

Cooperarea cu țările învecinate ale UE
coordinationno status

Cooperarea cu țările învecinate ale UE

Cooperarea transfrontalieră stimulează dezvoltarea durabilă de-a lungul frontierelor terestre și al rutelor de traversare maritimă dintre un stat membru și o țară învecinată din afara UE.

Cooperarea cu toate țările învecinate
coordinationno status

Cooperarea cu toate țările învecinate

Anumite programe de cooperare se desfășoară la nivelul tuturor țărilor partenere la politica europeană de vecinătate, mai degrabă decât la nivel bilateral sau regional.

Objectives

  • să stabilizeze țările învecinate prin acțiuni legate de dezvoltarea economică, ocuparea forței de muncă, tineret, transporturi, conectivitatea energiei, migrație, mobilitate și securitate
  • să promoveze valorile importante ale UE: buna guvernanță, democrația, statul de drept și drepturile omului
  • să faciliteze cooperarea la nivel regional: Parteneriatul estic, Uniunea pentru Mediterana

Context

Politica europeană de vecinătate oferă un cadru pentru parteneriate mai eficiente și mai strânse cu vecinii din estul și sudul UE, bazate pe interese și acțiuni comune. 

UE promovează stabilitatea și stimulează cooperarea cu aceste țări prin intermediul Instrumentului european de vecinătate.

Documente