Intézkedések

Coordination

Keleti szomszédság

The Eastern Partnership aims to strengthen relations between the EU and its six Eastern neighbours: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova and Ukraine.

Coordination

Déli szomszédság

Cooperation with the Southern Neighbourhood includes ten partner countries: Algeria, Egypt, Israel, Jordan, Lebanon, Libya, Morocco, Palestine*, Syria and Tunisia.

Coordination

Együttműködés az EU külső határai mentén fekvő országokkal

Cross Border Cooperation supports sustainable development along the EU’s external borders, helps to reduce differences in living standards and address common challenges.

Coordination

Együttműködés az EU szomszédaival

To complement bilateral and regional cooperation programmes, neighbourhood-wide cooperation programmes have also been established, since some aid activities can be managed more efficiently and flexibly at interregional level.

Célok

  • a szomszédos országok stabilitásának javítása az alábbiak révén: a gazdasági fejlődés és a foglalkoztathatóság elősegítése, a közlekedési és energetikai összeköttetések, a mobilitás és a biztonság javítása, valamint az ifjúság- és migrációs politikába eszközölt beruházások
  • a jó kormányzásnak, a demokráciának, a jogállamiságnak és az emberi jogok tiszteletben tartásának, mint az EU alapvető értékeinek az előmozdítása
  • a regionális együttműködés elősegítése: keleti partnerség, Unió a Mediterrán Térségért

Tágabb kontextus

Az európai szomszédságpolitika hatékonyabb és szorosabb partnerségi kapcsolat kiépítését teszi lehetővé az Uniónak a keleti és a déli szomszédjaival. Az együttműködés alapját a közös érdekek és tevékenységek képezik. 

Az EU előmozdítja a szóban forgó térségekben a stabilitást és megerősíti az érintett országokkal folytatott együttműködést. Ehhez az Európai Szomszédsági Támogatási Eszközből nyújt pénzügyi támogatást.

Dokumentumok