Intézkedések

Keleti szomszédság
coordinationno status

Keleti szomszédság

Az EU és hat vele szomszédos keleti ország (Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna) között létrejött közös kezdeményezés célja, hogy az Unió és az említett országok közötti kapcsolat elmélyüljön és megerősödjön.

Déli szomszédság
coordinationno status

Déli szomszédság

Együttműködés az EU alábbi tíz déli szomszédjával: Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina*, Szíria és Tunézia.

Együttműködés az EU külső határai mentén fekvő országokkal
coordinationno status

Együttműködés az EU külső határai mentén fekvő országokkal

Az EU támogatja az EU külső – szárazföldi vagy tengeri – határaival szomszédos területek fenntartható fejlődését.

Együttműködés az EU szomszédaival
coordinationno status

Együttműködés az EU szomszédaival

Néhány együttműködési programot az EU nem kétoldalú vagy regionális együttműködés keretében, hanem csoportosan, azaz az európai szomszédságpolitika partnerországaiban egyszerre indít útjára.

Objectives

  • a szomszédos országok stabilitásának javítása az alábbiak révén: a gazdasági fejlődés és a foglalkoztathatóság elősegítése, a közlekedési és energetikai összeköttetések, a mobilitás és a biztonság javítása, valamint az ifjúság- és migrációs politikába eszközölt beruházások
  • a jó kormányzásnak, a demokráciának, a jogállamiságnak és az emberi jogok tiszteletben tartásának, mint az EU alapvető értékeinek az előmozdítása
  • a regionális együttműködés elősegítése: keleti partnerség, Unió a Mediterrán Térségért

Szövegkörnyezet

Az európai szomszédságpolitika hatékonyabb és szorosabb partnerségi kapcsolat kiépítését teszi lehetővé az Uniónak a keleti és a déli szomszédjaival. Az együttműködés alapját a közös érdekek és tevékenységek képezik. 

Az EU előmozdítja a szóban forgó térségekben a stabilitást és megerősíti az érintett országokkal folytatott együttműködést. Ehhez az Európai Szomszédsági Támogatási Eszközből nyújt pénzügyi támogatást.

Dokumentumok