Cél

Ciprus – de facto kettéosztott szigetországként – 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. 2004. április 26-án az Európai Unió Tanácsa kijelentette, hogy eltökélt szándéka „véget vetni a ciprusi török közösség elszigeteltségének, és a ciprusi török közösség gazdasági fejlődésének ösztönzése révén elősegíteni Ciprus újraegyesítését”.

E törekvés jegyében a Bizottság – a 389/2006/EK rendelet („támogatási rendelet”) alapján – pénzügyi segítségnyújtási programot működtet a ciprusi török közösség javára. A programot a Bizottság Strukturálisreform-támogató Főigazgatósága irányítja.

Uniós támogatási program a ciprusi török közösség javára

A pénzügyi segítségnyújtást biztosító program, amely a ciprusi török közösség gazdasági fejlődésének ösztönzésével kívánja elősegíteni a szigetország újraegyesítését, elsősorban az alábbi területekre összpontosít:

  • a sziget gazdasági integrációja,
  • a két közösség viszonyának javítása és az Unióval ápolt kapcsolatuk elmélyítése,
  • az uniós joganyag alkalmazásának előkészítése a ciprusi kérdés átfogó politikai rendezését követő időszakra.

2006 és 2018 között az EU közel 520 millió euróval támogatott olyan projekteket, melyek a ciprusi török közösség gazdasági helyzetének javítását célozták.

A program konkrét célkitűzései

  • A szociális és gazdasági fejlődés ösztönzése a ciprusi török közösségen belül
  • Az infrastruktúra fejlesztése és megújítása
  • A megbékélés elősegítése, bizalomépítés és a civil társadalom támogatása
  • A ciprusi török közösség és az Unió kapcsolatainak szorosabbra fűzése, ennek érdekében az információáramlás elősegítése, valamint a ciprusi török lakosok és az EU többi polgára közötti kapcsolatok előmozdítása
  • A ciprusi török közösség felkészítése az uniós joganyag alkalmazására a ciprusi kérdés átfogó rendezése után

A Strukturálisreform-támogató Főigazgatóság Nicosia északi részén uniós programtámogató irodát működtet (EUPSO), mely kapcsolattartó pontként szolgál a kedvezményezett közösség számára, és segítséget nyújt a támogatás gyakorlati lebonyolításában.

Néhány példa a kedvezményezettek történeteiből

Az Európai Unió 2006 óta nyújt segítséget a ciprusi török közösség társadalmi és gazdasági fejlődéséhez, hangsúlyt fektetve a vidéki területeken élők gazdasági körülményeinek és életminőségének javítására. Az alábbi YouTube-videók révén közelebbről is megismerkedhetünk néhány kedvezményezettel.

EU Aid Programme in Angolemi / Angolem

Uniós segítségnyújtás Angolemi (Αγγολέμι/Taşpınar) faluban

A kisfilm bemutatja, hogyan használja fel az uniós támogatást egy Angolemi (Αγγολέμι/Taşpınar) faluban működő gazdaság.

Culture and Art House

A kultúra és a művészetek háza (Σπίτι του πολιτισμού και της τέχνης / Kültür ve Sanat Evi)

A kisfilm Kiádosz (Κιάδος/Serdarlı) faluba kalauzol el, ahol megismerkedhetünk az uniós támogatási program keretében finanszírozott projektek egyikével.

Improving Dairy Production

Fejlesztések egy tejfarmon (Βελτίωση της παραγωγής γάλακτος / Süt Üretiminin İyileştirilmesi)

A kisfilm főszereplője az uniós segítségnyújtási program kedvezményezettje, aki a támogatást Lurudzína (Λουρουτζίνα/Akıncılar) faluban hasznosítja.

Az Európai Unió 2006 óta nyújt segítséget a ciprusi török közösség társadalmi és gazdasági fejlődéséhez, hangsúlyt fektetve a vidéki területeken élők gazdasági körülményeinek és életminőségének javítására. Az alábbi YouTube-videók révén közelebbről is megismerkedhetünk néhány kedvezményezettel.

Oktatás a készségfejlesztés szolgálatában

Az újraegyesítés előkészítése érdekében a segítségnyújtási program szorosabbá hivatott fűzni a két ciprusi közösség közötti kapcsolatot. A ciprusi török közösséget támogató pénzügyi segítségnyújtási program költségvetéséből 2006 óta csaknem 40 millió euró a készségfejlesztést célzó oktatást szolgálta. Ha szeretne részletesebben tájékozódni arról, miként támogatja az EU beruházásaival az oktatást és a foglalkoztathatóság javítását, és miként járul hozzá ezáltal a társadalmi és gazdasági fejlődéshez, lehetőséget teremtve arra, hogy a ciprusi török és a görög közösség kapcsolata szorosabbá váljon, figyelmébe ajánljuk az alábbi kiadványokat.

LetöltésPDF - 1.7 MB

LetöltésPDF - 1.7 MB

LetöltésPDF - 1.7 MB

Az uniós támogatást közvetett irányítással végrehajtó szervek:

2018

2017

2016

Dokumentumok

LetöltésPDF - 1 MB
LetöltésPDF - 2.6 MB
LetöltésPDF - 17.3 KB
LetöltésPDF - 3.2 MB