ursula von der leyen
Trebuie să avem grijă unul de celălalt și să ne ajutăm reciproc să depășim acest moment. Pentru că există ceva mai contagios decât acest virus, și anume dragostea și compasiunea. Și în fața unor împrejurări nefavorabile, cetățenii Europei arată cât de puternice pot fi aceste sentimente.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, la ședința plenară a Parlamentului European (26 martie 2020)

September

 • 18 September

  The Commission signs second contract to ensure access to a potential vaccine

  A second contract with a pharmaceutical company entered into force on 18 September following the contract's formal signature between Sanofi-GSK and the Commission. The contract will allow all EU Member States to purchase up to 300 million doses of the Sanofi-GSK vaccine.

 • 11 September

  EU Humanitarian Air Bridge to Peru and EUR 30.5 million for Latin America and the Caribbean

  As part of the EU's global coronavirus response, an EU humanitarian air bridge operation with three flights to Lima, Peru delivered more than 4 tonnes of life-saving materials to humanitarian organisations active in the country. The EU has also announced EUR 30.5 million in humanitarian assistance to support the most vulnerable in Latin America and the Caribbean in 2020.

 • 10 September

  WHO and Commission launch the Facilitation Council to strengthen global collaboration

  The President of the European Commission, Ursula von der Leyen, and the Director General of the WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, co-hosted the first meeting of the High Level Facilitation Council, leading the work of the global collaborative framework Access to COVID-19 Tools Accelerator (the ACT-A) to speed up the development and deployment of vaccines, tests and treatments against COVID-19, as well as to improve health systems.

 • 9 September

  Commission completes vaccines portfolio following talks with a sixth manufacturer

  The Commission concluded exploratory talks with BioNTech-Pfizer to purchase a potential vaccine against COVID-19. BioNTech-Pfizer is the sixth company with which the Commission has concluded talks, following Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac and Moderna. The first contract, signed with AstraZeneca, entered into force on 27 August.

 • 4 September

  Commission proposes more clarity and predictability of any measures restricting free movement in the EU

  The Commission adopted a proposal for a Council Recommendation to ensure that any measures taken by Member States that restrict free movement due to the coronavirus pandemic are coordinated and clearly communicated at the EU level.

August

 • 27 August

  Comisia semnează primul contract cu AstraZeneca

   Primul contract pe care Comisia Europeană l-a negociat în numele statelor membre ale UE cu o companie farmaceutică a intrat în vigoare. Contractul va permite achiziționarea unui vaccin împotriva COVID-19 pentru toate statele membre ale UE, precum și donarea către țările cu venituri mici și medii sau redirecționarea către alte țări europene. Prin intermediul contractului, toate statele membre vor fi în măsură să achiziționeze 300 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca, cu opțiunea de a achiziționa suplimentar încă 100 de milioane de doze, care vor fi distribuite proporțional cu populația. Comisia continuă discuțiile privind încheierea unor acorduri similare cu alți producători de vaccinuri și a finalizat discuțiile preliminare cu Sanofi-GSK la 31 iulie, cu Johnson & Johnson la 13 august, cu CureVac la 18 august și cu Moderna la 24 august.

 • 24 August

  Comisia propune acordarea unui sprijin financiar în valoare de 81,4 miliarde EUR în cadrul Instrumentului SURE pentru 15 state membre

  Comisia Europeană a prezentat Consiliului propuneri de decizii privind acordarea, în cadrul Instrumentului SURE, a unui sprijin financiar în valoare de 81,4 miliarde EUR pentru 15 state membre. Instrumentul SURE este un element esențial al strategiei cuprinzătoare elaborate de UE pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de coronavirus. De îndată ce Consiliul aprobă aceste propuneri, sprijinul financiar le va fi furnizat statelor membre sub formă de împrumuturi din partea UE, în condiții avantajoase.

 • 22 August

  Podul aerian umanitar al UE sprijină Venezuela

  Ca parte a răspunsului global la pandemia de coronavirus, UE a finalizat o operațiune în cadrul podului aerian umanitar, constând în două zboruri către Venezuela. Acestea au permis livrarea a 82,5 tone de materiale pe care partenerii de pe teren le vor putea folosi pentru a salva vieți. Primul zbor a decolat la 19 august din Madrid (Spania) către Caracas (Venezuela), urmat de cel de-al doilea zbor la 21 august. Aceste zboruri finanțate de UE fac parte din operațiunile organizate în cadrul podului aerian umanitar în zone critice ale lumii.

 • 18 august

  Comisia propune prelungirea titulaturii de „capitală europeană a culturii 2020” până în 2021

  Comisia a propus prelungirea titulaturii de „capitală europeană a culturii 2020” până la 30 aprilie 2021 pentru Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda). De asemenea, Comisia a propus ca Novi Sad (Serbia) să devină capitală europeană a culturii în 2022 (în loc de 2021), iar Timișoara și Elefsina (Grecia) în 2023 (în loc de 2021). De la începutul crizei provocate de coronavirus, Comisia colaborează îndeaproape cu organizatorii acțiunilor legate de desemnarea capitalelor europene ale culturii din 2020 până în 2023, pentru a înțelege mai bine impactul asupra pregătirii evenimentelor conexe actuale și viitoare.

 • 14 august

  Comisia a ajuns la un prim acord privind un potențial vaccin împotriva coronavirusului

  Comisia a ajuns la un prim acord cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru a achiziționa un potențial vaccin împotriva COVID-19, precum și pentru a dona doze de vaccin țărilor cu venituri mici și medii sau pentru a redirecționa doze de vaccin către alte țări europene. Acest acord reprezintă baza unui cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin, cu posibilitatea de a achiziționa alte 100 de milioane de doze suplimentare, în numele statelor membre ale UE.

 • 13 august

  Continuarea discuțiilor pentru a garanta punerea la dispoziția cetățenilor europeni a unui vaccin împotriva coronavirusului

  În urma primelor contacte pozitive cu Sanofi și GSK, care au avut loc la 31 iulie, Comisia a încheiat alte discuții preliminare cu Johnson & Johnson pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. În baza unui potențial contract, toate statele membre ale UE ar putea să cumpere vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin se dovedește a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 200 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE, precum și pentru o posibilă achiziționare ulterioară a până la 200 de milioane de doze suplimentare.

 • 11 august

  Finanțare UE pentru 23 de proiecte noi de cercetare privind coronavirusul

  Comisia va sprijini 23 de noi proiecte de cercetare cu un buget de 128 de milioane EUR, în cadrul programului Orizont 2020 (programul UE pentru cercetare și inovare). Finanțarea face parte din angajamentul de 1,4 miliarde EUR al Comisiei în favoarea inițiativei „Răspunsul mondial la coronavirus”, lansată de președinta Ursula von der Leyen în mai 2020. Ea le va permite cercetătorilor să abordeze pandemia și consecințele acesteia prin consolidarea capacității industriei de a produce și de a utiliza soluții ușor accesibile, de a dezvolta tehnologii medicale și instrumente digitale, de a îmbunătăți înțelegerea impactului socioeconomic și comportamental al pandemiei, precum și de a studia grupuri mari de pacienți (cohorte) din întreaga Europă. Aceste acțiuni de cercetare se alătură altor eforturi anterioare pentru a dezvolta tehnici de diagnosticare, tratamente și vaccinuri și sunt rezultatul celei de-a doua cereri urgente de exprimare a interesului, lansată de Comisie la 19 mai.

 • 7 august

  UE expediază către Croația, Muntenegru și Macedonia de Nord măști suplimentare prin rescEU 

  Alte loturi de măști de protecție de tip FFP2 și FFP3au fost trimise către Croația, Muntenegru și Macedonia de Nord prin rescEU (rezerva europeană comună de echipamente medicale, creată în acest an pentru a ajuta țările afectate de pandemia de coronavirus). În același timp, UE continuă să constituie rezerve de echipamente medicale.

Iulie

 • 31 iulie

  Comisia finalizează discuțiile pe tema asigurării unui viitor vaccin împotriva COVID-19 pentru europeni

  Comisia Europeană a încheiat discuțiile preliminare cu două companii farmaceutice (Sanofi și GSK) în vederea achiziționării unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Un eventual contract ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să obțină vaccinul. Se preconizează că, de îndată ce un vaccin se dovedește sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE. Comisia continuă discuțiile și cu alți producători de vaccinuri.

 • 29 iulie

  Cele 45 de zboruri efectuate în cadrul podului umanitar al UE livrează peste 1 000 de tone de ajutoare medicale

  Odată cu noul zbor din 29 iulie către Sudanul de Sud, care a fost efectuat în cadrul podului aerian umanitar al UE și a transportat 41 de tone de materiale, Comisia a coordonat și a finanțat furnizarea a peste 1 100 de tone de echipamente medicale către zone critice din Africa, Asia și America. Printre țările care au beneficiat de sprijin se numără și Afganistan, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Iran, Sudan, Sudanul de Sud, Haiti, Somalia, Guineea-Bissau, Irak și Yemen. Podul aerian al UE a fost lansat la 8 mai 2020, în cadrul acestuia efectuându-se 45 de zboruri care au transportat inclusiv 1 475 de membri ai personalului medical și umanitar.

 • 28 iulie

  Asigurarea accesului UE la Remdesivir pentru tratarea bolnavilor de COVID-19

  Comisia a semnat un contract cu compania farmaceutică Gilead pentru a garanta aprovizionarea cu Veklury, denumirea comercială a Remdesivir. Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE ca tratament împotriva COVID-19. Începând cu prima parte a lunii august, pentru a răspunde nevoilor imediate, vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit loturi de Veklury, sub coordonarea și cu sprijinul Comisiei.

 • 27 iulie

  Lansarea unei cereri privind constituirea unor parteneriate pentru redresare între regiunile UE

  Comisia Europeană a lansat o cerere de exprimare a interesului vizând constituirea de parteneriate tematice pentru a testa proiecte interregionale inovatoare care să sprijine acțiuni de răspuns și redresare în urma pandemiei cauzate de noul coronavirus. Scopul acestei cereri este de a ajuta regiunile să profite de oportunitățile care se ivesc în contextul crizei, să-și crească reziliența și să-și centreze eforturile pe transformarea digitală și ecologică pentru redresarea celor mai afectate sectoare, cum ar fi sănătatea și turismul.

 • 24 iulie

  Măsuri menite să garanteze faptul că piețele de capital contribuie la redresarea Europei

  Comisia a adoptat un pachet privind redresarea piețelor de capital, ca parte a strategiei generale de relansare în urma pandemiei provocate de coronavirus. Măsurile urmăresc să faciliteze sprijinirea de către piețele de capital a întreprinderilor europene pentru ca acestea să-și revină în urma crizei.  Pachetul propune modificări specifice ale normelor pieței de capital, ceea ce va încuraja investițiile mai substanțiale în economie, va permite recapitalizarea rapidă a întreprinderilor și va spori capacitatea băncilor de a finanța redresarea.

 • 21 iulie

  Liderii UE convin asupra planului de redresare și a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027

  După patru zile de negocieri, liderii UE au convenit asupra planului de redresare pentru Europa. Circa 1 800 de miliarde EUR (peste 50 % din bugetul UE pe termen lung, plus instrumentul Next Generation EU) vor sprijini o serie de politici moderne și vor pune Europa pe calea unei redresări durabile și reziliente.

 • 20 iulie

  Sprijin pentru categoriile cele mai vulnerabile din Africa de Sud

  Comisia oferă ajutor umanitar în valoare de 64,7 milioane EUR pentru țările din regiunea Africii de Sud cu scopul de a ajuta persoanele aflate în nevoie să facă față pandemiei de coronavirus, condițiilor meteorologice extreme, cum ar fi seceta persistentă din regiune, precum și altor crize.

 • 16 iulie

  Protecția lucrătorilor sezonieri

  Comisia Europeană a prezentat orientări menite să asigure protecția lucrătorilor sezonieri din UE în contextul pandemiei de coronavirus. Orientările ajută autoritățile naționale, inspectoratele de muncă și partenerii sociali să garanteze drepturile, sănătatea și siguranța lucrătorilor sezonieri și să se asigure că aceștia își cunosc drepturile.

 • 15 iulie

  Comisia crește gradul de pregătire pentru a contracara apariția unor eventuale noi focare

  Comisia a prezentat măsuri imediate pe termen scurt menite să crească nivelul de pregătire sanitară al UE pentru eventualitatea apariției unor noi focare de COVID-19. Măsurile includ acțiuni de testare și depistare a contacților, îmbunătățirea supravegherii sănătății publice și extinderea accesului la contramăsuri medicale. Se prevăd, de asemenea, măsuri privind îmbunătățirea capacității sistemului sanitar de a gestiona creșterea bruscă a numărului de pacienți, contramăsuri nefarmaceutice, sprijinirea minorităților și a persoanelor vulnerabile, precum și activități de reducere a presiunii generate de gripa sezonieră.

 • 14 iulie

  24 de milioane EUR pentru Uganda, pe fondul pandemiei de coronavirus

  În 2020, UE va furniza 24 de milioane EUR sub formă de asistență umanitară persoanelor celor mai vulnerabile din Uganda, cu un accent special pe refugiați și comunitățile lor gazdă. În plus, UE a direcționat 1 milion EUR către organizațiile de sprijin din Uganda pentru finanțarea măsurilor de pregătire și control în contextul pandemiei de coronavirus, în conformitate cu planul național de intervenție.

 • 7 iulie

  Comisia adoptă noi măsuri excepționale de sprijin pentru sectorul vitivinicol

  Comisia a adoptat un pachet suplimentar de măsuri excepționale pentru a sprijini viticultura, unul din sectoarele agroalimentare cel mai grav afectate de criza COVID-19. Printre aceste noi măsuri se numără autorizația temporară care le permite operatorilor să-și organizeze propriile măsuri de piață, majorarea contribuției UE la programele naționale de sprijinire a sectorului vitivinicol și introducerea unor plăți în avans pentru distilarea și depozitarea de criză.

 • 6 iulie

  Comisia și BEI pun la dispoziția CureVac o finanțare de 75 de milioane EUR pentru dezvoltarea și extinderea producției de vaccinuri

  Banca Europeană de Investiții (BEI) și CureVac, o întreprindere biofarmaceutică activă în experimentarea clinică și dezvoltarea unei noi clase de medicamente transformaționale, au încheiat un acord pentru un împrumut în valoare de 75 de milioane EUR care va sprijini dezvoltarea de vaccinuri împotriva bolilor infecțioase, inclusiv vaccinul experimental CVnCoV pentru prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV-2.

 • 2 iulie

  Un nou pachet de asistență pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile și combaterea COVID-19 în Africa de Nord

  Ca parte a contribuției sale la răspunsul global la epidemia provocată de noul coronavirus, UE a adoptat, prin intermediul Fondului fiduciar de urgență pentru Africa, un nou pachet de asistență pentru protejarea migranților, stabilizarea comunităților locale și combaterea COVID-19 în Africa de Nord. Acest pachet include fonduri noi în valoare de 80 de milioane EUR, precum și alte 30 de milioane EUR realocate de la acțiunile care nu au fost contractate în cadrul Fondului fiduciar de urgență pentru Africa.

Iunie

 • 29 iunie

  Cadrul temporar se extinde pentru a sprijini în continuare microîntreprinderile, întreprinderile mici și startup-urile și pentru a încuraja investițiile private

  Comisia a adoptat a o treia modificare prin care extinde domeniul de aplicare al cadrului temporar privind ajutoarele de stat, adoptat la 19 martie 2020, pentru a le permite statelor membre să sprijine în continuare microîntreprinderile, întreprinderile mici și startup-urile. Scopul principal al Cadrului temporar este de a oferi un sprijin specific întreprinderilor viabile care au intrat în dificultate financiară ca urmare a pandemiei de coronavirus.

 • 27 iunie

  Răspunsul mondial la coronavirus – BEI și Comisia se angajează să aloce încă 4,9 miliarde EUR

  Summitul donatorilor „Obiectiv mondial: uniți pentru viitor”, organizat la 27 iunie de Comisia Europeană și Global Citizen, a mobilizat 6,15 miliarde EUR pentru a contribui la dezvoltarea de vaccinuri, teste și tratamente împotriva noului coronavirus și pentru a garanta un acces echitabil la acestea. Suma cuprinde un angajament de 4,9 miliarde EUR din partea Băncii Europene de Investiții în parteneriat cu Comisia Europeană și un altul de 485 de milioane EUR din partea statelor membre UE. Angajamentele asumate cu ocazia summitului donatorilor în cadrul răspunsului mondial la coronavirus ajung la 15,9 miliarde EUR.

 • 24 iunie

  Sprijin sporit pentru agricultorii din UE afectați de criza COVID-19

  Astăzi, Consiliul a adoptat un regulament care le permite statelor membre să efectueze, ca măsură excepțională, o plată de cel mult 7 000 EUR pentru agricultori și de cel mult 50 000 EUR pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole sau bumbac, cu excepția produselor din pescuit. Scopul este de a utiliza fondurile disponibile în cadrul programelor de dezvoltare rurală existente pentru a le oferi sprijin agricultorilor și IMM-urilor cel mai grav afectate de criza COVID-19 și pentru a oferi o soluție la problemele legate de lichidități și de fluxul de numerar care decurg din închiderea magazinelor, a piețelor și a restaurantelor.

 • 24 iunie

  Consiliul convine asupra amânării anumitor norme fiscale

  Consiliul a adoptat o modificare la directiva privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal, oferindu-le statelor membre posibilitatea de a amâna, până la 6 luni, termenele pentru depunerea și schimbul următoarelor informații: schimbul automat de informații privind conturile financiare ai căror titulari sunt rezidenți fiscali în alt stat membru și modalitățile de planificare fiscală transfrontalieră care fac obiectul raportării.

 • 24 iunie

  UE sprijină Sudanul prin zboruri efectuate în cadrul podului aerian umanitar al UE

  La 24 iunie, a sosit în Sudan cel de-al doilea zbor efectuat în cadrul podului aerian umanitar al UE , pentru a le permite lucrătorilor umanitari și furnizorilor de servicii esențiale să ajungă la persoanele care au nevoie de ajutor și să contribuie la combaterea coronavirusului în această țară. Acest zbor, finanțat de UE, a fost posibil datorită eforturilor coordonate în cadrul „Team Europe”, o echipă la care participă Uniunea Europeană, Suedia, Franța și rețeaua de logistică umanitară.

 • 18 iunie

  Sprijinirea Republicii Centrafricane și a răspunsului regional la pandemie în Cornul Africii pentru limitarea riscurilor socioeconomice

  Ca parte a răspunsului Uniunii Europene la criza COVID-19 din zona Africii, Comisia Europeană a decis să acorde 54 de milioane EUR Republicii Centrafricane pentru a ajuta guvernul să crească cheltuielile publice afectate de lupta împotriva virusului. De asemenea, la 17 iunie, Comisia a anunțat un pachet de măsuri în valoare de 60 de milioane EUR menit să contribuie la combaterea impactului socioeconomic al pandemiei, sprijinind Autoritatea Interguvernamentală pentru Dezvoltare în mandatul său de coordonare a reacțiilor la pandemia de COVID-19 în Cornul Africii.

 • 18 iunie

  UE finanțează transportul de materiale medicale și deplasarea echipelor medicale și a pacienților

  Prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență, țările din Uniunea Europeană pot solicita în prezent fonduri suplimentare pentru transportul de bunuri esențiale și pentru deplasarea echipelor medicale și a pacienților afectați de coronavirus. Acest tip de sprijin se adaugă asistenței deja disponibile prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE și echipamentelor de protecție livrate anterior prin intermediul rescEU. La 18 iunie, în cadrul unei operațiuni-pilot, au fost livrate în Bulgaria peste 7 tone de echipamente de protecție individuală, inclusiv 500 000 de măști. Materialele au fost achiziționate de Bulgaria, costurile de transport fiind acoperite de UE.

 • 16 iunie

  Comisia dezvăluie strategia UE privind vaccinurile

  Comisia a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, fabricării și utilizării de vaccinuri împotriva COVID-19. Un vaccin eficace și sigur împotriva virusului este cea mai bună modalitate de a combate pandemia. Prin strategia sa, Comisia va sprijini eforturile ce vizează accelerarea dezvoltării și a punerii la dispoziție a unor vaccinuri sigure și eficace într-un interval de timp cuprins între 12 și 18 luni, sau chiar mai devreme.

  Urmăriți mesajul video al președintei von der Leyen referitor la strategia UE privind vaccinurile

 • 15 iunie

  „Re-open EU”: o nouă platformă care contribuie la reluarea în siguranță a liberei circulații și a turismului în UE

  Comisia a lansat „Re-open EU”, o platformă web unde pot fi găsite informații esențiale care permit relansarea în condiții de siguranță a liberei circulații și a turismului în întreaga Europă. Pentru a-i ajuta pe cetățeni să își planifice călătoriile și vacanța în timpul verii și după aceea, platforma va furniza informații în timp real privind frontierele, mijloacele de transport disponibile, restricțiile de călătorie, măsurile de sănătate publică și de siguranță, precum și alte informații practice.

 • 11 iunie

  Banca Europeană de Investiții furnizează BioTAN o finanțare în valoare de 100 de milioane EUR pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva COVID-19

  Banca Europeană de Investiții și BionNTech SE, o companie din domeniul imunoterapiei, au semnat un acord de finanțare în valoare de 100 de milioane EUR pentru sprijinirea dezvoltării BNT162, programul de vaccinuri al companiei. BioNTech este prima companie europeană care a introdus testarea clinică, după ce a început un trial clinic în Germania în luna aprilie și un altul în Statele Unite la începutul lunii mai. Finanțarea BEI este susținută atât de InnovFin din cadrul programului Orizont 2020, cât și de Fondul european pentru investiții strategice.

 • 11 iunie

  Comisia recomandă eliminarea parțială și treptată a restricțiilor de călătorie către UE după 30 iunie, pe baza unei abordări coordonate comune

  Comisia le-a recomandat statelor membre ale spațiului Schengen și statelor asociate spațiului Schengen să elimine controalele la frontierele interne până la 15 iunie 2020 și să prelungească restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE până la 30 iunie 2020. De asemenea, a stabilit o abordare pentru ridicarea treptată a restricțiilor după aceea.

 • 10 iunie

  Consolidarea acțiunilor de combatere a dezinformării

  Pandemia de coronavirus a fost însoțită de un val masiv de informații false sau înșelătoare, inclusiv de tentative ale unor actori străini de a influența cetățenii și dezbaterile din UE. Într-o comunicare comună, Comisia și Înaltul Reprezentant al UE au analizat răspunsul imediat și au propus acțiuni concrete care pot fi puse în aplicare rapid pentru a combate dezinformarea legată de coronavirus.

 • 10 iunie

  55 de milioane EUR pentru refugiații sirieni și comunitățile locale din Iordania și Liban

  În cadrul reacției globale a UE la pandemia de coronavirus, Fondul fiduciar regional al UE ca răspuns la criza siriană a mobilizat  încă 55 de milioane EUR pentru a ajuta refugiații din Siria și persoanele vulnerabile din Iordania și Liban să lupte împotriva pandemiei. Fondul va oferi un sprijin esențial și orientat în domenii-cheie, cum ar fi sănătatea, apa, salubritatea și igiena. Pachetul recent adoptat aduce asistența totală mobilizată prin intermediul Fondului fiduciar al UE la peste 2,2 miliarde EUR începând din 2015, dublând obiectivul stabilit inițial.

 • 8 iunie

  UE acordă finanțare în valoare de 314 milioane EUR unor companii inovatoare în scopul combaterii virusului și al sprijinirii redresării

  Comisia a acordat aproape 166 de milioane EUR prin proiectul pilot „Accelerator” al Consiliului European pentru Inovare unui număr de 36 de companii, pentru a combate pandemia de coronavirus. Totodată, mai mult de 148 de milioane EUR vor fi acordate altor 36 de companii care s-au angajat să contribuie la planul de redresare pentru Europa, investiția totală din Orizont 2020 (programul pentru cercetare și inovare al UE) ajungând astfel la 314 milioane EUR în această rundă.

 • 7 iunie

  Zboruri efectuate către Republica Democratică Congo în cadrul podului aerian umanitar al UE

  În cadrul podului aerian umanitar al UE, se efectuează trei zboruri către Republica Democratică Congo, transportând lucrători umanitari și bunuri esențiale menite să ajute țara să facă față pandemiei de COVID-19. De la începutul lunii mai, UE a organizat alte patru zboruri în cadrul podului aerian umanitar – trei în Republica Centrafricană și unul în São Tomé și Príncipe. Alte zboruri sunt planificate spre Africa, dar și către alte regiuni cu nevoi umanitare ridicate.

 • 4 iunie

  Comisia Europeană se angajează să doneze 300 de milioane EUR în favoarea Gavi

  Cu ocazia summitului mondial privind vaccinarea, Comisia s-a angajat să doneze 300 de milioane EUR în favoarea Gavi (Alianța pentru vaccinuri) în perioada 2021-2025. Această sumă va contribui la imunizarea a 300 de milioane de copii din întreaga lume și va finanța constituirea de rezerve de vaccinuri utile în cazul epidemiilor de boli infecțioase.

   

   

 • 3 iunie

  Comisia ia măsuri pentru a pune la dispoziție 11,5 miliarde EUR în 2020 pentru remedierea consecințelor crizei și redresarea economiei

  Comisia a propus o serie de modificări la bugetul său pentru 2020 pentru a pune la dispoziție încă din 2020 fonduri în valoare de 11,5 miliarde EUR pentru a remedia consecințele crizei și redresa economia. Pentru a acoperi perioada până la ratificarea Deciziei modificate privind resursele proprii și pentru a pune la dispoziție încă din 2020 fondurile atât de necesare pentru lucrători, întreprinderi și statele membre, Comisia a propus ajustarea actualului buget pe termen lung 2014-2020 pentru a permite efectuarea unor cheltuieli mai mari încă din 2020. Propunerea prezentată la 3 iunie este prioritară, garantând că cele 11,5 miliarde EUR suplimentare alocate pentru REACT-UE, Instrumentul de sprijinire a solvabilității și Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD) vor deveni disponibile cât mai curând posibil în cursul acestui an.

Mai

 • 28 mai

  Răspunsul mondial la coronavirus – lansarea unei noi campanii cu sprijinul Global Citizen

  În cadrul maratonului donațiilor, care a început la 4 mai, va fi acum lansată, împreună cu Global Citizen, o organizație internațională de promovare și apărare a drepturilor civile, o nouă campanie intitulată „Obiectiv mondial: uniți pentru viitorul nostru”. Momentul culminant îl va constitui organizarea, la data de 27 iunie, a unui summit internațional pentru strângerea de donații. Împreună cu Global Citizen, Comisia va intensifica mobilizarea de fonduri pentru a sprijini eforturile internaționale de depășire a crizei declanșate de această pandemie și pentru a evita apariția alteia.

 • 27 mai

  Comisia prezintă un plan de redresare pentru Europa

  Pentru a garanta că redresarea este sustenabilă, echilibrată, favorabilă incluziunii și echitabilă pentru toate statele membre, Comisia Europeană a propus crearea unui nou instrument de redresare, Next Generation EU, integrat într-un buget UE pe termen lung puternic, modern și revizuit. De asemenea, Comisia a prezentat versiunea ajustată a programului său de lucru pentru 2020, în care se acordă prioritate acțiunilor necesare pentru stimularea redresării și rezilienței Europei.

 • 26 mai

  Consiliul adoptă norme temporare privind prelungirea termenului pentru adunările generale ale „societăților europene” (SE) și ale „societăților cooperative europene” (SCE)

  Consiliul a adoptat propunerea Comisiei privind o derogare temporară de la normele care reglementează societățile europene (SE) și societățile cooperative europene (SCE), după doar patru săptămâni de la prezentarea sa de către Comisie. Parlamentul European și-a dat acordul la 14 mai. Aceste măsuri le vor permite societăților europene și societăților cooperative europene să organizeze adunările generale, în mod excepțional, în termen de douăsprezece luni de la încheierea exercițiului financiar, în loc de șase luni, așa cum prevede legislația.

 • 20 mai

  UE alocă alte 50 de milioane EUR pentru ajutorul umanitar

  Comisia Europeană a anunțat suplimentarea cu 50 de milioane EUR a ajutorului umanitar pentru a răspunde creșterii dramatice a nevoilor umanitare survenite la nivel mondial ca urmare a pandemiei de COVID-19. Această finanțare va contribui la sprijinirea persoanelor vulnerabile care se confruntă cu crize umanitare de mare amploare, în special în regiunea Sahel și a Lacului Ciad, în Republica Centrafricană, în regiunea Marilor Lacuri din Africa, în Africa de Est, Siria, Yemen, Palestina și Venezuela, precum și la ajutorarea populației rohingya.

 • 20 mai

  Un proiect de cercetare finanțat de UE aduce pe piață o nouă metodă de diagnosticare rapidă

  Unul din cele 18 proiecte care au fost selectate recent pentru a primi o finanțare în valoare de 48,2 milioane EUR prin programul Orizont 2020 și care au drept scop să dezvolte metode de diagnosticare, tratamente, vaccinuri și acțiuni de pregătire a început să dea rezultate. Cercetătorii implicați în proiectul privind dezvoltarea testului „HG nCoV19”  de diagnosticare rapidă a COVID-19 au obținut aprobarea pentru comercializarea sa. Reunind organizații publice și private din Irlanda, Italia, Regatul Unit și China, proiectul „HG nCoV19” a dezvoltat un nou sistem portabil de diagnosticare pentru detectarea infecției virale cu noul coronavirus, care oferă rezultate precise și fiabile în 30 de minute.

 • 19 mai

  Stimularea cercetării și inovării de care este nevoie urgent

  Comisia a mobilizat încă 122 de milioane EUR prin programul Orizont 2020 pentru activități urgente de cercetare legate de coronavirus. Noua cerere de exprimare a interesului, deschisă până la data de 11 iunie, se înscrie în cadrul angajamentului în valoare de 1,4 miliarde EUR al Comisiei în favoarea inițiativei „Răspunsul mondial la coronavirus”, lansată de președinta Ursula von der Leyen la 4 mai 2020.

 • 14 mai

  UE sprijină regiunea Cornului Africii

  UE furnizează fonduri suplimentare în valoare de 105,5 milioane EUR țărilor din Cornul Africii, deoarece pandemia de coronavirus riscă să agraveze situația umanitară în această regiune unde mulți oameni suferă în continuare de pe urma conflictelor armate, a strămutărilor și a secetelor și inundațiilor repetate.

 • 13 mai

  Orientări privind reluarea în condiții de siguranță a călătoriilor și relansarea turismului european în 2020 și ulterior

  Comisia a prezentat un set de orientări și recomandări pentru a ajuta statele membre să ridice treptat restricțiile de călătorie și pentru a le permite întreprinderilor din domeniul turismului să își reia activitatea, după luni de izolare. De îndată ce situația sănătății va face posibil acest lucru, europenii ar trebui să se poată reîntâlni cu prietenii și familia, în propria țară sau în alte părți din UE, știind că s-au luat toate măsurile de siguranță și de precauție necesare. Orientările urmăresc, de asemenea, să ajute sectorul turismului din UE, sprijinind întreprinderile și făcând în așa fel încât Europa să rămână în continuare principala destinație pentru vizitatori.

 • 12 mai

  117 milioane EUR pentru tratamente și metode de diagnosticare prin intermediul Inițiativei privind medicamentele inovatoare

  Opt proiecte de cercetare de mare anvergură vizând elaborarea de tratamente și metode de diagnosticare a noului coronavirus, au fost selectate în urma unei cereri accelerate de propuneri lansate în luna martie de Inițiativa privind medicamentele inovatoare (IMI), un parteneriat public-privat.

 • 8 mai

  UE creează un pod aerian umanitar

  Comisia Europeană a creat un pod aerian umanitar al UE pentru transportul lucrătorilor umanitari și al materialelor de urgență necesare răspunsului la coronavirus în unele din zonele cele mai afectate din lume.

 • 8 mai

  Comisia livrează primul lot de 1,5 milioane de măști din cele 10 milioane achiziționate pentru a sprijini cadrele medicale din UE

  1,5 milioane de măști medicale vor fi livrate în 17 state membre și în Regatul Unit, pentru a proteja cadrele medicale. Această livrare face parte dintr-o achiziție de 10 milioane de măști, finanțată de Comisie, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență. Scopul este de a oferi ajutor direct statelor membre pentru a atenua consecințele imediate ale pandemiei și pentru a anticipa nevoile legate de ieșirea din criză și de redresarea economică.

 • 8 mai

  Comisia face apel la statele membre să prelungească până la 15 iunie restricția privind călătoriile neesențiale către UE

  Comisia a invitat statele membre ale spațiului Schengen și statele asociate spațiului Schengen să prelungească cu încă 30 de zile, până la 15 iunie, restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE. Eliminarea restricțiilor de călătorie ar trebui să fie eșalonată: după cum se subliniază în Foaia europeană comună de parcurs privind eliminarea măsurilor de izolare, controalele la frontierele interne vor trebui să înceapă să fie eliminate treptat și în mod coordonat, înainte ca restricțiile la frontierele externe să poată fi ridicate într-o a doua etapă.

 • 4 mai

  Răspunsul mondial la coronavirus: donații în valoare de 7,4 miliarde EUR pentru asigurarea accesului universal la vaccinuri

  Cu ocazia conferinței donatorilor, organizate în cadrul răspunsului mondial la coronavirus, Comisia a înregistrat angajamente financiare asumate de donatori din întreaga lume în valoare de 7,4 miliarde EUR, echivalentul a 8 miliarde USD. În această sumă sunt incluse și cele 1,4 miliarde EUR furnizate de Comisie. Astfel, obiectivul inițial de 7,5 miliarde EUR este pe punctul de a fi atins și reprezintă un bun început pentru maratonul mondial al donatorilor care s-a lansat la data de 4 mai. Scopul acestuia este de a colecta fonduri importante pentru a asigura dezvoltarea colaborativă și distribuirea universală a metodelor de diagnosticare, a tratamentelor și a vaccinurilor împotriva coronavirusului.

 • 2 mai

  Măști livrate în Spania, Italia și Croația din rezerva rescEU

  După o livrare precedentă către Italia, alte loturi de măști de protecție de tip FFP2 au fost trimise către  Spania, Italia și Croația din rezerva rescEU (prima rezervă europeană comună de echipamente medicale, creată luna trecută pentru a ajuta țările afectate de epidemia de coronavirus).

 • 26 mai

  Consiliul adoptă norme temporare privind prelungirea termenului pentru adunările generale ale „societăților europene” (SE) și ale „societăților cooperative europene” (SCE)

  Consiliul a adoptat propunerea Comisiei privind o derogare temporară de la normele care reglementează societățile europene (SE) și societățile cooperative europene (SCE), după doar patru săptămâni de la prezentarea sa de către Comisie. Parlamentul European și-a dat acordul la 14 mai. Aceste măsuri le vor permite societăților europene și societăților cooperative europene să organizeze adunările generale, în mod excepțional, în termen de douăsprezece luni de la încheierea exercițiului financiar, în loc de șase luni, așa cum prevede legislația.

Aprilie

 • 30 aprilie

  Măsuri de ajutor de stat

  În aprilie, Comisia a aprobat 127 de măsuri de ajutor de stat pentru a sprijini întreprinderile și pentru a proteja mijloacele de subzistență în întreaga Europă pe durata pandemiei de coronavirus. Continuăm să colaborăm îndeaproape cu țările UE pentru a ne asigura că economia noastră se poate redresa rapid după criză.

 • 29 aprilie

  Balcanii de Vest – UE consolidează sprijinul pentru combaterea crizei de COVID-19

  Comisia Europeană a anunțat acordarea de către UE a unui sprijin financiar de peste 3,3 miliarde EUR, împreună cu Banca Europeană de Investiții, în beneficiul cetățenilor din Balcanii de Vest. Acest pachet financiar vine în întâmpinarea nevoilor sanitare și umanitare imediate, în contextul pandemiei de COVID-19, fiind destinat să contribuie și la redresarea economică și socială.

 • 28 aprilie

  Un pachet de măsuri privind sectorul bancar va facilita acordarea de împrumuturi pentru cetățenii și întreprinderile din UE

  Comisia a adoptat un pachet de măsuri privind sectorul bancar care să contribuie la facilitarea împrumuturilor acordate gospodăriilor și întreprinderilor din întreaga UE. Scopul acestor măsuri este de a garanta că băncile pot acorda în continuare împrumuturi pentru a sprijini economia și pentru a contribui la atenuarea impactului economic semnificativ al crizei provocate de coronavirus.

 • 24 aprilie

  Răspunsul mondial la coronavirus – UE lansează o campanie de strângere de fonduri

  Uniunea Europeană își unește forțele cu partenerii globali pentru a demara, la 4 mai 2020, o campanie de strângere de fonduri ca răspuns mondial la coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și organizațiile globale din domeniul sanitar au lansat un apel comun la acțiune pentru dezvoltarea unui acces rapid și echitabil la metode de diagnosticare, la terapii și la vaccinuri împotriva coronavirusului, care să fie sigure, de calitate, eficace și la prețuri accesibile.

 • 23 aprilie

  Regulamentul privind dispozitivele medicale

  Comisia a salutat adoptarea de către Parlamentul European și Consiliu a propunerii referitoare la data aplicării regulamentului privind dispozitivele medicale. Modificarea adoptată ia în considerare necesitatea unei disponibilități sporite a unor dispozitive medicale de importanță vitală în întreaga UE și, în același timp, continuă să garanteze sănătatea și siguranța pacienților până la intrarea în vigoare a noii legislații.

 • 22 aprilie

  Pachet de asistență macrofinanciară pentru sprijinirea a zece țări învecinate

  Comisia a propus un pachet de asistență macrofinanciară în valoare de 3 miliarde EUR pentru zece țări din cadrul politicii europene de extindere și de vecinătate, pentru a le ajuta să limiteze impactul economic negativ al pandemiei de coronavirus. Propunerea vine în completarea strategiei Team Europe, răspunsul ferm și specific al UE pentru sprijinirea eforturilor depuse de țările partenere în combaterea pandemiei de coronavirus.

 • 22 aprilie

  Măsuri suplimentare de sprijinire a sectorului agroalimentar

  Au fost propuse măsuri excepționale suplimentare pentru a sprijini în continuare cele mai afectate piețe agricole și alimentare.  Este vorba, printre altele, despre măsuri privind ajutoarele pentru depozitarea privată în sectorul produselor lactate și în cel al cărnii, autorizarea adoptării unor măsuri de auto-organizare în cadrul pieței de către operatorii din sectoarele grav afectate și flexibilitatea programelor de sprijinire a pieței în sectorul fructelor și al legumelor, al vinului și al altor produse.

 • 21 aprilie

  UE mobilizează ajutor pentru Italia, Croația și țările învecinate

  În urma solicitărilor de asistență pentru combaterea pandemiei de coronavirus, transmise prin intermediul mecanismului UE de protecție civilă, Uniunea coordonează și cofinanțează livrarea ajutoarelor în statele membre și în țările învecinate.

 • 20 aprilie

  Comisia lansează o platformă de schimb de date pentru cercetători

  Comisia Europeană, în colaborare cu mai mulți parteneri, a lansat o platformă europeană de date privind COVID-19 pentru a permite colectarea rapidă și schimbul datelor de cercetare disponibile. Platforma, care face parte din planul de acțiune ERAvsCorona, reprezintă o etapă suplimentară în eforturile UE de a sprijini cercetătorii din Europa și din întreaga lume în lupta împotriva coronavirusului.

 • 17 aprilie

  Printr-o operațiune consulară unică, UE a adus acasă peste 500 000 de cetățeni europeni

  Până la 17 aprilie, UE a reușit, într-un efort de repatriere fără precedent, să aducă acasă peste o jumătate de milion de cetățeni europeni blocați în lumea întreagă din cauza restricțiilor de călătorie impuse în contextul crizei provocate de coronavirus. La începutul pandemiei, aproximativ 600 000 de cetățeni ai UE erau blocați în afara Uniunii. Majoritatea se aflau în regiunea Asia-Pacific și în cele două Americi.

 • 16 aprilie

  Orientări pentru asigurarea unor standarde de protecție deplină a datelor de către aplicațiile care combat pandemia

  Comisia a publicat orientări referitoare la protecția datelor în contextul dezvoltării de noi aplicații care sprijină lupta împotriva coronavirusului. Aceste orientări oferă cadrul necesar pentru a garanta că cetățenii beneficiază de o protecție suficientă a datelor lor cu caracter personal și că ingerințele sunt limitate atunci când se utilizează astfel de aplicații. Aceste orientări însoțesc un set de instrumente al UE privind aplicațiile de localizare a contacților, care a fost publicat tot la 16 aprilie.

 • 16 aprilie

  Măsuri suplimentare de sprijinire a sectorului agroalimentar

  Au fost adoptate două noi măsuri pentru a sprijini în continuare sectorul agroalimentar. Măsurile vor spori fluxul de lichidități al fermierilor și vor reduce sarcina administrativă atât pentru autoritățile naționale și regionale, cât și pentru fermieri în aceste momente deosebit de dificile.

 • 15 aprilie

  Foaia europeană de parcurs trasează o abordare comună privind ridicarea măsurilor de izolare

  Comisia, în cooperare cu președintele Consiliului European, a prezentat o foaie europeană de parcurs pentru ridicarea treptată a măsurilor de izolare luate în urma pandemiei cauzate de coronavirus. Foaia de parcurs prezintă recomandările concrete pe care statele membre ar trebui să le ia în considerare atunci când planifică ridicarea măsurilor de izolare.

 • 15 aprilie

  Măsuri suplimentare pentru o testare sigură și fiabilă

  Comisia a prezentat orientări privind metodologiile de testare pentru coronavirus. Ele au scopul de a sprijini statele membre în utilizarea eficace a instrumentele de testare în contextul strategiilor lor naționale și în cursul diferitelor etape ale pandemiei, inclusiv atunci când elimină treptat măsurile de izolare.

 • 14 aprilie

  2,7 miliarde EUR de la bugetul UE pentru a sprijini sectorul sanitar

  La 2 aprilie, Comisia Europeană a propus activarea Instrumentului de sprijin de urgență al UE pentru a ajuta în mod direct sistemele de asistență medicală ale statelor membre în lupta lor împotriva pandemiei. La 14 aprilie, propunerea a fost aprobată rapid de către Consiliu, astfel încât instrumentul în valoare de 2,7 miliarde EUR să înceapă imediat să ofere sprijin direct acolo unde este cel mai necesar.

 • 8 aprilie

  Apel către statele membre să prelungească până la 15 mai restricția privind călătoriile neesențiale în UE

  Comisia a solicitat adoptarea unei abordări coordonate în ceea ce privește prelungirea restricției, deoarece acțiunea la frontierele externe poate fi eficace numai dacă este pusă în aplicare de toate statele membre ale UE și ale spațiului Schengen, la toate frontierele, cu aceeași dată de încetare și în mod uniform.

 • 8 aprilie

  Sprijinirea strategiilor de ieșire din criza actuală prin intermediul aplicațiilor mobile și de date

  Comisia a recomandat luarea de măsuri pentru dezvoltarea unei abordări comune la nivelul UE în ceea ce privește utilizarea aplicațiilor mobile ca răspuns la pandemie. Aceasta stabilește principiile-cheie pentru utilizarea aplicațiilor și a datelor în raport cu securitatea datelor și respectarea drepturilor fundamentale ale UE, cum ar fi dreptul la viață privată și la protecția datelor.

 • 8 aprilie

  Comisia face apel la statele membre să optimizeze aprovizionarea cu medicamente și disponibilitatea lor

  Orientările elaborate de Comisie pentru statele membre vizează aprovizionarea cu medicamente vitale pentru tratarea pacienților afectați de noul coronavirus, distribuirea și utilizarea rațională a acestora, precum și asigurarea disponibilității medicamentelor care ar putea lipsi din cauza pandemiei. Acțiunile propuse ar trebui să permită o abordare mai coordonată în întreaga UE, păstrând integritatea pieței unice și protejând totodată sănătatea publică.

 • 8 aprilie

  Răspunsul global al UE pentru combaterea pandemiei

  Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au propus planuri pentru un răspuns solid și bine direcționat al UE în vederea sprijinirii eforturilor depuse de țările partenere pentru combaterea pandemiei de coronavirus. UE va asigura sprijin financiar pentru țările partenere în valoare de peste 15,6 miliarde EUR din resursele existente pentru acțiuni externe.

  • Mesajul video al președintei von der Leyen referitor la răspunsul global al UE
 • 7 aprilie

  Echipe medicale europene detașate în Italia

  O echipă europeană de medici și asistenți medicali din România și Norvegia, mobilizată prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, a fost trimisă la Milano și Bergamo pentru a veni în ajutorul cadrelor medicale italiene în lupta împotriva coronavirusului. Austria i-a oferit Italiei peste 3 000 de litri de dezinfectant prin intermediul aceluiași mecanism.

 • 6 aprilie

  Deblocarea de fonduri pentru 100 000 de întreprinderi mici și mijlocii

  Comisia Europeană a deblocat 1 miliard EUR din Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), sub formă de garanție pentru Fondul European de Investiții (FEI). Acest lucru va permite FEI să emită garanții speciale pentru ca băncile și alți creditori să poată oferi lichidități pentru cel puțin 100 000 de IMM-uri și întreprinderi mici cu capitalizare medie afectate de impactul economic al pandemiei de coronavirus, finanțarea disponibilă fiind estimată la 8 miliarde EUR.

 • 3 aprilie

  Scutiri de la plata taxelor vamale și a TVA-ului la importul de echipamente medicale

  Comisia a aprobat cererile primite din partea statelor membre și a Regatului Unit privind o scutire temporară de la plata taxelor vamale și a TVA-ului la importurile de dispozitive medicale și de echipamente de protecție din țări terțe, pentru a contribui la combaterea coronavirusului. Această măsură va facilita, din punct de vedere financiar, accesul la echipamente medicale de care medicii, asistenții medicali și pacienții au atât de multă nevoie.

 • 3 aprilie

  Facilitarea tratării pacienților și a detașării de personal medical la nivel transfrontalier

  Pentru a sprijini cooperarea transfrontalieră în domeniul asistenței medicale, Comisia a emis orientări practice pentru statele membre. Cooperarea transfrontalieră poate contribui la reducerea presiunii căreia trebuie să îi facă față spitalele suprasolicitate prin transferarea de pacienți sau detașarea de echipe medicale calificate care să ofere asistență în țările învecinate.

 • 2 aprilie

  Mobilizarea tuturor resurselor pentru protejarea vieții și a mijloacelor de subzistență

  Comisia își intensifică și mai mult reacția la criza actuală, propunând crearea unui instrument de solidaritate în valoare de 100 de miliarde EUR, denumit SURE, care îi va ajuta pe lucrători să își păstreze veniturile și va sprijini întreprinderile pentru ca acestea să se mențină pe linia de plutire. Comisia propune, de asemenea, redirecționarea tuturor fondurilor structurale disponibile către măsurile de reacție la criza provocată de coronavirus. INTRĂ ÎN VIGOARE, la 24 aprilie, normele menite să îi protejeze pe cei mai defavorizați cetățeni ai UE și să le ofere sprijin pescarilor din UE

   

 • 1 aprilie

  Oamenii de știință din cadrul Comisiei dispun de un nou material de control pentru teste viabile de depistare a coronavirusului

  Oamenii de știință din cadrul Comisiei Europene au conceput un nou material de control pe care laboratoarele îl pot folosi pentru a verifica funcționarea corectă a testelor de depistare a coronavirusului și pentru a evita rezultatele negative false.

  INTRARE ÎN VIGOARE la 1 aprilie 2020.

Martie

 • 31 martie

  Consolidarea rezilienței în țările care găzduiesc refugiați sirieni

  În urma pandemiei de coronavirus, UE și-a consolidat sprijinul pentru refugiații din Siria și persoanele vulnerabile din Irak, Iordania și Liban printr-un nou pachet de măsuri cu un buget de aproape 240 de milioane EUR, asistența totală acordată prin intermediul Fondului fiduciar regional al UE ca răspuns la criza siriană ridicându-se acum la peste 2 miliarde EUR.

 • 30 martie

  Solidaritatea UE cu țările din Balcanii de Vest și din vecinătatea estică

  Comisia a realocat 140 de milioane EUR pentru nevoile cele mai urgente ale țărilor din vecinătatea estică și va redirecționa utilizarea instrumentelor existente în valoare de până la 700 de milioane EUR pentru a contribui la atenuarea impactului socioeconomic al crizei provocate de coronavirus. De asemenea, Comisia a anunțat un sprijin imediat pentru Balcanii de Vest, în valoare de 38 de milioane EUR pentru abordarea crizei sanitare, precum și realocarea sumei de 374 milioane EUR pentru sprijinirea redresării socioeconomice.

 • 30 martie

  Facilitarea liberei circulații a lucrătorilor care desfășoară activități esențiale

  Comisia a emis noi orientări practice pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE, în special cei care exercită ocupații esențiale în lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus, pot ajunge la locul de muncă. Împreună cu orientările privind punerea în aplicare a restricției temporare asupra călătoriilor neesențiale în UE, acestea urmăresc să abordeze preocupările practice ale cetățenilor și întreprinderilor afectate de măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului.

  • Mesajul video al președintei von der Leyen referitor la libera circulație a lucrătorilor esențiali
 • 27 martie

  Majorarea bugetului pentru zborurile de repatriere și rezerva rescEU

  75 de milioane EUR de la bugetul UE ar urma să fie puse la dispoziție pentru a ajuta statele membre să repatrieze cetățenii UE și pentru a crește bugetul rezervei medicale rescEU. Datorită zborurilor de repatriere organizate prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii, aproape 10 000 de persoane au fost deja repatriate în Europa.

 • 26 martie

  Asigurarea transportului esențial de marfă pe cale aeriană

  Comisia Europeană a făcut apel la statele membre ale UE să sprijine operațiunile de transport aerian de marfă pe durata crizei provocate de coronavirus. Noile orientări recomandă măsuri operaționale și organizatorice destinate să mențină fluxurile esențiale de transport, inclusiv circulația materialelor medicale și a personalului sanitar.

 • 26 martie

  Reafirmarea angajamentului față de cooperarea internațională

  Participând la o reuniune extraordinară a liderilor G20, derulată prin videoconferință, președinta von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au subliniat că UE s-a angajat să coopereze la nivel internațional în lupta împotriva pandemiei și va continua să asiste țările și comunitățile vulnerabile din întreaga lume.

 • 25 martie

  Protejarea tehnologiilor și a activelor europene esențiale

  Au fost emise orientări pentru a se asigura o abordare fermă la nivelul UE în ceea ce privește examinarea investițiilor străine într-o perioadă de criză sanitară și de vulnerabilitate economică. Scopul este de a proteja întreprinderile din UE și activele critice, în domenii precum sănătatea, cercetarea medicală, biotehnologia și altele, fără a submina deschiderea generală a UE față de investițiile străine.

  • Mesajul video al președintei von der Leyen referitor la orientările privind protejarea activelor și tehnologiilor europene critice în contextul crizei actuale
 • 23 martie

  Asigurarea unui flux continuu de mărfuri pe teritoriul UE prin coridoarele verzi

  Activarea clauzei derogatorii generale din cadrul bugetar pentru a reacționa la pandemie

  Comisia a propus activarea clauzei derogatorii generale din Pactul de stabilitate și de creștere. Odată aprobată de Consiliu, clauza le va permite statelor membre să ia măsuri pentru a face față crizei, abătându-se de la cerințele bugetare care s-ar aplica în mod normal în baza cadrului bugetar european.

  • Mesajul video al președintei von der Leyen cu privire la măsurile suplimentare de susținere a economiei
 • 20 martie

  Activarea clauzei derogatorii generale din cadrul bugetar pentru a reacționa la pandemie

  Comisia a propus activarea clauzei derogatorii generale din Pactul de stabilitate și de creștere. Odată aprobată de Consiliu, clauza le va permite statelor membre să ia măsuri pentru a face față crizei, abătându-se de la cerințele bugetare care s-ar aplica în mod normal în baza cadrului bugetar european.

  • Mesajul video al președintei von der Leyen cu privire la măsurile suplimentare de susținere a economie
 • 20 martie

  Standardele europene pentru materiale medicale puse la dispoziție gratuit

  Comitetul European de Standardizare și Comitetul European de Standardizare în Electrotehnică au pus la dispoziție o serie de standarde europene pentru anumite dispozitive medicale și echipamente individuale de protecție. Această acțiune va ajuta atât întreprinderile din UE, cât și pe cele din țări terțe să înceapă rapid producția și să introducă produse pe piața internă, asigurând în același timp un nivel ridicat de siguranță.

 • 19 martie

  RescEU, prima rezervă de echipamente medicale din UE

  Comisia Europeană a decis să creeze rescEU, o rezervă strategică de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoarele și măștile de protecție, pentru a ajuta țările UE în contextul pandemiei de COVID-19.

 • 19 martie

  Un cadru temporar pentru a sprijini în continuare economia

  Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar pentru a le permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul pandemiei de COVID-19.

  Până la data de 31 martie, Comisia a aprobat deja mai multe scheme bazate pe cadrul temporar, în valoare de câteva sute de miliarde de euro, pentru a sprijini economiile statelor membre care se confruntă cu impactul pandemiei de coronavirus. Comisia a adoptat 18 decizii de aprobare a 27 de măsuri naționale.

 • 18 martie

  Protejarea drepturilor pasagerilor

  Comisia a publicat orientări pentru a garanta că drepturile pasagerilor din UE sunt protejate și aplicate în mod coerent în întreaga Uniune, având în vedere anulările și întârzierile în masă.

 • 17 martie

  Comisia instituie o echipă de experți științifici

  Un grup consultativ privind COVID-19, alcătuit din epidemiologi și virusologi din diferite state membre, este chemat să formuleze orientări europene cu privire la măsurile de gestionare a riscurilor, bazate pe date științifice și coordonate.

 • 16 martie

  Protejarea sănătății și punerea la dispoziție a bunurilor și serviciilor esențiale

  Comisia a prezentat orientări adresate statelor membre cu privire la măsurile de gestionare a frontierelor în contextul crizei sanitare. Scopul lor este de a proteja sănătatea cetățenilor, de a respecta drepturile persoanelor care trebuie să călătorească și de a garanta disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale.

  • Mesajul video al președintei von der Leyen referitor la măsurile de gestionare a frontierelor în contextul crizei sanitare
 • 16 martie

  Finanțare din partea UE pentru CureVac, o companie producătoare de vaccinuri inovatoare

  Comisia a oferit un sprijin financiar în valoare de până la 80 de milioane EUR companiei CureVac, un dezvoltator inovator de vaccinuri din Tübingen (Germania), pentru a accelera dezvoltarea și producerea unui vaccin împotriva coronavirusului în Europa.

 • 15 martie

  Asigurarea aprovizionării cu echipamente individuale de protecție în UE

  Comisia a luat măsuri pentru a asigura disponibilitatea echipamentelor individuale de protecție, solicitând ca exporturile de astfel de echipamente în afara Uniunii Europene să fie supuse autorizării de către statele membre.

  • Mesajul video al președintei von der Leyen privind reacția europeană la criza provocată de coronavirus
 • 13 martie

  Elaborarea unui răspuns coordonat pentru a contracara impactul economic al coronavirusului

  Comisia a elaborat un răspuns imediat pentru a reduce impactul socioeconomic al pandemiei de coronavirus, bazându-se pe o coordonare la nivel european și utilizând o serie de instrumente, precum ajutoarele de stat, flexibilitatea cadrului bugetar european, acordarea de lichidități sectorului bancar, bugetul UE etc. INTRARE ÎN VIGOARE la 1 aprilie 2020.

 • 10 martie

  Atenuarea impactului pandemiei de COVID-19 asupra industriei aeronautice și asupra mediului

  O legislație specifică a fost anunțată pentru a scuti temporar companiile aeriene de la obligațiile de utilizare a sloturilor orare prevăzute în legislația UE. Acest lucru ar reduce presiunea asupra industriei aviatice și, de asemenea, ar contribui la scăderea emisiilor, prin evitarea așa-numitelor „zboruri fantomă” (avioane care zboară aproape goale doar pentru ca operatorul să își poată păstra sloturile). INTRARE ÎN VIGOARE la 1 aprilie 2020.

 • 10 martie

  Inițiativa pentru investiții, ca reacție la coronavirus

  În timpul videoconferinței liderilor UE cu privire la răspunsul la epidemia de COVID-19, Comisia a primit un mandat pentru a-și intensifica reacția și pentru a coordona acțiunile statelor membre. Președinta von der Leyen a anunțat o „Inițiativă pentru investiții ca reacție la coronavirus”, prin care aproximativ 60 de miliarde EUR din fondurile alocate politicii de coeziune care au rămas neutilizate ar urma să fie redirecționate către acțiuni privind combaterea coronavirusului. INTRARE ÎN VIGOARE la 1 aprilie 2020.

 • 6 martie

  Intensificarea activităților de cercetare și finanțare pentru combaterea coronavirusului

  Comisia a intensificat procedura de urgență lansată în ianuarie pentru a combate coronavirusul. La 31 martie, ea a decis să sprijine încă un proiect, ridicând la 18 numărul de proiecte finanțate. Acestea implică 140 de echipe de cercetare din întreaga UE și din afara acesteia și beneficiază de un buget total de 48,5 milioane EUR prin programul Orizont 2020.

 • 2 martiev

  Crearea unei echipe de răspuns la coronavirus

  Președinta von der Leyen a instituit, la nivel politic, o echipă de răspuns la coronavirus, care are rolul de a coordona reacția la această pandemie, reunind toate ariile de acțiune – de la domeniul medical și economic până la mobilitate și transporturi.

Februarie

 • 28 februarie

  Achiziționarea de echipament medical împreună cu statele membre

  Prima din cele patru proceduri de achiziții comune de echipamente individuale de protecție a fost lansată împreună cu statele membre. Astfel, UE devine un „mare cumpărător”, încurajând furnizorii să se mobilizeze rapid și să ofere cât mai multe echipamente cu putință, la cel mai bun preț. La data de 24 martie, producătorii făcuseră oferte care acopereau sau, în unele cazuri, chiar depășeau cantitățile solicitate.

 • 24 februarie

  Sprijinirea eforturilor globale de combatere a pandemiei

  Pentru a stimula eforturile de pregătire, de prevenire și de ținere sub control a virusului la nivel mondial, Comisia a anunțat un nou pachet de ajutor în valoare de 232 de milioane EUR. De asemenea, Comisia și-a intensificat sprijinul acordat statelor membre în contextul acțiunilor de planificare a pregătirii, a contingenței și a reacției.

 • 23 februarie

  Din spirit de solidaritate, UE îi furnizează Chinei echipamente suplimentare de protecție

  Comisia a cofinanțat livrarea a peste 25 de tone de echipament individual de protecție în China, după activarea mecanismului de protecție civilă al UE. Acestea se adaugă la alte peste 30 de tone de echipamente de protecție mobilizate de statele membre ale UE și deja livrate în februarie 2020.

 • 1-2 februarie

  Cetățenii UE, aduși acasă

  Primele zboruri de repatriere, organizate de Franța și Germania și cofinanțate prin mecanismul de protecție civilă al UE, au ajutat 447 de cetățeni europeni să se întoarcă din Wuhan. Comisia Europeană lucrează pe toate fronturile pentru a sprijini eforturile de combatere a coronavirusului, ajutând statele membre să își repatrieze cetățenii și să furnizeze servicii de urgență Chinei.

 • 1 februarie

  Primul ajutor acordat Chinei

  Ca prim răspuns imediat, statele membre ale UE au mobilizat și au livrat către China un total de 12 tone de echipament de protecție.

Ianuarie

 • 31 ianuarie

  Se mobilizează primele fonduri pentru cercetarea cu privire la noul coronavirus

  10 milioane EUR sunt acordate din programul de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, pentru a sprijini cercetarea cu privire la noul coronavirus. Comisia a lansat o cerere de exprimare a interesului pentru proiecte de cercetare.

 • 28 ianuarie

  Activarea mecanismului de protecție civilă al UE pentru repatrierea cetățenilor UE

  Pe măsură ce epidemia provocată de noul coronavirus se intensifică, are loc activarea mecanismului de protecție civilă al UE, în urma unei cereri de asistență formulată de Franța, care solicită acordarea de sprijin consular cetățenilor UE aflați în Wuhan.

  Primul caz european a fost raportat de Franța la 24 ianuarie 2020.

  17 ianuarie: Comitetul pentru securitate sanitară a organizat prima reuniune cu privire la noul coronavirus.

  9 ianuarie: DG SANTE a deschis o notificare de alertă în Sistemul de alertă precoce și răspuns rapid (SAPR), în cadrul căreia majoritatea statelor membre au făcut de atunci schimb de informații cu privire la măsurile de răspuns și comunicare.