Η νόσος είναι επικίνδυνη μόνο για ορισμένα άτομα;

Η νόσος που προκαλείται από τη λοίμωξη είναι ως επί το πλείστον ήπια, ιδίως για τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες. Πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους και τα άτομα που πάσχουν από άλλα υποκείμενα νοσήματα. Όμως, ακόμα και αν έχετε ήπια συμπτώματα ή δεν εμφανίζετε καθόλου συμπτώματα, μπορείτε να μολύνετε τους άλλους.

Two people tallking
Τι θα πρέπει να γνωρίζω αν φροντίζω κάποιον που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό; Θα πρέπει να φοράτε γάντια μίας χρήσης και προστατευτική μάσκα για όσο διάστημα φροντίζετε το άτομο που έχει προβληθεί. Θα πρέπει να καθαρίζετε τακτικά με απολυμαντικό (π.χ. διάλυμα που περιέχει αλκοόλη ή χλωρίνη) τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά και να πλένετε τα κλινοσκεπάσματα, τις πετσέτες και τα υφάσματα σε πρόγραμμα ζεστού νερού (90°C). Τα χαρτομάντιλα, οι μάσκες και άλλα αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να απορρίπτονται, κατά προτίμηση, σε χωριστό κλειστό κάδο. cleaning products
Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου;

Πλένοντας τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιώντας αλκοολούχο απολυμαντικό διάλυμα. Καλύπτοντας το πρόσωπο και τη μύτη σας με το εσωτερικό του αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε ή χρησιμοποιώντας χαρτομάντιλο το οποίο θα πετάτε στα σκουπίδια αμέσως μετά τη χρήση. Αποφεύγοντας να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας χωρίς να πλύνετε πρώτα τα χέρια σας. Διατηρώντας απόσταση 1 έως 2 μέτρων από άτομο που βήχει ή φτερνίζεται. Μένοντας στο σπίτι όταν αυτό είναι δυνατό.

Washing hands, disposable tissue
Αισθάνομαι καλά και δεν έχω κανένα σύμπτωμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ασφαλές να έρθω σε επαφή με άλλα άτομα; Ορισμένα άτομα προσβάλλονται αλλά δεν αναπτύσσουν συμπτώματα ή αναπτύσσουν πολύ ήπια συμπτώματα που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Ωστόσο, τα άτομα αυτά μπορούν, και στην περίπτωση αυτή, να μολύνουν τους άλλους. Είναι σημαντικό να προστατεύετε τον εαυτό σας –και τους άλλους– τηρώντας αυστηρά την υγιεινή των χεριών, τις οδηγίες προφύλαξης σε περίπτωση βήχα και την αποφυγή των κοινωνικών επαφών. protection methods from COVID
Τι να κάνω αν έχω συμπτώματα;

Καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης ή τηλεφωνήστε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών και περιγράψτε τα συμπτώματά σας. Θα σας πουν ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε.

Medical symbols: emergency call, nurse, hospital
Υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή θεραπεία;

Όχι ακόμη. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο και κανένα ειδικό φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του κορονοϊού. Η ανάπτυξη των εμβολίων απαιτεί χρόνο και η ΕΕ στηρίζει την έρευνα για πιθανά εμβόλια, μέσα διάγνωσης και θεραπείες.

Doctor's hand holding a syring
Τι θα πρέπει να κάνω σε περίπτωση που μου πουν να μείνω σε απομόνωση στο σπίτι;

Να μείνετε στο σπίτι (δηλαδή να μην πάτε στη δουλειά, στο σχολείο ή σε δημόσιους χώρους).

Να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε το σπίτι σας, ιδίως τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά και τις τουαλέτες.

Να ελέγχετε αν εμφανίζετε συμπτώματα του κορονοϊού, όπως πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή. Αν εμφανίσετε συμπτώματα, καλέστε τις τοπικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για συμβουλές.

Woman sitting on her couch
Τι θα πρέπει να κάνω εάν νιώθω ανησυχία ή άγχος σχετικά με τον κορονοϊό; Να συνεχίσετε να επικοινωνείτε με την οικογένεια σας και τους φίλους σας στο τηλέφωνο ή μέσω του διαδικτύου. Να αποφεύγετε τις ειδήσεις που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν ανησυχία ή άγχος· να ακολουθείτε ορισμένα πρακτικά μέτρα για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Να συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για έκτακτη κατάσταση που απαιτεί έκτακτα μέτρα για τον ταχύτερο δυνατό τερματισμό της επιδημίας. Woman crying
Τι σημαίνει αποφυγή των κοινωνικών επαφών; Κρατώντας τις αποστάσεις σας από τους άλλους, μειώνετε τον κίνδυνο να εισπνεύσετε σταγονίδια, τα οποία περιέχουν τον ιό, ή να μολύνετε άλλα άτομα. Αποφεύγετε τα πλήθη και τις ώρες αιχμής στις υπεραγορές ή στις δημόσιες συγκοινωνίες. Αλλά έχετε κατά νου ότι αποφυγή των κοινωνικών επαφών δεν σημαίνει αποφυγή της επικοινωνίας: διατηρήστε την επαφή με φίλους και συγγενείς μέσω του τηλεφώνου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή των διαδικτυακών εφαρμογών. Man talking on the phone

Τι θα πρέπει να κάνω αν σκοπεύω να ταξιδέψω;

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε, συμβουλευτείτε την εφαρμογή Re-Open EU για τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τη χώρα προορισμού σας, όπως τις τοπικές απαιτήσεις για καραντίνα, χρήση μάσκας κ.λπ. Αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, διαβάστε τις συμβουλές του ECDC / του EASA για να μάθετε πώς μπορείτε να προστατευθείτε και να προστατεύσετε τους άλλους. Στις τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, μην ξεχνάτε τα βασικά προστατευτικά μέτρα: τήρηση φυσικής απόστασης, υγιεινή των χεριών, ορθή συμπεριφορά σε περίπτωση βήχα.

Image of a doctor

Καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν, πρέπει να συνεχίσω να ακολουθώ αυτές τις συμβουλές;

Ενώ ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται από την COVID-19 έχει γενικά μειωθεί στο σύνολο της ΕΕ, υπάρχει πάντα η πιθανότητα νέας έξαρσης του ιού. Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε ασφαλείς, γι’ αυτό παραμείνετε σε εγρήγορση και προστατεύστε την υγεία σας, εφαρμόζοντας αυστηρούς κανόνες υγιεινής των χεριών, τηρώντας τη φυσική απόσταση, ακολουθώντας την ορθή συμπεριφορά κατά το βήχα και χρησιμοποιώντας προστατευτική μάσκα προσώπου στις περιπτώσεις που αυτό συνιστάται.

Suitcases