Să distingem adevărul de minciună

Aveți îndoieli cu privire la anumite știri? Iată cum stau lucrurile:

mobile phone icon

Nu există nicio legătură între noul coronavirus și tehnologia 5G.

UE are cele mai înalte standarde din lume în materie de protecție a consumatorilor. De aceea mergem la cumpărături cu încredere. Tehnologia 5G face obiectul acestor standarde extrem de ridicate. De fapt, standardele noastre sunt cu mult peste cele indicate de dovezile științifice internaționale, deoarece, în UE, viața cetățenilor are prioritate.

Nu există nicio legătură între tehnologia 5G și coronavirus. Noul coronavirus se răspândește de la o persoană la alta prin secreții ale aparatului respirator (în timpul strănutului, al tusei sau prin expirare). 5G este noua generație de tehnologie de rețea mobilă transmisă prin unde radio neionizante. Nu există nicio dovadă că tehnologia 5G ar fi dăunătoare pentru sănătatea oamenilor. Apariția focarului de coronavirus în orașul chinez Wuhan nu are legătură cu tehnologia 5G: se presupune că acest virus provine dintr-o piață cu produse din pescuit.

Icon with three people holding hands under the globe

UE dispune de un plan coordonat pentru ca Europa să iasă din izolare, sprijinind cetățenii și întreprinderile și abordând problemele sanitare.

Guvernele naționale și cetățenii din UE doresc să iasă din izolare, să reînceapă activitatea economică și să construiască o Europă mai echitabilă, mai ecologică și mai digitală. Pentru a realiza aceste obiective, este nevoie de coordonare, la nivel european și nu numai. UE a stabilit un plan clar și structurat care ne va permite să depășim această perioadă și să cunoaștem o creștere economică durabilă și pe termen lung. Planul de redresare anunțat recent, cu un buget total de 1,85 de mii de miliarde EUR, va ajuta Europa să se redreseze în urma crizei și va sprijini mai multe sectoare europene. Printre altele, este vorba de fonduri majore, precum „Next generation EU”, care vor asigura o redresare durabilă, favorabilă incluziunii și echitabilă pentru toată lumea – inclusiv pentru cei din zonele rurale și cei care au fost grav afectați de criză. Împreună, vom depăși criza.

Protejarea vieții și a mijloacelor de subzistență reprezintă principalele priorități ale UE. Piața unică și libera circulație nu pot funcționa în mod corespunzător pentru cetățeni și întreprinderi în absența unui plan coordonat la nivel european. Comisia Europeană asigură o abordare comună privind restabilirea liberei circulații și a legăturilor de transport în întreaga UE, asigurând în același timp respectarea anumitor restricții de sănătate adecvate – deoarece în Europa sănătatea cetățenilor este întotdeauna pe primul loc. Numai prin colaborare, Europa poate depăși această criză, astfel încât viețile noastre să revină la normal.

UE dorește, de asemenea, să se asigure că cetățenii se pot bucura de timpul liber și că pot beneficia de un răgaz binemeritat în urma acestei crize: de asemenea, au fost emise noi norme pentru pachetele de vacanță prestabilite și personalizate pentru a garanta siguranța și protecția individului, precum și pentru a contribui la repornirea sectorului european al călătoriilor și turismului. „Re-open EU”, o platformă online cu informații esențiale privind restricțiile de călătorie pentru fiecare țară din UE, a fost lansată recent. Este un punct unic de informare pentru toți cei care doresc să călătorească în Europa în această vară.

Syiringe

Nicio rea intenție în spatele efortului global de stopare a pandemiei: oamenii de știință caută un vaccin pentru noi toți

Este ușor să dăm vina pe cineva când întâmpinăm dificultăți. Dar când vedem că se caută un țap ispășitor pentru toate problemele noastre prin diverse teorii, ar trebui să fim precauți și să nu le dăm crezare. În general, așa-zisele teorii ale conspirației sunt captivante și se bazează pe un răspuns prea simplu și direct la o întrebare complexă, urmând formate previzibile și concentrându-se pe un „dușman” precis și ușor identificabil: în acest caz, se dă vina pe Bill Gates pentru izbucnirea pandemiei de coronavirus. Aceste teorii urmează abordări stereotipice și previzibile, care sunt reproduse în diferite scenarii, schimbându-se doar persoana vizată. Nu vă lăsați păcăliți de aceste afirmații false și mult prea simpliste pentru a găsi răspunsul la actuala criză sanitară atât de complexă. 

Nu, Bill Gates nu este creatorul coronavirusului și nu complotează cu UE pentru a crea un sistem global de supraveghere care să monitorizeze deplasările oamenilor. Aceasta este o teorie bine-cunoscută a conspirației și nu există dovezi în acest sens. Pe de altă parte, Fundația Bill și Melinda Gates a donat 125 de milioane de dolari pentru efortul internațional colectiv de a dezvolta și implementa teste de diagnosticare, tratamente și vaccinuri pentru noul coronavirus. De asemenea, această fundație a contribuit activ la campania de strângere de fonduri privind răspunsul global la coronavirus inițiată de președinta von der Leyen la 4 mai. Suma de 7,4 miliarde EUR strânsă de la donatori din întreaga lume va fi utilizată pentru dezvoltarea și implementarea pe plan mondial a unor teste de diagnosticare, tratamente și vaccinuri pentru noul coronavirus.

icon data protection

UE dispune de unele dintre cele mai stricte norme în materie de protecție a datelor și a vieții private. Criza provocată de acest coronavirus nu schimbă nimic.

Tehnologiile digitale pot proteja și salva vieți. Toate aplicațiile de urmărire a contacților în contextul actualei pandemii de coronavirus vor fi opționale, transparente, sigure, interoperabile și vor respecta viața privată a cetățenilor. Aplicațiile de localizare a contacților și de avertizare pot juca un rol esențial în toate etapele acestei crize și, în special, atunci când va sosi momentul pentru a elimina treptat măsurile de izolare, venind în completarea altor măsuri, cum ar fi creșterea capacităților de testare. Aceste aplicații pot contribui la stoparea răspândirii virusului, întrerupând lanțurile de infectare și avertizând utilizatorul în cazul în care s-a aflat în apropierea unei persoane infectate. Comisia a emis orientări specifice, pentru ca toate aplicațiile să respecte aceleași standarde în materie de protecție a datelor cu caracter personal, securitate și eficacitate. Utilizarea aplicațiilor de urmărire va fi voluntară, însă ele nu vor putea fi cu adevărat utile decât dacă toată lumea le utilizează, motiv pentru care fiecare dintre noi trebuie să le poată adopta cu încredere.

În plus, Comisia le-a solicitat companiilor de telecomunicații să furnizeze metadate mobile anonimizate și agregate. Prin analizarea unor modele de mobilitate, dorim să înțelegem mai bine interacțiunea dintre răspândirea virusului și impactul măsurilor luate. Mulți operatori de telefonie mobilă sunt interesați să participe la acest proiect, care vizează acoperirea întregii UE. Rezultatele vor fi puse la dispoziția tuturor statelor membre, interoperabilitatea transfrontalieră asigurând comunicarea între toate aplicațiile de localizare. Acest proiect nu funcționează cu date cu caracter personal și este, bineînțeles, în deplină conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor și cu legislația UE privind confidențialitatea în mediul electronic. Datele individuale ale cetățenilor nu vor fi niciodată identificate.

disinfo

Măștile faciale sunt complementare altor măsuri preventive, nu prezintă niciun risc și trebuie utilizate și eliminate în mod corespunzător.

Ne dorim cu toții să ne protejăm de noul coronavirus în orice mod, iar măștile, dacă sunt utilizate corect, ne pot ajuta să ne menținem în siguranță și să ne păstrăm sănătatea în timpul acestei pandemii. Purtarea unei măști de protecție este un act de solidaritate - dacă o persoană infectată, dar care nu are simptome, poartă mască, îi poate proteja pe ceilalți atunci când se află în spații aglomerate și închise (magazine sau mijloace de transport public). Cu toate acestea, în multe regiuni din Europa nu există suficiente măști medicale standard și acestea sunt esențiale pentru protejarea cadrelor sanitare. Așadar, trebuie să ne asigurăm că lucrătorii din sectorul sanitar au acces prioritar la măști față de restul comunității. 

Dacă purtăm mască, ar fi greșit să credem că suntem întru totul protejați, ele sunt doar complementare altor tehnici preventive, cum ar fi spălarea mâinilor și distanțarea fizică. Utilizarea și eliminarea corespunzătoare a măștilor sunt esențiale, în caz contrar ne putem confrunta cu o rată mai ridicată de infectare – deși utilizarea lor nu provoacă în sine afecțiuni precum hipoxia (lispa de oxigen) sau hipercapnia (acumularea excesivă de dioxid de carbon în sânge). UE se asigură că măștile distribuite prin intermediul mecanismelor de sprijin ale UE sunt de calitate suficientă. UE depune eforturi pentru a asigura punerea în aplicare a unei gestionări adecvate a deșeurilor de măști și echipamente medicale, menținând în același timp standardele sale ridicate privind sănătatea umană și protecția mediului. Este important să se reamintească faptul că utilizarea măștilor ar trebui să țină seama de cele mai recente dovezi științifice, precum și de situația pe plan local, și că ar trebui să urmați întotdeauna recomandările autorităților sanitare din țara dumneavoastră.

Syiringe

Nimeni nu folosește criza provocată de noul coronavirus ca pretext pentru a impune vaccinarea în masă.

Din păcate, nu există încă niciun vaccin sau tratament pentru coronavirus. Cu toate acestea, UE a contribuit deja la mobilizarea a 9,8 miliarde EUR pe durata evenimentului internațional pentru donații organizat în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, pentru a sprijini cercetarea în vederea obținerii unui tratament și a unui vaccin. Vaccinarea este una dintre cele mai mari realizări în domeniul sănătății publice. La nivel mondial, aceasta permite salvarea a cel puțin 2-3 milioane de vieți omenești în fiecare an și evitarea paraliziei și a altor boli de lungă durată pentru încă și mai multe persoane. 

În timp ce UE promovează eficacitatea vaccinurilor, nu se prevede vreo campanie de vaccinare în masă. Pe de altă parte, mulți răspândesc mesaje antivaccinare care nu se bazează pe dovezi științifice. Acestea induc teama, cauzând un prejudiciu important pentru sănătatea publică.

Icon with three people holding hands under the globe

Țările din UE rămân cei mai buni parteneri și își intensifică solidaritatea.

Ar fi o coincidență prea mare ca tocmai guvernele autoritare care dispun de mecanisme de propagandă bine dezvoltate să fie totodată și cele mai în măsură să răspundă la o criză sanitară majoră.

Adevărul este că instituțiile europene și partenerii acestora depun mult mai multe eforturi pentru cetățenii lor decât orice altă țară din lume. Deși instituțiile UE nu au niciun cuvânt de spus în chestiunile legate de sănătatea publică, există numeroase instrumente, cum ar fi coordonarea și recomandările, care pot fi utilizate pentru a aduce sprijin în acest domeniu. Fiecare instrument aflat la dispoziția noastră este utilizat pentru combaterea pandemiei de coronavirus: de exemplu, menținerea frontierelor deschise pentru aprovizionare, crearea unui forum pentru coordonarea și împărtășirea expertizei, alocarea unor sume mari pentru asistență financiară și sprijin medical și personal.

În mare parte, este vorba de formularea unui răspuns economic. Astfel, statele membre ale UE se pot concentra asupra aspectelor legate de sănătatea publică, în timp ce noi vom începe să ne ocupăm de definirea unor măsuri economice. Acestea includ Fondul de solidaritate SURE (cu un buget de până la 100 de miliarde EUR) și de Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus (37 de miliarde EUR), care oferă sprijin financiar pentru a combate criza pe termen scurt. În plus, suma de 1 miliard EUR va fi redirecționată de la bugetul UE pentru a sprijini împrumuturile pentru cel puțin 100 000 de companii și întreprinderi mici cu capitalizare medie din UE. Instrumente precum procedurile comune de achiziții publice și Instrumentul european de sprijin arată că UE colaborează cu statele membre pentru a asigura echipamentul necesar în contextul pandemiei. Este important ca țările din Europa să colaboreze pentru a ieși din această izolare mai puternice și mai unite ca niciodată. 

tractor

Pe durata crizei, în UE există suficiente alimente.

Unul din avantajele Uniunii Europene este faptul că nu trebuie să ne îngrijorăm cu privire la reducerea fluxurilor de bunuri. Încă de la înființarea UE, securitatea alimentară (disponibilitatea, accesibilitatea din punct de vedere financiar și calitatea) reprezintă un principiu de bază. Sectorul agricol și alimentar din Europa continuă să dea dovadă de reziliență în contextul acestei crize. Agricultorii și producătorii de alimente depun eforturi susținute pentru a menține disponibilitatea alimentelor în magazinele și supermarketurile din UE, iar Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu aceștia în toate etapele de producție, pentru a se asigura că lanțurile de aprovizionare funcționează eficient și continuu datorită „culoarelor verzi” create pentru a permite trecerea rapidă a frontierelor. 

UE a acționat rapid pentru a aborda problemele cauzate de criză în legătură cu produsele agroalimentare, utilizând instrumentele disponibile în cadrul politicii agricole comune (PAC) pentru a stabiliza piețele agricole aflate sub presiune și pentru a-i recunoaște pe sezonierii din acest sector ca lucrători-cheie cărora trebuie să li se permită să muncească, după efectuarea de controale medicale proporționale. Au fost puse în aplicare măsuri de urgență decisive, cum ar fi sprijinirea operatorilor din sectorul privat în ceea ce privește plata costurilor de depozitare a produselor din sectorul produselor lactate și al cărnii, pentru a proteja industria și persoanele cel mai grav afectate de criză. PAC a garantat securitatea alimentară în Europa încă de la începutul anilor 1960 și continuă să o facă în aceste vremuri dificile.

icon data protection

Măsurile de izolare din Europa sunt temporare și se bazează pe dovezi științifice. În niciun caz, ele nu indică sfârșitul democrației sau pierderea valorilor europene.

Respectarea măsurilor de distanțare socială și de izolare salvează vieți și reprezintă cea mai bună modalitate de a stopa răspândirea coronavirusului. Aceste măsuri se bazează pe cele mai recente dovezi științifice și informații de care dispun factorii de decizie din statele membre.

Uniunea Europeană colaborează cu statele membre pentru a atenua, cât mai mult posibil, efectele și provocările izolării. Le-a furnizat statelor membre o foaie de parcurs cu recomandări pentru o ridicare coordonată și progresivă a măsurilor de izolare, de îndată ce se poate face acest lucru în condiții de siguranță, acordându-se o atenție deosebită respectării valorilor UE, cum ar fi statul de drept și drepturile democratice. Valorile europene fundamentale, precum libertatea de circulație și de exprimare, fac parte integrantă din modelul și modul de viață al UE și sunt mai importante ca niciodată în această perioadă de criză. UE se angajează să se asigure că aceste valori sunt respectate în toate statele membre în această perioadă dificilă.

robot

COVID-19 este o boală de origine animală, iar pandemia a apărut pe cale naturală.

În aceste vremuri de criză, este mai important ca oricând să colaborăm cu țările din întreaga lume pentru a combate pandemia de coronavirus. Știrile false cu privire la originea acestei boli pot avea un impact negativ asupra rețelelor internaționale de sprijin, care sunt esențiale și ar putea să pună în pericol multe vieți. Trebuie să cooperăm cu ceilalți și să recunoaștem că, până în prezent, nu există nicio dovadă că acest coronavirus ar fi fost creat în mod artificial, fie în urma unui accident, fie în cadrul unui proces specific de manipulare.

Boala COVID-19 este cauzată de o tulpină de coronavirus (care este, la rândul său, un tip de virus) denumită Sars-CoV-2. Coronavirusurile provoacă boli respiratorii și pot fi transmise de la animale la om. Se crede că această formă de coronavirus a fost transmisă la om într-o piață de fructe de mare din Wuhan (China). De aici s-a raportat pentru prima dată prezența virusului către Organizația Mondială a Sănătății, la 31 decembrie 2019. Deși este important și necesar să ne punem întrebări cu privire la comunicarea informațiilor privind acest focar și gestionarea sa, trebuie să înțelegem că, pe baza datelor de care dispunem, este vorba de un fenomen total natural. Nu ne ajută să aruncăm vina pe alții: numai împreună, Europa și lumea întreagă pot combate această pandemie de coronavirus.

Small icon showing a radio signal inside a speech bubble

Deși UE își propune să coopereze în mod constructiv cu vecinii săi, va combate întotdeauna dezinformarea și va dezvălui sursele ei.

Dezinformarea afectează capacitatea cetățenilor de a lua deciziile corecte. Deseori, acest fenomen constă în a vă copleși cu informații contradictorii, inducând neîncrederea. Consecințele pot fi grave: de exemplu, amenințări la adresa siguranței cetățenilor, deteriorarea încrederii în guverne și în mass-media, subminarea influenței noastre globale. Suntem deosebit de vulnerabili în momente de stres, iar unii se folosesc de pandemia de coronavirus pentru a ne ataca.

Potrivit analiștilor noștri din cadrul EUvsDisinfo, peste tot în lume sunt difuzate informații și mesaje false pentru a crea confuzie și pentru a suscita neîncrederea în răspunsul Europei la această criză. Diverși actori străini și anumite țări terțe, în special Rusia și China, s-au implicat în operațiuni specifice de influențare și în campanii de dezinformare în UE, în vecinătatea sa și la nivel global, pentru a submina dialogul democratic și pentru a accentua polarizarea socială și, nu în ultimul rând, pentru a-și construi o imagine pozitivă în contextul crizei de coronavirus. Cel mai bun răspuns este să spunem lucrurilor pe nume, să identificăm persoanele responsabile și să restabilim adevărul cât de repede și cât de des.  Comisia Europeană, Parlamentul European și SEAE depun eforturi pentru a identifica mesajele false și pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la răspândirea dezinformării cu privire la noul virus.

icon worldwide

În contextul virusologiei, nu contează de unde vii, ce culoare ai sau ce pașaport deții. În diferite părți ale lumii, unii încearcă să lanseze diverse acuzații, vorbind despre virusul european, virusul chinezesc sau virusul american. 

În realitate, este vorba de un virus uman. Coronavirusul se transmite de la o persoană infectată la alta prin secreții ale aparatului respirator (în timpul strănutului, al tusei sau prin expirare) și nu este transportat de către o populație sau un anumit grup. Dacă ați citit că virusul este răspândit în mod deliberat de migranți sau de grupuri etnice specifice, vă asigurăm că nu există niciun temei științific în acest sens. De fapt, COVID-19 este o criză globală care necesită solidaritate la nivel mondial.

Shield

UE sprijină investițiile statelor membre în sănătatea publică

UE sprijină investițiile solide în sectorul sanitar, iar normele sale bugetare nu au impus niciodată reduceri în acest domeniu. În ultimul deceniu, majoritatea țărilor din UE s-au axat pe cetățeni și pe sănătatea lor și au majorat nivelul cheltuielilor publice în sectorul sanitar. Prin această abordare, Uniunea Europeană s-a distins în mod clar față de celelalte regiuni ale lumii. Recent, UE a lansat un plan de măsuri pentru a sprijini țările membre în contextul crizei actuale, relaxând normele pentru ca autoritățile naționale să poată cheltui mai mult pentru serviciile de urgență.

Nu e nimic nou: de la criza financiară din 2008, UE a pus în aplicare mai multe inițiative financiare pentru a sprijini toate statele membre, în special pe cele care au fost cel mai mult afectate de criză, precum Grecia, Spania și Italia. De exemplu, în Grecia, sistemul sanitar nu a fost afectat de aceste reforme – dimpotrivă, programul UE de sprijin pentru stabilitate a contribuit la introducerea unei acoperiri medicale universale și a unui sistem cuprinzător de asistență medicală. Pe lângă sprijinirea întreprinderilor mici, a cercetării și inovării, precum și a proiectelor legate de climă, Planul de investiții a contribuit la finanțarea unui număr mare de proiecte în sectorul sănătății, cum ar fi dezvoltarea de noi tratamente împotriva cancerului și extinderea și modernizarea spitalelor.

law icon

UE se ocupă de aspectele care intră în responsabilitatea sa, astfel încât guvernele statelor membre să se poată concentra pe ceea ce contează: sănătatea publică.

Competența de a adopta legi la nivel de țară pentru a aborda criza provocată de coronavirus le aparține în întregime statelor membre. Comisia nu are dreptul de a interveni în legislația națională și în deciziile statelor membre cu privire la anumite domenii, cum ar fi sănătatea. Pe de altă parte, UE poate elabora politici europene și inițiative paneuropene rapide și coordonate pentru a face față crizei, împreună cu statele membre. De exemplu, decizia de a instaura „izolarea” și de a închide frontierele unei țări este luată la nivel național, în timp ce recenta inițiativă de mobilizare de fonduri în valoare de 122 de milioane EUR pentru găsirea unui vaccin, a unor noi tratamente și a unor teste de diagnosticare este luată la nivelul Uniunii, prin programul de cercetare și inovare al UE (Orizont 2020). Această sumă se adaugă la angajamentul actual de 1,4 miliarde EUR al Comisiei asumat în cadrul inițiativei de răspuns mondial la coronavirus, lansată de președinta von der Leyen la data de 4 mai 2020.

icon magnified virus

Suntem cu toții expuși riscului de a ne infecta cu noul coronavirus.

Atât tinerii, cât și persoanele în vârstă se expun dacă ignoră sfaturile emise de autorități. În prezent, nu există niciun vaccin pentru noul coronavirus și nimeni nu este imunizat împotriva sa. Tuturor ne revine un rol în combaterea virusului. Trebuie să ne protejăm sănătatea proprie și pe cea a persoanelor vulnerabile și să evităm supraîncărcarea serviciilor medicale. Trebuie să ne spălăm bine pe mâini și să fim atenți să nu ne atingem fața: acestea sunt cele mai eficiente metode de a stopa propagarea noului coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății le recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, de exemplu prin respectarea igienei mâinilor și a căilor respiratorii și prin autoizolare.

icon medical

În acest moment, nu există niciun tratament pentru COVID-19

Dacă dați crezare unor sfaturi medicale care provin din surse necunoscute sau nefiabile, riscați să vă puneți în pericol sănătatea și să îi privați pe alții de medicamente esențiale sau de echipamente medicale indispensabile. UE finanțează cercetarea cu privire la coronavirus și eventuale tratamente și vaccinuri, iar atunci când se înregistrează progrese, vom ști cu toții. Feriți-vă de tratamentele care nu au fost testate suficient de bine și care nu au fost aprobate și administrate pe scară largă. Dacă nu ați avea încredere în ele în vremuri normale, de ce ați face-o acum?

Sfaturile pe teme medicale ar trebui să provină numai din surse fiabile și sigure, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Gândiți-vă de două ori înainte de a partaja informațiile postate pe platformele de comunicare socială cu privire la astfel de tratamente și asigurați-vă că informațiile privind evoluția situației actuale provin din surse de încredere. Cu toții ne confruntăm cu aceeași problemă și nu trebuie să cădem în capcana unor tratamente false.

icon virus

Creșterea constantă a numărului de victime peste tot în Europa este dovada că noul coronavirus este un virus necunoscut și periculos, nu doar o tulpină recurentă a gripei sezoniere.

Fiecare generație de europeni s-a confruntat cu o provocare sau o amenințare majoră: pentru generația noastră, este vorba de COVID-19. Noul coronavirus reprezintă o amenințare majoră deoarece este extrem de contagios și îi atacă în special pe cei mai vulnerabili: persoanele în vârstă și cele cu probleme de sănătate. Caracterul excepțional al acestui virus este recunoscut la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății fiind nevoită să declare pandemie. UE a reacționat acordând prioritate sănătății și securității cetățenilor, colaborând îndeaproape cu statele membre în vederea coordonării și partajării informațiilor și utilizând fiecare instrument aflat la dispoziția sa pentru a încetini răspândirea virusului și pentru a găsi soluții.

Nu vă lăsați păcăliți de roboți!

Feriți-vă de escrocheriile online

Feriți-vă de escrocheriile online: pe internet au apărut oferte înșelătoare pentru produse care ar vindeca sau preveni infecția cu noul coronavirus. Există comercianți necinstiți care promovează sau încearcă să vândă produse, cum ar fi măști de protecție sau dezinfectanți pentru mâini care, pretind ei, ar putea preveni sau vindeca infecția cu acest virus. S-ar putea însă ca aceste produse să fie false și să fiți păcăliți. Vă invităm să citiți aici recomandările care vă pot ajuta să detectați și să evitați eventuale escrocherii.

Resurse și instrumente online

Găsiți mai jos resurse și instrumente online pe care le pot folosi elevii, profesorii și educatorii în timpul pandemiei de COVID-19.

Pe Medium citiți postarea noastră despre 5 lucruri utile pe care trebuie să le știți despre noul coronavirus