Ξεχωρίζουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία

Αμφισβητείτε κάποιες πληροφορίες που διαβάζετε; Δείτε παρακάτω τα αληθινά στοιχεία:

Syiringe

Δεν κρύβεται κανένας δαίμονας πίσω από την παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας: μόνο επιστήμονες που αναζητούν ένα εμβόλιο για όλους.

Είναι εύκολο να κατηγορούμε κάποιον άλλο για τα προβλήματά μας. Αν μια θεωρία που δίνει βολικά διέξοδο σε όλα τα προβλήματά μας φαίνεται απίθανη, θα πρέπει πιθανότατα να την ξανασκεφτείτε και να μην την πιστέψετε. Γενικά, οι θεωρίες συνομωσίας είναι θελκτικές γιατί δίνουν μια υπεραπλουστευμένη και κατανοητή απάντηση σε πολύπλοκα ερωτήματα, σύμφωνα με προβλέψιμα μοντέλα, και εστιάζουν σε έναν σαφή, εύκολα αναγνωρίσιμο εχθρό - στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον Μπιλ Γκέιτς που κατηγορείται ότι ευθύνεται για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Ακολουθούν τυποποιημένα και εύκολα προβλέψιμα πρότυπα που επαναλαμβάνονται με διάφορα σενάρια, αλλάζοντας κάθε φορά μόνο τον υπεύθυνο που στοχοποιούν. Μην αφήνετε αυτές τις γενικά απλοϊκές και εσφαλμένες λύσεις να σας εξαπατούν στην περίπλοκη υγειονομική κρίση που ζούμε σήμερα.

 

Όχι, ο Μπιλ Γκέιτς δεν δημιούργησε τον κορονοϊό, ούτε συνωμοτεί με την ΕΕ για να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο σύστημα ελέγχου που θα παρακολουθεί τις κινήσεις των ατόμων. Πρόκειται για μια γνωστή θεωρία συνομωσίας που απλά δεν αληθεύει. Από την άλλη, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς προσέφερε 125 εκατ. δολάρια ΗΠΑ στη συλλογική διεθνή προσπάθεια για την ανάπτυξη και διάθεση διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπευτικών αγωγών και εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Συνεισέφερε ουσιαστικά και στήριξε τον μαραθώνιο δωρητών για την Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό που δρομολόγησε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στις 4 Μαΐου, με τον οποίο συγκεντρώθηκαν 7,4 δισ. ευρώ από δωρητές σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη και την καθολική διάθεση διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπευτικών αγωγών και εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

disinfo

Οι μάσκες προσώπου συμπληρώνουν άλλα μέτρα προστασίας εφόσον η χρήση και η απόρριψή τους γίνεται σωστά.

Όλοι θέλουμε να προστατευτούμε από τον κορονοϊό με κάθε τρόπο, και οι μάσκες προσώπου, αν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς για όσο διαρκεί η πανδημία. Πρώτα πρώτα, η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους είναι πράξη αλληλεγγύης. Αν έχετε μολυνθεί από τον ιό αλλά δεν παρουσιάζετε συμπτώματα, μια μάσκα προσώπου μπορεί να προστατεύσει άλλους όταν βρίσκεστε σε πολυσύχναστούς ή κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα ή μέσα συγκοινωνίας. Ωστόσο, οι μάσκες ιατρικών προδιαγραφών παρουσιάζουν έλλειψη σε πολλά μέρη της Ευρώπης και, επειδή είναι απαραίτητες για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού, πρέπει να εξασφαλιστεί κατά προτεραιότητα η προμήθεια μασκών στα άτομα υψηλού κινδύνου προτού διατεθούν στα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας.

Δεν πρέπει να αφήνουμε τη χρήση της μάσκας να μας δίνει μία εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας - οι μάσκες απλά συμπληρώνουν άλλους τρόπους προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών και η φυσική απόσταση, και δεν εξασφαλίζουν απόλυτη προστασία. Η σωστή χρήση και απόρριψη των μασκών προσώπου είναι πολύ σημαντική, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης - παρότι η χρήση μάσκας από μόνη της δεν ευθύνεται για καταστάσεις όπως η υποξία. Η ΕΕ εργάζεται σκληρά για να εξασφαλίσει τη σωστή διαχείριση της απόρριψης μασκών και υγειονομικού υλικού, και παράλληλα να διατηρήσει τα υψηλά πρότυπα της ΕΕ όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Μην ξεχνάτε ότι κατά τη χρήση μάσκας προσώπου πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία καθώς και την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο σας. Πρέπει πάντα να τηρείτε τις συμβουλές της εθνικής σας υγειονομικής υπηρεσίας, οι οποίες μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης και με την ανακοίνωση νέων επιστημονικών δεδομένων.

Shield

Ο ιός της COVID-19 είναι φυσικής ζωικής προέλευσης και η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι γεγονός που προκλήθηκε τεχνητά.

Στους σημερινούς καιρούς κρίσης είναι σημαντικότερο από ποτέ να συνεργαζόμαστε με αλληλεγγύη προς άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η παραπληροφόρηση σχετικά με την προέλευση της νόσου μπορεί εύκολα να πλήξει ζωτικής σημασίας διεθνή δίκτυα στήριξης, με συνέπεια να κινδυνέψουν πολλές ζωές. Πρέπει να συνεργαζόμαστε με όλους και να παραδεχτούμε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κορονοϊός δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, είτε από ατύχημα είτε για να εξυπηρετήσει κάποιες σκοπιμότητες.

 

Η νόσος COVID-19 προκαλείται από ένα νέο στέλεχος κορονοϊού (που κι αυτός είναι ένα είδος ιού) που έλαβε την ονομασία Sars-CoV-2. Οι κορονοϊοί προκαλούν αναπνευστικές παθήσεις και μπορούν να μεταδοθούν από ζώα στον άνθρωπο. Αυτή η νέα μορφή κορονοϊού πιστεύεται ότι μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω μιας αγοράς θαλασσινών στην πόλη Γουχάν της Κίνας, απ΄ όπου για πρώτη φορά κοινοποιήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ύπαρξη του ιού, στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Παρότι πρέπει να απαντηθούν σημαντικά και αναγκαία ερωτήματα σχετικά με την κοινοποίηση και τη διαχείριση της νόσου, πρέπει να κατανοήσουμε ότι, με βάση τις σημερινές μας γνώσεις, αυτό το γεγονός είναι απόλυτα τυχαίο. Το να κατηγορούμε άλλους γι΄ αυτή την πανδημία δεν θα βελτιώσει την κατάσταση - μόνο ενωμένοι, η Ευρώπη και ο κόσμος, μπορούν να νικήσουν αυτόν τον ιό.

icon data protection

Τα απαγορευτικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη είναι προσωρινά και λαμβάνονται βάσει επιστημονικών στοιχείων. Δεν σηματοδοτούν το τέλος της δημοκρατίας ή των ευρωπαϊκών φιλελεύθερων αξιών.

Η τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης και των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας σώζει ζωές και είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε την διασπορά του κορονοϊού. Αυτά τα μέτρα βασίζονται στα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι κυβερνήτες κάθε κράτους μέλους.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τον μετριασμό, στο μέτρο του δυνατού, των επιπτώσεων και των προβλημάτων που προκαλούν αυτά τα μέτρα. Παρουσίασε στα κράτη μέλη έναν ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την ανάκαμψη, με σκοπό τη συντονισμένη και σταδιακή άρση των ανασχετικών μέτρων, μόλις κάτι τέτοιο είναι ασφαλές - χωρίς ωστόσο να θίγεται κατά κανένα τρόπο η συνεχής προσήλωση στις αξίες της ΕΕ, όπως το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία και η διατύπωση και η τήρηση του κράτους δικαίου είναι αναπόσπαστα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, και στην παρούσα κρίση αποδεικνύονται σημαντικότερα από ποτέ. Η ΕΕ δεσμεύεται να διασφαλίσει την προάσπιση αυτών των αξιών σε όλη την Ένωση καθ΄ όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο.

tractor

Yπάρχει επάρκεια τροφίμων στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ένα από τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη διακοπή των ροών εμπορευμάτων, και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους τομείς των τροφίμων και της γεωργίας. Η επισιτιστική ασφάλεια, δηλαδή, η επάρκεια τροφίμων σε προσιτές τιμές και σε καλή ποιότητα, είναι στο επίκεντρο της ΕΕ από την ίδρυσή της. Οι τομείς της γεωργίας και των τροφίμων της ΕΕ εξακολουθούν να παραμένουν ανθεκτικοί και δυνατοί κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Οι γεωργοί και οι παραγωγοί τροφίμων εργάζονται σκληρά για να εφοδιάζουν με τρόφιμα τα καταστήματα και τις αγορές σε όλη την ΕΕ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά σε όλα τα στάδια της παραγωγής για να διασφαλίσει την αποτελεσματική και συνεχή ροή της αλυσίδας εφοδιασμού, δημιουργώντας πράσινες λωρίδες για την ταχεία διέλευση των συνόρων.

Η ΕΕ αντέδρασε άμεσα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αναπόφευκτα προκάλεσε η κρίση στον αγροδιατροφικό τομέα, χρησιμοποιώντας εργαλεία που προέβλεπε η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) ώστε να σταθεροποιηθούν οι υπό πίεση γεωργικές αγορές, και αναγνωρίζοντας τους εποχικούς γεωργικούς εργάτες ως εργαζομένους νευραλγικής σημασίας στους οποίους θα πρέπει να επιτραπεί η συνέχιση της εργασίας τους μετά από κατάλληλο έλεγχο υγείας. Για την προστασία του κλάδου και όσων ζημιώθηκαν περισσότερο από την κρίση, λήφθηκαν αποφασιστικά μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως η στήριξη επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για να καλύψουν το κόστος αποθήκευσης γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος. Η ΚΓΠ εγγυάται την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης από τις αρχές της δεκαετίας του 60 και εξακολουθεί να το κάνει στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς.

icon virus

Η κλιμακούμενη αύξηση του αριθμού θυμάτων σε όλη την Ευρώπη δείχνει ότι η COVID-19 είναι μία νέα και επικίνδυνη νόσος που προκαλείται από τον κορονοϊό, και όχι μια απλή έξαρση εποχικής γρίπης.

Όλες οι γενιές των Ευρωπαίων αντιμετώπισαν στη ζωή τους μια μεγάλη πρόκληση ή απειλή - για τη γενιά μας, αυτή είναι η πανδημία του κορονοϊού (COVID-19). Αυτό που κάνει τη νόσο του κορονοϊού σοβαρή απειλή είναι η μεγάλη μεταδοτικότητά της και ότι πλήττει τους πλέον ευάλωτους, δηλαδή, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα υγείας. Σ όλη τη γη έχει αναγνωριστεί η ιδιαίτερη φύση αυτού του ιού, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει πανδημία. Η ΕΕ αντέδρασε σ΄ αυτή την κρίση θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. Σε συνεργασία με τα κράτη μέλη συντονίζει και ανταλλάσσει πληροφορίες, και χρησιμοποιεί κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να επιβραδύνει τη διασπορά του ιού και να βρει λύσεις. Για παράδειγμα, διοργανώνει πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς προμήθειας εξοπλισμού ατομικής προστασίας για νοσοκομεία και υγειονομικό προσωπικό, χρηματοδοτεί ερευνητές και εταιρείες που αναζητούν το εμβόλιο και βοηθά χώρες να προετοιμαστούν για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

icon medical

Προς το παρόν δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τον κορονοϊό.

Η τήρηση ιατρικών συμβουλών από μη καταξιωμένες ή μη έγκυρες πηγές μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σας κι έτσι να στερήσετε από άλλους τα φάρμακα και τον ιατρικό εξοπλισμό που έχουν ανάγκη. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε φάρμακο που δεν έχει υποβληθεί σε πλήρεις δοκιμές, δεν έχει πάρει έγκριση και δεν έχει κυκλοφορήσει στον αγορά. Αν δεν θα το εμπιστευόσασταν υπό κανονικές συνθήκες, γιατί να το εμπιστευτείτε τώρα;

Συμβουλές για την υγεία σας πρέπει να παίρνετε μόνο από αξιόπιστες και γνωστές πηγές, όπως οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Σκεφτείτε δύο φορές πριν διαδώσετε πληροφορίες που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με φάρμακα και βεβαιωθείτε ότι κρατάτε και διασταυρώνετε πληροφορίες για τις νέες εξελίξεις μόνο από αξιόπιστες πηγές. Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση και δεν πρέπει να αποτύχουμε παρασυρόμενοι από ψεύτικες θεραπείες.

Small icon showing a radio signal inside a speech bubble

Ενόσω η ΕΕ στοχεύει στην εποικοδομητική συνεργασία με τους γείτονές της, θα καταγγέλλει πάντα την παραπληροφόρηση και τις πηγές της.

Η παραπληροφόρηση επηρεάζει την ικανότητά σας να λαμβάνετε σωστές αποφάσεις, παρέχοντάς σας μεγάλο όγκο πληροφοριών ώστε να νοιώθετε αβεβαιότητα ως προς το τι πρέπει να πιστέψετε. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές - απειλείται η ασφάλεια ατόμων, μειώνεται η εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης, υπονομεύεται η παγκόσμια επιρροή μας κ.λπ. Σε στιγμές αγωνίας και έντασης, είμαστε ιδιαίτερα ευάλωτοι στην παραπληροφόρηση - και γι΄ αυτό ορισμένοι εκμεταλλεύονται την πανδημία του κορονοϊού για να χτυπήσουν στα πιο ευαίσθητα σημεία μας.

Οι αναλυτές μας στην EUvsDisinfo διαπιστώνουν ότι κυκλοφορούν ψευδείς ισχυρισμοί που σπέρνουν σύγχυση και δυσπιστία γύρω από το πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη αυτή την πανδημία. Δεν είναι μυστικό ότι μερικοί από τους ισχυρισμούς αυτούς έχουν την πηγή τους στη Ρωσία. Η καλύτερη αντίδραση είναι να καταγγέλλουμε τις ψεύτικες ειδήσεις, να εντοπίζουμε τους υπεύθυνους της διάδοσής τους και να λέμε εμείς οι ίδιοι την αλήθεια έγκαιρα και τακτικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΥΕΔ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να εντοπίσουν τις πηγές προέλευσης της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό και για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση.

mobile phone icon

Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του κορονοϊού και της τεχνολογίας 5G.

Η ΕΕ εφαρμόζει τα υψηλότερα παγκοσμίως πρότυπα προστασίας των καταναλωτών. Ως εκ τούτου μπορούμε, όταν κάνουμε τις αγορές μας, να νοιώθουμε σιγουριά για τα προϊόντα που αγοράζουμε. Και για την τεχνολογία 5G ισχύουν τα ίδια υψηλά πρότυπα ασφάλειας. Πράγματι, τα πρότυπα της ΕΕ είναι κατά πολύ αυστηρότερα από αυτά που υποδεικνύουν τα διεθνή επιστημονικά στοιχεία, δεδομένου ότι στην ΕΕ τα όρια έκθεσης του κοινού είναι τουλάχιστον 50 φορές κατώτερα από αυτά που, σύμφωνα με στοιχεία, είναι πιθανόν να επηρεάζουν την υγεία - γιατί στην ΕΕ, οι άνθρωποι μετρούν περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ 5G και COVID-19. Ο κορονοϊός είναι ιός που μεταδίδεται από ένα άτομο σε άλλο από τα σταγονίδια που παράγουμε με τον βήχα, το φτέρνισμα ή την αναπνοή. Η 5G είναι η νέας γενιάς τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας που μεταδίδεται με μη ιοντίζοντα ραδιοκύματα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η τεχνολογία 5G βλάπτει την ανθρώπινη υγεία. Η έξαρση του κορονοϊού στην κινεζική πόλη Γουχάν δεν σχετίζεται με την 5G και πιστεύεται ότι ξεκίνησε από μία αγορά θαλασσινών.

icon magnified virus

Όλοι μας κινδυνεύουμε να μολυνθούμε από τον κορονοϊό.

Όλοι, νέοι και ηλικιωμένοι κινδυνεύουν αν αγνοούν τις επίσημες οδηγίες. προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο του κορονοϊού και κανένας δεν έχει ανοσία σ΄ αυτή την ασθένεια. Ο καθένας έχει ένα ρόλο να παίξει στην καταπολέμηση του ιού. Πρέπει να προστατεύετε την ατομική σας υγεία, να προσέχετε τα πλέον ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας και να ελαφρώσετε το βάρος που δέχονται οι υγειονομικές μας υπηρεσίες. Να πλένετε τα χέρια σας πολύ καλά και να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας - αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τα άτομα κάθε ηλικίας να λαμβάνουν μέτρα προστασίας τους από τον ιό, π.χ., να τηρούν καλή υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού και να αυτοαπομονώνονται.

Syiringe

Κανένας δεν χρησιμοποιεί την κρίση του κορονοϊού ως δικαιολογία για να επιβάλει μαζικούς εμβολιασμούς.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο ούτε θεραπεία για τη νόσο του κορονοϊού. Η ΕΕ έχει ήδη κινητοποιήσει 140 εκατ. ευρώ για έρευνα με σκοπό την ανακάλυψη εμβολίου και θεραπείας. Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον τομέα της δημόσιας υγείας. Κάθε χρόνο, σώζει τουλάχιστον 2-3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως - αλλά και πολύ περισσότερους συνανθρώπους μας από αναπηρίες και ανίατες ασθένειες.

Παρότι η ΕΕ υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, δεν υπάρχουν σχέδια για την επιβολή μαζικών εμβολιασμών. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές πηγές που διαδίδουν μη επιστημονικούς ισχυρισμούς κατά των εμβολίων. Οι ισχυρισμοί αυτοί εκμεταλλεύονται τα συναισθήματά μας και τις φοβίες μας προκαλώντας μεγάλη ζημιά στη δημόσια υγεία.

Shield

Η ΕΕ στηρίζει ανέκαθεν τις επενδύσεις των κρατών μελών στη δημόσια υγεία.

Η ΕΕ στηρίζει τις σοβαρές επενδύσεις στη δημόσια υγεία και οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ δεν απαίτησαν ποτέ περικοπές σε αυτόν τον τομέα. Στην Ευρώπη, οι άνθρωποι και η υγεία τους έρχονται πρώτοι και οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη έχουν αυξηθεί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για μια πολιτική που ανέκαθεν διαχώριζε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΕ πρόσφατα δρομολόγησε ένα σχέδιο για τη στήριξη των κρατών κατά τη διάρκεια της κρίσης, και χαλάρωσε ορισμένους κανόνες ώστε τα κράτη να μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και να εστιάσουν περισσότερο σε ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία - στην προστασία των ανθρώπων.

 

Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν είναι καινούργια. Αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2008, η ΕΕ δημιούργησε πολλές χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη όλων των κρατών μελών - ιδιαίτερα των κρατών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Χώρες όπως η Ελλάδα δεν είδαν τα συστήματα υγείας τους να ζημιώνονται από αυτές τις μεταρρυθμίσεις - αντιθέτως, το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας της ΕΕ συνέβαλε στην καθιέρωση καθολικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και πλήρους συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα με τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και έργων σχετικών με το κλίμα, το επενδυτικό σχέδιο βοήθησε στη χρηματοδότηση πολλών έργων στον τομέα της υγείας, όπως η ανάπτυξη νέων μορφών αγωγής κατά του καρκίνου και η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός νοσοκομείων.

Icon with three people holding hands under the globe

Οι χώρες της ΕΕ παραμένουν οι καλύτεροι εταίροι και επιδεικνύουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

Θα ήταν εξαιρετική σύμπτωση αν οι αυταρχικές κυβερνήσεις με τις καλά ανεπτυγμένες μηχανές προπαγάνδας τους είναι και εκείνες που μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα μια σοβαρή υγειονομική κρίση. Αυτό όμως δεν ισχύει.

 

Η αλήθεια είναι ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι Ευρωπαίοι εταίροι κάνουν περισσότερα για τους πολίτες της Ευρώπης από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Παρότι η ΕΕ δεν είναι αρμόδια για τον τομέα της δημόσιας υγείας, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας χρησιμοποιείται στη μάχη κατά του κορονοϊού –διατήρηση ανοικτών συνόρων για τον εφοδιασμό, λειτουργία φόρουμ για τον συντονισμό και την ανταλλαγή εμπειριών, μεγάλη βοήθεια με τη μορφή χρηματοδοτήσεων, παροχής υγειονομικού υλικού και προσωπικού και πολλά άλλα.

 

Ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών αυτών αφορά τον σχεδιασμό της οικονομικής αντίδρασης – έτσι, όσο εμείς προετοιμάζουμε την οικονομική ανάκαμψη, τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να επικεντρώνονται σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης (SURE) ύψους 100 δισ. ευρώ και μια επενδυτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ύψους 37 δισ. ευρώ, με σκοπό την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης. Επιπλέον, από τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ, ώστε να διευκολυνθούν οι τράπεζες να παράσχουν δάνεια σε τουλάχιστον 100.000 ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και σε μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

chirurchical mask

Τα θεσμικά όργανα και οι χώρες της ΕΕ έχουν κάνει περισσότερα για τους Ευρωπαίους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η ΕΕ εργάζεται νυχθημερόν, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, για την αυξημένη προμήθεια υγειονομικού υλικού. 

Βλέπουμε συνεχώς αξιοσημείωτες πράξεις αλληλεγγύης: γερμανικά νοσοκομεία δέχονται Ιταλούς ασθενείς, η Γαλλία και η Αυστρία έστειλαν μάσκες στους Ιταλούς γιατρούς, διάφορες χώρες συνεργάζονται για τον επαναπατρισμό πολιτών και πολλά ακόμη.

 

Μία από τις σπουδαιότερες ενέργειες στην ΕΕ είναι η συγκέντρωση των πόρων και της εμπειρογνωσίας για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων. Με βάση αυτή την ιδέα, η ΕΕ έχει ξεκινήσει δράση με την ονομασία «RescEU». Η δράση αυτή θα εστιάσει στην αποθήκευση και διαχείριση της διανομής του ιατρικού εξοπλισμού ζωτικής σημασίας και στην αποστολή του στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Οι ιοί δεν έχουν σχέση με σύνορα ή εθνικότητες – πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

 

Όταν περισσότεροι πόροι επενδύονται μαζί, αξιοποιούνται καλύτερα τα χρήματα και επιταχύνεται η παραγωγή, καθώς οι επενδυτές έχουν τη βεβαιότητα ότι οι επενδύσεις τους θα αποδώσουν. Ο αρχικός προϋπολογισμός της ΕΕ για τη δημιουργία αποθέματος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ. Η αλληλεγγύη της ΕΕ σώζει ζωές.

law icon

Η ΕΕ μεριμνά για τα θέματα για τα οποία είναι υπεύθυνη: για τον διασυνοριακό εφοδιασμό σε προϊόντα ζωτικής σημασίας, τον συνεχή συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών με τις κυβερνήσεις, καθώς και τη διάθεση οικονομικών πόρων και εμπειρογνωσίας όπου χρειάζεται, ώστε οι κυβερνήσεις να ασχολούνται κυρίως με αυτό που έχει πρωταρχική σημασία: τη δημόσια υγεία.

 

Η θέσπιση νόμων σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών - η Επιτροπή δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην εθνική νομοθεσία ούτε σε εθνικές αποφάσεις για θέματα όπως η υγεία. Ωστόσο, η ΕΕ μπορεί να δρομολογεί ευρωπαϊκές πολιτικές και ταχείες, συντονισμένες πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης από κοινού με τα κράτη μέλη. Για παράδειγμα, οι αποφάσεις για απαγόρευση της κυκλοφορίας ή για το κλείσιμο των συνόρων λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, ενώ η κινητοποίηση 140 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΕΕ για την ανακάλυψη εμβολίου, νέων θεραπευτικών αγωγών και διαγνωστικών ελέγχων, γίνεται σε επίπεδο ΕΕ.

icon investment

Η ΕΕ συγκεντρώνει χρήματα ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να παράγουν τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης – μάσκες, γάντια, προστατευτικές φόρμες και άλλον ιατρικό εξοπλισμό.

 

Οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ότι, όταν διαθέτουν τους σχετικούς πόρους, τα προϊόντα τους θα αγοραστούν. Για να τους εξασφαλίσει αυτή τη βεβαιότητα, η Επιτροπή ξεκίνησε αρκετές διαδικασίες κοινής προμήθειας και υπάρχουν αποτελέσματα. Οι εταιρείες προτείνουν τώρα να αυξήσουν την παραγωγή τους σε μάσκες και προστατευτικά γυαλιά: στην πραγματικότητα, περισσότερα από όσα ζητήσαμε αρχικά. Ο εξοπλισμός θα είναι διαθέσιμος σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλα άτομα που τον χρειάζονται λίγο μετά την υπογραφή των συμβάσεων από τα κράτη μέλη.

icon megaphone

Ο χώρος Σένγκεν βρίσκεται στο επίκεντρο της αντίδρασής μας στον κορονοϊό. Τα σύνορα διατηρούνται νυχθημερόν ανοικτά για προμήθειες και υπηρεσίες. Χάρη στα ειδικά μέτρα, όπως οι «πράσινες λωρίδες» (λωρίδες προτεραιότητας) που δημιουργήθηκαν, όλα τα οχήματα εμπορευματικών μεταφορών θα μπορούν να διέρχονται τα εσωτερικά σύνορα Σένγκεν μέσα σε 15 λεπτά.

 

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θεσπίσει προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους για την επιβράδυνση της διασποράς του κορονοϊού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα σύνορα έχουν κλείσει. Τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχονται ασθενείς από άλλες χώρες για θεραπεία, ενώ μάσκες, προστατευτικά γυαλιά και άλλες προμήθειες ζωτικής σημασίας μεταφέρονται διασυνοριακά.

icon worldwide

Οι ιοί δεν ενδιαφέρονται για την καταγωγή σας. Δεν ενδιαφέρονται για το χρώμα ή το διαβατήριό σας. Σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι προσπαθούν να κατηγορήσουν διάφορες ομάδες ως υπεύθυνες για τη νόσο, μιλώντας συχνά για τον ευρωπαϊκό, τον κινεζικό, τον αμερικανικό ιό. 

 

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν ανθρώπινο ιό. Ο κορονοϊός μεταδίδεται από ένα άτομο σε άλλο μέσω των σταγονιδίων που παράγονται κατά το φτέρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή, και όχι από έναν συγκεκριμένο πληθυσμό ή μία ομάδα. Αν διαβάσατε ότι ο ιός μεταδίδεται σκόπιμα από μετανάστες ή από συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες, να είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση γι αυτούς τους ισχυρισμούς. Στην πραγματικότητα, η πανδημία COVID-19 είναι μια παγκόσμια κρίση που απαιτεί παγκόσμια αλληλεγγύη.

icon data protection

Η ΕΕ διαθέτει ορισμένους από τους ισχυρότερους κανόνες για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής στον κόσμο. Ο κορονοϊός δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το γεγονός.

 

Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να προστατεύουν και να σώζουν ζωές. Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο σε όλα τα στάδια της κρίσης, και ιδίως όταν είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για τη σταδιακή άρση των μέτρων ανάσχεσης - συμπληρωματικά προς άλλα μέτρα, όπως η αύξηση της ικανότητας διαγνωστικών τεστ. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να συμβάλουν στην ανάσχεση της διασποράς του ιού δεδομένου ότι προειδοποιούν τον χρήστη όταν πλησιάζει ένα μολυσμένο άτομο. Βασίζονται στο σήμα Bluetooth του κινητού τηλεφώνου. Η ΕΕ έχει συμφωνήσει μια εργαλειοθήκη και η Επιτροπή έχει εκδώσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, ώστε όλες οι εφαρμογές να τηρούν τα ίδια πρότυπα: προστασία των προσωπικών δεδομένων, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η χρήση εφαρμογών ιχνηλάτησης θα είναι προαιρετική, αλλά αυτές είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται από πολλούς. Γι΄ αυτό ακριβώς πρέπει να προστατεύουν πλήρως την ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, ώστε οι πολίτες να μπορούν να τις εμπιστεύονται πλήρως και να τις χρησιμοποιούν.

 

Επιπλέον, η Επιτροπή έχει ζητήσει από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να παρέχουν ανωνυμοποιημένα και συγκεντρωτικά μεταδεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Μέσω της ανάλυσης προτύπων κινητικότητας, επιδιώκουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την αλληλεπίδραση μεταξύ της διασποράς του ιού και του αντικτύπου των μέτρων που λαμβάνονται. Πολλοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο έργο αυτό, το οποίο στοχεύει στην κάλυψη ολόκληρης της ΕΕ. Τα αποτελέσματα θα διατίθενται από κοινού σε όλα τα κράτη μέλη. Το έργο αυτό δεν λειτουργεί με προσωπικά δεδομένα και, βεβαίως, συμμορφώνεται πλήρως με τον γενικό κανονισμό της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων καθώς και με τη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Δεν θα προσδιορίζονται ποτέ ατομικά σύνολα δεδομένων πολιτών.

Προσοχή στις διαδικτυακές απάτες

Προσοχή στις διαδικτυακές απάτες που σχετίζονται με προϊόντα που υποτίθεται ότι μπορούν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν τη νόσο COVID-19. Ανέντιμοι έμποροι μπορεί να διαφημίζουν ή να πωλούν προϊόντα, όπως, προστατευτικές μάσκες ή απολυμαντικά χεριών, τα οποία υποτίθεται ότι προλαμβάνουν ή θεραπεύουν μια λοίμωξη, αλλά μπορεί να μην έχουν τέτοιες ιδιότητες και να εξαπατηθείτε. Μπορείτε να βρείτε εδώ συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εντοπίζετε και να αποφεύγετε πιθανές απάτες.

Διαδικτυακές πηγές και εργαλεία

Ανακαλύψτε μια επιλογή διαδικτυακών πόρων και εργαλείων για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές κατά την πανδημία COVID-19.

Διαβάστε στο Medium την ανάρτησή μας για τα 5 χρήσιμα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό