Разграничаване на фактите от измислиците

Съмнявате се в достоверността на някои от историите, които сте прочели? Ето какви са фактите:

Syiringe

Зад глобалните усилия за спиране на пандемията не стои суперзлодей — само учени, които търсят ваксина за всички.

Лесно е да намерим някой, когото да обвиним за нашите проблеми. Ако теория, с която удобно се създава изкупителна жертва за всички наши проблеми, звучи малко вероятна или неправдоподобна, е добре да помислите внимателно, преди да ѝ повярвате. По принцип конспиративните теории са привлекателни и се основават на прекалено прост и еднозначен отговор на сложен въпрос, като следват предвидими формати и са съсредоточени върху ясен и разпознаваем „враг“ — в този случай за избухването на пандемията от коронавирус се обвинява Бил Гейтс. Те следват стандартни, предвидими формулировки, които се повтарят в различни сценарии, като се променят само действащите лица. Не допускайте тези прекалено прости и грешни решения на тази сложна здравна криза да ви заблуждават.

 

Не, Бил Гейтс не е създателят на коронавируса и не заговорничи с ЕС за създаване на глобална система за наблюдение с цел проследяване на движението на хората. Това е известна конспиративна теория, която просто не е вярна. От друга страна, фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ дари 125 млн. щатски долара в помощ на колективните международни усилия за разработване и използване на диагностични методи, лечения и ваксини за коронавируса. Тя активно подкрепи маратона за набиране на средства Глобални действия срещу коронавируса, който бе започнат от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен на 4 май и в чиито рамки бяха регистрирани ангажименти за дарения от донори от цял свят в размер на 7,4 млрд. евро . Тези средства ще се използват за разработване и повсеместно въвеждане на диагностични тестове, лечения и ваксини за коронавируса.

disinfo

Маските за лице допълват останалите предпазни мерки и следва да се използват и изхвърлят по подходящ начин.

Всички искаме да се предпазим от коронавируса по всеки възможен начин и маските за лице могат да ни помогнат да останем здрави по време на пандемията, ако ги използваме правилно. Носенето на маска на обществени места е преди всичко проява на солидарност. Ако сте заразени, но нямате симптоми, маската за лице може да предпази останалите, когато сте в затворени пространства с други хора, например в магазини или в обществения транспорт. В същото време в много части на Европа има недостиг на медицински маски, които са от жизненоважно значение за защитата на здравните работници, поради което трябва да гарантираме, че те имат приоритетен достъп до маски спрямо останалите хора.

Не бива да допускаме използването на маски за лице да създава у нас измамно чувство за сигурност — трябва да гледаме на тях единствено като на допълнение към останалите предпазни мерки, като миене на ръце и физическо дистанциране — и да сме наясно, че те не могат да ни осигурят пълна защита. Използването и изхвърлянето на маски за лице по подходящ начин е от ключово значение, защото неправилната употреба може да доведе до по-висок процент на инфекции, но само по себе си използването на такива маски не причинява състояния като хипоксия. ЕС работи усилено за осигуряване на подходящо управление на отпадъците от маски и медицинско оборудване, като в същото време се спазват високите стандарти на Съюза относно опазването на човешкото здраве и околната среда. Не забравяйте, че при използването на маски за лице трябва да се вземат предвид най-новите научни данни, както и положението във вашия регион. Винаги следвайте съветите на националния здравен орган във вашата страна. Те могат да се променят с развитието на ситуацията и с появата на нови научни данни.

robot

COVID-19 е с естествен животински произход и пандемията от коронавирус не е създадена умишлено.

Във време на криза е по-важно от всякога държавите по света да работят заедно в дух на солидарност за борба с коронавируса. Дезинформацията за произхода на тази болест може лесно да нанесе вреди на жизненоважни международни мрежи за подкрепа и така животът на много хора да бъде изложен на риск. Трябва да си сътрудничим с другите и да сме наясно, че до момента няма доказателства за това, че вирусът е създаден от човека, било то по случайност или умишлено.

 

Болестта COVID-19 се причинява от щам на коронавирус (вид вирус), наречен Sars-CoV-2. Коронавирусите причиняват респираторни заболявания и могат да се предават от животни на хора. Смята се, че този щам на коронавирус е преминал междувидовата бариера, от животно към човек, на пазара за морски храни в Ухан, Китай, откъдето е първият случай, за който е съобщено на Световната здравна организация — на 31 декември 2019 г. Въпреки че е необходимо да бъде потърсен отговор на важни въпроси относно уведомяването за епидемичния взрив и предприетите действия във връзка с него, въз основа на това, което е известно, това събитие е с изцяло естествен характер. Отправянето на обвинения към другите няма да подобри положението — Европа и светът могат да победят вируса само със задружни усилия.

icon data protection

Противоепидемичните мерки в Европа са временни и се основават на научни данни. Те не означават край на демокрацията или на европейските либерални ценности.

Спазването на мерките за социално дистанциране и следването на противоепидемичните процедури спасяват човешки животи и са най-добрият начин да се спре разпространението на коронавируса. Тези мерки се основават на най-новите налични научни данни, с които разполагат отговорните лица във всяка държава от ЕС.

 

Европейският съюз работи заедно с държавите членки за смекчаване във възможно най-голяма степен на последиците и предизвикателствата, свързани с противоепидемичните мерки. Той представи европейска пътна карта за възстановяване, съдържаща препоръки към държавите от ЕС за координирана и постепенна отмяна на мерките веднага щом това е безопасно, като се обръща специално внимание на това, че ценностите на ЕС, като върховенството на закона и демократичните права, трябва да се зачитат през цялото време. Основните европейски ценности, като свободата на движение, свободата на словото и върховенството на закона, са неразделна част от модела и начина на живот в ЕС и са все така важни в това време на криза. ЕС е решен да гарантира спазването на тези ценности в целия Съюз през този труден период.

tractor

В ЕС има достатъчно храна по време на кризата.

Едно от предимствата на Европейския съюз е, че не трябва да се безпокоим, че потокът от стоки може да бъде прекъснат. В никой друг сектор това не е толкова важно, колкото в сектора на храните и селското стопанство. Продоволствената сигурност — наличността, достъпността и качеството на храните — е в основата на ЕС още от създаването му. Европейският сектор на селското стопанство и храните продължава да демонстрира устойчивост и надеждност по време на тази криза. Земеделските стопани и производителите на храни работят усилено за поддържане на доставките на храни в магазините и супермаркетите в ЕС, а Европейската комисия работи в тясно сътрудничество на всички етапи на производството, за да гарантира, че веригите на доставки функционират ефективно и без прекъсване с помощта на зелени ленти, които позволяват бързо и приоритетно преминаване на границите.

ЕС действа бързо за справяне с неизбежните проблеми по отношение на земеделските хранителни продукти, предизвикани от кризата. Той използва наличните инструменти в рамките на общата селскостопанска политика (ОСП), за да стабилизира подложените на натиск пазари на селскостопански продукти, и призна сезонните работници в селското стопанство за работници от критично значение, на които трябва да се даде възможност да продължат да работят след пропорционален здравен скрининг. Бяха предприети решителни действия за защита на селското стопанство и на най-силно засегнатите от кризата, например за да се помогне на частните производители в сектора на млечните продукти и сектора на месото да заплатят разходите за съхранение на продукти. ОСП гарантира продоволствената сигурност в Европа от началото на 60-те години на миналия век и продължава да го прави в тези трудни времена.

icon virus

Бързо увеличаващият се брой на жертвите в Европа доказва, че COVID-19 е нова и опасна болест, причинявана от коронавируса, а не просто сезонен грип, предизвикан от повтарящ се щам.

Всяко поколение европейци се е изправяло пред голямо предизвикателство или заплаха – за нашето поколение това е COVID-19. Това, че COVID-19 е такава заплаха, се дължи на силната заразност на болестта и на начина, по който поразява най-уязвимите – възрастните хора и хората със здравословни проблеми. Хората по целия свят признават изключителния характер на този вирус, а Световната здравна организация обяви пандемия. ЕС реагира, като постави здравето и сигурността на гражданите на първо място – той работи в тясно сътрудничество с държавите членки с цел координация и обмен на информация и използва всеки инструмент на свое разположение, за да забави разпространението и да намери решения. Сред примерите за предприетите действия са организирането на общоевропейски обществени поръчки за лични предпазни средства за болниците и медицинските специалисти, предоставянето на финансова подкрепа на изследователи и предприятия за търсене на ваксина и подпомагането на държавите да се подготвят за икономическите последици от мерките за ограничаване на разпространението на болестта.

icon medical

Засега не е известно лечение за болестта, причинявана от коронавируса.

Ако следвате медицински съвети от непознати или ненадеждни източници, можете да изложите здравето си на опасност и да лишите други хора от критично лекарство или медицинско оборудване, от което се нуждаят. Бъдете предпазливи спрямо всяко лечение, което не е обстойно изпитано, одобрено и широко разпространено. Ако обичайно не бихте се доверили на дадено лечение, не му се доверявайте и сега!

Приемайте здравни съвети само от надеждни и достоверни източници, като националните органи за обществено здравеопазване, Световната здравна организация (СЗО) или Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). Помислете добре, преди да споделите някоя информация за лечение, която сте видели в социалните медии, и събирайте и съпоставяйте актуална информация от надеждни източници. Всички заедно трябва да се справим с това и не бива да се оставяме да бъдем заблуждавани за фалшиви лечения.

Small icon showing a radio signal inside a speech bubble

Въпреки че ЕС се стреми да си сътрудничи и да работи конструктивно със своите съседи, винаги ще разкриваме вредната дезинформация и нейните източници.

Дезинформацията пречи на способността ви да вземате добри решения. Често това става, като ви заливат с противоречива информация и вие не сте сигурен в какво да вярвате. Последствията могат да бъдат сериозни – заплахи за безопасността на хората, нарушаване на доверието в правителствата и медиите, подкопаване на нашето глобално влияние и др. Ние сме особено податливи на дезинформация в моменти на стрес и голямо вълнение, а някои хора използват COVID-19, за да нанесат удар, когато сме най-уязвими.

Нашите анализатори по проекта EUvsDisinfo откриват, че се разпространяват неверни твърдения, за да се насади объркване и недоверие относно мерките на Европа във връзка с COVID-19. Не е тайна, че някои от тях произхождат от Русия. Най-добрият отговор е да изобличаваме лъжите, да посочваме отговорните за тях и да казваме каква е истината рано и често. Европейската комисия, Европейският парламент и Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) работят за откриване на разпространението на дезинформация за вируса и за повишаване на осведомеността за това.

mobile phone icon

Няма връзка между коронавируса и 5G технологията.

ЕС има най-високите стандарти за защита на потребителите в света. Затова можем да влезем в магазин и да сме спокойни по отношение на продуктите, които купуваме. 5G отговаря на тези невероятно високи стандарти. В действителност нашите стандарти надхвърлят значително тези, основаващи се на международните научни данни. В ЕС граничните стойности на излагане на гражданите на излъчването от 5G мрежи са 50 пъти по-ниски от това, което според научните данни би могло да окаже въздействие върху здравето — защото в ЕС хората са на първо място.

Няма връзка между 5G и COVID-19. Коронавирусът е вирус, който се предава от човек на човек чрез капчици, които се отделят при кихане, кашляне или издишване. 5G е новото поколение технология за мобилни мрежи, при която се излъчват нейонизиращи радиовълни. Няма доказателства, че 5G технологията е вредна за здравето на хората. Огнището на коронавирус в китайския град Ухан не е свързано с 5G и се смята, че е възникнало на пазар за търговия на едро с морски храни.

icon magnified virus

Всички сме изложени на риск от зараза с коронавируса.

И младите, и възрастните хора рискуват да се заразят, когато пренебрегват официалните съвети. За момента няма ваксина срещу коронавируса и никой не е защитен от инфекция. Всеки има роля в борбата с вируса. Грижете се за здравето си, пазете най-уязвимите членове на обществото и не допускайте здравните заведения да бъдат претоварени. Мийте ръцете си и избягвайте да докосвате лицето си – това са най-ефективните начини да се спре разпространението на вируса. Световната здравна организация съветва хората от всички възрасти да предприемат мерки за предпазване от вируса, например като поддържат добра хигиена на ръцете и респираторна хигиена и като се самоизолират.

Syiringe

Никой не използва кризата с коронавируса като претекст за налагане на масови ваксинации.

За съжаление все още няма ваксина или лечение за коронавируса. ЕС вече мобилизира 140 млн. евро за изследвания за търсене на лечение и ваксина. Ваксинациите са един от най-големите успехи на общественото здравеопазване. Всяка година те предотвратяват смъртта на 2 – 3 милиона души и предпазват още повече хора от инвалидност и доживотни болести в целия свят.

Въпреки че ЕС активно обяснява, че ваксините работят, няма планове за налагане на масови ваксинации. От друга страна, има много хора, които разпространяват ненаучни твърдения срещу ваксините. Тези твърдения са насочени към чувствата и страховете на хората, предизвиквайки значителни вреди за общественото здраве.

Shield

ЕС винаги е подкрепял инвестициите на държавите от Съюза в общественото здравеопазване.

ЕС подкрепя солидните инвестиции в общественото здравеопазване и фискалните правила на Съюза никога не са изисквали съкращения в тази област. В Европа хората и тяхното здраве са на първо място и през последното десетилетие в повечето държави от ЕС публичните разходи за здравеопазване са се увеличили. Това е политика, с която Европейският съюз трайно се отличава в световен мащаб. Наскоро ЕС започна изпълнението на план за подкрепа на страните по време на кризата, облекчавайки правилата, за да могат държавите да изразходват повече средства за услуги за спешна помощ и да се съсредоточат върху това, което има най-голямо значение – защитата на хората.

 

Това също не е новост. След избухването на финансовата криза през 2008 г. ЕС въведе множество финансови инициативи за подкрепа на всички държави членки – особено на най-силно засегнатите, като Гърция, Испания и Италия. Здравните системи на държави като Гърция не бяха засегнати от тези реформи – напротив, програмата на ЕС за подкрепа на стабилността помогна за въвеждането на всеобщо здравно осигуряване и всеобхватна система на здравеопазване. Наред с подкрепата за малките предприятия, научните изследвания, иновациите и свързаните с климата проекти, Планът за инвестиции помогна за финансирането на много проекти в сектора на здравеопазването, например за разработване на нови видове лечение на ракови заболявания и за разширяване и модернизиране на болници.

Icon with three people holding hands under the globe

Страните от ЕС остават най-добрите партньори едни за други и засилват проявите на солидарност.

Би било забележително съвпадение, ако авторитарните правителства с добре развити системи за пропаганда са също тези, които са най-добре подготвени да реагират на сериозна здравна криза — най-вече, ако това бе вярно.

 

Истината е, че европейските институции и техните партньори правят повече за европейците, отколкото се прави в която и да е друга част на света. Въпреки че ЕС няма думата по въпросите на общественото здраве, има много други неща, които можем да направим. Всеки инструмент, с който разполагаме, се използва за борба с коронавируса — поддържане на отворени граници за доставки, предоставяне на форум за координиране и споделяне на опит, отпускане на големи суми финансова помощ, предоставяне на медицинска помощ и помощ за персонала и много други.

 

Голяма част от действията са насочени към организиране на икономическата реакция — това дава възможност на държавите от ЕС да се съсредоточат върху въпросите, свързани с общественото здраве, докато ние работим по икономическото възстановяване. Това включва създаването на фонд за солидарност с бюджет от 100 млрд. евро, наречен SURE, и Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса на стойност 37 млрд. евро, чрез които се предоставя финансова подкрепа за борба с кризата в краткосрочен план. Освен това 1 млрд. евро ще бъдат пренасочени от бюджета на ЕС за подпомагане на отпускането на заеми на поне 100 000 европейски МСП и малки дружества със средна пазарна капитализация.

chirurchical mask

Институциите на ЕС и държавите от Съюза правят повече за европейците, отколкото която и да е друга държава — включително като работят денонощно за повишаване на доставките на медицински консумативи. 

Станахме свидетели на забележителни прояви на солидарност — германски болници приемат италиански пациенти, на лекарите в Италия се изпращат маски от Франция и Австрия, държави работят заедно, за да помогнат на хората да се върнат у дома при семейства си и много други.

 

Най-хубавото в ЕС е обединяването на ресурси и експертен опит за постигане на най-добрите резултати. Въз основа на тази идея ЕС стартира проект, наречен RescEU. В рамките на този проект ще бъде създаден резерв от жизнено важно медицинско оборудване и неговото разпределяне ще се управлява с цел да се изпраща необходимото оборудване в най-засегнатите зони. Вирусите не се интересуват от граници или националности — трябва да намерим европейски отговор за проблем, който е европейски.

 

Съвместните инвестиции на повече ресурси означават по-висока икономическа ефективност и възможност за производителите да ускорят производството, уверени, че инвестициите им ще бъдат възвърнати. Първоначалният бюджет за резерва е 80 млн.евро. Солидарността в ЕС спасява човешки животи.

law icon

ЕС се грижи за нещата, за които отговаря — осигуряване на трансграничните доставки от първостепенно значение, гарантиране на координацията и обмена на информация между правителствата на държавите членки, насочване на финансови ресурси и експертен опит към областите, в които те са необходими, за да могат правителствата да се съсредоточат върху най-важното: общественото здраве.

 

Възможността за приемане на закони на национално равнище за справяне с коронавируса принадлежи изцяло на държавите членки — Комисията няма право да се намесва в националното законодателство и решенията в сфери като здравеопазването. От друга страна, ЕС може да изготвя европейски политики и бързи, координирани и общоевропейски инициативи за справяне с кризата заедно с държавите членки. Така например решенията за въвеждане на ограничения на свободата на движение и за затваряне на границите на дадена държава се вземат на национално равнище, докато мобилизирането на средства в размер на 140 млн. евро от фондовете на ЕС за откриване на ваксина, нови видове лечение и диагностични тестове се извършва на равнище ЕС.

icon investment

ЕС обединява финансови средства, за да накара предприятията да произвеждат всичко, от което се нуждаем, за да отговорим на кризата — маски, ръкавици, защитни гащеризони и друго медицинско оборудване.

 

Предприятията трябва да знаят, че когато инвестират средства в този вид дейност, техните продукти ще бъдат изкупени. За да повиши тяхната увереност, Комисията стартира няколко централизирани процедури за възлагане на обществени поръчки и резултатът от това е положителен. Предприятията вече предлагат да произвеждат повече маски и очила — реално повече, отколкото поискахме първоначално. Медицинското оборудване ще бъде предоставено на лекари, медицински сестри и други лица, които се нуждаят от него, скоро след подписването на договорите от държавите членки.

icon megaphone

Шенгенското пространство е основна част от нашата реакция във връзка с коронавируса. В него границите са отворени денонощно за доставките на стоки и услуги. Специални мерки, като например въвеждането на „зелени ленти“ ще позволи на всички товарни превозни средства да преминават вътрешните шенгенски граници в рамките на 15 минути.

 

Някои държави от ЕС въведоха временен граничен контрол, за да забавят разпространението на коронавируса, но това не означава, че границите са затворени. Държавите членки превозват пациенти с коронавирус от една държава в друга за лечение, както и маски, очила и други материали от критично значение.

icon worldwide

Вирусите не се интересуват от къде сте, нито от цвета на вашата кожа или какъв паспорт притежавате. В различните части на света хората се опитват да обвинят за болестта различни групи, като наричат вируса европейски, китайски или американски. 

 

Истината е, че това е човешки вирус. Коронавирусът се разпространява от едно заразено лице към друго лице по въздушно-капков път при кихане, кашляне или издишане и не се пренася от конкретна популация или група. Ако прочетете, че вирусът се разпространява целенасочено от мигранти или от конкретни етнически групи, бъдете сигурни, че подобни твърдения не са научно обосновани. Всъщност кризата с COVID-19 е световна криза, която изисква глобална солидарност.

icon data protection

ЕС разполага с едни от най-строгите правила за защита на данните и неприкосновеността на личния живот в света. В контекста на коронавируса това не се променя.

 

Цифровите технологии могат да допринесат за защитата и спасяването на човешки животи. Мобилните приложения за проследяване могат да играят ключова роля във всички фази на кризата, и по-специално когато настъпи моментът за постепенна отмяна на мерките за изолация в домашния условия, наред с други мерки, като например увеличаване на капацитета за тестване. Тези приложения могат да помогнат за спиране на разпространението на вируса, като изпращат предупреждения до потребителите след контакт със заразено лице. Те се базират на Bluetooth сигнала на телефона. ЕС одобри набор от инструменти, а Комисията публикува конкретни насоки, така че при всички мобилни приложения да се спазват едни и същи стандарти: защита на личните данни, сигурност и ефективност. Приложенията за проследяване ще се използват доброволно. Но те вършат работа само когато много хора ги ползват. Ето защо неприкосновеността на личния живот и данните на хората трябва да бъдат изцяло защитени, за да може гражданите да имат пълно доверие в тези приложения и да ги използват.

 

Освен това Комисията поиска от телекомуникационните компании да предоставят анонимни, обобщени мобилни данни. Чрез анализ на моделите на мобилност искаме да разберем по-добре взаимодействието между разпространението на вируса и взетите мерки. Много мобилни оператори проявяват интерес към участие в този проект, който има за цел да обхване целия ЕС. Резултатите ще бъдат споделени с всички държави членки. При този проект не се използват лични данни и той, разбира се, е напълно съобразен с Общия регламент на ЕС относно защитата на данните и законодателството в областта на неприкосновеността на личния живот и електронните комуникации. Никога няма да бъдат идентифицирани индивидуални набори от данни на граждани.

Внимавайте за онлайн измами

Внимавайте за онлайн измами, свързани с продукти, за които се твърди, че могат да излекуват или предпазят от COVID-19. Недобросъвестни търговци може да рекламират или да се опитват да продават продукти, като защитни маски или дезинфектанти за ръце, които уж могат да предпазват или лекуват от инфекция, но тези продукти може да са фалшиви и да бъдете измамени. Вижте тези съвети как да откривате и избягвате евентуални измами.

Онлайн ресурси и инструменти

Открийте набор от онлайн ресурси и инструменти, които учащите, учителите и преподавателите могат да използват по време на пандемията от COVID-19.

Прочетете нашата публикация в Medium за 5-те неща, които е полезно да се знаят във връзка с коронавируса