În aceste vremuri de criză, peste tot în Uniunea Europeană, țări, regiuni și orașe le dau o mână de ajutor altor cetățeni europeni, mai ales celor care au nevoi și mai stringente. Se donează echipamente de protecție, cum ar fi măștile, se detașează echipe medicale, se tratează pacienți din zona sau țara învecinată, se repatriază cetățeni europeni blocați în străinătate. Iată câteva exemple de solidaritate europeană.

La cerere, Comisia Europeană coordonează asistența pentru reacția la coronavirus: furnizarea de echipamente individuale de protecție, organizarea de zboruri de repatriere din afara Europei etc. De asemenea, cofinanțează furnizarea de asistență și transportul echipelor medicale de la o țară la alta.

Prin Centrul său de coordonare a răspunsului la situații de urgență, Comisia este pregătită 24 de ore din 24, 7 zile din 7, să ajute țările din Europa și din lume care cer sprijin punctual. Până la această dată, Centrul european de coordonare a răspunsului a primit un total de 49 de cereri de asistență: 7 din partea unor state membre ale UE, 3 din partea statelor participante la mecanismul de protecție civilă al UE, 2 din partea unor organizații internaționale și 37 din partea unor țări terțe. Cererile de asistență din partea a 19 țări au fost parțial onorate cu oferte. Este vorba despre cererile formulate de Albania, Armenia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, China, Croația, Estonia, Georgia, Grecia, Italia, Kenya, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia, Spania, Țările de Jos și Ucraina.

Crearea unei capacități europene de echipamente medicale

Pe 19 martie, Comisia Europeană a creat capacitatea strategică rescEU, o rezervă europeană comună de echipamente medicale pentru situații de urgență (ventilatoare pulmonare, măști de protecție, materiale de laborator etc.), pentru a ajuta țările UE să facă față pandemiei cauzate de coronavirus. Comisia finanțează capacitatea în proporție de 100 %, iar aceasta va fi găzduită de unul sau mai multe state membre. Statul sau statele gazdă răspund de achiziționarea echipamentelor, cu sprijinul Comisiei. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență gestionează distribuirea echipamentelor, pentru a se asigura că ajung rapid acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. Germania și România sunt primele state membre care găzduiesc rezerva rescEU.

De la sfârșitul lui aprilie până la începutul lui mai, 370 000 de măști FFP2 din rezerva medicală rescEU găzduită de România și Germania au fost trimise în Italia, Spania, Croația, Lituania, Muntenegru și Macedonia de Nord. Sprijinul a venit în completarea asistenței oferite deja prin mecanismul de protecție civilă al UE (echipe medicale ale UE, măști de protecție și dezinfectanți) și prin intermediul ofertelor bilaterale din partea statelor membre. În iulie, UE a livrat alte 65 000 de măști de protecție FFP2 Croației, Muntenegrului, Macedoniei de Nord și Serbiei. Măștile provin din rezerva europeană comună de echipamente medicale (rescEU), găzduită de România și Germania. Comisia Europeană acoperă în proporție de 100 % costurile de achiziție, de întreținere și de livrare.

În prima săptămână a lunii august, mai multe loturi de măști de protecție FFP2 și FFP3 au fost distribuite în Croația, Muntenegru și Macedonia de Nord din rescEU – rezerva europeană comună de echipamente medicale. În plus față de furnizarea de echipamente, mecanismul de protecție civilă al UE a coordonat deplasarea în Azerbaidjan a unei echipe italiene de urgență formate din șase experți medicali. Obiectivul acesteia este să sprijine autoritățile locale din domeniul sănătății în lupta împotriva coronavirusului. De la începutul pandemiei și până în prezent, mecanismul de protecție civilă al UE a răspuns la 25 de solicitări de echipamente individuale de protecție, medicamente și experți în domeniul sănătății.

Disponibilitatea echipamentelor de protecție

Pe 2 iunie, Comisia a propus consolidarea capacității rescEU cu 2 miliarde EUR în perioada 2021-2027, pentru a mări capacitatea de răspuns a Uniunii Europene în situații de urgențe transfrontaliere precum cea cauzată de coronavirus. Fondurile suplimentare ar urma să fie utilizate pentru a crea rezerve de echipamente strategice necesare în caz de urgențe sanitare, incendii forestiere, incidente chimice, biologice, radiologice ori nucleare sau alte urgențe majore. Astfel, bugetul total alocat mecanismului de protecție civilă al Uniunii se va ridica la 3,1 miliarde EUR.

Fișă informativă despre capacitatea rescEU

Repatrierea cetățenilor blocați în străinătate

Comisia ajută statele membre să coordoneze operațiunile de asistență și de repatriere consulară a cetățenilor UE din întreaga lume, oriunde s-ar afla.

Atunci când un stat membru activează mecanismul de protecție civilă al UE, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al Comisiei coordonează toate acțiunile împreună cu Serviciul European de Acțiune Externă și cu statele membre. În același timp, Comisia poate cofinanța până la 75 % din costurile de transport. Cetățenii din afara UE pot beneficia și ei de această asistență.

De la izbucnirea epidemiei, peste jumătate de milion de persoane au fost transportate înapoi în Europa datorită zborurilor organizate de statele membre. În plus, mecanismul de protecție civilă al UE a facilitat repatrierea, din toate colțurile lumii, a peste 78 000 de cetățeni europeni. Mecanismul de protecție civilă al UE a coordonat până acum acordarea de asistență unui număr de 24 de țări, printre care 7 state membre ale UE, pe lângă ofertele bilaterale. Mecanismul de protecție civilă al UE a coordonat până acum acordarea de asistență unui număr de 24 de țări, printre care 7 state membre ale UE, pe lângă ofertele bilaterale.

Overview of repatriation flights

Map with repatriation flights

Asistență pentru țările din UE

Instrumentul pentru sprijin de urgență

Instrumentul pentru sprijin de urgență ajută statele membre să facă față pandemiei de COVID-19. Acesta oferă instrumente UE variate pentru a răspunde nevoilor care pot fi abordate cel mai bine în mod strategic și coordonat, la nivel european. Este componenta de finanțare a Foii europene comune de parcurs pentru ridicarea măsurilor de limitare a răspândirii bolii COVID-19. Contribuie la atenuarea consecințelor imediate ale pandemiei și anticipează nevoile legate de ieșirea din criză și de redresare.
Instrumentul pentru sprijin de urgență se bazează pe principiul solidarității și grupează eforturile și resursele pentru a răspunde rapid nevoilor strategice comune. El completează măsurile naționale și europene existente pentru a ajuta statele membre să facă față acestei crize de sănătate publică. La data de 18 iunie, în cadrul unei operațiuni-pilot, s-au livrat peste 7 tone de echipamente de protecție individuală în Bulgaria. Printre mărfurile transportate s-au aflat peste 500 000 de măști de protecție achiziționate de Bulgaria, pentru care UE a acoperit costurile de livrare.

Echipamente medicale trimise în mai multe țări europene

Prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, Uniunea Europeană contribuie la coordonarea furnizării de echipamente medicale și de articole conexe (măști de protecție, dezinfectant și alte produse) în țările europene care au solicitat asistență. Lituania a primit măști FFP2 din rezerva rescEU de echipamente medicale, finanțată integral din bugetul UE. În plus, UE finanțează livrarea, în Macedonia de Nord și Muntenegru, a dezinfectantului, păturilor și lenjeriilor de pat oferite de Estonia prin intermediul mecanismului. Slovacia a adăugat ambulanțe la oferta sa de sprijin pentru Ucraina, în răspuns la solicitarea primită prin mecanism. Pe 11 mai, 20 000 de măști din rezerva medicală rescEU găzduită de România au fost trimise în Muntenegru și Macedonia de Nord. Estonia, Letonia și Lituania au primit din China un transport de echipamente individuale de protecție (precum măștile), de asemenea cofinanțat de Comisia Europeană. Operațiunea are loc în urma activării de către Estonia a mecanismului de protecție civilă al UE.

Sprijinul UE în domeniul medical și al sănătății

UE mobilizează echipe medicale în Italia

Pe 7 și 8 aprilie, o echipă de medici și asistenți medicali din România și Norvegia a fost trimisă la Milano și la Bergamo. Aceasta este detașată și finanțată de mecanismul de protecție civilă al UE, sub coordonarea Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE. Austria a trimis în Italia peste 3 000 de litri de dezinfectant medical. În plus, Italia a activat sistemul de sateliți Copernicus al Uniunii Europene, pentru a cartografia unitățile medicale și pentru a monitoriza activitățile și spațiile publice. Mai multe state membre ale UE au trimis și ele Italiei echipamente de protecție (măști, combinezoane, ventilatoare pulmonare etc.) și au preluat în spitalele lor pacienți italieni.

Sprijin pentru Grecia

Comisia Europeană ajută Grecia să gestioneze migrația, atât din punct de vedere operațional, cât și din punct de vedere financiar. De la izbucnirea epidemiei provocate de coronavirus, Comisia a căutat să ajute Grecia să realizeze un plan de urgență care să protejeze persoanele vulnerabile de infectare și să evite o criză sanitară în tabere.

Angajamentul asumat de președinta von der Leyen în timpul vizitei sale în Grecia la începutul lunii martie s-a concretizat. Autoritatea bugetară a aprobat acordarea a 350 de milioane EUR ca sprijin suplimentar pentru gestionarea migrației în Grecia. Comisia va aloca o asistență financiară suplimentară în valoare de 350 de milioane EUR. Fondurile majorate vor fi folosite, printre altele, pentru sporirea capacității de primire pe insulele grecești, pentru furnizarea de servicii și materiale de urgență (ex. alimente, dar și produse nealimentare) în tabere, pentru constituirea de echipe medicale suplimentare, pentru asistarea serviciului elen de azil și pentru trimiterea de polițiști de frontieră și agenți de poliție la frontierele externe ale Greciei. Sprijinul financiar caută, de asemenea, să ajute Grecia să prevină și să încetinească răspândirea potențială a coronavirusului în tabere, inclusiv prin transferul persoanelor vulnerabile din tabere către alternative de cazare.
Prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, 17 state membre i-au oferit Greciei sprijin în natură: peste 90 000 de materiale precum adăposturi, produse medicale și de igienă. O parte din produse au fost utilizate pentru a sprijini eforturile de prevenire a unei epidemii de coronavirus. În plus, Austria, Cehia, Franța, Țările de Jos și Danemarca au oferit noi materiale medicale, sanitare și de igienă, articole nealimentare (pături, saci de dormit, perne) și containere pentru cazare și îngrijiri medicale, cu scopul de a sprijini autoritățile elene în decongestionarea taberelor de refugiați din insulele din Marea Egee. Uniunea Europeană va coordona și va cofinanța furnizarea de asistență către Grecia.

Pe 1 iulie, Comisia a adoptat o decizie prin care aprobă cele 13 cereri suplimentare de sprijin tehnic trimise de Grecia prin Programul de sprijin pentru reforme structurale (PSRS). O finanțare în valoare de 5 milioane EUR va fi alocată proiectelor selectate în domenii precum e-guvernarea, educația, sănătatea, munca, mediul și energia. Finanțarea caută să ajute Grecia să-și revină după pandemia provocată de coronavirus, stimulând creșterea economică, găsind soluții la provocările sociale și îmbunătățind concret viața cetățenilor săi. Noile măsuri vor veni în completarea celor peste 170 de proiecte de sprijin coordonate de Comisie în Grecia.

Măsuri de sprijin din cadrul politicii de coeziune, aprobate în timp record

Pentru a contribui la atenuarea efectelor crizei provocate de coronavirus asupra economiei naționale a Greciei, Comisia a aprobat, la 13 iulie, modificarea în timp record a treisprezece programe operaționale regionale pentru perioada 2014-2020 și a două programe operaționale naționale ale Greciei. Aceste modificări au fost posibile datorită Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus, adoptată în cadrul politicii de coeziune. Ele pun la dispoziție fonduri în valoare de 1,14 miliarde EUR din fondurile politicii de coeziune a UE pentru finanțarea acțiunilor de sprijinire a antreprenoriatului. Fondurile vor finanța acțiuni care vor ajuta aproximativ 90 000 de întreprinderi mici și mijlocii din Grecia. 

Asistență pentru Bulgaria

Pe 25 iunie, prin intermediul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus, Comisia a pus la dispoziție peste 20 de milioane EUR pentru a sprijini sectorul sănătății din Bulgaria în lupta împotriva coronavirusului. Fondurile sunt utilizate pentru a cumpăra echipamente medicale noi performante, medicamente care pot salva vieți și echipamente de protecție individuală pentru personalul medico-sanitar (inclusiv peste 477 de ventilatoare pulmonare, peste 2 milioane de măști și 177 000 de kituri de testare). În cadrul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus, resursele necheltuite din Fondul european de dezvoltare regională sunt redirecționate către îmbunătățirea capacității de reacție a sistemelor naționale de sănătate în situații de criză. Prin acest program, UE a investit deja 71 de milioane EUR în îmbunătățirea eficienței și accesibilității serviciilor de asistență medicală de urgență în Bulgaria.

Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus în Bulgaria

618 milioane EUR pentru Polonia, din fondurile politicii de coeziune

Comisia a aprobat modificări pentru trei programe operaționale ale politicii de coeziune din Polonia, redirecționând astfel fonduri de 618 milioane EUR. Datorită modificărilor, 314,5 milioane EUR din fondurile de coeziune ale UE vor putea ajunge la peste 7 200 de întreprinderi care suferă pierderi financiare. O altă sumă din cadrul programului va finanța testarea de soluții inovatoare în domeniul diagnosticării, al terapiei și al prevenirii, va sprijini proiectele de cercetare și proiectele-pilot menite să readapteze modelele de afaceri ale întreprinderilor și va ajuta personalul medico-sanitar și serviciile de inspecție sanitară. În cele din urmă, modificarea programului operațional regional pentru Wielkopolska va canaliza 63 de milioane EUR pentru sănătate și asistență socială și pentru întreprinderile mici și mijlocii. Regiunea Wielkopolska a primit deja asistență sub formă de 110 ventilatoare pulmonare, 100 de paturi de spital și de unități de terapie intensivă, 24 000 de litri de dezinfectant și peste 1,5 milioane de echipamente individuale de protecție pentru spitale.

Comisia extinde sprijinul acordat sistemelor de sănătate și întreprinderilor din Italia

La 5 august, Comisia a aprobat modificările aduse celor două programe operaționale ale politicii de coeziune din regiunile italiene Umbria și Campania, prin intermediul pachetelor de măsuri din cadrul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus. Modificările permit un acces sporit la fondurile UE pentru a ajuta autoritățile regionale să atenueze efectele pandemiei de coronavirus. De asemenea, modificările consolidează sprijinul acordat sectorului sănătății și cercetării medicale, precum și furnizarea de capital sub formă de subvenții și garanții pentru microîntreprinderile din regiunea Campania. În plus, modificările vor oferi un sprijin financiar sporit pentru întreprinderi și prevăd măsuri de consolidare a sistemelor regionale de asistență medicală din regiunea Umbria.

150 de milioane EUR pentru Spania, din fondurile politicii de coeziune

La 11 august, Comisia Europeană a aprobat modificarea programelor regionale pentru comunitățile spaniole Țara Bascilor și Asturias, prevăzând o redirecționare în valoare de 150 de milioane EUR din fondurile destinate politicii de coeziune pentru a consolida capacitatea de răspuns a sectorului asistenței medicale la impactul pandemiei de coronavirus. Pe lângă realocarea fondurilor existente, modificarea celor două programe va crește temporar rata de finanțare a UE la 100 %. Acest lucru îi va ajuta pe beneficiarii fondurilor să depășească deficitul de lichidități în implementarea proiectelor lor. Modificările au fost puse în aplicare în cadrul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus.

Instrumentul care ilustrează solidaritatea europeană

Instrumentul care ilustrează solidaritatea europeană permite vizualizarea interactivă a datelor despre solidaritatea dintre statele membre ale UE și instituțiile UE. Se bazează pe resursele publice colectate de către cercetătorii asociați și de către echipa ReThink: Europe din cadrul Consiliului european pentru relații externe (ECFR). Instrumentul documentează o rețea densă de acțiuni de întrajutorare și cooperare din întreaga Europă și ilustrează rolul esențial pe care l-a jucat UE de-a lungul crizei provocate de coronavirus.

Asistență în afara UE

Uniunea Europeană sprijină efortul global de combatere a pandemiei

„Omenirea poate câștiga această luptă doar dacă acționează coordonat, la nivel mondial. Prin urmare, îi vom sprijini pe partenerii noștri”, a declarat președinta von der Leyen.

Pentru a combate coronavirusul în întreaga lume, Comisia Europeană a anunțat, pe 8 aprilie, că va sprijini cu circa 15,6 miliarde EUR eforturile țărilor partenere de combatere a pandemiei.

UE mobilizează peste 15,6 miliarde EUR pentru:

Person showing hands

a răspunde nevoilor imediate,

atât în sectorul umanitar, cât și în cel medical

icons of medical equipment

a consolida sistemele de sănătate, de apă și de salubrizare din țările partenere și sprijinirea cercetării

Family above a hand holding them

a contracara consecințele economice și sociale

Fișă informativă privind răspunsul global al UE

Răspunsul UE urmează o abordare de echipă, Echipa Europa (Team Europe), care combină resurse din partea UE, a statelor membre ale acesteia și a instituțiilor financiare, inclusiv Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru a sprijini fiecare țară parteneră.

pie chart showing figures of EU funding

Un pachet de asistență financiară în valoare de 3 miliarde EUR pentru zece țări din vecinătatea UE

Pe 22 aprilie 2020, Comisia a propus un pachet de asistență macrofinanciară în valoare de 3 miliarde EUR pentru zece țări partenere din cadrul politicii europene de extindere și din vecinătate: Republica Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Regatul Hașemit al Iordaniei, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord, Republica Tunisiană și Ucraina. Această propunere se adaugă la strategia Team Europe (cu un buget de 15,6 miliarde EUR) pentru a sprijini eforturile depuse de țările partenere în combaterea pandemiei de coronavirus. Pachetul în valoare de 3 miliarde EUR are ca scop limitarea impactului economic al crizei provocate de coronavirus în țările partenere. El va sprijini reformele structurale vizând consolidarea guvernanței și transparenței, precum și îmbunătățirea condițiilor pentru o creștere durabilă.

La 11 august, Comisia a convenit, în numele UE, memorandumuri de înțelegere privind programe de asistență macrofinanciară cu opt parteneri: Albania (180 de milioane EUR), Georgia (150 de milioane EUR), Iordania (700 de milioane EUR, acoperind două operațiuni de asistență macrofinanciară), Kosovo (100 de milioane EUR), Republica Moldova (100 de milioane EUR), Muntenegru (60 de milioane EUR), Macedonia de Nord (160 de milioane EUR) și Ucraina (1,2 miliarde EUR). Sunt în curs de desfășurare negocieri privind memorandumurile de înțelegere cu Bosnia și Herțegovina și cu Tunisia. Punerea rapidă în aplicare a acestor programe reprezintă o demonstrație importantă a solidarității UE față de aceste țări într-o perioadă de criză fără precedent și le va ajuta să limiteze impactul economic negativ al pandemiei de coronavirus.

Asistența macrofinanciară acordată țărilor din afara UE

Asistență umanitară pentru cei mai vulnerabili

Pandemia de coronavirus a generat o criză umanitară de proporții fără precedent în unele dintre cele mai vulnerabile zone ale lumii. În februarie 2020, pentru a acoperi cele mai urgente nevoi ale națiunilor deja vulnerabile, UE a fost printre primii care s-au implicat în Planul Organizației Mondiale a Sănătății de răspuns la coronavirus. Astfel, a alocat 30 de milioane EUR pentru nevoile stringente din aproximativ 10 țări care se confruntă deja cu crize umanitare. În plus, pe 19 mai, Comisia Europeană a anunțat că va aloca ajutorului umanitar încă 50 de milioane EUR. Noile fonduri vor contribui la sprijinirea persoanelor vulnerabile care se confruntă cu crize umanitare de mare amploare, în special în regiunea Sahel, a Lacului Ciad și a Marilor Lacuri Africane, în Republica Centrafricană, în Africa de Est, Siria, Yemen, Palestina și Venezuela, precum și la sprijinirea populației rohingya. Scopul este de a ajuta persoanele vulnerabile să-și acopere nevoile umanitare și de a le permite actorilor umanitari să-și continue activitățile salvatoare de vieți. Sumele vor fi folosite pentru a oferi acces la servicii medicale, echipamente de protecție, apă și instalații de salubrizare și vor fi canalizate prin intermediul organizațiilor neguvernamentale, al organizațiilor internaționale, al agențiilor Organizației Națiunilor Unite și al Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie. Câteva exemple de ajutor umanitar acordat comunităților vulnerabile, cu fonduri UE.

Podul aerian umanitar al UE

Pandemia de coronavirus a generat dificultăți logistice semnificative pentru comunitatea umanitară. Deși nevoile rămân deosebit de ridicate în multe zone critice, furnizarea de asistență vitală se desfășoară cu întârziere din cauza absenței zborurilor comerciale.

Pentru a contribui la lupta globală împotriva pandemiei de coronavirus, Uniunea Europeană a creat, la 8 mai, podul aerian umanitar. Este vorba despre o inițiativă temporară bazată pe un set de servicii de transport aerian care facilitează furnizarea de ajutor umanitar în țările cele mai afectate de pandemie. Zborurile efectuate în cadrul podului umanitar transportă echipamente medicale esențiale, mărfuri și personal umanitar și contribuie la acțiunile de repatriere organizate de statele membre ale UE. Podul aerian oferă asistență umanitară populațiilor celor mai vulnerabile care, în plus, sunt afectate și de constrângeri suplimentare în materie de transport și logistică impuse de pandemie. Toate zborurile sunt finanțate de Uniunea Europeană și operate în coordonare cu statele membre și cu organizații umanitare.

Până în acest moment, cele 45 de zboruri efectuate în cadrul podului aerian umanitar au livrat peste 1 100 de tone de echipamente medicale și au transportat 1 475 de lucrători din domeniul medical și umanitar în zone critice din Africa, Asia și America Latină: Afganistan, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Iran, Sudan, Sudanul de Sud, Haiti, Somalia, Guineea-Bissau, Irak și Yemen.

Podul aerian umanitar al UE

Podul aerian umanitar al UE – fișă informativă

Asistență financiară și ajutor umanitar pentru Haiti

Pentru a asista partenerii umanitari finanțați de UE și autoritățile naționale în lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus, la 16 iulie, un zbor din cadrul Podului aerian umanitar al UE a livrat la Port-au-Prince 72 de tone de materiale esențiale. UE sprijină comunitățile cele mai vulnerabile din Haiti și cu fonduri umanitare de 15 milioane EUR, menite să vină în completarea eforturilor naționale de a acorda ajutor celor afectați de coronavirus. Banii vor fi folosiți, de asemenea, pentru a furniza alimente de urgență și asistență în numerar, pentru protecție punctuală, pentru activități de reprezentare și pentru pregătirea pentru dezastre în comunitățile vulnerabile.

Ajutorul umanitar furnizat de UE pentru Haiti

Podul aerian umanitar creat de UE

64 de milioane EUR pentru persoanele cele mai vulnerabile din sudul Africii

Pentru a contribui la protecția celor afectați de pandemia de coronavirus, de condiții meteorologice extreme (ex. secetă persistentă) sau de alte crize, Comisia a acordat, pe 20 iulie, 64,7 milioane EUR sub formă de ajutor umanitar pentru țările din sudul Africii. Țările beneficiare sunt: Angola (3 milioane EUR), Botswana (1,95 milioane EUR), Comore (500 000 EUR), Eswatini (2,4 milioane EUR), Lesotho (4,8 milioane EUR), Madagascar (7,3 milioane EUR), Malawi (7,1 milioane EUR), Mauritius (250 000 EUR), Mozambic (14,6 milioane EUR), Namibia (2 milioane EUR), Zambia (5 milioane EUR), Zimbabwe (14,2 milioane EUR) și provincia Cabo Delgado, din nordul Mozambicului (5 milioane EUR). Finanțarea va ajuta autoritățile naționale să atenueze efectele crizei provocate de coronavirus și să își îmbunătățească gradul de pregătire. Va facilita accesul la asistență medicală, echipamente de protecție, salubritate și igienă și va sprijini sistemele de alertă timpurie, planurile de evacuare pentru comunitățile vulnerabile și constituirea de stocuri de echipamente individuale de protecție pentru situații de urgență. De asemenea, va oferi asistență alimentară gospodăriilor vulnerabile din zonele afectate și sprijin pentru educarea copiilor și formarea personalului didactic.

Podul aerian umanitar al UE și ajutoare în valoare de 70 de milioane EUR pentru Yemen

Pe 23 iulie, UE și Suedia au livrat în Yemen, cu un zbor din cadrul podului aerian umanitar a UE, produse medicale și alte materiale esențiale pentru a sprijini efortul de asistență umanitară din această țară. În total, peste 220 de tone de articole critice sunt furnizate celor mai vulnerabili yemeniți, pentru a ajuta țara să facă față crizei provocate de coronavirus și pentru a permite continuarea altor programe umanitare. UE alocă, de asemenea, o sumă suplimentară de 70 de milioane EUR pentru Yemen, în special pentru acțiunile umanitare dedicate sprijinului civil de urgență (combaterea malnutriției acute și a insecurității alimentare, atenuarea efectelor catastrofelor naturale și ale epidemiilor). Odată cu această suplimentare de fonduri, sprijinul umanitar acordat de UE Yemenului în 2020 ajunge la 115 milioane EUR.

Ajutorul umanitar al UE pentru Yemen

UE mobilizează sprijin imediat pentru Balcanii de Vest, Turcia și regiunile din vecinătatea UE

La 30 martie, Comisia Europeană a anunțat că va acorda sprijin imediat în valoare de până la 38 de milioane EUR pentru țările din Balcanii de Vest, pentru a le ajuta să facă față urgenței sanitare. De asemenea, o sumă de 374 de milioane EUR a fost realocată din Instrumentul de asistență pentru preaderare pentru a ajuta la redresarea socioeconomică a regiunii. Țările din Balcanii de Vest vor primi asistență pentru a-și acoperi nevoile imediate de dispozitive medicale și de echipamente individuale (ventilatoare, kituri de laborator, măști, ochelari, halate și costume de siguranță), precum și pentru a lua măsuri de redresare.

Pe 2 iulie, Comisia Europeană a modificat regulamentul de sprijinire a țărilor și a regiunilor eligibile pentru Instrumentul de asistență pentru preaderare – Componenta „Cooperare transfrontalieră”. Modificarea Instrumentului va oferi sprijin imediat, într-un mod flexibil și eficient, pentru a acoperi nevoile stringente din sectoarele expuse precum asistența medicală sau turismul, în cadrul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus și al Inițiativei plus pentru investiții ca reacție la coronavirus. Normele revizuite și mai flexibile fac parte din contribuția UE la răspunsul global la pandemia de COVID-19, lansat de Comisia Europeană. Acesta include pachetul „Echipa Europa”, care rezervă 800 de milioane EUR pentru Balcanii de Vest și Turcia.

Uniunea Europeană își sprijină partenerii estici

Comisia Europeană sprijină și țările din Parteneriatul estic și a anunțat realocarea sumei de 140 de milioane EUR pentru nevoile cele mai urgente din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, ca parte a răspunsului global la pandemia cauzată de coronavirus. În plus, Comisia va redirecționa și utilizarea instrumentelor existente, în valoare de până la 700 de milioane EUR, pentru a ajuta țările să facă față pandemiei de COVID-19. Aceste fonduri vor fi folosite pentru aprovizionarea cu dispozitive medicale și echipamente de protecție și pentru ajutorarea întreprinderilor și menținerea locurilor de muncă.

Asistență pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia

Pentru a face față pandemiei cauzate de coronavirus, Ucraina a solicitat sprijinul Uniunii Europene prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Slovacia a oferit măști faciale, dezinfectanți, pături și alte materiale, iar Uniunea Europeană va coordona și va cofinanța livrarea asistenței către Ucraina. Mecanismul de protecție civilă al UE a coordonat deja acordarea de asistență unui număr de 13 țări în timpul pandemiei. Pe 26 iunie, ca răspuns la noile cereri de asistență, Polonia a oferit Ucrainei și Republicii Moldova dezinfectant, măști chirurgicale, viziere și alte echipamente de protecție personală. La rândul ei, Danemarca a livrat echipamente medicale esențiale în Georgia. Transportul și furnizarea de asistență în natură către aceste țări au fost coordonate și cofinanțate de UE.

Asistență pentru Armenia

Pe 19 iunie, o echipă de experți medicali din Lituania, mobilizată prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, a fost trimisă în Armenia. Echipa, formată din voluntari și membri ai echipei de gestionare a crizelor din Lituania, va asista personalul medico-sanitar din Armenia în lupta împotriva coronavirusului. . Pe 26 iunie, o echipă medicală de intervenție formată din 10 medici și asistenți medicali din Italia a fost detașată în Armenia, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, pentru a oferi asistență suplimentară. UE a coordonat și a cofinanțat transportul echipelor medicale în Armenia.

Asistență pentru Siria

Pentru a combate pandemia de coronavirus și a se asigura că asistența umanitară și medicală ajunge unde trebuie, Comisia Europeană a publicat, pe 12 mai, orientări practice pentru facilitarea ajutorului. Prima notă de orientare se referă la Siria și oferă orientări cuprinzătoare și practice cu privire la modul în care trebuie respectate sancțiunile UE atunci când se acordă ajutor umanitar, în special asistență medicală, pentru a combate pandemia de coronavirus. Orientările privind Siria clarifică procedurile și responsabilitățile referitoare la acordarea de ajutoare, încercând să faciliteze activitatea operatorilor umanitari din Siria și să accelereze direcționarea echipamentelor și a asistenței. Ele se adresează tuturor actorilor implicați în furnizarea de ajutor umanitar (autorități ale statelor membre ale UE care pun în aplicare sancțiunile, operatori publici și privați precum donatorii, ONG-urile și băncile) care trebuie să respecte toate sancțiunile UE existente atunci când acordă asistență.

Harta sancțiunilor UE


Podul aerian umanitar al UE și ajutoare de 35 de milioane EUR pentru Irak

Pe 27 iulie, pentru a consolida răspunsul umanitar în Irak, un zbor făcând parte din Podul aerian umanitar al UE a livrat țării peste 40 de tone de produse medicale și de urgență. De asemenea, UE furnizează un pachet de ajutoare umanitare în valoare de 35 de milioane EUR. Acesta va ajuta victimele conflictului și ale strămutării forțate în Irak și va sprijini autoritățile în lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus. Asistența umanitară din Irak salvează vieți, furnizând asistență medicală de urgență, adăposturi, acces la apă sigură și la instalații sanitare, sprijin pentru unitățile medicale și personalul medico-sanitar din toată țara și facilitând implementarea măsurilor de sănătate publică în tabere. Valoarea asistenței umanitare acordate de UE pentru Irak din 2015 și până în prezent a ajuns la peste 490 de milioane EUR.

Ajutorul umanitar al UE pentru Irak

Pachet de sprijin de 55 de milioane EUR pentru Siria, Iordania și Liban

Pe 10 iunie, Fondul fiduciar regional al UE ca răspuns la criza siriană a mobilizat încă 55 de milioane EUR pentru a ajuta refugiații din Siria și persoanele vulnerabile din Iordania și Liban în lupta împotriva pandemiei cauzate de coronavirus. Pachetul de sprijin suplimentar, care face parte din răspunsul global al UE la epidemia provocată de coronavirus, alocă 20,1 milioane EUR pentru Iordania și 34,6 milioane EUR pentru Liban. Aceste două țări găzduiesc cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor din lume. Fondul va oferi un sprijin esențial și orientat în domenii-cheie, cum ar fi sănătatea, apa, salubritatea și igiena. Pachetul recent adoptat aduce asistența totală mobilizată prin intermediul Fondului fiduciar al UE la peste 2,2 miliarde EUR începând din 2015, dublând obiectivul stabilit inițial.

Fondul fiduciar regional al UE ca răspuns la criza siriană

Asistență pentru Bangladesh, Ecuador și El Salvador

Pentru a contribui la combaterea pandemiei provocate de coronavirus în toată lumea și pentru a limita răspândirea virusului, UE continuă să ofere asistență și sprijin celor care au nevoie. Pe 28 iulie, UE a răspuns la solicitările trimise de Bangladesh, Ecuador și El Salvador prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Echipamentele medicale și de protecție furnizate de Franța au fost livrate celor trei țări prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

Asistență pentru Africa

La data de 8 mai, primul zbor efectuat în cadrul podului aerian umanitar al UE către Bangui, operat în cooperare cu Franța, a transportat lucrători umanitari din diferite ONG-uri și 13 tone de material umanitar în Republica Centrafricană. Următoarele două zboruri au fost doar de mărfuri și au transportat încă aproximativ 27 de tone de materiale.

Pe 6 iunie, primul din cele trei zboruri programate a transportat în Republica Democratică Congo primul lot de provizii esențiale și un grup de lucrători umanitari. În total, țara primește 40 de tone de ajutoare umanitare pentru lupta împotriva pandemiei cauzate de coronavirus. Ajutorul material include purificatoare de apă, sprijin nutrițional și consumabile medicale de uz general, precum și alte materiale, cum ar fi echipamente de laborator, măști, mănuși și echipament individual de protecție. Sprijinim astfel măsurile de combatere a pandemiei din țară, în completarea eforturilor depuse de Ministerul Național al Sănătății și de Organizația Mondială a Sănătății, respectând planul național de răspuns la criza provocată de coronavirus.

În cadrul podului aerian umanitar al UE s-au efectuat până în prezent 29 de zboruri, inclusiv către Afganistan, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Ciad, Republica Democratică Congo, Haiti, Iran, Nigeria, Sudan și Somalia. Destinațiile confirmate actuale/viitoare sunt Sudanul de Sud, Yemenul, Guineea-Bissau și Irakul. Alte zboruri sunt programate în săptămânile următoare către Haiti și Somalia, apoi către alte țări.

Până în prezent, podul aerian a livrat peste 640 de tone metrice de echipamente medicale și umanitare vitale și a transportat peste 1 300 de membri ai personalului medical și umanitar și alți pasageri.

Ajutorul umanitar al UE pentru Republica Democratică Congo

54 de milioane EUR pentru a limita riscurile socioeconomice în Republica Centrafricană

Comisia Europeană va oferi Republicii Centrafricane sprijin în valoare de 54 de milioane EUR, pentru a ajuta guvernul să suporte cheltuielile publice exacerbate de lupta împotriva pandemiei. Întrucât eforturile de combatere a pandemiei depuse de guvernul centrafrican au crescut cu mult presiunea asupra finanțelor publice, Uniunea Europeană a hotărât să-l ajute prin două programe de sprijin bugetar, unul dedicat consolidării statului (45 de milioane EUR) și unul dedicat reformei sectorului securității și al guvernanței (9 milioane EUR). Au fost deja construite fântâni și surse de aprovizionare cu apă în Bangui și Paoua, iar distribuirea de echipamente medicale și producția locală de măști au fost intensificate (160 000 de unități).

Ajutoarele umanitare acordate de UE Republicii Centrafricane

Ajutorul umanitar al UE pentru Somalia

Pe 5 iulie, primul din cele trei zboruri din cadrul podului aerian umanitar către Somalia a plecat din Brindisi (Italia), transportând ajutoare umanitare și consumabile medicale (echipamente individuale de protecție și materiale medicale). Zborul, care face parte din contribuția UE la răspunsul global la pandemia provocată de coronavirus, a fost organizat de Comisia Europeană, în colaborare cu Italia. Cele trei zboruri prevăzute vor transporta la Mogadishu 42 de tone de materiale, ca ajutor și asistență pentru oamenii din Somalia.

Valoarea totală a asistenței acordate Somaliei pentru lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus se ridică la circa 55 de milioane EUR. Fondurile vor ajuta la consolidarea sistemului de sănătate și a sistemelor de asistență socială, la susținerea economiei în această perioadă dificilă și la formarea personalului medico-sanitar.

Ajutorul umanitar furnizat de UE în Somalia

Pe 2 iulie, ca parte a contribuției UE la răspunsul global la epidemia provocată de coronavirus, UE a adoptat, prin intermediul Fondului fiduciar de urgență pentru Africa, un nou pachet de asistență pentru protejarea migranților, stabilizarea comunităților locale și reacția la epidemie în Africa de Nord. Acest pachet include fonduri noi de 80 de milioane EUR și fonduri realocate de la acțiunile care nu au fost contractate în cadrul Fondului fiduciar de urgență pentru Africa, în valoare de 30 de milioane EUR.

În conformitate cu Comunicarea comună privind contribuția UE la reacția globală la coronavirus, această nouă finanțare va spori capacitatea de reacție imediată, va consolida sistemele și serviciile de sănătate din țările partenere din Africa de Nord, va proteja refugiații și migranții și va stabiliza comunitățile locale.

Detalii despre sprijinul acordat Africii de Nord și despre inițiativele regionale.

Asistență pentru Libia

Libia rămâne cel mai mare beneficiar din cadrul componentei Africa de Nord a Fondului fiduciar de urgență al UE pentru Africa, cu programe în valoare de 455 de milioane EUR. Majoritatea programelor sunt destinate protecției migranților și a refugiaților și stabilizării comunităților, precum și acțiunilor pentru gestionarea frontierelor.

Trei noi programe adoptate pe 2 iulie vor îmbunătăți reziliența libienilor și a migranților în domeniul sănătății, pas necesar în contextul crizei provocate de coronavirus:

  • un program pentru protecție în valoare de 30,2 milioane EUR pentru asistență medicală, articole nealimentare, asistență de urgență în numerar și evacuări de urgență în afara Libiei (când se ridică restricțiile de călătorie);
  • un program specific destinat consolidării răspunsului imediat la coronavirus, în valoare de 20 de milioane EUR, inclusiv pentru echipamente individuale de protecție și formarea personalului medico-sanitar; pentru consolidarea capacităților de laborator și a capacității de terapie intensivă;
  • un program de stabilizare a comunităților în valoare de 25 de milioane EUR, menit să amelioreze condițiile de viață din localitățile libiene prin îmbunătățirea accesului la servicii de bază și la servicii sociale.

Asistență pentru Tunisia

Două noi programe adoptate pe 2 iulie vor consolida sprijinul acordat migranților și celor mai vulnerabile grupuri din Tunisia, acestea fiind grav afectate de criză:

  • un program pentru guvernanță și protecție în valoare de 9,3 milioane EUR, menit să ofere servicii de protecție migranților vulnerabili, să le îmbunătățească accesul la serviciile de sănătate și să susțină în continuare guvernanța în materie de migrație și serviciul de reintegrare a persoanelor returnate, condus de Tunisia și găzduit de „Office des Tunisiens à l’étranger” (OTE);
  • un program de mobilitate a competențelor în valoare de 5 milioane EUR, bazat pe două acorduri de mobilitate între Franța și Tunisia pentru tinerii profesioniști și lucrătorii sezonieri.

60 de milioane EUR pentru Cornul Africii 

Pe 17 iunie, UE a anunțat un pachet în valoare de 60 de milioane EUR care va ajuta Autoritatea Interguvernamentală pentru Dezvoltare (IGAD), o organizație regională cu opt state membre din Cornul Africii, să atenueze impactul pandemiei provocate de coronavirus asupra sănătății, a societății și a economiei. Asistența financiară va fi direcționată în principal pentru a sprijini grupurile vulnerabile, inclusiv migranții, refugiații, persoanele strămutate și comunitățile transfrontaliere, și va oferi o gamă largă de echipamente medicale și de protecție personală, inclusiv milioane de măști, kituri de testare și ambulanțe.

Sprijinul UE pentru măsurile de atenuare a impactului COVID-19 în regiunea IGAD

Asistență pentru Kenya

Pe 28 iulie, ca răspuns la solicitarea trimisă de Kenya, UE a livrat echipamente medicale și de protecție vitale prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Un zbor din cadrul podului aerian umanitar al UE, efectuat în cooperare cu guvernul slovac, a transportat în Kenya 20 000 de măști de protecție, 50 000 de kituri de testare, dezinfectant de mâini și materiale de laborator furnizate de Slovacia. La întoarcerea în Europa, avionul a repatriat câțiva cetățeni UE.

Ajutorul umanitar al UE pentru Kenya

Asistență pentru Burkina Faso

Pe 22 iunie, primul din cele două zboruri din cadrul podului aerian umanitar către Burkina Faso a transportat materiale esențiale și personal umanitar la Ouagadougou, pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili și pentru a contribui la răspunsul umanitar la pandemia actuală provocată de coronavirus. 162 de milioane EUR din partea Uniunii Europene și a statelor sale membre au fost alocate pentru Burkina Faso, ca parte a răspunsului global al UE la pandemia provocată de coronavirus. Ajutorul umanitar al UE pentru Burkina Faso

Asistență pentru Sudan și Sudanul de Sud

Pe 24 iunie, al doilea zbor din cele două planificate în cadrul podului aerian umanitar către Sudan a transportat materiale esențiale pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili, pentru a sprijini personalul umanitar și pentru a susține eforturile țării de combatere a epidemiei provocate de coronavirus. Zborul este finanțat în totalitate de UE și este exploatat printr-o abordare coordonată de Team Europe, reunind Uniunea Europeană, Suedia, Franța și Rețeaua de logistică umanitară. În cadrul răspunsului global, o sumă de 6 miliarde EUR este dedicată sprijinirii țărilor din Africa, din care peste 120 de milioane EUR au fost mobilizate în Sudan. Pentru a ajuta Sudanul de Sud în lupta împotriva coronavirusului și pentru a ușura situația acestei țări, la 29 iulie, podul aerian umanitar al UE a furnizat echipamente medicale esențiale, venind astfel în sprijinul eforturilor de ajutor umanitar în curs de desfășurare.

Ajutorul umanitar al UE pentru Sudan

Promovarea soluțiilor digitale pentru a face față crizei provocate de coronavirus

Pentru a contracara în mod inovator pandemia mondială provocată de coronavirus, Comisia a anunțat, la 17 iulie, un program în valoare de 10,4 milioane EUR pentru promovarea soluțiilor digitale în Republica Democratică Congo, Rwanda și Burundi. Programul va fi extins și în alte state din Africa de Est și de Sud și în regiunea Oceanului Indian, pentru a îmbunătăți reziliența sistemelor de sănătate și de educație din aceste țări. Finanțarea va sprijini învățarea online și formarea profesională în sectorul educației și va promova soluții digitale pentru îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor medicale. Pentru a consolida abordarea coordonată de UE, Uniunea și statele sale membre au creat platforma „Digitalizare pentru dezvoltare”. Această platformă va reuni întreprinderi tehnologice locale din UE pentru a le permite să dezvolte posibilități de îmbunătățire a accesibilității, conectivității și accesului public la soluții private de servicii digitale.

Asistență pentru Afganistan

Pe 15 iunie, un zbor care face parte din podul aerian umanitar al UE a transportat la Kabul, în Afganistan, 100 de tone de materiale care vor putea salva vieți. Zborul, finanțat în totalitate de Uniunea Europeană, formează o componentă a podului aerian construit pentru a ajuta zonele critice ale lumii. În plus, UE a furnizat Afganistanului un nou pachet de ajutoare în valoare de 39 de milioane EUR, pentru a sprijini atât autoritățile naționale în fața crizei provocate de coronavirus, cât și victimele războiului, ale strămutărilor forțate și ale catastrofelor naturale. În 2019 și 2020, mecanismul a furnizat ajutor (apă curată și acces la servicii de salubrizare) unui număr de 400 000 de persoane în toate provinciile. Proiectele umanitare ale UE în Afganistan se concentrează pe furnizarea de asistență medicală de urgență, de adăposturi, de asistență alimentară, de acces la apă curată și la instalații sanitare, precum și de diferite servicii de protecție menite să sprijine femeile și copiii.

Asistența acordată Chinei încă de la începutul crizei

La începutul epidemiei cauzate de coronavirus în China, Comisia Europeană a acționat rapid și solidar cu această țară. A coordonat și a cofinanțat furnizarea de materiale medicale de urgență, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Chinei i-au fost livrate peste 56 de tone de echipamente individuale de protecție (îmbrăcăminte de protecție, dezinfectant și măști medicale), furnizate de Franța, Germania, Italia, Letonia, Estonia, Austria, Republica Cehă, Ungaria și Slovenia.

La rândul ei, China a furnizat echipamente medicale esențiale celor mai afectate state membre ale UE. Pe 6 aprilie, au sosit la Roma echipamente de protecție donate de China Uniunii Europene, în urma unui acord la care au ajuns președinta von der Leyen și premierul chinez Li Kequiang. Distribuirea în Italia a 2 milioane de măști chirurgicale, 200 000 de măști N95 și 50 000 de kituri de testare a fost coordonată de către Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență.

Detalii despre inițiativele de investiții.

Linkuri utile: