În aceste vremuri de criză, peste tot în Uniunea Europeană, țări, regiuni și orașe le dau o mână de ajutor altor europeni, și nu numai, dar mai ales celor care au nevoi și mai stringente. Se donează echipamente de protecție precum măștile, se detașează echipe medicale, se tratează pacienți din zona sau țara învecinată, se repatriază cetățeni europeni blocați în străinătate. Iată câteva exemple de solidaritate europeană.

Comisia Europeană oferă asistență la cerere, prin intermediul Centrului său de coordonare a răspunsului la situații de urgență. De exemplu, coordonează și cofinanțează furnizarea de materiale individuale de protecție și alte forme de asistență, zborurile de repatriere care aduc înapoi cetățenii blocați în afara Europei și transportul echipelor medicale dintr-o țară în alta.

Protecția civilă a UE în toată Europa

Prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, Uniunea Europeană contribuie la coordonarea și finanțarea furnizării de echipamente medicale și de articole conexe (măști de protecție, dezinfectant și alte produse) în țările europene care au solicitat asistență. De exemplu:

La începutul lunii aprilie, echipe medicale europene formate din medici și asistenți medicali din România și Norvegia au fost trimise în Italia. Operațiunea s-a desfășurat prin mecanismul de protecție civilă al UE, sub coordonarea Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE.
La începutul lunii august, o echipă medicală de urgență din Italia a fost trimisă în Azerbaidjan. Alte echipe medicale de urgență din Italia, Germania și Lituania au fost trimise, în perioada iunie-iulie, în Armenia.
Comisia Europeană a coordonat și a cofinanțat mai multe livrări de echipamente individuale de protecție și de alte materiale către 20 de țări din interiorul și din afara UE, prin mecanismul de protecție civilă al UE. De exemplu, în cadrul unei astfel de livrări, Austria, Slovacia și Danemarca au trimis Italiei dezinfectant, măști și ventilatoare pulmonare.
Austria, Cehia, Franța, Țările de Jos și Danemarca au trimis materiale medicale, sanitare și de igienă, articole precum pături, saci de dormit și perne și containere pentru cazare și îngrijiri medicale, pentru a sprijini autoritățile elene în decongestionarea taberelor de refugiați din insulele din Marea Egee.

Sprijinul UE în domeniul medical și al sănătății

UE a trimis echipe medicale în Italia

Pe 7 și 8 aprilie, echipe de medici și asistenți medicali din România și Norvegia au fost trimise la Milano și la Bergamo. Acestea au fost detașate și finanțate prin mecanismul de protecție civilă al UE și coordonate de Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE. Austria a trimis în Italia peste 3 000 de litri de dezinfectant medical. În plus, Italia a activat sistemul de sateliți Copernicus al Uniunii Europene, pentru a cartografia unitățile medicale și pentru a monitoriza activitățile și spațiile publice. Mai multe state membre ale UE au trimis și ele Italiei echipamente de protecție (măști, combinezoane, ventilatoare pulmonare etc.) și au preluat în spitalele lor pacienți italieni.

rescEU – o rezervă europeană de echipamente medicale

Pe 19 martie, Comisia Europeană a creat capacitatea strategică rescEU, o rezervă europeană comună de echipamente medicale pentru situații de urgență (ventilatoare pulmonare, măști de protecție, mănuși și materiale de laborator etc.) pentru a ajuta țările UE să facă față pandemiei cauzate de coronavirus. Această capacitate este finanțată în proporție de 100 % de către Comisie (inclusiv achiziționarea, întreținerea și costurile de livrare). Găzduită de mai multe state membre, ea este reaprovizionată constant. Germania și România au fost primele state membre care au găzduit rezerva rescEU, urmate de Danemarca, Grecia, Ungaria și Suedia, din luna septembrie. Statele gazdă răspund de achiziționarea echipamentelor, cu sprijinul Comisiei. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență gestionează distribuția echipamentelor, pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele .

Pe 2 iunie, Comisia a propus consolidarea capacității rescEU cu 2 miliarde EUR în perioada 2021-2027, pentru a mări capacitatea de răspuns a Uniunii Europene în noi situații de urgențe transfrontaliere. Fondurile suplimentare ar urma să fie utilizate pentru a crea rezerve de echipamente strategice necesare în caz de urgențe sanitare, incendii forestiere, incidente chimice, biologice, radiologice ori nucleare sau alte urgențe majore. Astfel, bugetul total alocat mecanismului de protecție civilă al Uniunii se va ridica la 3,1 miliarde EUR. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență gestionează distribuirea echipamentelor, pentru a se asigura că acestea ajung rapid la cei care au nevoie.

Până în prezent, din rezerva de echipamente rescEU au fost livrate 520 000 de măști FFP2 și FFP3: 142 000 către Italia, 173 000 către Spania, 65 000 către Croația, 20 000 către Lituania, 37 000 către Muntenegru, 73 000 către Macedonia de Nord și 10 000 către Serbia.
Rezerva rescEU este reaprovizionată constant, iar livrările se efectuează regulat, în funcție de nevoile țărilor participante.

 

 

Repatrierea cetățenilor blocați în străinătate

Comisia ajută statele membre să coordoneze operațiunile de asistență și de repatriere consulară a cetățenilor UE din întreaga lume, oriunde s-ar afla.

Atunci când un stat membru activează mecanismul de protecție civilă al UE, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al Comisiei coordonează toate acțiunile împreună cu Serviciul European de Acțiune Externă și cu statele membre. În același timp, Comisia poate cofinanța până la 75 % din costurile de transport. Cetățenii din afara UE pot beneficia și ei de această asistență.

De la izbucnirea pandemiei, peste jumătate de milion de persoane au fost transportate înapoi în Europa datorită zborurilor organizate de statele membre. În plus, mecanismul de protecție civilă al UE a facilitat repatrierea, din toate colțurile lumii, a peste 82 000 de cetățeni europeni

Overview of repatriation flights

Map of repatriation flights, showing destinations and departures

 

Asistență pentru țările din UE

Sprijin de urgență

Instrumentul pentru sprijin de urgență ajută statele membre să facă față pandemiei provocate de coronavirus

Solidaritatea UE în acțiune

Țările, regiunile și orașele din UE le întind o mână de ajutor vecinilor aflați în dificultate.
EU flag

Instrumentul pentru sprijin de urgență

Instrumentul pentru sprijin de urgență ajută statele membre să facă față pandemiei de COVID-19. Acesta oferă mijloace UE variate pentru a răspunde nevoilor care pot fi acoperite cel mai bine în mod strategic și coordonat, la nivel european. Este componenta de finanțare a Foii europene comune de parcurs pentru ridicarea măsurilor de limitare a răspândirii bolii COVID-19. Contribuie la atenuarea consecințelor imediate ale pandemiei și anticipează nevoile legate de ieșirea din criză și de redresare.
Instrumentul pentru sprijin de urgență se bazează pe principiul solidarității și grupează eforturile și resursele pentru a răspunde rapid nevoilor strategice comune. El completează măsurile naționale și europene existente pentru a ajuta statele membre să facă față acestei crize de sănătate publică. La data de 18 iunie, în cadrul unei operațiuni-pilot, s-au livrat peste 7 tone de echipamente de protecție individuală în Bulgaria. Printre mărfurile transportate s-au aflat peste 500 000 de măști de protecție achiziționate de Bulgaria, pentru care UE a acoperit costurile de livrare.

Sprijin pentru Grecia

De la izbucnirea pandemiei provocate de coronavirus, Comisia ajută Grecia să protejeze de infectare persoanele vulnerabile și să evite o criză sanitară în taberele de refugiați. Comisia continuă să monitorizeze evoluțiile de pe continent și de pe insule (inclusiv prin intermediul personalului său trimis în Grecia) și oferă sprijin operațional și financiar autorităților elene. De asemenea, s-a angajat să ofere sprijin de urgență pentru a atenua consecințele situațiilor de criză precum incendiul din centrul de primire și identificare Moria de pe insula Lesbos.

În conformitate cu angajamentul președintei von der Leyen în timpul vizitei sale în Grecia de la începutul lunii martie, 350 de milioane EUR au fost puse imediat la dispoziție pentru a sprijini 5 proiecte de gestionare a migrației, în cadrul asistenței de urgență. Aceste proiecte au susținut acordarea în continuare a asistenței pentru capacitatea de primire în Grecia continentală și pe insule, oferind subvenții pentru închirierea de locuințe și sprijin.

În plus, s-a oferit un răspuns imediat pentru a stopa răspândirea coronavirusului în insulele din Marea Egee, unde se află centrele de primire și identificare. De asemenea, s-a acordat în continuare asistență pentru a-i proteja pe copiii neînsoțiți și pentru a sprijini activitățile dedicate lor. În special, Comisia coordonează și finanțează transferul minorilor neînsoțiți din Grecia către alte state membre.

În aprilie 2020 a fost pusă la dispoziție o asistență financiară suplimentară de 350 de milioane EUR. Fondurile majorate vor fi folosite, printre altele, pentru sporirea capacității de primire pe insulele grecești, pentru furnizarea de servicii și materiale de urgență în taberele de migranți (ex. alimente, dar și produse nealimentare), pentru constituirea de echipe medicale suplimentare, pentru asistarea serviciului elen de azil și pentru trimiterea de polițiști de frontieră și agenți de poliție la frontierele externe ale Greciei. Sprijinul financiar caută, de asemenea, să ajute Grecia să prevină și să încetinească răspândirea potențială a coronavirusului în taberele de migranți, inclusiv prin transferul persoanelor vulnerabile din tabere către alternative de cazare.

Pe 1 iulie, Comisia a adoptat o decizie prin care aprobă cele 13 cereri suplimentare de sprijin tehnic trimise de Grecia prin Programul de sprijin pentru reforme structurale. Finanțarea caută să ajute Grecia să-și revină după pandemia provocată de coronavirus, stimulând creșterea economică, găsind soluții la provocările sociale și îmbunătățind concret viața cetățenilor săi. Noile măsuri vor veni în completarea celor peste 170 de proiecte de sprijin coordonate de Comisie în Grecia.

Prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, 17 state membre i-au oferit Greciei sprijin în natură: peste 90 000 de materiale precum adăposturi, produse medicale și de igienă. O parte din produse au fost utilizate pentru a sprijini eforturile de prevenire a unei epidemii de coronavirus. Apoi, Austria a oferit noi materiale medicale, sanitare și de igienă, articole nealimentare (pături, saci de dormit, perne) și containere pentru cazare și îngrijiri medicale, iar Polonia a oferit 156 de unități de cazare pentru refugiați.

 

Asistență în afara UE

 

Uniunea Europeană sprijină efortul global de combatere a pandemiei

Europa continuă să fie unul dintre cei mai importanți parteneri în materie de dezvoltare și asistență umanitară, un partener în care oamenii au încredere. Pentru a combate coronavirusul la nivel mondial, UE a mobilizat peste 36 de miliarde EUR. Răspunsul UE urmează o abordare de echipă (Echipa Europa), care combină resurse din partea UE, a statelor sale membre și a instituțiilor financiare (printre care Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) pentru a sprijini fiecare țară parteneră. Fondurile sunt utilizate pentru a acoperi intervențiile în situații de urgență și nevoile umanitare aferente, pentru a consolida sănătatea, serviciile de alimentare cu apă, serviciile de salubrizare și alimentația și pentru a atenua impactul economic și social al pandemiei provocate de coronavirus în întreaga lume.

Inițial, Comisia Europeană a anunțat, pe 8 aprilie, că va sprijini cu circa 15,6 miliarde EUR eforturile țărilor partenere de combatere a pandemiei.

Person showing hands

acoperirea nevoilor imediate,

atât în sectorul umanitar, cât și în cel medical

icons of medical equipment

consolidarea sistemelor de sănătate, a serviciilor de alimentare cu apă și de salubrizare din țările partenere și sprijinirea cercetării

Family above a hand holding them

contracararea consecințelor economice și sociale

Fișă informativă privind contribuția UE la răspunsul global

Răspunsul UE urmează o abordare de echipă (Echipa Europa), care combină resurse din partea UE, a statelor membre ale acesteia și a instituțiilor financiare, inclusiv Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru a sprijini fiecare țară parteneră.

pie chart showing figures of EU funding

Asistență umanitară pentru cei mai vulnerabili

Pandemia de coronavirus a generat o criză umanitară de proporții fără precedent în unele dintre cele mai vulnerabile zone ale lumii. În februarie 2020, pentru a acoperi cele mai urgente nevoi ale națiunilor deja vulnerabile, UE a fost printre primii care s-au implicat în Planul Organizației Mondiale a Sănătății de răspuns la coronavirus.

Astfel, a alocat 30 de milioane EUR pentru nevoile stringente din aproximativ 10 țări care se confruntă deja cu crize umanitare. În plus, pe 19 mai, Comisia Europeană a anunțat că va aloca ajutorului umanitar încă 50 de milioane EUR. Noile fonduri vor contribui la sprijinirea persoanelor vulnerabile care se confruntă cu crize umanitare de mare amploare, în special în regiunea Sahel, a Lacului Ciad și a Marilor Lacuri Africane, în Republica Centrafricană, în Africa de Est, Siria, Yemen, Palestina și Venezuela, precum și la sprijinirea populației rohingya.

Scopul este de a ajuta persoanele vulnerabile să-și acopere nevoile umanitare și de a le permite actorilor umanitari să-și continue activitățile salvatoare de vieți. Sumele vor fi folosite pentru a oferi acces la servicii medicale, echipamente de protecție, apă și instalații de salubrizare și vor fi canalizate prin intermediul organizațiilor neguvernamentale, al organizațiilor internaționale, al agențiilor Organizației Națiunilor Unite și al Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie. Exemple de ajutor umanitar acordat comunităților vulnerabile cu fonduri UE.

Orientări privind ajutoarele

Pentru a combate pandemia de coronavirus și a se asigura că asistența umanitară și medicală ajunge la cei în dificultate, chiar și atunci când în zonă se aplică sancțiuni, Comisia Europeană a realizat orientări practice cu privire la modul în care să se respecte sancțiunile UE atunci când se acordă ajutor umanitar. Pe 12 mai, Comisia a publicat orientări ample și practice pentru acordarea de ajutor Siriei, clarificând responsabilitățile și procedurile de acordare a ajutoarelor. Orientările caută să faciliteze activitățile operatorilor umanitari și direcționarea echipamentelor și a asistenței pentru combaterea pandemiei. Ele se adresează tuturor actorilor implicați în furnizarea de ajutor umanitar (autorități ale statelor membre ale UE care pun în aplicare sancțiunile, operatori publici și privați precum donatorii, ONG-urile și băncile) care trebuie să respecte toate sancțiunile UE existente atunci când acordă asistență.

Harta sancțiunilor UE

Podul aerian umanitar al UE

Pandemia de coronavirus a generat dificultăți logistice semnificative pentru comunitatea umanitară. Nevoile rămân exponențial de mari în multe domenii critice. Furnizarea de asistență vitală este împiedicată de absența zborurilor comerciale.

Pentru a contribui la lupta globală împotriva pandemiei de coronavirus, Uniunea Europeană a creat, la 8 mai, Podul aerian umanitar. Este vorba despre o inițiativă temporară bazată pe un set de servicii de transport aerian care facilitează furnizarea de ajutor umanitar în țările cele mai afectate de pandemie. Zborurile efectuate în cadrul Podului umanitar transportă echipamente medicale esențiale, mărfuri și personal umanitar și contribuie la acțiunile de repatriere organizate de statele membre ale UE. Podul aerian oferă asistență umanitară populațiilor celor mai vulnerabile care, în plus, sunt afectate și de constrângeri suplimentare în materie de transport și logistică impuse de pandemie. Toate zborurile sunt finanțate de Uniunea Europeană și operate în coordonare cu statele membre și cu organizații umanitare.

Până în acest moment, cele peste 60 de zboruri efectuate în cadrul Podului aerian umanitar au livrat tone de echipamente și materiale medicale și au transportat personal medico-sanitar și umanitar în zone critice din Africa, Asia și America Latină.

Podul aerian umanitar al UE – fișă informativă

Africa

Țările Uniunii Africane

Pe 1 septembrie, 500 000 de kituri de testare pentru coronavirus au fost trimise printr-un Pod aerian umanitar la Addis Abeba, în Etiopia. Țările din Uniunea Africană vor primi în total aproape 1,4 milioane de kituri de testare. Operațiunea, care face parte dintr-un pachet de sprijin imediat în valoare de 10 milioane EUR acordat Uniunii Africane de către guvernul german ca răspuns la pandemia de coronavirus, face parte, de asemenea, din sprijinul mai larg acordat de Echipa Europa răspunsului continental african la criza provocată de coronavirus. Echipa Europa a oferit 10 milioane EUR pentru a facilita punerea în aplicare a Strategiei continentale comune a Africii împotriva pandemiei provocate de coronavirus.

Ajutorul umanitar al UE pentru Uniunea Africană

Burkina Faso

Pe 22 iunie, primul din cele două zboruri din cadrul Podului aerian umanitar către Burkina Faso a transportat materiale esențiale și personal umanitar la Ouagadougou, pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili și pentru a contribui la răspunsul umanitar la pandemia actuală provocată de coronavirus. 162 de milioane EUR din partea Uniunii Europene și a statelor sale membre au fost alocate pentru Burkina Faso, ca parte a răspunsului global al UE la pandemia provocată de coronavirus.

Ajutorul umanitar al UE pentru Burkina Faso

Republica Centrafricană

La data de 8 mai, primul zbor efectuat în cadrul Podului aerian umanitar al UE către Republica Centrafricană, operat în cooperare cu Franța, a transportat lucrători umanitari din diferite ONG-uri și 13 tone de material umanitar în Republica Centrafricană. Următoarele două zboruri au fost doar de mărfuri și au transportat încă aproximativ 27 de tone de materiale.

Ajutorul umanitar al UE pentru Republica Centrafricană

Republica Democratică Congo

Pe 6 iunie, primul din cele cinci zboruri programate a transportat în Republica Democratică Congo primul lot de materiale esențiale și un grup de lucrători umanitari. În total, țara a primit 36 de tone de ajutoare umanitare pentru lupta împotriva pandemiei cauzate de coronavirus. Ajutorul material include purificatoare de apă, sprijin nutrițional și consumabile medicale de uz general, precum și alte materiale, cum ar fi echipamente de laborator, măști, mănuși și echipament individual de protecție. Sprijinim astfel măsurile de combatere a pandemiei din țară, în completarea eforturilor depuse de Ministerul Național al Sănătății și de Organizația Mondială a Sănătății, respectând planul național de răspuns la criza provocată de coronavirus.

Ajutorul umanitar al UE pentru Republica Democratică Congo

Côte d'Ivoire

Pe 28 august, un zbor din cadrul Podului aerian umanitar a transportat de la Lyon la Abidjan 7,5 tone de echipamente medicale și echipamente personale de protecție esențiale (halate medicale, măști, frigidere), pentru a sprijini personalul medico-sanitar ivorian în eforturile de combatere a pandemiei provocate de coronavirus. Principalii beneficiari ai ajutorului sunt Institutul Pasteur, Biroul național pentru protecție civilă și unitățile medicale care primesc pacienți.

Ajutorul umanitar al UE pentru Côte d’Ivoire

Kenya

Pe 28 iulie, ca răspuns la solicitarea trimisă de Kenya, UE a livrat echipamente medicale și de protecție vitale prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Un zbor din cadrul Podului aerian umanitar al UE, efectuat în cooperare cu guvernul slovac, a transportat în Kenya 20 000 de măști de protecție, 50 000 de kituri de testare, dezinfectant de mâini și materiale de laborator furnizate de Slovacia. La întoarcerea în Europa, avionul a repatriat câțiva cetățeni UE.

Ajutorul umanitar al UE pentru Kenya

Somalia

Pe 5 iulie, primul din cele trei zboruri din cadrul Podului aerian umanitar către Somalia a plecat din Brindisi (Italia), transportând ajutoare umanitare și consumabile medicale (echipamente individuale de protecție și materiale medicale). Zborul, care face parte din contribuția UE la răspunsul global la pandemia provocată de coronavirus, a fost organizat de Comisia Europeană, în colaborare cu Italia. Cele trei zboruri au transportat la Mogadishu 38 de tone de materiale, ca ajutor și asistență pentru oamenii din Somalia. Valoarea totală a asistenței acordate Somaliei pentru lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus se ridică la circa 55 de milioane EUR. Fondurile vor ajuta la consolidarea sistemului de sănătate și a sistemelor de asistență socială, la susținerea economiei în această perioadă dificilă și la formarea personalului medico-sanitar.

Ajutorul umanitar al UE pentru Somalia

Sudan și Sudanul de Sud

Pe 24 iunie, al doilea zbor din cele două planificate în cadrul Podului aerian umanitar către Sudan a transportat materiale esențiale pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili, pentru a sprijini personalul umanitar și pentru a susține eforturile țării de combatere a epidemiei provocate de coronavirus. Zborul este finanțat în totalitate de UE și este exploatat printr-o abordare coordonată de Echipa Europa, reunind Uniunea Europeană, Suedia, Franța și Rețeaua de logistică umanitară. În cadrul răspunsului global, o sumă de 6 miliarde EUR este dedicată sprijinirii țărilor din Africa, din care peste 120 de milioane EUR au fost mobilizate în Sudan. Pentru a ajuta Sudanul de Sud în lupta împotriva coronavirusului și pentru a ușura situația acestei țări, două zboruri din cadrul Podului aerian umanitar al UE au furnizat echipamente medicale esențiale, venind astfel în sprijinul eforturilor de ajutor umanitar în curs de desfășurare.

Ajutorul umanitar al UE pentru Sudan și Sudanul de Sud

Asia

Afganistan

Pe 15 iunie, un zbor care face parte din Podul aerian umanitar al UE a transportat la Kabul, în Afganistan, 88 de tone de materiale care vor putea salva vieți. Zborul, finanțat în totalitate de Uniunea Europeană, formează o componentă a Podului aerian creat pentru a ajuta zonele critice ale lumii. În plus, UE a furnizat Afganistanului un nou pachet de ajutoare în valoare de 39 de milioane EUR, pentru a sprijini atât autoritățile naționale în fața crizei provocate de coronavirus, cât și victimele războiului, ale strămutărilor forțate și ale catastrofelor naturale. În 2019 și 2020, mecanismul a furnizat ajutor (apă curată și acces la servicii de salubrizare) unui număr de 400 000 de persoane în toate provinciile. Proiectele umanitare ale UE în Afganistan se concentrează pe furnizarea de asistență medicală de urgență, de adăposturi, de asistență alimentară, de acces la apă curată și la instalații sanitare, precum și de diferite servicii de protecție menite să sprijine femeile și copiii.

Ajutorul umanitar al UE pentru Afganistan

Bangladesh

Pentru a contribui la combaterea pandemiei provocate de coronavirus în toată lumea și pentru a limita răspândirea virusului, UE continuă să ofere asistență și sprijin celor care au nevoie. Pe 28 iulie, UE a răspuns la o solicitare trimisă de Bangladesh prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, trimițând materiale medicale și echipamente de protecție furnizate de Franța.

Orientul Mijlociu

Irak

Pe 27 iulie, pentru a consolida răspunsul umanitar în Irak, două zboruri făcând parte din Podul aerian umanitar al UE au livrat țării peste 40 de tone de produse medicale și de urgență. De asemenea, UE furnizează un pachet de ajutoare umanitare în valoare de 35 de milioane EUR. Acesta va ajuta victimele conflictului și ale strămutării forțate în Irak și va sprijini autoritățile în lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus. Asistența umanitară din Irak salvează vieți, furnizând asistență medicală de urgență, adăposturi, acces la apă sigură și la instalații sanitare, sprijin pentru unitățile medicale și personalul medico-sanitar din toată țara și facilitând implementarea măsurilor de sănătate publică în tabere. Valoarea asistenței umanitare acordate de UE pentru Irak din 2015 și până în prezent a ajuns la peste 490 de milioane EUR.

Ajutorul umanitar al UE pentru Irak

Liban

Pe 31 august, un al doilea zbor din cadrul Podului aerian umanitar al UE a transportat la Beirut 12 tone de ajutoare umanitare și echipamente medicale esențiale (inclusiv un spital mobil și măști faciale), pentru a ajuta autoritățile libaneze să facă față atât consecințelor exploziilor, cât și intensificării pandemiei provocate de coronavirus în regiune. Zborul, operat în cooperare cu Spania, completează prima livrare de bunuri esențiale. Aceasta a avut loc pe 13 august, când 17 tone de ajutoare umanitare, medicamente și echipamente medicale au fost trimise țării pentru a asigura accesul persoanelor celor mai vulnerabile la asistență medicală. Sunt programate și alte zboruri în cadrul Podului aerian umanitar al UE.

Ajutorul umanitar al UE pentru Liban

Yemen

Pe 23 iulie, UE și Suedia au livrat în Yemen, cu un zbor din cadrul Podului aerian umanitar a UE, produse medicale și alte materiale esențiale pentru a sprijini efortul de asistență umanitară din această țară. În total, peste 220 de tone de articole critice sunt furnizate celor mai vulnerabili yemeniți, pentru a ajuta țara să facă față crizei provocate de coronavirus și pentru a permite continuarea altor programe umanitare. UE alocă, de asemenea, o sumă suplimentară de 70 de milioane EUR pentru Yemen, în special pentru acțiunile umanitare dedicate sprijinului civil de urgență (combaterea malnutriției acute și a insecurității alimentare, atenuarea efectelor catastrofelor naturale și ale epidemiilor). Odată cu această suplimentare de fonduri, sprijinul umanitar acordat de UE Yemenului în 2020 ajunge la 115 milioane EUR.

Ajutorul umanitar al UE pentru Yemen

America Latină și zona Caraibilor

Peru

Ca parte a contribuției UE la reacția globală la coronavirus, trei zboruri din cadrul Podului aerian umanitar al UE au livrat peste 4 tone de materiale care pot salva vieți la Lima (Peru), pentru a sprijini eforturile organizațiilor umanitare active în această țară. UE a mai anunțat asistență umanitară în valoare de 30,5 milioane EUR pentru a sprijini persoanele cele mai vulnerabile din America Latină și zona Caraibilor. Din această sumă, 15,5 milioane EUR au fost alocate pentru pregătirea în caz de dezastre a comunităților vulnerabile, iar restul de 15 milioane EUR pentru proiecte umanitare. Această asistență esențială este dedicată îmbunătățirii capacităților locale de reacție în situații de urgență și implementării sistemelor de alertă timpurie în țările din America Latină și din zona Caraibilor. Sprijinul urmărește, în același timp, să garanteze asistență alimentară pentru populațiile afectate de dezastre naturale și secete majore și să asigure protecția comunităților din America Centrală afectate de violența organizată.

Ajutorul umanitar al UE pentru America Latină

Haiti

Pentru a asista partenerii umanitari finanțați de UE și autoritățile naționale în lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus, la 16 iulie, un zbor din cadrul Podului aerian umanitar al UE a livrat la Port-au-Prince 74 de tone de materiale esențiale. UE sprijină comunitățile cele mai vulnerabile din Haiti și cu fonduri umanitare de 15 milioane EUR, menite să vină în completarea eforturilor naționale de a acorda ajutor celor afectați de coronavirus. Banii vor fi folosiți, de asemenea, pentru a furniza alimente de urgență și asistență în numerar, pentru protecție punctuală, pentru activități de reprezentare și pentru pregătirea pentru dezastre în comunitățile vulnerabile.

Ajutorul umanitar furnizat de UE pentru Haiti

Venezuela

La 19 și 21 august, două zboruri efectuate în cadrul Podului aerian umanitar al UE au transportat către Venezuela un total de 84 tone de materiale care vor putea salva vieți. Acest demers va contribui la atenuarea impactului umanitar al crizei provocate de coronavirus într-o țară care se confruntă deja cu o criză politică, economică și socială. Zborurile, care fac parte din contribuția UE la răspunsul global la pandemia provocată de coronavirus, au fost finanțate integral de UE și au fost organizate în colaborare cu Spania și Portugalia. Cele 82,5 tone de materiale, care includ echipamente individuale de protecție, medicamente, echipamente de purificare a apei și truse de igienă familială, vor fi distribuite atât unităților sanitare, cât și celor mai afectate familii. Astfel, peste 500 000 de venezueleni, inclusiv copii, femei și cadre medicale, vor putea beneficia de ajutorul umanitar atât de necesar.

Ajutorul umanitar al UE pentru Venezuela

 

 

 

 

 

 

 

Alte forme de asistență în afara UE

Partenerii estici

Comisia Europeană sprijină și țările din Parteneriatul estic și a anunțat realocarea sumei de 140 de milioane EUR pentru nevoile cele mai urgente din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, ca parte a răspunsului global la pandemia cauzată de coronavirus. În plus, Comisia va redirecționa și utilizarea instrumentelor existente, în valoare de până la 700 de milioane EUR, pentru a ajuta țările pe toată durata pandemiei provocate de coronavirus. Aceste fonduri vor fi folosite pentru aprovizionarea cu dispozitive medicale și echipamente de protecție și pentru ajutorarea întreprinderilor și menținerea locurilor de muncă.

Ucraina, Republica Moldova și Georgia

Pentru a face față pandemiei cauzate de coronavirus, Ucraina a solicitat sprijinul Uniunii Europene prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Slovacia, Estonia și Polonia au oferit măști faciale, dezinfectanți, pături și alte materiale, iar UE a coordonat și cofinanțat livrarea acestor materiale în Ucraina.

Mecanismul de protecție civilă al UE a coordonat și cofinanțat și livrarea de dezinfectanți și EIP din Estonia și Danemarca către Georgia.

Republica Moldova a primit mănuși, pături și dezinfectanți de la Austria și Polonia, iar Albania a primit mănuși și dezinfectanți de la Austria – tot prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

Țările învecinate

Pe 22 aprilie, Comisia a propus un pachet de asistență macrofinanciară în valoare de 3 miliarde EUR pentru zece țări partenere din cadrul politicii europene de extindere și din vecinătate: Republica Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Regatul Hașemit al Iordaniei, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord,

Tunisia și Ucraina. Această propunere se adaugă la strategia Echipa Europa (cu un buget de 15,6 miliarde EUR) pentru a sprijini eforturile depuse de țările partenere în combaterea pandemiei de coronavirus. Pachetul în valoare de 3 miliarde EUR are ca scop limitarea impactului economic al crizei provocate de coronavirus în țările partenere. El va sprijini reformele structurale vizând consolidarea guvernanței și transparenței, precum și îmbunătățirea condițiilor pentru o creștere durabilă.

Pe 11 august, Comisia a convenit, în numele UE, memorandumuri de înțelegere privind programe de asistență macrofinanciară cu opt parteneri: Albania (180 de milioane EUR), Georgia (150 de milioane EUR), Iordania (700 de milioane EUR, acoperind două operațiuni de asistență macrofinanciară), Kosovo (100 de milioane EUR), Republica Moldova (100 de milioane EUR), Muntenegru (60 de milioane EUR), Macedonia de Nord (160 de milioane EUR) și Ucraina (1,2 miliarde EUR). Sunt în curs de desfășurare negocieri privind memorandumurile de înțelegere cu Bosnia și Herțegovina și cu Tunisia. Punerea rapidă în aplicare a acestor programe reprezintă o demonstrație importantă a solidarității UE față de aceste țări într-o perioadă de criză fără precedent și le va ajuta să limiteze impactul economic negativ al pandemiei de coronavirus.

Asistența macrofinanciară acordată țărilor din afara UE

Bosnia și Herțegovina

Pe 18 august, Fondul European de Investiții și Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina au semnat un acord de garantare pentru creșterea capacității de creditare a băncii. Acest acord va contribui la sprijinirea redresării economice în Bosnia și Herțegovina, punând la dispoziția întreprinderilor din țară finanțări noi în valoare de 12 milioane EUR, cu condiții de creditare îmbunătățite. Garanția acordată în cadrul programului european pentru competitivitatea întreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (COSME) face parte din pachetul de sprijin economic al Mecanismului de garantare a împrumuturilor.

Prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, Bosnia și Herțegovina au primit corturi și alte unități de cazare, mănuși, dezinfectant și produse de igienă din Slovenia și Austria.

Armenia

Pe 19 iunie, o echipă de experți medicali din Lituania a fost trimisă în Armenia, fiind mobilizată prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Echipa, formată din voluntari și membri ai echipei de gestionare a crizelor din Lituania, a asistat personalul omolog din Armenia în lupta împotriva coronavirusului. Pe 26 iunie, o echipă medicală de intervenție formată din 10 medici și asistenți medicali din Italia a fost de asemenea detașată în Armenia, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, pentru a oferi asistență suplimentară. UE a coordonat și a cofinanțat transportul echipelor medicale în Armenia.

Balcanii de Vest și Turcia

La 30 martie, Comisia Europeană a anunțat că va acorda sprijin imediat în valoare de până la 38 de milioane EUR pentru țările din Balcanii de Vest, pentru a le ajuta să facă față urgenței sanitare. De asemenea, o sumă de 374 de milioane EUR a fost realocată din Instrumentul de asistență pentru preaderare pentru a ajuta la redresarea socioeconomică a regiunii. Țările din Balcanii de Vest vor primi asistență pentru a-și acoperi nevoile imediate de dispozitive medicale și de echipamente individuale (ventilatoare, kituri de laborator, măști, ochelari, halate și costume de siguranță), precum și pentru a lua măsuri de redresare.

Pe 2 iulie, Comisia Europeană a modificat regulamentul de sprijinire a țărilor și a regiunilor eligibile pentru Instrumentul de asistență pentru preaderare – Componenta „Cooperare transfrontalieră”. Modificarea Instrumentului va oferi sprijin imediat, într-un mod flexibil și eficient, pentru a acoperi nevoile stringente din sectoarele expuse precum asistența medicală sau turismul, în cadrul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus și al Inițiativei plus pentru investiții ca reacție la coronavirus. Normele revizuite și mai flexibile fac parte din contribuția UE la răspunsul global la pandemia provocată de coronavirus, lansat de Comisia Europeană. Acesta include pachetul „Echipa Europa”, care rezervă 800 de milioane EUR pentru Balcanii de Vest și Turcia.

Siria, Iordania și Liban

Pe 10 iunie, Fondul fiduciar regional al UE ca răspuns la criza siriană a mobilizat încă 55 de milioane EUR pentru a ajuta refugiații din Siria și persoanele vulnerabile din Iordania și Liban în lupta împotriva pandemiei cauzate de coronavirus. Pachetul de sprijin suplimentar, care face parte din răspunsul global al UE la pandemia provocată de coronavirus, alocă 20,1 milioane EUR pentru Iordania și 34,6 milioane EUR pentru Liban. Aceste două țări găzduiesc cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor din lume. Fondul va oferi un sprijin esențial și orientat în domenii-cheie, cum ar fi sănătatea, apa, salubritatea și igiena. Pachetul recent adoptat aduce asistența totală mobilizată prin intermediul Fondului fiduciar al UE la peste 2,2 miliarde EUR începând din 2015, dublând obiectivul stabilit inițial.

Fondul fiduciar regional al UE ca răspuns la criza siriană

Tunisia

Două noi programe adoptate pe 2 iulie vor consolida sprijinul acordat migranților și celor mai vulnerabile grupuri din Tunisia, acestea fiind grav afectate de criză:

  • un program pentru guvernanță și protecție în valoare de 9,3 milioane EUR, menit să ofere servicii de protecție migranților vulnerabili, să le îmbunătățească accesul la serviciile de sănătate și să susțină în continuare guvernanța în materie de migrație și serviciul de reintegrare a persoanelor returnate, condus de Tunisia și găzduit de „Office des Tunisiens à l’étranger” (OTE);
  • un program de mobilitate a competențelor în valoare de 5 milioane EUR, bazat pe două acorduri de mobilitate între Franța și Tunisia pentru tinerii profesioniști și lucrătorii sezonieri.

Libia

Libia rămâne cel mai mare beneficiar din cadrul componentei Africa de Nord a Fondului fiduciar de urgență al UE pentru Africa, cu programe în valoare de 455 de milioane EUR. Majoritatea programelor sunt destinate protecției migranților și a refugiaților și stabilizării comunităților, precum și acțiunilor pentru gestionarea frontierelor.

Trei noi programe adoptate pe 2 iulie vor îmbunătăți reziliența libienilor și a migranților în domeniul sănătății, pas necesar în contextul crizei provocate de coronavirus:

  • un program pentru protecție în valoare de 30,2 milioane EUR pentru asistență medicală, articole nealimentare, asistență de urgență în numerar și evacuări de urgență în afara Libiei (când se ridică restricțiile de călătorie);
  • un program specific destinat consolidării răspunsului imediat la coronavirus, în valoare de 20 de milioane EUR, inclusiv pentru echipamente individuale de protecție și formarea personalului medico-sanitar; pentru consolidarea capacităților de laborator și a capacității de terapie intensivă;
un program de stabilizare a comunităților în valoare de 25 de milioane EUR, menit să amelioreze condițiile de viață din localitățile libiene prin îmbunătățirea accesului la servicii de bază și la servicii sociale.

Țările din Africa

Pe 2 iulie, ca parte a contribuției UE la răspunsul global la pandemia provocată de coronavirus, UE a adoptat, prin intermediul Fondului fiduciar de urgență pentru Africa, un nou pachet de asistență pentru protejarea migranților, stabilizarea comunităților locale și reacția la pandemie în Africa de Nord. Acest pachet include fonduri noi de 80 de milioane EUR și fonduri realocate de la acțiunile care nu au fost contractate în cadrul Fondului fiduciar de urgență pentru Africa, în valoare de 30 de milioane EUR.

În conformitate cu Comunicarea comună privind contribuția UE la reacția globală la coronavirus, această nouă finanțare va spori capacitatea de reacție imediată, va consolida sistemele și serviciile de sănătate din țările partenere din Africa de Nord, va proteja refugiații și migranții și va stabiliza comunitățile locale.

Pentru a contribui la protecția celor afectați de pandemia de coronavirus, de condiții meteorologice extreme (ex. secetă persistentă) sau de alte crize, Comisia a acordat, pe 20 iulie, 64,7 milioane EUR sub formă de ajutor umanitar pentru țările din sudul Africii. Țările beneficiare sunt: Angola (3 milioane EUR), Botswana (1,95 milioane EUR), Comore (500 000 EUR), Eswatini (2,4 milioane EUR), Lesotho (4,8 milioane EUR), Madagascar (7,3 milioane EUR), Malawi (7,1 milioane EUR), Mauritius (250 000 EUR), Mozambic (14,6 milioane EUR), Namibia (2 milioane EUR), Zambia (5 milioane EUR), Zimbabwe (14,2 milioane EUR) și provincia Cabo Delgado, din nordul Mozambicului (5 milioane EUR). Finanțarea va ajuta autoritățile naționale să atenueze efectele crizei provocate de coronavirus și să își îmbunătățească gradul de pregătire. Va facilita accesul la asistență medicală, echipamente de protecție, salubritate și igienă și va sprijini sistemele de alertă timpurie, planurile de evacuare pentru comunitățile vulnerabile și constituirea de stocuri de echipamente individuale de protecție pentru situații de urgență. De asemenea, va oferi asistență alimentară gospodăriilor vulnerabile din zonele afectate și sprijin pentru educarea copiilor și formarea personalului didactic.

Detalii despre sprijinul acordat Africii de Nord și despre inițiativele regionale

Soluții digitale

Pentru a contracara în mod inovator pandemia mondială provocată de coronavirus, Comisia a anunțat, la 17 iulie, un program în valoare de 10,4 milioane EUR pentru promovarea soluțiilor digitale în Republica Democratică Congo, Rwanda și Burundi. Programul va fi extins și în alte state din Africa de Est și de Sud și în regiunea Oceanului Indian, pentru a îmbunătăți reziliența sistemelor de sănătate și de educație din aceste țări. Finanțarea va sprijini învățarea online și formarea profesională în sectorul educației și va promova soluții digitale pentru îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor medicale. Pentru a consolida abordarea coordonată de UE, Uniunea și statele sale membre au creat platforma „Digitalizare pentru dezvoltare”. Această platformă va reuni întreprinderi tehnologice locale din UE pentru a le permite să dezvolte posibilități de îmbunătățire a accesibilității, conectivității și accesului public la soluții private de servicii digitale.

Republica Centrafricană

Comisia Europeană va oferi Republicii Centrafricane sprijin în valoare de 54 de milioane EUR, pentru a ajuta guvernul să suporte cheltuielile publice exacerbate de lupta împotriva pandemiei. Întrucât eforturile de combatere a pandemiei depuse de guvernul centrafrican au crescut cu mult presiunea asupra finanțelor publice, Uniunea Europeană a hotărât să-l ajute prin două programe de sprijin bugetar, unul dedicat consolidării statului (45 de milioane EUR) și unul dedicat reformei sectorului securității și al guvernanței (9 milioane EUR). Au fost deja construite fântâni și surse de aprovizionare cu apă în Bangui și Paoua, iar distribuirea de echipamente medicale și producția locală de măști au fost intensificate (160 000 de unități).

Ajutorul umanitar al UE pentru Republica Centrafricană

Cornul Africii 

Pe 17 iunie, UE a anunțat un pachet în valoare de 60 de milioane EUR care să ajute Autoritatea Interguvernamentală pentru Dezvoltare (IGAD), o organizație regională cu opt state membre din Cornul Africii, să atenueze impactul pandemiei provocate de coronavirus asupra sănătății, a societății și a economiei. Asistența financiară va fi direcționată în principal pentru a sprijini grupurile vulnerabile, inclusiv migranții, refugiații, persoanele strămutate și comunitățile transfrontaliere, și va oferi o gamă largă de echipamente medicale și de protecție personală, inclusiv milioane de măști, kituri de testare și ambulanțe.

Sprijinul UE pentru măsurile de atenuare a impactului COVID-19 în regiunea IGAD

Ecuador și El Salvador

Pentru a contribui la combaterea pandemiei provocate de coronavirus în toată lumea și pentru a limita răspândirea virusului, UE continuă să ofere asistență și sprijin celor care au nevoie. Pe 28 iulie, UE a răspuns la solicitările trimise de Ecuador și El Salvador prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, trimițându-le materiale medicale și echipamente de protecție furnizate de Franța.

Asistența acordată Chinei încă de la începutul crizei

La începutul epidemiei cauzate de coronavirus în China, Comisia Europeană a acționat rapid și solidar cu această țară. A coordonat și a cofinanțat furnizarea de materiale medicale de urgență, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Chinei i-au fost livrate peste 56 de tone de echipamente individuale de protecție (îmbrăcăminte de protecție, dezinfectant și măști medicale), furnizate de Franța, Germania, Italia, Letonia, Estonia, Austria, Republica Cehă, Ungaria și Slovenia.

La rândul ei, China a furnizat echipamente medicale esențiale celor mai afectate state membre ale UE. Pe 6 aprilie, au sosit la Roma echipamente de protecție donate de China Uniunii Europene, în urma unui acord la care au ajuns președinta von der Leyen și premierul chinez Li Kequiang. Distribuirea în Italia a 2 milioane de măști chirurgicale, 200 000 de măști N95 și 50 000 de kituri de testare a fost coordonată de către Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență.

Detalii despre inițiativele de investiții.

 

Documente