Primjeri europske solidarnosti

The European Solidarity Tracker

The European Solidarity Tracker is an interactive data visualisation tool that visualises solidarity among EU member states and EU institutions. Drawing on publicly available sources collected by ECFR’s associate researchers and the Rethink: Europe team, the European Solidarity Tracker documents a dense network of mutual aid and cooperation across Europe and illustrates the critical role the EU has played throughout the coronavirus crisis.

Industrija EU-a pridružuje se nastojanjima za zaštitu europskih građana

Europska poduzeća brzo su reagirala na krizu uzrokovanu koronavirusom i iskazala izvanrednu solidarnost u borbi protiv pandemije koju zajednički poduzimamo radi zaštite zdravlja europskih građana. Mnoga od njih prenamijenila su i reorganizirala proizvodnju kako bi se zadovoljila potražnja za osobnom zaštitnom opremom, dezinfekcijskim sredstvima i medicinskim uređajima. Široki je spektar poduzeća, od destilerija do proizvođača tekstila, svoje znanje stavio u službu građana i sudjelovao u proizvodnji maski, zaštitnih kuta, sredstava za dezinfekciju ruku i respiratora.

Komisija zadnjih mjeseci za poduzeća stvara uvjete da povećaju ili prenamijene proizvodnju. Primjerice, od europskih je organizacija za normizaciju zatražila da norme za maske za lice i drugu zaštitnu opremu besplatno stave na raspolaganje svima zainteresiranima. Ujedno je, kako bi se ključni proizvodi brže odobravali, a poduzećima pomoglo u prenamjeni proizvodnih linija, objavila smjernice za osobnu zaštitnu opremu, sredstva za čišćenje i dezinfekciju ruku koja se ne ispiru i 3D tisak.

Informacije u ovom interaktivnom alatu temelje se na javno dostupnim izvorima. Opisan je niz primjera (popis nije konačan) koji pokazuju koliko je brzo industrija EU-a reagirala na izbijanje koronavirusa. Ako ste poduzeće i želite s nama podijeliti svoju priču, pišite nam na comm-spp-grow-defi@ec.europa.eu.

Europska solidarnost u liječenju pacijenata

Austrija

Austrian flag

chirurchical mask  Jedanaest talijanskih i tri francuska pacijenta kojima je trebala intenzivna skrb premješteni su na liječenje u austrijske bolnice. „S obzirom na težinu ove situacije, to je tek simbolična pomoć, ali pokazuje koliko je važno da podržavamo Europu”, izjavile su austrijske vlasti.

Njemačka

Germany

chirurchical mask Njemački gradovi i savezne države liječe pacijente u kritičnom stanju iz Italije, Francuske i Nizozemske. Za to liječenje namijenili su vlastite kapacitete za intenzivnu skrb.
U 10 njemačkih saveznih država ukupno 85 mjesta u jedinicama za intenzivnu njegu rezervirano je za pacijente iz Italije. Dosad je u Njemačku premješteno već 44 talijanskih pacijenata.
Za pacijente iz Francuske rezervirano je 98 kreveta u jedinicama za intenzivnu njegu u deset njemačkih saveznih država. Dosad je u Njemačku stiglo već 130 francuskih pacijenata.
U Njemačku je iz Nizozemske na liječenje prevezeno 46 pacijenata.
Ti su pacijenti na liječenje u Njemačku prebačeni avionima i helikopterima njemačkih zračnih snaga. Medicinsko osoblje sveučilišne bolnice u Jeni pomaže bolnici u blizini Napulja, u regiji Kampaniji.

Grčka

Greek flag

chirurchical mask  EU sufinancira 500 mobilnih medicinskih jedinica koje će omogućiti da se građane testira kod kuće.

Italy

Italian flag

chirurchical mask  Emergency Medical Team of 10 doctors and nurses from Italy are preparing their mission to Armenia, via the EU Civil Protection Mechanism.

Luksemburg

Luxembourg flag

medical equipment  Sedmoro pacijenata iz francuskoga grada Mulhousea kojima je bila potrebna intenzivna njega zračnim je putem 25. ožujka prevezeno na liječenje u Luksemburg. Još ih je četvero prebačeno iz Thionvillea.

Luksemburška zračna služba u domovinu je vratila još šest pacijenata iz francuske regije Grand-Est s liječenja na jedinicama za intenzivnu njegu u Luksemburgu i Njemačkoj. Pet pacijenata iz Francuske i dalje je na intenzivnoj skrbi u Luksemburgu.

Medicinski avioni i dva helikoptera luksemburške zračne službe spašavanja dodijeljeni su francuskoj službi hitne medicinske pomoći. Njima se francuski pacijenti s jedinica za intenzivnu njegu prebacuju u Njemačku, konkretnije u Hamburg i Dresden.

Poljska

Polish flag

medical equipment  The Polish Centre for International Aid is sending a dedicated team of 15 Polish doctors and paramedics, certified by the WHO, to a field hospital in Brescia, Lombardy, one of the most affected areas in Italy

Rumunjska

Romanian flag

medical equipment Liječnici i medicinske sestre iz Rumunjske i Norveške, pripadnici zdravstvene jedinice EU-a, poslani u Bergamo i Milano. Njihovo upućivanje vodi Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije, a sufinancirano je iz Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. 

 

Europska solidarnost u zaštiti zdravstvenih djelatnika i građana

EU
EU flag

disinfo

Europska komisija 7. svibnja počela je isporuku 1,5 milijuna maski u 17 država članica i UK kako bi zaštitila zdravstvene radnike EU-a. To je prva serija od 10 milijuna maski koje je Komisija kupila putem Instrumenta za hitnu potporu. Maske će se državama članicama i regijama koje su potrebne sljedećih šest tjedana isporučivati u tjednim isporukama od 1,5 milijuna maski. 

Following previous deliveries of some 330,000 protective masks to Italy, Spain and Croatia, more batches of protective masks were delivered to Lithuania (20,000), North Macedonia (10,000) and Montenegro (10,000) under the EU Civil Protection Mechanism. Maske dolaze iz strateške pričuve sustava rescEU, smještene u distribucijskim centrima u Rumunjskoj i Njemačkoj. Ta pričuva za medicinske protumjere u potpunosti se financira iz proračuna EU-a, On 18 June, a pilot operation has successfully delivered over seven tonnes of personal protective equipment to Bulgaria. The cargo includes over 500,000 protective masks, purchased by Bulgaria with transport costs covered by the EU.

Latvija

latvia

chirurchical mask Latvija je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Estoniji donirala 478 500 maski.

Litvi je također putem Mehanizma donirala 60 000 maski za lice.

Austrija

Austrian flag

chirurchical mask  Austrija je Italiji dostavila 1,5 milijuna maski.

Putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Austrija je Italiji dostavila više od 3360 litara medicinskog dezinficijensa.

Također putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Austrija šalje rukavice i sredstva za dezinfekciju u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Moldovu i Albaniju. Putem istog Mehanizma Sjeverna Makedonija primila je smještajne jedinice i sanitarne proizvode, a Srbija pokrivače, madrace i šatore za migrante koji se ondje nalaze. Austrija je Grčkoj poslala 181 stambeni kontejner. Ti će kontejneri poslužiti kao stambene jedinice i mobilni zdravstveni objekti u migrantskim kampovima.

Češka

Czech flag

chirurchical mask  Češka je Italiji i Španjolskoj donirala po 10 000 zaštitnih odijela. 
Češka je također putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu u Grčku poslala smještajne jedinice te sanitarne i neprehrambene proizvode za izbjeglice i migrante kojima prijeti opasnost od zaraze koronavirusom.

Danska

Danish flag

chirurchical mask  Denmark is sending customised containers for shelter and medical care to Greece for refugees and migrants at risk of coronavirus through the EU Civil Protection Mechanism. It also offered medical ventilators to Italy and protective equipment to Georgia. 

Estonija

Estonian flag

disinfo Estonija je Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Gruziji putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu ponudila sredstva za dezinfekciju, pokrivače i posteljinu.

Francuska

French flag

chirurchical mask  Francuska je Italiji donirala milijun maski i 20 000 zaštitnih odijela. Francuska također putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Grčkoj šalje kontejnere prilagođene za stanovanje i pružanje medicinske skrbi izbjeglicama i migrantima kojima prijeti opasnost od zaraze koronavirusom.

Njemačka

Germany

chirurchical mask  Njemačka je Italiji poslala 7,5 tona medicinske opreme, uključujući respiratore i maske za anesteziju. Osim toga, Španjolskoj je poslala 50, a Francuskoj 25 respiratora.

Mađarska

hungary

disinfo Mađarska je Hrvatskoj, Sloveniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Italiji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori dostavila više od 1 700 000 maski, 200 000 rukavica i drugu opremu.

Luksemburg

Luxembourg flag

disinfo Luksemburg je Španjolskoj dostavio 1440 kg materijala za izradu osobnih zaštitnih odjela za medicinsko osoblje. Osim toga, pomogao je u isporuci 100 tona medicinske opreme iz Kine u Litvu.

Nizozemska

Dutch flag

disinfo Nizozemska putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu Grčkoj šalje kontejnere prilagođene za stanovanje i pružanje medicinske skrbi izbjeglicama i migrantima kojima prijeti opasnost od zaraze koronavirusom.

Poljska

Polish flag

chirurchical mask  Poland has offered disinfectant, surgical masks, face shields and other personal protective equipment items to Moldova and Ukraine.

Slovačka

slovakia

chirurchical mask  Slovakia sent masks and disinfectant to Italy, and offered ambulances, masks, disinfectant and blankets to Ukraine under the EU Civil Protection Mechanism.

Europska solidarnost u vraćanju ljudi kući*

 

EU

EU flag


Picture of airplane  Since the beginning of the outbreak, on board of over 340 repatriation flights facilitated and co-financed by the EU Civil Protection Mechanism, over 77,000 stranded EU citizens have been brought home so far. Trećina vraćenih putnika bili su europski građani koji nisu bili državljani zemlje koja je organizirala let za repatrijaciju.
Građani se svakodnevno prevoze u matične zemlje i mnogim letovima unutar Europe koje države članice organiziraju samostalno i ne uvijek uz pomoć Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Austrija

Austrian flag

Picture of airplane  Austrija je organizirala repatrijaciju državljana 25 država članica EU-a letovima iz Argentine, Australije, Čilea, Kube, Dominikanske Republike, Egipta, Indonezije, Malezije, Maldiva, Mauricijusa, Meksika, Maroka, Perua, Filipina, Južne Afrike, Španjolske, Tajlanda, Tunisa, Ujedinjene Kraljevine, SAD-a i Vijetnama. 

Belgija

Belgian flag

Picture of airplane  Belgija je vratila u domovinu državljane 20 zemalja EU-a.

Češka

Czech flag

Picture of airplane  Češka je vratila u domovinu stotine državljana 22 zemalja EU-a.

Danska

Danish flag

plane Danska je u Mali poslala avion s humanitarnom pomoći, kojim je zatim u EU vratila državljane drugih zemalja EU-a.

 

flag of Finland plane  Finska je u domovine vratila državljane deset zemalja EU-a.

Francuska

French flag

Picture of airplane  Francuska je u domovine vratila državljane 26 država članica EU-a. Početkom veljače letom iz kineskog Wuhana vraćena su 64 francuska državljana i 135 državljana drugih zemalja EU-a.

Njemačka

Germany

Picture of airplane  Njemačka je iz drugih zemalja EU-a kući vratila nekoliko tisuća građana.

Mađarska

hungary

plane  Mađarska je u domovine vratila državljane četiriju zemalja EU-a. 

Irska

Irish flag

Picture of airplane  Irska je u domovine vratila državljane 17 zemalja EU-a.

Italija

Italian flag

Picture of airplane  Italija je iz Tokija vratila u domovinu državljane šest država članica.

Latvija

Latvian flag

Picture of airplane  Latvija je u domovine vratila državljane četiriju zemalja EU-a.

Litva

Lithuanian flag

plane  Litva je u domovine vratila državljane osam zemalja EU-a.

Luksemburg

Luxembourg flag

Picture of airplane  Luksemburg je u domovine vratio državljane 14 zemalja EU-a. Letom iz Cabo Verdea 25. ožujka je vraćeno 20 luksemburških državljana i 131 državljanin drugih zemalja EU-a.

Portugal

Portuguese flag


Picture of airplane  Portugal je u domovine vratio stotine državljana 17 zemalja EU-a.

Španjolska

Spanish flag

Picture of airplane  Španjolska je u domovine vratila više od 600 državljana 19 zemalja EU-a.

Švedska

sweden

plane  Švedska je u domovine vratila državljane 15 zemalja EU-a.

Mnogo građana EU-a vraćeno je kući europskim letovima za koje nije uvijek pružena pomoć iz Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Na primjer:

Hrvatska

Croatian flag

plane  Hrvatska je pomogla da se u svoje domovine vrate državljani pet država članica.

Danska

Danish flag


Picture of airplane  Danskim letom s Filipina je vraćeno 105 Danaca i još 179 Europljana. Danska je pomogla da se u domovine vrate 324 europska građana na četiri posebna leta iz Maroka, Italije, Filipina i Perua.

Njemačka

Germany

ferry  Njemačka je pomogla da se trajektom u svoje domovine vrati 600 Estonaca, Latvijaca i Litavaca.

Mađarska

Hungarian flag


Picture of airplane  Mađarska je u domovine vratila državljane šest zemalja EU-a.

Litva

Lithuanian flag


Picture of airplane  Litva je pomogla da se kući iz Vijetnama, Tajlanda, Indonezije i Južne Amerike vrati više od 400 državljana šest zemalja EU-a.

Nizozemska

Dutch flag


Picture of airplane  Nizozemska je iz Španjolske, Portugala, Gambije, Cabo Verdea, Perua i Turske vratila više od 230 građana EU-a.

Poljska

Polish flag

 

Picture of airplane  Poljski zračni prijevoznik LOT pomogao je u repatrijaciji državljana 18 zemalja EU-a.
ferry Small image of a train small image of a car

Poljska je državljanima Estonije, Latvije i Litve ponudila siguran prijevoz u domovinu trajektom i željeznicom. Osim toga, Poljska je organizirala i 18 konvoja od preko 800 vozila pod pratnjom poljske policije kako bi se više od 2000 državljana Estonije, Latvije i Litve moglo sigurno vratiti kući.

Portugal

Portuguese flag


Picture of airplane  Portugal je pomogao u domovine vratiti državljane 15 zemalja EU-a.

 

Slovačka

Slovakian flag


Picture of airplane  Slovačka je organizirala let iz SAD-a kojim je u domovinu vraćeno 300 građana EU-a iz četiriju država članica. U planu je i šest drugih letova.

*19 država članica EU-a za repatrijaciju je upotrijebilo Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu. Sve izričito prijavljene bilateralne repatrijacije građana navedene su kao takve.

 

Map of EU solidarity examples

Imate druge primjere solidarnosti i vizualne materijale? Pošaljite ih na COMM-EU-SOLIDARITY@ec.europa.eu

Updated 26/06/2020

Izjava o ograničenju odgovornosti: Primjeri na ovoj stranici nisu iscrpni. Brojke se temelje na najnovijim dostupnim podacima iz država članica EU-a primljenima putem Zajedničkog komunikacijskog i informacijskog sustava za hitne situacije (CECIS). Iako Komisija nastoji ažurirati informacije, ne preuzimamo nikakvu odgovornost, izričitu ni implicitnu, za potpunost i točnost informacija koje se nalaze na ovoj stranici.

Dokumenti

Informativni članak: Koronavirus – Europska solidarnost na djelu