Esimerkkejä eurooppalaisesta solidaarisuudesta

European Solidarity Tracker -seurantaväline

European Solidarity Tracker on interaktiivinen visualisointiväline, jolla voi havainnollistaa EU-maiden ja EU:n toimielinten keskinäisiä avustustoimia. Visualisoinnissa hyödynnetään European Council on Foreign Relations (ECFR) -ajatushautomon tutkijoiden ja sen Rethink: Europe -tiimin koostamia julkisia tietolähteitä. Väline dokumentoi Euroopan laajuisen tiiviin yhteistyöverkoston toimia ja osoittaa, kuinka keskeinen rooli EU:lla on ollut koronaviruskriisin torjunnassa.

EU:n teollisuus mukana terveyden suojelussa

Eurooppalaiset yritykset ovat reagoineet nopeasti koronaviruskriisiin. Ne ovat osoittaneet poikkeuksellista solidaarisuutta ja osallistuvat laajalla rintamalla pandemian torjuntaan ja ihmisten terveyden suojeluun. Monet yritykset eri puolilla Eurooppaa ovat mukauttaneet tuotantolinjojaan, jotta henkilönsuojainten, desinfiointiaineiden ja terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden tarjonta saataisiin vastaamaan kasvanutta kysyntää. Eri tuotannonalat tislaamoista tekstiilialan yrityksiin ovat alkaneet valmistaa esimerkiksi kasvosuojuksia, suojavaatteita, käsidesiä ja hengityskoneita.

Euroopan komissio on viime kuukausien aikana monin keinoin pyrkinyt luomaan teollisuudelle sellaisen toimintaympäristön, jossa se voi mukauttaa ja lisätä tuotantoaan. Se on muun muassa pyytänyt eurooppalaisia standardointiorganisaatioita tarjoamaan kasvosuojus- ja muut suojavarustestandardit maksutta kaikkien toimijoiden käyttöön. Komissio on myös julkaissut seuraavilla aloilla ohjeita, jotka nopeuttavat välttämättömien tuotteiden hyväksymisprosesseja ja helpottavat tuotantolinjojen mukauttamista: henkilönsuojainten tuotanto, iholle jätettävien käsipuhdistusaineiden ja -desinfiointiaineiden tuotanto sekä 3D-tulostus.

Tähän interaktiiviseen sovellukseen sisältyvät tiedot perustuvat julkisesti saatavilla oleviin lähteisiin. Siinä annetaan esimerkkejä siitä, miten eri alojen yritykset EU:ssa ovat reagoineet koronaviruskriisiin. Yritykset voivat lähettää tietoa toimistaan osoitteeseen comm-spp-grow-defi@ec.europa.eu.

Potilaiden hoito

Itävalta

Austrian flag

chirurchical mask  Itävaltalaissairaaloiden teho-osastoilla on hoidettu yhtätoista Italiasta ja kolmea Ranskasta tuotua potilasta. Itävallan viranomaisten antamassa lausunnossa todetaan, että tämä on dramaattisessa kokonaistilanteessa vain pieni, mutta symbolisesti tärkeä panos muiden Euroopan maiden tukemiseen.

Saksa

Germany

chirurchical mask Sairaalat Saksan eri kaupungeissa ja osavaltioissa ovat antaneet tehohoitopaikkojaan vakavasti sairaiden italialaisten, ranskalaisten ja hollantilaisten potilaiden käyttöön.
Italialle on varattu 85 tehohoitopaikkaa 10:ssä Saksan osavaltiossa, ja Saksaan on siirretty jo 44 italialaista potilasta.
Ranskalle on varattu 98 tehohoitopaikkaa 10:ssä Saksan osavaltiossa, ja Saksaan on siirretty jo 130 ranskalaispotilasta.
Alankomaista on siirretty Saksaan tehohoitoon 46 potilasta.
Saksan ilmavoimien lentokoneet ja helikopterit ovat hakeneet tehohoitoa tarvitsevia potilaita hoitoon Saksaan. Lisäksi Jenan yliopistollisen sairaalan hoitohenkilöstö antaa tukea eräälle Napolin lähellä Italiassa sijaitsevalle klinikalle.

Kreikka

Greek flag

chirurchical mask  EU-varoilla tuetaan 500:aa liikkuvaa lääkintäyksikköä, joiden avulla koronavirustestejä voidaan tehdä sairastuneiden kodeissa.

Italia

Italian flag

chirurchical mask  EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta lähetetään lähiaikoina 10 lääkärin ja sairaanhoitajan hätälääkintäryhmä Italiasta Armeniaan.

Luxemburg

Luxembourg flag

medical equipment  Seitsemän tehohoitopotilasta Mulhousesta Ranskasta kuljetettiin 25.3. lentoteitse hoidettaviksi Luxemburgiin. Maahan tuotiin lisäksi neljä potilasta Ranskan Thionvillestä.

Luxemburgin lentopelastuslaitos on kotiuttanut useita samalta Ranskan alueelta (Grand Est) tehohoitoon Luxemburgiin ja Saksaan tuotua potilasta. Luxemburgissa on edelleen tehohoidossa 5 ranskalaista.

Luxemburgin lentopelastuslaitoksen lentoambulansseja ja kaksi helikopteria on liitetty Ranskan kiireelliseen lääkintäapupalveluun. Ne ovat lennättäneet tehohoitopotilaita Saksaan Hampuriin ja Dresdeniin.

Puola

Polish flag

medical equipment  Puolan kansainvälisen avun keskus on lähettänyt 15 puolalaista WHO:n sertifioimaa lääkäriä ja ensihoitajaa kenttäsairaalaan Bresciaan Lombardiaan, joka on yksi pandemian pahimmin koettelemista alueista Italiassa.

Romania

Romanian flag

medical equipment  Romaniasta ja Norjasta on lähetetty eurooppalaisten lääkintäapujoukkojen lääkäreitä ja sairaanhoitajia Bergamoon ja Milanoon Italiaan. Operaatio toteutettiin ja osarahoitettiin EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta, ja sitä koordinoi EU:n hätäavun koordinointikeskus

 

Terveydenhuollon työntekijöiden ja kansalaisten suojelu

EU
EU flag

disinfo

Euroopan komissio käynnisti 7.5.2020 noin 1,5 miljoonan hengityssuojaimen toimitukset 17 EU-maan ja Yhdistyneen kuningaskunnan terveydenhuoltohenkilöstölle. Tämä on ensimmäinen erä yhteensä 10 miljoonasta hengityssuojaimesta, jotka komissio on ostanut EU:n hätätilanteen tukivälineen kautta. Loput suojaimet toimitetaan seuraavien kuuden viikon aikana 1,5 miljoonan kappaleen viikoittaisina erinä niille EU-maille ja alueille, joissa näistä tarvikkeista on pulaa. 

Italiaan, Espanjaan ja Kroatiaan on jo aiemmin toimitettu noin 330 000 hengityssuojainta, minkä lisäksi suojaimia on toimitettu myös Liettuaan (20 000), Pohjois-Makedoniaan (10 000) ja Montenegroon (10 000) EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Suojaimet toimitetaan strategisesta rescEU-valmiusvarastosta, jonka jakelukeskukset sijaitsevat Romaniassa ja Saksassa. RescEU-valmiusvaraston rahoitus tulee kokonaan EU:n talousarviosta. Bulgariaan toimitettiin pilottioperaatiossa 18.6.2020 yli seitsemän tonnia henkilönsuojaimia, muun muassa yli 500 000 Bulgarian ostamaa kasvosuojusta, joiden kuljetuskustannukset kattoi EU.

Latvia

latvia

chirurchical mask  Latvia on toimittanut Viroon 478 500 hengityssuojainta EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Se on tarjonnut mekanismin kautta myös 60 000 maskia Liettuaan.

Itävalta

Austrian flag

chirurchical mask  Itävalta on toimittanut Italiaan 1,5 miljoonaa hengityssuojainta.

Se on toimittanut EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta Italiaan lisäksi 3 360 litraa desinfiointiaineita.

Itävalta lähettää mekanismin kautta suojakäsineitä ja desinfiointiaineita myös Kroatiaan, Bosnia ja Hertsegovinaan, Montenegroon, Moldovaan ja Albaniaan. Se on toimittanut niin ikään mekanismin kautta majoitus- ja hygieniatarvikkeita Pohjois-Makedoniaan ja huopia, patjoja ja telttoja Serbiaan maahantulijoiden vastaanottokeskuksiin. Itävalta on lähettänyt lisäksi Kreikkaan 181 asuinkonttia, joita voidaan käyttää hätämajoitustiloina tai siirrettävinä terveydenhuoltopisteinä vastaanottokeskuksissa.

Tšekki

Czech flag

chirurchical mask  Tšekki on toimittanut 10 000 kappaletta suojapukuja sekä Italiaan että Espanjaan
Tšekki on lisäksi lähettänyt EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta Kreikkaan majoitus- ja hygieniatarvikkeita ja muita tarvikkeita, joilla on määrä ehkäistä koronavirustartuntoja pakolaisten ja muiden maahantulijoiden keskuudessa.

Tanska

Danish flag

chirurchical mask  Tanska lähettää EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta Kreikkaan kontteja, joita voidaan käyttää hätämajoitustiloina tai terveydenhuoltopisteinä pakolaisten ja muiden maahantulijoiden vastaanottokeskuksissa.Tanska on myös tarjonnut hengityslaitteita Italiaan ja suojavarusteita Georgiaan. 

Viro

Estonian flag

disinfo Viro on tarjonnut Pohjois-Makedoniaan, Montenegroon ja Georgiaan desinfiointiaineita, huopia ja vuodevaatteita EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Ranska

French flag

chirurchical mask  Ranska on lahjoittanut Italiaan miljoona hengityssuojainta ja 20 000 suojapukua. Ranska lähettää lisäksi EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta Kreikkaan kontteja, joita voidaan käyttää hätämajoitustiloina tai terveydenhuoltopisteinä pakolaisten ja muiden maahantulijoiden vastaanottokeskuksissa.

Saksa

Germany

chirurchical mask  Saksa on toimittanut Italiaan 7,5 tonnia terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita, muun muassa hengityskoneita ja anestesiamaskeja. Lisäksi se on toimittanut hengityskoneita Espanjaan (50 kpl) ja Ranskaan (25 kpl).

Unkari

hungary

disinfo Unkari on toimittanut hengityssuojaimia (1 700 000 kpl), käsineitä (200 000 kpl) ja muita tarvikkeita muun muassa Kroatiaan, Sloveniaan, Romaniaan, Slovakiaan, Italiaan, Serbiaan, Pohjois-Makedoniaan, Albaniaan, Bosnia ja Hertsegovinaan sekä Montenegroon.

Luxemburg

Luxembourg flag

disinfo Luxemburg on toimittanut Espanjaan 1 440 kiloa lääkintähenkilöstön suoja-asujen valmistukseen käytettäviä materiaaleja. Se myös avustanut 100 tonnin terveydenhuoltotuote-erän toimittamisessa Kiinasta Liettuaan.

Alankomaat

Dutch flag

disinfo  Alankomaat toimittaa EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta Kreikkaan kontteja, joita voidaan käyttää hätämajoitustiloina tai terveydenhuoltopisteinä pakolaisten ja muiden maahantulijoiden vastaanottokeskuksissa.

Puola

Polish flag

chirurchical mask  Puola on tarjonnut Moldovaan ja Ukrainaan desinfiointiaineita, kirurgisia suu-nenäsuojuksia, kasvosuojaimia ja muita henkilönsuojaimia.

Slovakia

slovakia

chirurchical mask  Slovakia on lähettänyt Italiaan hengityssuojaimia ja desinfiointiaineita sekä tarjonnut Ukrainaan ambulansseja, hengityssuojaimia, desinfiointiaineita ja huopia EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Kotiutukset ulkomailta*

 

EU

EU flag


Picture of airplane  EU:n pelastuspalvelumekanismi on pandemian aikana ollut mukana järjestämässä ja rahoittamassa yli 340:tä kotiutuslentoa, joilla jo yli 77 000 EU-kansalaista on päässyt palaamaan kotiinsa. Kotiutetuista matkustajista kolmasosa on ollut jonkin muun EU-maan kuin kotiutuslennon järjestävän maan kansalaisia.
Matkustajia kotiutetaan päivittäin myös monilla EU:n sisäisillä lennoilla, jotka eivät ole EU:n pelastuspalvelumekanismin koordinoimia vaan jäsenmaiden itsensä tilaamia.

Itävalta

Austrian flag

Picture of airplane  Itävalta on järjestänyt lentoja, joilla on kotiutettu kaikkiaan 25 EU-maan kansalaisia Argentiinasta, Australiasta, Chilestä, Dominikaanisesta tasavallasta, Egyptistä, Espanjasta, Etelä-Afrikasta, Filippiineiltä, Indonesiasta, Kuubasta, Malediiveilta, Malesiasta, Marokosta, Mauritiukselta, Meksikosta, Perusta, Thaimaasta, Tunisiasta, Vietnamista, Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja Yhdysvalloista. 

Belgia

Belgian flag

Picture of airplane  Belgia on auttanut 20 EU-maan kansalaisten kotiuttamisessa.

Tšekki

Czech flag

Picture of airplane  Tšekki on kotiuttanut satoja ihmisiä 22 EU-maahan.

Tanska

Danish flag

plane Tanska on tuonut muiden EU-maiden kansalaisia takaisin Malista lennolla, jolla vietiin maahan humanitaarista apua.

 

Suomi

flag of Finland

plane  Suomi on auttanut kymmenen EU-maan kansalaisten kotiuttamisessa.

Ranska

French flag

Picture of airplane  Ranska on auttanut 26 EU-maan kansalaisten kotiuttamisessa. Helmikuun alussa Wuhanista Kiinasta saapuneella lennolla oli 64 Ranskan kansalaista ja 135 muiden EU-maiden kansalaista.

Saksa

Germany

Picture of airplane  Saksa on auttanut kaikkien muiden EU-maiden kansalaisten kotiuttamisessa. Operaatioissa on palannut kotimaihinsa useita tuhansia ihmisiä.

Unkari

hungary

plane  Unkari on kotiuttanut kansalaisia neljästä EU-maasta. 

Irlanti

Irish flag

Picture of airplane  Irlanti on auttanut 17 EU-maan kansalaisten kotiuttamisessa.

Italia

Italian flag

Picture of airplane  Italia on auttanut kuuden EU-maan kansalaisten kotiuttamisessa Tokiosta Japanista.

Latvia

Latvian flag

Picture of airplane  Latvia on auttanut neljän EU-maan kansalaisten kotiuttamisessa.

Liettua

Lithuanian flag

plane  Liettua on auttanut kahdeksan EU-maan kansalaisten kotiuttamisessa.

Luxemburg

Luxembourg flag

Picture of airplane  Luxemburg on auttanut 14 EU-maan kansalaisten kotiuttamisessa. Kap Verdestä 25.3. lähteneellä lennolla oli 20 Luxemburgin kansalaisen lisäksi 131 muiden EU-maiden kansalaista.

Portugali

Portuguese flag


Picture of airplane  Portugali on kotiuttanut satoja ihmisiä 17 EU-maahan.

Espanja

Spanish flag

Picture of airplane  Espanja on kotiuttanut yli 600 ihmistä, joiden joukossa on 19 eri EU-maan kansalaisia.

Ruotsi

sweden

plane  Ruotsi on auttanut 15 EU-maan kansalaisten kotiuttamisessa.

Lukuisat EU-kansalaiset ovat päässeet kotiin eurooppalaisilla lennoilla, jotka eivät ole EU:n pelastuspalvelumekanismin tukemia. Esimerkkejä:

Kroatia

Croatian flag

plane Kroatia on auttanut viiden EU-maan kansalaisten kotiuttamisessa.

Tanska

Danish flag


Picture of airplane  Tanskan järjestämällä lennolla kotiutettiin Filippiineiltä 105 tanskalaista ja 179 muuta eurooppalaista. Se on auttanut myös 324 muun EU-kansalaisen kotiuttamisessa neljällä erityislennolla Marokosta, Italiasta, Filippiineiltä ja Perusta.

Saksa

Germany

ferry  Saksa on auttanut 600 virolaista, latvialaista ja liettualaista palaamaan kotiin laivalla.

Unkari

Hungarian flag


Picture of airplane  Unkari on auttanut kuuden EU-maan kansalaisten kotiuttamisessa.

Liettua

Lithuanian flag


Picture of airplane  Liettua on kotiuttanut yli 400 kuuden eri EU-maan kansalaista Vietnamista, Thaimaasta, Indonesiasta ja Etelä-Amerikasta.

Alankomaat

Dutch flag


Picture of airplane  Alankomaat on kotiuttanut yhteensä yli 230 eri EU-maiden kansalaista Espanjasta, Portugalista, Gambiasta, Kap Verdestä, Perusta ja Turkista.

Puola

Polish flag

 

Picture of airplane  Puolalaisen LOT-lentoyhtiön koneilla on kotiutettu 18 EU-maan kansalaisia.
ferry Small image of a train small image of a car

Puola on tarjonnut Viron, Latvian ja Liettuan kansalaisille laiva- ja junamatkoja, jotta nämä pääsisivät turvallisesti kotiin. Lisäksi Puola on järjestänyt 18 yli 800 ajoneuvon saattuetta, joissa yli 2 000 Viron, Latvian ja Liettuan kansalaista pääsi palaamaan Puolan poliisivoimien saattamina turvallisesti kotiin.

Portugali

Portuguese flag


Picture of airplane  Portugali on kotiuttanut satoja ihmisiä 15 EU-maahan.

 

Slovakia

Slovakian flag


Picture of airplane  Slovakia on järjestänyt Yhdysvalloista lennon, jolla kotiutettiin yhteensä 300 neljän eri EU-maan kansalaista. Suunnitteilla on jo kuusi lisälentoa.

* EU-maista 19 hyödynsi kansalaisten kotiuttamisessa EU:n pelastuspalvelumekanismia. Luettelo sisältää myös kahdenväliset kansalaisten kotiuttamistoimet, jos niistä on nimenomaisesti ilmoitettu Euroopan komissiolle.

 

Map of EU solidarity examples

Onko sinulla esimerkkejä EU-maiden solidaarisuustoimista tai niihin liittyviä kuvia? Lähetä ne osoitteeseen COMM-EU-SOLIDARITY@ec.europa.eu

Päivitetty 26.6.2020

Huom. Tällä sivulla esitetään vain esimerkkejä, eikä luettelo ole tyhjentävä. Luvut perustuvat uusimpiin tietoihin, jotka on saatu EU-maista EU:n yhteisen hätäviestintä- ja tietojärjestelmän (CECIS) välityksellä. Komissio pyrkii pitämään tiedot ajan tasalla, mutta ei vastaa sivulla esitettyjen tietojen kattavuudesta tai oikeellisuudesta.

Asiakirjat

Tietokooste: Covid-19: Käytännön solidaarisuutta eurooppalaisten kesken