ursula von der leyen
Oda kell figyelnünk egymásra, át kell segítenünk egymást ezen a helyzeten. Hiszen ha van olyan dolog, amely még ennél a vírusnál is ragályosabb, az a szeretet és az együttérzés. És a nehézségek közepette az európaiak megmutatják, hogy ez mennyire erős lehet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament plenáris ülésén (2020. március 26.)

January 2022

 • 21 January

  Commission disburses €271 million in pre-financing to Finland

  The Commission disbursed €271 million to Finland in pre-financing, equivalent to 13% of the country's financial allocation under the Recovery and Resilience Facility. The pre-financing payment will help kick-start the implementation of the crucial investment and reform measures outlined in Finland's recovery and resilience plan.

December 2021.

 • December 2.

  A Bizottság 1,8 milliárd euró előfinanszírozást nyújt Romániának

  A Bizottság előfinanszírozásként kifizette a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében Romániának járó pénzügyi támogatás 13%-át, azaz 1,8 milliárd eurót. Az összeg a Románia helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő beruházási és reformintézkedések elindítását fogja támogatni.

 • December 1.

  A Bizottság ismételten felszólítja a tagállamokat, hogy növeljék az átoltottságot, fokozzák az emlékeztető oltások beadását, legyenek éberek és késedelem nélkül reagáljanak az omikron-variánsra

  A Bizottság közös és összehangolt uniós megközelítést terjesztett elő, hogy a kormányok hatékonyan kezelhessék az idén ősszel számos tagállamban felerősödött Covid19-járvány jelentette kihívásokat.

2021. november

 • November 26.

  Új nyomonkövetési eszköz lép a Covid19-oltóanyagokra vonatkozó exportengedélyezési mechanizmus helyébe

  Az EU nem fogja meghosszabbítani a Covid19-oltóanyagok kivitelére vonatkozó átláthatósági és engedélyezési mechanizmust, amely 2021. december 31-én hatályát veszti. Ez azt jelenti, hogy 2022. január 1-jétől az oltóanyaggyártóknak nem kell engedélyért folyamodniuk, mielőtt az EU-ból exportálnának vakcinákat. Az export átláthatóságát a továbbiakban egy új nyomonkövetési mechanizmus fogja biztosítani, amely aktualizált és vállalatspecifikus adatokkal szolgál majd a Bizottságnak az oltóanyagok kiviteléről.

 • November 25.

  A Bizottság javaslatot tesz az EU-n belüli biztonságos utazás koordinációjának megerősítésére és az EU-ba történő beutazás szabályainak frissítésére

  A Bizottság javasolta a tagállamoknak, hogy aktualizálják az Unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályokat, amelyeket a Covid19-világjárvány miatt vezettek be. Az uniós intézmény emellett javaslatot tett az EU-n kívülről érkező, nem alapvetően szükséges utazásokról szóló tanácsi ajánlás naprakésszé tételére is, hogy a szabályok – szigorú biztosítékok mellett – egyszerűbbek legyenek, részesítsék előnyben a beoltott utazókat és vegyék figyelembe a közelmúltbeli fejleményeket.

 • November 18.

  A Bizottság meghosszabbítja az állami támogatási intézkedések ideiglenes keretét, amely a gazdaság helyreállításához hivatott hozzájárulni a koronavírus-járványra tekintettel

  A Bizottság úgy döntött, hogy 2022. január 30-ig meghosszabbítja az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keretet, amely elvileg 2021. december 31-én jár le. A helyreállítás felgyorsítása érdekében a Bizottság emellett két új, korlátozott időtartamú intézkedés bevezetéséről is döntött, hogy közvetlen ösztönzőket teremtsen az előretekintő magánberuházásokhoz és a fizetőképesség-támogatási intézkedésekhez.

 • November 11.

  Zöld utat kap két új Covid19-gyógyszer

  Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedvező véleményt bocsátott ki két Covid19-gyógyszerről (Ronapreve és Regkirona), amelyeket a Bizottság a Covid19 elleni terápiás készítményekre vonatkozó uniós stratégia értelmében ígéretes terápiás készítményeknek minősített. Mindkét készítmény hatóanyaga antivirális monoklonális antitest, és a fertőzés korai szakaszában alkalmazandó.

 • November 10.

  A Bizottság szerződést hagy jóvá a Valnevával egy lehetséges új oltóanyag beszerzéséről

  Az Európai Bizottság immár a nyolcadik gyógyszeripari szerződést hagyta jóvá lehetséges Covid19-vakcina beszerzése céljából. A szerződés értelmében az uniós tagállamok 2022-ben közel 27 millió adag oltóanyagot vásárolhatnak, 2023-ban pedig akár 33 millió további vakcinaadagot rendelhetnek a Valneva vállalattól. A szerződés rendelkezik az oltóanyag kiigazításának lehetőségéről is, figyelembe véve az új variánstörzseket.

 • November 5.

  Albánia 90 millió eurós makroszintű támogatás kap, hogy enyhíthesse a járvány gazdasági következményeit

  A Bizottság kifizette az Albániának szánt 180 millió eurós hitel második, és egyben utolsó részletét. A támogatást abból a 3 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatási csomagból finanszírozta, amellyel az EU tíz bővítési és szomszédságpolitikai partnert kíván támogatni a Covid19-világjárvány gazdasági következményeinek enyhítésében.

2021. október

 • Október 25.

  Az EU 600 millió euró összegű hitelrészletet fizet ki Ukrajnának a makroszintű pénzügyi támogatási keretből

  Az Európai Bizottság kifizette a makroszintű pénzügyi támogatási csomagból az Ukrajnának szánt hitel második, és egyben utolsó részletét, 600 millió eurót. Az első részletet (szintén 600 millió eurót) az ország 2020. decemberében kapta meg. Az EU a támogatást abból a 3 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatási csomagból finanszírozta, amellyel tíz bővítési és szomszédságpolitikai partnert kíván támogatni a Covid19-világjárvány gazdasági következményeinek enyhítésében.

 • Október 22.

  A tíz legígéretesebb Covid19-gyógyszer

  A Bizottság összeállította a 10 legígéretesebb Covid19 elleni terápiás készítmény listáját. Amint az Európai Gyógyszerügynökség megerősíti e terápiás készítmények biztonságosságát és hatékonyságát, azok Unió-szerte a lehető leggyorsabban hozzáférhetővé válnak a betegek számára.

 • Október 18.

  Az EU több mint 1 milliárd adag oltóanyagot exportált

  Az Európai Unió az elmúlt tíz hónapban több mint 1 milliárd adag oltóanyagot exportált a világ minden földrészére. Több mint 150 ország importált EU-ban előállított vakcinákat. Ezzel párhuzamosan az EU-ban a felnőttek több mint 75%-a teljes mértékben be lett oltva.

 • Október 18.

  Az eddig kibocsátott, több mint 591 millió uniós digitális Covid-igazolvánnyal az EU példát mutat a világnak

  A több mint 591 millió példányban kiállított uniós igazolvány a Covid19-világjárványra válaszul hozott európai intézkedések alapvető eleme – derült ki egy jelentésből. Az uniós rendszerhez már négy kontinens 43 országa csatlakozott; jelenleg ez az egyetlen olyan rendszer, amely több ország bevonásával működik.

 • Október 13.

  A Bizottság 822,7 millió euró előfinanszírozást nyújt Szlovákiának

  A Bizottság 822,7 millió euró előfinanszírozást folyósított Szlovákiának a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében. Ez az összeg a Szlovákia helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő létfontosságú beruházási és reformintézkedések elindítását fogja támogatni.

 • Október 12.

  A Bizottság kibocsátja az első zöldkötvényt a fenntartható helyreállítás finanszírozására

  Az Európai Bizottság az első Next Generation EU-zöldkötvény kibocsátásával 12 milliárd eurót mozgósított, amelyből EU-szerte kizárólag zöld és fenntartható beruházások finanszírozhatók. A Bizottság a világ eddigi legnagyobb zöldkötvény-kibocsátását hajtotta végre.

 • Október 5.

  A Bizottság jóváhagyja Észtország 969,3 millió eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Észtország helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében nyújtott összeg az észtországi helyreállítási és rezilienciaépítési tervben szereplő létfontosságú beruházási és reformintézkedések elindítását fogja támogatni.

 • Október 4.

  A Bizottság jóváhagyja Finnország 2,1 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Finnország helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről, ami fontos lépés ahhoz, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében kifizethesse a 2,1 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatást az országnak. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből lehívott finanszírozás támogatni fogja a kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtását, és jelentős szerepet fog játszani abban, hogy Finnország megerősödve kerüljön ki a Covid19-világjárványból.

2021. szeptember

 • Szeptember 28.

  A Bizottság 915 millió euró előfinanszírozást nyújt Csehországnak

  A Bizottság 915 millió euró előfinanszírozást folyósított Csehországnak a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből. Ez a finanszírozás a Csehország helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő létfontosságú beruházási és reformintézkedések elindítását fogja támogatni.

 • Szeptember 28.

  A Bizottság 818 millió euró előfinanszírozást nyújt Horvátországnak

  A Bizottság előfinanszírozásként kifizette a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében Horvátországnak járó pénzügyi támogatás 13%-át, azaz 818 millió eurót. Ez a finanszírozás a Horvátország helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő létfontosságú beruházási és reformintézkedések elindítását fogja támogatni.

 • Szeptember 28.

  A Bizottság 450 millió euró előfinanszírozást nyújt Ausztriának

  A Bizottság 450 millió euró előfinanszírozást folyósított Ausztriának a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből. Ez az összeg az országnak a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében nyújtott teljes pénzügyi juttatás 13%-a. A finanszírozás az Ausztria helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő létfontosságú beruházási és reformintézkedések elindítását fogja támogatni.

 • Szeptember 27.

  A Bizottság támogatja Románia 29,2 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Románia helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről, ami fontos lépés ahhoz, hogy az EU 14,2 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatást és 14,9 milliárd euró összegű kölcsönt folyósítson az országnak a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében. Ez a finanszírozás támogatja a Románia helyreállítási és rezilienciaépítési tervében felvázolt kulcsfontosságú beruházások és reformintézkedések végrehajtását.

 • Szeptember 22.

  EU–USA program a világjárvány megfékezésére

  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke új EU–USA partnerséget jelentett be, mellyel elő kívánják segíteni a világ lakosságának átoltottságát. A cél az, hogy az ENSZ 2022. évi közgyűlésének idején világszerte az emberek 70%-a már be legyen oltva. A védőoltásokkal foglalkozó EU–USA globális partnerség elő fogja segíteni, hogy az ellátás bővüljön, az oltóanyagok leszállításának koordinációja javuljon és az ellátási láncok akadályai megszűnjenek.

 • Szeptember 22.

  Megjelenik a második jelentés a SURE hatásáról

  A SURE hatásairól szóló második jelentés szerint az eszköz sikeresen enyhítette a Covid19-világjárvány súlyos társadalmi-gazdasági hatásait. A 100 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodó eszköz célja a munkahelyek és a jövedelmek védelme. A SURE által támogatott nemzeti munkaerőpiaci intézkedéseknek köszönhetően 2020-ban a becslések szerint közel 1,5 millió elbocsátást sikerült elkerülni. A SURE eszköz hozzájárult ahhoz, hogy a válság alatt a kedvezményezett tagállamok eredményesen fékezték meg a munkanélküliség emelkedését.

 • Szeptember 21.

  A Bizottság szerződést ír alá monoklonális antitestet tartalmazó gyógyszerek beszerzésére

  A Bizottság közös közbeszerzési keretszerződést írt alá az Eli Lilly gyógyszeripari vállalattal monoklonális antitest terápia beszerzésére, amellyel koronavírusos betegek kezelhetők. A Bizottság a Covid19 elleni terápiás készítményekre vonatkozó uniós stratégiájának részeként 2021 júniusában jelentette be, hogy öt ígéretes terápiás készítményt fog beszerezni; ezzel az új szerződéssel beváltotta ígéretét.

 • Szeptember 17.

  A Bizottság 231 millió euró előfinanszírozást nyújt Szlovéniának

  A Bizottság előfinanszírozásként kifizette a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében Szlovéniának járó pénzügyi támogatás 13%-át, azaz 231 millió eurót. Ez a finanszírozás a Szlovénia helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő létfontosságú beruházási és reformintézkedések elindítását fogja támogatni.

 • Szeptember 17.

  REACT-EU: Olaszország 4,7 milliárd eurós támogatást kap a munkahelyek, a készségek és a leginkább rászorulók támogatására

  A Bizottság a REACT-EU keretében 4,7 milliárd eurót különített el Olaszországnak, hogy támogassa az ország koronavírus-elleni intézkedéseit és hozzájáruljon a fenntartható társadalmi-gazdasági helyreállításhoz.

 • Szeptember 16.

  Európa együtt: eddig 34 milliárd eurót folyósítottak a Covid19 elleni fellépésre a partnerországokban

  A Covid19-világjárvány 2020 eleji kitörése óta az EU, az uniós tagállamok és az európai pénzügyi intézmények az „Európa együtt” égisze alatt 34 milliárd euró összegben folyósítottak segélyeket a partnerországoknak a világjárvány és következményei kezeléséhez. Az összeg messze meghaladja a 2020 tavaszán felajánlott, eredetileg tervezett 20 milliárd eurós támogatási csomagot, amely időközben 46 milliárd euró összegűre emelkedett.

 • Szeptember 10.

  A Bizottság 237 millió euró előfinanszírozást nyújt Lettországnak

  A Bizottság előfinanszírozásként kifizette a Tanács végrehajtási határozata alapján Lettországnak járó pénzügyi támogatás 13%-át, azaz 237 millió eurót. Ez a finanszírozás a Lettország helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő létfontosságú beruházási és reformintézkedések elindítását fogja támogatni.

 • Szeptember 9.

  A Bizottság 157 millió euró előfinanszírozást nyújt Ciprusnak

  A Bizottság előfinanszírozásként kifizette a Ciprusnak járó (hitelek és támogatás formájában nyújtandó) pénzügyi támogatás 13%-át, azaz 157 millió eurót. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében nyújtott finanszírozás a Ciprus helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő létfontosságú beruházási és reformintézkedések elindítását fogja támogatni.

 • Szeptember 3.

  Az Unió és az AstraZeneca megállapodik a Covid19-oltóanyagok leszállításáról és a jogvita lezárásáról

  Az EU és az AstraZeneca megállapodott arról, hogy a tagállamok megkapják az AstraZenecával 2020. augusztus 27-én kötött előzetes beszerzési megállapodás értelmében nekik járó fennmaradó Covid19-oltóanyagot. A megállapodás egyben a Brüsszeli Bíróság előtt folyamatban lévő peres eljárást is megszüntette.

 • Szeptember 2.

  A Bizottság 201 millió euró előfinanszírozást nyújt Dániának

  A Bizottság előfinanszírozásként kifizette a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében Dániának járó pénzügyi támogatás 13%-át, azaz 201 millió eurót. Ez a finanszírozás a Dánia helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő létfontosságú beruházási és reformintézkedések elindítását fogja támogatni.

2021. augusztus

2021. július

 • Július 27.

  Az EU mérföldkőhöz érkezett: már a felnőtt lakosság 70%-a kapott legalább egy adagot a védőoltásból

  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy júliusban az EU mérföldkőhöz érkezett és immár a felnőtt lakosságának 70%-a megkapta a védőoltás legalább egyik adagját.

 • Július 22.

  A Bizottság 120 millió euróval növeli a kutatásra fordított finanszírozást 11 új projekt számára, amelyek célja a vírus és annak változatai elleni küzdelem

  A Bizottság 11 új, összesen mintegy 120 millió euró értékű projektet választott ki támogatásra a 2021 és 2027 közötti időszak legnagyobb európai kutatási és innovációs programja, a Horizont Európa keretében, amelyek célja a koronavírussal és annak változataival kapcsolatos sürgős kutatások támogatása és lehetővé tétele.

 • Július 19.

  A Bizottság támogatja Csehország 7 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  Az Európai Bizottság kedvező értékelést fogadott el Csehország helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. Ez az egyik legfontosabb előfeltétele annak, hogy az EU 7 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatást folyósítson a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében. Ez a finanszírozás támogatja a Csehország helyreállítási és rezilienciaépítési tervében felvázolt kulcsfontosságú beruházások és reformintézkedések végrehajtását.

 • Július 16.

  A Bizottság támogatja Írország helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Írország helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. Ez az egyik legfontosabb előfeltétele annak, hogy az EU 989 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatást folyósítson a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében, amely az Írország helyreállítási és rezilienciaépítési tervében felvázolt kulcsfontosságú beruházások és reformintézkedések végrehajtásának támogatására szolgál.

 • Július 15.

  Több mint 3 millió adag oltóanyagot osztanak meg az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül

  Az uniós tagállamok által a rászoruló országoknak nyújtott új segítségnyújtási felajánlásokat követően a Bizottság az uniós polgári védelmi mechanizmus útján lehetővé tette, hogy eddig több mint 3 millió adag Covid19-oltóanyag kerüljön szétosztásra az Unión kívüli országokban.

 • Július 10.

  Mérföldkő: az EU-ban elegendő oltóanyagot szállítottak ki ahhoz, hogy a felnőtt uniós lakosság 70%-át beoltsák

  „Elegendő oltóanyagot szállítottunk ki a tagállamoknak ahhoz, hogy a felnőtt uniós lakosság legalább 70%-a még ebben a hónapban megkapja a teljes oltottsághoz szükséges oltóanyagot” – nyilatkozta Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke annak kapcsán, hogy az EU július 11-én az oltási program újabb mérföldkövéhez érkezett. Az elnök hangsúlyozta azonban, hogy a Covid19-világjárványt még nem sikerült megállítani, és az EU készen áll arra, hogy több oltóanyagot bocsásson rendelkezésre, többek között az új variánsok ellen.

 • Július 8.

  A Bizottság támogatja Horvátország helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Horvátország helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről, ami az egyik legfontosabb előfeltétele annak, hogy az EU 6,3 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatást folyósítson a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében. Ez a finanszírozás támogatja a Horvátország helyreállítási és rezilienciaépítési tervében felvázolt kulcsfontosságú beruházások és reformintézkedések végrehajtását.

 • Július 8.

  A Bizottság támogatja Ciprus 1,2 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Ciprus helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. Ez az egyik legfontosabb előfeltétele annak, hogy az EU 1,2 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatást és kölcsönt folyósítson a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében, és kulcsszerepet fog játszani abban, hogy Ciprus megerősödve kerüljön ki a Covid19-világjárványból.

 • Július 2.

  A Bizottság támogatja Litvánia 2,2 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Litvánia helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről, ami az egyik legfontosabb előfeltétele annak, hogy az EU 2,2 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatást folyósítson a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében. Ez a finanszírozás kulcsfontosságú szerepet fog játszani abban, hogy Litvánia megerősödve kerüljön ki a Covid19-világjárványból.

 • Július 1.

  Megkezdődik a digitális Covid-igazolvány alkalmazása az EU-ban

  Július 1-jén hatályba lépett az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető.

 • Július 1.

  A Bizottság támogatja Szlovénia 2,5 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Szlovénia helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről, ami az egyik legfontosabb előfeltétele annak, hogy az EU 1,8 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatást és 705 millió euró összegű kölcsönt folyósítson a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében. Ez a finanszírozás kulcsfontosságú szerepet fog játszani abban, hogy Szlovénia megerősödve kerüljön ki a Covid19-világjárványból.

2021. június

 • Június 29.

  A Bizottság lezárja az EU járvány utáni helyreállításának finanszírozását szolgáló második sikeres kötvénykibocsátást

  Második Next Generation EU-ügyletével a Bizottság 15 milliárd eurót mozgósított abból a célból, hogy finanszírozni tudja Európa helyreállítását a koronavírus-válság és annak következményei nyomán. Két ügyletrészsorozatos műveletről van szó, amely egy 9 milliárd eurós, 2026. június 6-án esedékes 5 éves futamidejű kötvényből és egy 6 milliárd eurós, 2051. július 6-án esedékes 30 éves kötvényből állt.

 • Június 29.

  A Bizottság öt ígéretes terápiás készítmény azonosításáról számol be

  A Covid19 elleni terápiás készítményekre vonatkozó uniós stratégia kézzelfogható eredményeket hozott: a bejelentett első portfólió öt terápiás készítményből áll, melyek a remények szerint hamarosan EU-szerte elérhetőek lesznek a betegek kezelésére. A készítmények közül négy monoklonális antitest. Ezek most vizsgálat alatt állnak az Európai Gyógyszerügynökség folyamatos értékelési eljárásában. Az ötödik egy immunszuppresszáns, amelynek forgalombahozatali engedélyét ki lehet terjeszteni a Covid19-ben szenvedő betegek kezelésére is.

 • Június 28.

  Next Generation EU: A Bizottság 800 millió euró folyósításával megkezdi a válság utáni helyreállítás felgyorsítására és a rezilienciaépítésre szánt kifizetéseket

  A Bizottság 800 millió eurót folyósított a Next Generation EU keretében. Ezt az ideiglenes eszközt a tagállamok azért hozták létre, hogy finanszírozzák Európa helyreállítását, és hogy zöldebbé, digitálisabbá és reziliensebbé tegyék a gazdaságot a világjárvány után. A kohéziós célú és az európai területeknek nyújtott helyreállítási támogatás (REACT-EU) költslgvetéséből folyósított kifizetések 16 tagállam (Franciaország, Görögország, Csehország, Németország, Lengyelország, Litvánia, Hollandia, Szlovákia, Észtország, Ausztria, Dánia, Finnország, Bulgária, Svédország, Portugália és Horvátország) 41 nemzeti és regionális programja között oszlottak meg.

 • Június 23.

  A Bizottság jóváhagyja Franciaország 39,4 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Franciaország helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. E fontos lépést követően megnyílik a lehetőség arra, hogy az EU folyósítsa a 39,4 milliárd eurós összeget a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatásokra, ami képessé teszi Franciaországot arra, hogy megerősödve kerüljön ki a koronavírus-világjárványból.

 • Június 23.

  A Bizottság jóváhagyja Belgium 5,9 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Belgium helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. Ez előfeltétele annak, hogy az EU folyósítsa az 5,9 milliárd eurós összeget a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében igényelt vissza nem térítendő támogatásokra. Ez a finanszírozás a Belgium helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő létfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtását fogja támogatni.

 • Június 22.

  A Bizottság jóváhagyja Olaszország 191,5 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Olaszország helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. E fontos lépést követően megnyílik a lehetőség arra, hogy az EU folyósítsa az igényelt összeget a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében: 68,9 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatások, 122,6 milliárd eurót pedig hitelek formájában. A finanszírozás fontos szerepet fog játszani abban, hogy Olaszország megerősödve kerüljön ki a Covid19-világjárványból.

 • Június 22.

  A Bizottság jóváhagyja Németország helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Németország helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. E fontos lépést követően megnyílik a lehetőség arra, hogy az EU folyósítsa az igényelt 25,6 milliárd eurós összeget a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatásokra. Ez a finanszírozás támogatni fogja a Németország helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő létfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtását.

 • Június 22.

  A Bizottság jóváhagyja Lettország 1,8 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Lettország helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. Ez előfeltétele annak, hogy az EU folyósítsa az 1,8 milliárd eurós összeget a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében igényelt vissza nem térítendő támogatásokra. A finanszírozás fontos szerepet fog játszani abban, hogy Lettország megerősödve kerüljön ki a Covid19-világjárványból.

 • Június 21.

  A Bizottság jóváhagyja Szlovákia helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Szlovákia helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. E fontos lépést követően megnyílik a lehetőség arra, hogy az EU folyósítsa az igényelt 6,3 milliárd eurós összeget a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatásokra. Ez a finanszírozás támogatni fogja a Szlovákia helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő létfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtását. A finanszírozás fontos szerepet fog játszani abban, hogy Szlovákia megerősödve kerüljön ki a Covid19-világjárványból.

 • Június 21.

  A Bizottság jóváhagyja Ausztria helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Ausztria helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. E fontos lépést követően megnyílik a lehetőség arra, hogy az EU folyósítsa a 3,5 milliárd eurós összeget a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatásokra, elősegítve, hogy Ausztria megerősödve kerüljön ki a koronavírus-világjárványból.

 • Június 18.

  A Bizottság jóváhagyja Luxemburg 93 millió eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Luxemburg helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. Ez előfeltétele annak, hogy az EU folyósítsa a 93 millió eurós összeget a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében igényelt vissza nem térítendő támogatásokra, és ezzel támogassa a Luxemburg helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő beruházási és reformintézkedések végrehajtását.

 • Június 17.

  A Bizottság jóváhagyja Dánia 1,5 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Dánia helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. E fontos lépést követően megnyílik a lehetőség arra, hogy az EU folyósítsa az igényelt 1,5 milliárd eurós összeget a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatásokra. A 2021 és 2026 közötti időszakban nyújtott finanszírozás támogatni fogja a Dánia helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő létfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtását.

 • Június 17.

  A Bizottság jóváhagyja Görögország 30,5 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Görögország helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. Ez előfeltétele annak, hogy az EU folyósítsa az igényelt összeget a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében: 17,8 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatások, 12,7 milliárd eurót pedig hitelek formájában. A finanszírozás fontos szerepet fog játszani abban, hogy Görögország megerősödve kerüljön ki a Covid19-világjárványból.

 • Június 16.

  A Bizottság jóváhagyja Spanyolország 69,5 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Spanyolország helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. Ez előfeltétele annak, hogy az EU folyósítsa a 2021 és 2026 közötti időszakban a 69,5 milliárd eurós összeget a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében igényelt vissza nem térítendő támogatásokra, és ezzel támogassa a Spanyorország helyreállítási és rezilienciaépítési tervében szereplő beruházási és reformintézkedések végrehajtását.

 • Június 16.

  A Bizottság jóváhagyja Portugália 16,6 milliárd eurós helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

  A Bizottság kedvező értékelést fogadott el Portugália helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről. E fontos lépést követően megnyílik a lehetőség arra, hogy az EU folyósítsa az igényelt összeget a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében: 13,9 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatások, 2,7 milliárd eurót pedig hitelek formájában. A 2021 és 2026 közötti időszakot felölető finanszírozás fontos szerepet fog játszani abban, hogy Portugália megerősödve kerüljön ki a Covid19-világjárványból.

 • Június 15.

  A Bizottság a járvány utáni helyreállítás finanszírozását szolgáló első kötvénykibocsátásával 20 milliárd euró forrást von be

  A Bizottság a Next Generation EU-hoz kapcsolódó első finanszírozási művelet keretében egy tízéves futamidejű, 2031. július 4-én lejáró kötvény kibocsátásával 20 milliárd euró forrást vont be, hogy finanszírozni tudja Európa helyreállítását a koronavírus-válság és annak következményei nyomán. Ez az eddigi legnagyobb intézményi kötvénykibocsátás Európában, egyben a valaha volt legnagyobb intézményi ügyletrészsorozat, és az EU által egyetlen ügylet keretében bevont eddigi legnagyobb összeg.

 • Június 15.

  A koronavírus-világjárvány korai tanulságai

  A Bizottság közleményt terjesztett elő a Covid19-világjárvány kapcsán az elmúlt 18 hónapban levont korai tanulságokról, valamint az uniós és nemzeti szintű intézkedések ezekre épített javításáról. Ennek köszönhetően javulhat a népegészségügyi kockázatok előrejelzése és korai felismerése, a vészhelyzeti tervezés, valamint gyorsabb és hatékonyabb közös uniós és nemzeti válaszlépések tehetők valamennyi szinten.

 • Június 4.

  Az EU határozott multilaterális kereskedelmi válaszintézkedést javasol a koronavírus-világjárványra

  Az EU javaslatot nyújt be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), hogy tagjai kötelezzék el magukat egy olyan többoldalú kereskedelmi cselekvési terv mellett, amely a Covid19-oltóanyagok és -gyógyszerek gyártását hivatott bővíteni.

 • Június 1.

  Uniós digitális Covid-igazolvány: az uniós átjárószolgáltatás működésbe lép 7 országgal

  Újabb fontos mérföldkőhöz ért az EU az uniós digitális Covid-igazolvány megvalósításában: megkezdődik annak az uniós szintű technikai rendszernek az alkalmazása, amelynek köszönhetően az igazolványokat biztonságosan és a magánéletet tiszteletben tartva lehet ellenőrizni.

2021. május

 • Május 25.

  A Bizottság összesen 14,1 milliárd eurót folyósít 12 tagállamnak a SURE eszköz keretében

  A SURE eszköz keretében nyújtott pénzügyi támogatás hetedik részleteként az Európai Bizottság 14,137 milliárd eurót folyósít 12 tagállamnak. A mostani SURE-támogatással az EU immár közel 90 milliárd eurót nyújtott back-to-back hitelek formájában.

 • Május 21.

  Menetrend a Covid19-válság leküzdésére és a jövőbeli világjárványok elkerülésére

  A Globális Egészségügyi Csúcstalálkozón a G20-ak vezetői elkötelezik magukat arra, hogy intézkedéseket hoznak a Covid19-válság mielőbbi leküzdése és a jövőbeli járványokra való jobb felkészülés érdekében. A csúcstalálkozó házigazdája az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és Mario Draghi olasz miniszterelnök, a G20-ak soros elnöke.

 • Május 21.

  1 milliárd euró összegű „Európa együtt”-kezdeményezés Afrikában

  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a G20-ak Globális Egészségügyi Csúcstalálkozóján bejelenti, hogy az „Európa együtt” egy új kezdeményezés keretében elő fogja mozdítani oltóanyagok, gyógyszerek és egészségügyi technológiák előállítását, illetve az azokhoz való hozzáférést Afrikában. A kezdeményezés segít megteremteni Afrikában a helyi oltóanyaggyártás feltételeit, és mind a kínálati, mind a keresleti oldalon igyekszik elhárítani az akadályokat. A kezdeményezés 1 milliárd eurót kap az uniós költségvetésből és az európai fejlesztésfinanszírozási intézményektől. Ezt az anyagi hátteret az uniós tagállamok hozzájárulásai további összegekkel fogják bővíteni.

 • Május 20.

  A Bizottság a harmadik szerződést írja alá a BioNTech és a Pfizer céggel, további 1,8 milliárd adag oltásról

  Az Európai Bizottság aláírja a harmadik szerződést a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalattal. Az uniós intézmény az összes uniós tagállam nevében további 1,8 milliárd adagot köt le a 2021 vége és 2023 közötti időszakra. A jelenlegi oltóanyagból és a variánsokhoz igazított oltóanyagból 900 millió adag beszerzését teszi lehetővé, további 900 millió adag beszerzésére vonatkozó opcióval.

 • Május 6.

  Uniós stratégia a terápiás készítmények kifejlesztésére és rendelkezésre állására vonatkozóan

  Az Európai Bizottság a Covid19 elleni terápiás készítményekre vonatkozó stratégiával egészíti ki a sikeres uniós oltóanyag-stratégiát, hogy támogassa a Covid19 elleni terápiás készítmények kifejlesztését és rendelkezésre állását, melyekre égető szükség van, különösen az ún. elhúzódó Covid (hosszú ideig fennmaradó tünetek) kezeléséhez.

2021. április

 • Április 27.

  Az EU létfontosságú segítséget nyújt Indiának az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül

  Az uniós tagállamok oxigénből, gyógyszerekből és orvosi eszközökből álló szállítmányt állítanak össze és juttatnak el Indiába, miután az ország az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül támogatást kért e sürgető szükségletek kielégítésére.

 • Április 20.

  Több koronavírus-oltóanyagra van szükség a Nyugat-Balkánon

  651 000 adag – az Európai Bizottság által finanszírozott – BioNTech/Pfizer-féle vakcinát kap a Nyugat-Balkán. A szállítmányokat Ausztria segít célba juttatni. A védőoltások első tételét, amely várhatóan májusban érkezik meg a régióba az összes partnerhez, rendszeres időközönként további szállítmányok követik augusztus végéig.

 • Április 14.

  A Bizottság 800 milliárd euró összegű forrás bevonására készül a helyreállítás érdekében

  A Bizottság fontos lépéseket tesz azért, hogy a Next Generation EU átmeneti helyreállítási eszköz keretében történő hitelfelvételre az uniós tagállamok és polgáraik számára legkedvezőbb feltételekkel kerüljön sor. A Bizottság diverzifikált finanszírozási stratégiát alkalmazva folyó áron mintegy 800 milliárd eurót kíván mozgósítani 2026-ig. Ezzel a közelítésmóddal a Bizottság zökkenőmentesen és hatékonyan fogja tudni beszerezni a szükséges összegeket. Ez az európai befektetők számára is vonzó lehetőség lesz, és erősíteni fogja az euró nemzetközi szerepét.

 • Április 14.

  Felgyorsul az oltóanyagok kiszállítása 

  Az Európai Bizottság megállapodásra jut a BioNTech–Pfizerrel az oltóanyagok kiszállításának felgyorsításáról. Újabb 50 millió adag vakcina, melynek kiszállítása eredetileg 2021 negyedik negyedévére volt betervezve, már a második negyedévben – áprilistól kezdődően – megérkezik a rendeltetési helyére. A Bizottság ezenkívül bejelentette, hogy a jövőbeni beszerzések előkészítése érdekében tárgyalásokat kezd a BioNTech–Pfizerrel egy harmadik szerződésről, melynek értelmében az oltóanyaggyártó – ha létrejön a megállapodás – 1,8 milliárd adag vakcinát fog leszállítani a 2021 és 2023 közötti időszakban.

 • Április 7.

  123 millió euró a koronavírus-variánsok jelentette veszély leküzdését célzó kutatásra és innovációra

  A Bizottság sürgető feladatként tartja szem előtt a koronavírus variánsaira összpontosító kutatásokat, ezért 123 millió eurót mozgósít erre a célra a Horizont Európa elnevezésű új uniós kutatási és innovációs programból. Ez a Horizont Európa forrásaiból származó első sürgősségi finanszírozás tovább bővíti azon uniós finanszírozású kutatási és innovációs tevékenységek körét, amelyek a koronavírus elleni küzdelmet szolgálják, és hozzájárul a Bizottság azon erőfeszítéseihez, melyek a koronavírus-variánsok hatásának és terjedésének visszaszorítását célozzák.

 • Április 6.

  Zöld utat kapnak a helyreállítás és az átállás előmozdítását célzó első REACT-EU támogatási intézkedések, melyeknek Ausztria és Hollandia a kedvezményezettje

  Hollandia és Ausztria elsőként kap támogatást a kohéziós célú és az európai területeknek nyújtott helyreállítási támogatásból (REACT-EU), miután a Bizottság elfogadta az első határozatokat, amelyek majdnem 262 millió euróval növelik a beruházásokra rendelkezésre álló finanszírozások összegét. A Next Generation EU keretében, a REACT-EU részeként hozott intézkedések a munkaerőpiac ellenállóképességét, a munkahelyek fennmaradását, a kkv-kat és az alacsony jövedelmű családokat támogatják, továbbá megalapozzák a zöld és a digitális átállást, valamint a fenntartható társadalmi-gazdasági helyreállítást.

2021. március

 • Március 30.

  A Bizottság további 13 milliárd eurót folyósít hat tagállamnak a SURE keretében

  A Bizottság a SURE eszköz keretében – a tagállamoknak nyújtott pénzügyi támogatás hatodik részleteként – összesen 13 milliárd eurót folyósít a következő hat tagállamnak: Csehország (1 milliárd euró), Belgium (2,2 milliárd euró), Spanyolország (4,06 milliárd euró), Írország (2,47 milliárd euró), Olaszország (1,87 milliárd euró) és Lengyelország (1,4 milliárd euró). 2021-ben ez volt a harmadik kifizetés a SURE eszközből. Írország most részesül először finanszírozásban az eszközből, míg a másik öt uniós ország már előtte is kapott SURE-hiteleket.

 • Március 27.

  Moldova védőoltásokat, Montenegró és Észak-Macedónia pedig egészségügyi eszközöket kap az EU segítségével

  Az EU támogatásával Románia 50 400 adag vakcinát szállít Moldovának, miután az ország az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül segítséget kért. A Bizottság koordinálja a szállítást és finanszírozza a szállítási költségek max. 75%-át. Az EU a RescEU tartalékából egészségügyi termékeket nyújt Észak-Macedóniának és Montenegrónak, hogy segítsen őket kilábalni a világjárványból.

 • Március 24.

  Új eljárás a koronavírus-variánsok elleni módosított oltóanyagok jóváhagyásának megkönnyítésére és felgyorsítására

  A Bizottság a módosított Covid19-oltóanyagok engedélyezésének felgyorsításáról intézkedik. Az új intézkedésnek célja, hogy a vállalatok a szükséges bizonyítékokat időben összegyűjthessék, és hogy elegendő legyen kevesebb kiegészítő adatot benyújtani az Európai Gyógyszerügynökséghez a módosított oltóanyagok engedélyezéséhez.

 • Március 24.

  A Bizottság megerősíti a Covid19-vakcinák kivitelére vonatkozó átláthatósági és engedélyezési mechanizmust

  A Bizottság új kritériumként bevezeti a kölcsönösség és az arányosság elvének kötelező mérlegelését a Covid19-vakcinák kivitelére vonatkozó átláthatósági és engedélyezési mechanizmus keretében történő kivitel engedélyezése céljából. Ez a mechanizmus jelentős mértékben fokozta az export átláthatóságát. Mindazonáltal továbbra sem teljesül az a célkitűzés, hogy az uniós polgárok időben hozzáférjenek a Covid19-vakcinákhoz.

 • Március 17.

  A Bizottság javaslatot tesz a digitális zöldigazolványra

  A Bizottság digitális zöldigazolvány bevezetését javasolja, hogy a Covid19-világjárvány alatt megkönnyítse a polgárok biztonságos szabad mozgását az EU-n belül. A digitális zöldigazolvány annak bizonyítékául szolgál majd, hogy tulajdonosát beoltottak a Covid19 ellen, negatív teszteredménnyel rendelkezik vagy felgyógyult a Covid19-ből. A zöldigazolvány digitális vagy papíralapú változatban, díjmentesen lesz elérhető. Egy QR-kódot tartalmaz majd, amely garantálja a biztonságosságát és hitelességét. A Bizottság digitális átjárószolgáltatást fog kiépíteni az összes igazolvány Unió-szerte történő ellenőrzésének biztosítására, és emellett támogatást nyújt a tagállamoknak az igazolványokkal kapcsolatos technikai intézkedések végrehajtása terén.

 • Március 16.

  A Bizottság további 9 milliárd eurót folyósít hét tagállamnak a SURE keretében

  A Bizottság a SURE eszköz keretében a tagállamoknak nyújtott pénzügyi támogatás ötödik részleteként összesen 9 milliárd eurót folyósít a következő hét tagállamnak: Csehország (1 milliárd euró), Spanyolország (2,87 milliárd euró), Horvátország (510 millió euró), Olaszország (3,87 milliárd euró), Litvánia (302 millió euró), Málta (123 millió euró) és Szlovákia (330 millió euró). Ezek a kölcsönök segítik a tagállamokat, hogy fedezni tudják azokat a többletköltségeket, melyekkel a munkahelyek megőrzését célzó állami intézkedések járnak. Eddig 16 tagállam kapott összesen 62,5 milliárd eurót a SURE eszközből továbbhitelezett (back-to-back) hitelek formájában.

 • Március 11.

  A Bizottság engedélyt ad a negyedik Covid19-oltóanyag használatához az Unióban

  Az Európai Bizottság feltételes forgalombahozatali engedélyt ad ki a Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalata, a Janssen Pharmaceutica NV által kifejlesztett Covid19-vakcinának, amely így a negyedik az EU-ban engedélyezett Covid19 elleni oltóanyagok sorában.

 • Március 11.

  A Bizottság meghosszabbítja a Covid19-vakcinák kivitelére vonatkozó átláthatósági és engedélyezési mechanizmust

  A Bizottság június végéig meghosszabbítja a Covid19-vakcinák kivitelére vonatkozó átláthatósági és engedélyezési mechanizmust. Ezt a lépést az EU-ba irányuló vakcinaszállítások egy részének tartós késedelme indokolja. Az intézkedés célzott, arányos, átlátható és átmeneti. A nemzetközi szolidaritás jegyében az Unió mentesíti e mechanizmus hatálya alól a humanitárius segítségnyújtásra szánt vakcinaszállítmányokat, illetve a COVAX-eszközben részt vevő országokba, valamint a szomszédos országokba szánt vakcinaszállítmányokat.

 • Március 11.

  A Bizottság 530 millió euróval támogatja a koronavírus-világjárvány elleni vészhelyzeti intézkedéseket

  Az Európai Bizottság közel 530 millió euró kiegészítő támogatásra tesz javaslatot, melyet az EU Szolidaritási Alapja finanszírozna. A csomag 17 tagország (Ausztria, Belgium, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia és Spanyolország) és három tagjelölt ország (Albánia, Montenegró és Szerbia) azon erőfeszítéseihez fog hozzájárulni, melyek a lakosság egészségének védelmét szolgálják a koronavírus elleni küzdelemben.

 • Március 10.

  A BioNTech–Pfizer vállalat további négymillió adag vakcinát bocsát a tagállamok rendelkezésére márciusban

  A Bizottság megállapodást köt a BioNTech–Pfizer vállalattal arról, hogy márciusban további négymillió adag Covid19-oltóanyagot bocsátanak a tagállamok rendelkezésére a koronavírus-gócpontokban kialakult helyzet leküzdése és a határforgalom zavartalan fenntartása érdekében. A márciusban leszállításra kerülő dózisok számának növekedése annak köszönhető, hogy február közepére sikeresen lezárult az európai gyártási kapacitások bővítése.

2021. február

 • Február 19.

  Az EU egymilliárd euróra emeli és ezzel megkétszerezi a COVAX-hoz nyújtott hozzájárulását

  Az Európai Unió bejelentette, hogy további 500 millió eurót biztosít a COVAX számára, ezzel kétszeresére emeli eddigi hozzájárulását ehhez a globális kezdeményezéshez. A COVAX célja, hogy biztosítsa az alacsony és közepes jövedelmű országoknak is a hozzáférést Covid19-oltóanyagokhoz. Az „Európa együtt” (Team Europe) a COVAX egyik fő támogatójának számít a több mint 2,2 milliárd euró összegű hozzájárulásával.

 • Február 17.

  Második szerződés a Modernával további oltóanyagdózisok lekötéséről

  Az Európai Bizottság a mai napon jóváhagyott egy második szerződést a Moderna gyógyszeripari vállalattal, amely az összes uniós tagállam nevében további 300 millió adag oltóanyag beszerzését irányozza elő (ez 2021-ben 150 millió adag beszerzését jelenti, míg 2022-re további 150 millió adag megvásárlására vonatkozó opciót). Az új szerződés lehetővé teszi az oltóanyag alacsonyabb és közepes jövedelmű országoknak történő adományozását, vagy más európai országokba való átirányítását is.

 • Február 17.

  Beindul a HERA-inkubátor

  A Bizottság azonnali fellépést javasolt annak érdekében, hogy Európa felkészüljön a koronavírus-variánsok megnövekedett veszélyére, többek között a HERA-inkubátor elnevezésű új európai biovédelmi felkészültségi terv révén. A HERA-inkubátor keretében az EU saját határain belül és világszerte is együttműködik majd a kutatókkal, a biotechnológiai vállalatokkal, a gyártókkal és az állami hatóságokkal az új variánsok felderítése, új és módosított vakcinák kifejlesztésének ösztönzése, a vakcinák engedélyezési folyamatának felgyorsítása, valamint a gyártási kapacitás bővítése érdekében.

 • Február 11.

  A Tanács elfogadja a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközt

  A Tanács rendeletet fogadott el a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz létrehozásáról, amely az EU helyreállítási tervének központi eleme. Az eszköz keretében 672,5 milliárd euró áll majd rendelkezésre vissza nem térítendő támogatások és hitelek formájában közberuházások és reformok céljára a 27 tagállamban, ezzel segítve őket a koronavírus-járvány hatásainak kezelésében, a zöld és digitális átállás előmozdításában, valamint reziliens és befogadó társadalmak építésében. Az uniós országok a jelenleg előkészítés alatt álló nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terveik alapján részesülnek majd támogatásban az eszközből.

 • Február 2.

  Az első SURE-támogatások 2021-ben

  Az Európai Bizottság a SURE eszköz keretében a tagállamoknak nyújtott pénzügyi támogatás negyedik részleteként összesen 14 milliárd eurót folyósított kilenc tagállamnak. Belgium 2 milliárd eurót, Ciprus 229 millió eurót, Magyarország 304 millió eurót, Lettország 72 millió eurót, Lengyelország 4,28 milliárd eurót, Szlovénia 913 millió eurót, Spanyolország 1,03 milliárd eurót, Görögország 728 millió eurót, Olaszország pedig 4,45 milliárd eurót kapott. Ezek a kölcsönök segítenek a tagállamoknak abban, hogy fedezni tudják azokat a többletköltségeket, melyekkel a munkahelyek megőrzését célzó állami intézkedések járnak. Ez idáig 15 tagállam kapott összesen 53,5 milliárd eurót a SURE eszközből.

2021. január

 • Január 12.

  A Bizottság tájékozódási célú megbeszéléseket folytatott a Valneva vállalattal egy lehetséges új oltóanyag beszerzése érdekében

  A Bizottság lezárta a Valneva gyógyszeripari vállalattal folytatott tájékozódási célú megbeszéléseit egy újabb, Covid19 elleni lehetséges oltóanyag beszerzéséről. A Valneva vállalattal kilátásba helyezett szerződés értelmében az uniós országok együttesen 30 millió adag vakcinát vásárolhatnak, további akár 30 millió dózis beszerzésének lehetőségével.

 • Január 11.

  Új raktárak négy tagállamban a rescEU egészségügyi készlet tárolására

  Belgiummal, Hollandiával és Szlovéniával bővült azoknak a tagállamoknak a sora, amelyek orvosi eszközök tárolására szolgáló rescEU-raktárnak adnak otthont, Németországban pedig egy második raktár létesült. Ezzel összesen már kilenc országban működnek raktárak, ahol az egészségügyi eszközökből álló közös uniós rescEU készletet tárolják. Ebből a közös készletből a tagállamok életmentő orvosi eszközöket igényelhetnek egészségügyi szükséghelyzetek esetén – ahogy a jelenlegi koronavírus-járvány idején is – egészségügyi ellátórendszereik tehermentesítésére.

 • Január 8.

  Akár plusz 300 millió adag a BioNTech–Pfizer-vakcinából

  A Bizottság a BioNTech–Pfizer által előállított Covid19-vakcinából az eddigieken túl 200 millió adag beszerzésére tett javaslatot az EU-országoknak, további 100 millió adagra vonatkozó vételi opcióval. Ez az új megállapodás lehetővé tenné az EU számára, hogy összesen akár 600 millió adagot vásároljon ebből a már EU-szerte alkalmazott oltóanyagból.

 • Január 6.

  Engedélyt kapott a második biztonságos és hatásos, Covid19 elleni oltóanyag

  A Bizottság feltételes forgalombahozatali engedélyt adott a Moderna által kifejlesztett Covid19-oltóanyagra, amely az EU-ban engedélyezett második koronavírus-vakcina. Az engedélyezésre azután kerülhetett sor, hogy az Európai Gyógyszerügynökség alapos vizsgálatnak vetette alá az oltóanyagot a biztonságosság, a hatásosság és a minőség tekintetében, és a vizsgálat alapján kedvező tudományos ajánlást adott ki, melyet a tagállamok jóváhagytak.

December

 • December 28.

  70 millió eurós csomag a nyugat-balkáni országoknak, hogy idejében beszerezhessenek Covid19 elleni oltóanyagot

  A Bizottság 70 millió eurós csomagot fogadott el, hogy segítsen a nyugat-balkáni partnereknek beszerezni uniós országok által lekötött Covid19-oltóanyagokat. Az összeg, amelyet az EU az Előcsatlakozási Támogatási Eszközből (IPA II) hív le, az elsőbbséget élvező csoportok vakcinázásának és az oltásra szolgáló szükséges eszközök költségének egy részét fedezi.

 • December 22.

  Ajánlás az utazást és a szállítást érintő intézkedések uniós szintű összehangolásáról az Egyesült Királyságban megjelenő új koronavírus-variáns kapcsán

  Anglia egyes részein gyorsan növekszik a Covid19-esetek száma, nagyrészt a vírus egy új variánsa miatt. A Bizottság ebből kifolyólag ajánlást fogadott el az utazással és szállítással kapcsolatos intézkedések összehangolásáról. Bár az új vírustörzs továbbterjedésének megfékezése érdekében azonnali ideiglenes óvintézkedésekre van szükség, és minden, az Egyesült Királyságba irányuló és onnan kiinduló, nem alapvetően szükséges utazást korlátozni kell, az utasok alapvetően szükséges utazását és tranzitját meg kell könnyíteni. A repülő- és vonatjáratokra vonatkozó tilalmat meg kell szüntetni, hogy lehetővé váljanak az alapvetően szükséges utazások, és el lehessen kerülni az ellátási láncban bekövetkező fennakadásokat.

  • December 21.

   A Bizottság engedélyezi az első biztonságos és hatásos védőoltást a Covid19 ellen

   Az Európai Bizottság feltételes forgalombahozatali engedélyt adott ki a BioNTech és a Pfizer által kifejlesztett, koronavírus elleni védőoltásra. Ez az első Covid19-vakcina, mely engedélyt kapott az EU-ban. Az engedélyezésre azután kerülhetett sor, hogy az Európai Gyógyszerügynökség alapos vizsgálatnak vetette alá az oltóanyagot a biztonságosság, a hatásosság és a minőség tekintetében, és a vizsgálat alapján kedvező tudományos ajánlást adott ki, melyet a tagállamok jóváhagytak.

  • December 18.

   A Bizottság szabályozni kívánja az antigén gyorsteszteket, továbbá 20 millió antigén gyorstesztet biztosít a tagállamoknak

   A Bizottság javaslatot fogadott el az antigén gyorstesztek alkalmazásának, validálásának és kölcsönös elismerésének közös keretéről. A világjárvány kitörése óta a diagnosztikai vizsgálatok gyors fejlődésen mentek keresztül, ami jól illusztrálja a járvány kezelésében játszott központi szerepüket. A Bizottság emellett keretszerződést írt alá az Abbott és Roche cégekkel, amely a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz forrásaiból több mint 20 millió antigén gyorsteszt megvásárlását teszi lehetővé legfeljebb 100 millió euró értékben. Ezek a tesztek 2021 elejétől állnak a tagállamok rendelkezésére az uniós Covid19-tesztelési stratégia keretében.

  • December 18.

   Megállapodás születik a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről

   A Bizottság üdvözölte az Európai Parlament és a Tanács között a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről létrejött politikai megállapodást. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz a NextGenerationEU központi eleme; ez az uniós terv azt hivatott garantálni, hogy a tagállamok megerősödve kerüljenek ki a jelenlegi járványból. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz költségvetése 672,5 milliárd euró, mellyel a tagállami reformok és beruházások támogathatók.

  • December 17.

   A Bizottság üdvözli az EU hosszú távú (2021–2027) költségvetésének elfogadását.

   A Bizottság üdvözölte az EU következő hosszú távú (2021–2027) költségvetésének elfogadására irányuló tanácsi határozatot. A határozat elfogadásával minden feltétel teljesült ahhoz, hogy a következő többéves (a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló) pénzügyi keret 2021. január 1-jén életbe léphessen. Ennek eredményeképpen az elkövetkezendő hét évben 1074 billió euró (2018-as árakon) fog a kedvezményezettek rendelkezésére állni.

  • December 17.

   Lezárultak a Novavaxszal folytatott, tájékozódási célú megbeszélések újabb oltóanyag megvásárlásáról

   A Bizottság lezárta a Novavax gyógyszeripari vállalattal folytatott tájékozódási célú megbeszéléseit egy újabb, Covid19 elleni lehetséges oltóanyag beszerzéséről. A tervezett szerződés szerint az uniós tagállamok először 100 millió adag oltóanyagot vásárolhatnának, egy későbbi szakaszban további 100 millió adag beszerzésének lehetőségével.

  • December 7.

   Áfamentes vakcinák és tesztkészletek

   A Bizottság fontos új intézkedések elfogadását üdvözölte, amelyek lehetővé teszik a tagállamoknak, hogy mentesítsék az uniós kórházakat, orvosokat és magánszemélyeket az áfafizetés alól koronavírus-oltóanyagok és tesztkészletek beszerzésekor. Az új szabályok révén könnyebben és olcsóbban hozzá lehet férni a megelőzési, tesztelési és kezelési eszközökhöz.

  • December 2.

   A Bizottság előterjeszti a Covid19-cel szembeni téli védekezés stratégiáját

   A Bizottság stratégiát fogadott el a világjárvány tartós kezelésére a téli hónapokban. A stratégia folyamatos éberségre és óvatosságra int a téli időszakban és 2021-ben is, amíg a biztonságos és hatékony védőoltások beadására sor nem kerül. A Bizottság ezt követően további iránymutatást fog nyújtani a vírus megfékezését célzó intézkedések fokozatos és összehangolt megszüntetéséhez.

  • December 1.

   A Bizottság 8,5 milliárd eurót folyósít öt uniós országnak a SURE keretében

   A Bizottság a SURE eszköz keretében nyújtott pénzügyi támogatás harmadik részleteként 8,5 milliárd eurót folyósított öt uniós országnak. A következő országok kaptak támogatást (kedvező feltételekkel nyújtott hitel formájában): Belgium (2 milliárd euró), Magyarország (200 millió euró), Portugália (3 milliárd euró), Románia (3 milliárd euró) és Szlovákia (300 millió euró). A támogatás célja, hogy a tagállamok kezelni tudják a munkahelyek megőrzésére fordított állami kiadások hirtelen megemelkedését. Október végétől november végéig 15 tagállam összesen mintegy 40 milliárd eurót kapott az uniós SURE eszközből.

  • December 1.

   Az EU bejelenti: 20 millió euróval támogatja az ASEAN-országok egészségügyi rendszereit

   A Bizottság bejelentette, hogy a koronavírus-járvány globális leküzdését célzó „Európa Együtt” uniós fellépés részeként 20 millió euró összeggel támogatja a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségébe (ASEAN) tömörülő partnereit, hogy segítsen ezeknek az országoknak javítani felkészültségi és reagálási képességüket. A támogatási programot az Egészségügyi Világszervezet fogja végrehajtani, szorosan együttműködve az országos hatóságokkal és az ASEAN titkárságával. A cél a Covid19 elleni intézkedések regionális koordinációjának és a délkelet-ázsiai egészségügyi rendszerek kapacitásának megerősítése, különös tekintettel a lakosság veszélyeztetett csoportjainak védelmére.

  November

  • November 12.

   Az EU emeli a COVAX eszköz támogatásának összegét

   Az Európai Unió bejelentette, hogy további 100 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a COVAX eszközhöz annak érdekében, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok is hozzájuthassanak a jövőbeli Covid19-oltóanyaghoz. A COVAX a Covid19 elleni küzdelmet szolgáló eszközökhöz való hozzáférési eszköz (röviden: az ACT akcelerátor) vakcinákkal kapcsolatos pillére. Egy olyan globális együttműködésről van szó, amely a Covid19-tesztek, -kezelések és -vakcinák fejlesztésének és gyártásának felgyorsítására, valamint az oltóanyagokhoz való méltányos hozzáférés biztosítására törekszik. Az új kötelezettségvállalás kiegészíti az EU által a COVAX javára korábban felajánlott 400 millió euró összegű garanciát, így az Unió a legjelentősebb adományozók egyikének számít.

  • November 11.

   Az európai egészségügyi unió kiépítése

   Az Európai Bizottság megtette az első lépéseket az európai egészségügyi unió létrehozása felé. Új javaslatokat fogalmazott meg, melyek – az aktuális válság tanulságaiból is merítve – javítani hivatottak a felkészültséget és a reagálóképességet a jelenlegi és jövőbeli egészségügyi válságok során. A Bizottság többek között megszilárdítaná az EU egészségbiztonsági szabályait, továbbá megerősítené a fő uniós ügynökségek szerepét a válságkezelésben.

  • November 11.

   A Bizottság megköti a negyedik szerződést egy potenciális oltóanyagról, hogy biztosítsa adott esetben az ahhoz való hozzáférést

   Az Európai Bizottság jóváhagyott egy negyedik szerződést, ezúttal a BioNTech és Pfizer gyógyszergyártó cégekkel. A szerződés értelmében a Bizottság – amint bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos és hatásos a Covid19-cel szemben – az uniós tagállamok nevében először 200 millió adag, később pedig akár további 100 millió vakcinát vásárolhat a gyártótól.

  • November 10.

   Megállapodás születik a zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb Európára irányuló 1,8 billió eurós csomagról

   Az Európai Bizottság üdvözölte az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Tanács között létrejött megállapodást az Európai Unió következő hosszú távú költségvetéséről és a NextGenerationEU ideiglenes helyreállítási eszközről. Elfogadása után az összesen 1,8 billió eurós csomag segíteni fog Európának a Covid19 utáni újjáépítéshez: kontinensünk zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb lesz, és felkészültebben nézhet szembe a jelen és a jövő kihívásaival.

  • November 9.

   Az EU 92 millió euróval segíti a Száhel-övezetet a koronavírus-járvány elleni küzdelemben

   A Száhel-övezet országaival folytatott együttműködés részeként az EU bejelentette, hogy 92 millió euróval támogatja Burkina Fasót, Mauritániát, Nigert és Csádot a koronavírus terjedésének megakadályozásában. A cél az, hogy a lakosság minőségi egészségügyi ellátást kapjon, és hogy a járvány gazdasági és társadalmi hatásai csökkenjenek.

  Október

  • Október 22.

   Az első rescEU-lélegeztetőgépek úton Csehországba

   Csehország segítségkérésére az EU azonnal útnak indította az országba az első, 30 darab lélegeztetőgépből álló szállítmányt a rescEU készleteiből. A rescEU az orvosi eszközök közös európai tartaléka, melyet idén hozott létre az EU a koronavírus-járvány által érintett országok megsegítése céljából.

  • Október 21.

   Az Európai Bizottság kibocsátja az első szociális célú uniós SURE-kötvényeket

   Az Európai Bizottság kibocsátotta az első szociális kötvényeket a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) keretében, mintegy 17 milliárd euró értékben, hogy segítséget nyújtson ezzel a munkahelyek megőrzéséhez. Két kötvénycsomag kibocsátására került sor: az egyik, összesen 10 milliárd euró értékű kötvénycsomag visszafizetése 2030 októberében, a másik, összesen 7 milliárd euró értékű kötvénycsomag visszafizetése pedig 2040-ben válik majd esedékessé. A befektetők nagy érdeklődést mutattak e kiváló minősítésű eszköz iránt, és az értékpapírokra több mint 13-szoros túljegyzés érkezett, így mindkét kötvénycsomag esetében kedvezően alakultak az árképzési feltételek.

  • Október 19.

   Működésbe lép az interoperabilitást biztosító uniós átjárószolgáltatás, amelyhez már kapcsolódtak is az első kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazások

   A kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazások életeket menthetnek, mert lehetővé teszik a koronavírus fertőzési láncainak megszakítását. Ahhoz, hogy sikeres alkalmazásuknak az országhatárok ne szabjanak határt, a Bizottság az uniós tagállamok felkérésére létrehozott egy olyan rendszert – egy ún. átjárószolgáltatást – amely megteremti az uniós szintű együttműködtethetőség feltételeit. A sikeres kísérleti szakaszt követően az átjárószolgáltatás október 19-én működésbe lépett, és már csatlakozott is hozzá a tagállami alkalmazások első csoportja: a Corona-Warn-App (Németország), a COVID tracker (Írország), és az Immuni (Olaszország).

  • Október 19.

   Az EU 25 millió euróval segít enyhíteni a koronavírus hatását Gambiában

   Az Európai Unió 25 millió euró költségvetés-támogatást nyújtott Gambiának a koronavírus-járvány kezelését célzó intézkedésekhez. Az „Európa együtt” intézkedéscsomag részét képező alapokból származó pénzösszeg amellett, hogy hozzájárul a járvány okozta válságból való kilábaláshoz, az ország demokratizálódását és a középtávú fejlesztési célkitűzéseket is támogatja.

  • Október 15.

   A Bizottság listát állít össze az eredményes oltási stratégiák és a védőoltások alkalmazásának legfontosabb lépéseiről

   Az uniós vezetők megbeszélését megelőzően, annak érdekében, hogy felkészítse az EU tagállamait és polgárait arra, mi a teendő akkor, amikor rendelkezésre áll majd a biztonságos és hatásos védőoltás, a Bizottság ismertette azokat az alapvető elemeket, melyeket a tagállamoknak a Covid19 elleni oltási stratégiájukat illetően figyelembe kellene venniük, valamint azt, hogy mely kiemelt csoportokat érdemes először beoltani.

  • Október 8.

   A Bizottság jóváhagy egy harmadik szerződést is, amely potenciális oltóanyaghoz biztosít hozzáférést

   A Bizottság jóváhagyott egy harmadik szerződést, amely a Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, a Janssen Pharmaceutica NV-vel jött létre. A szerződés értelmében ha a cég vakcinájáról beigazolódik, hogy biztonságos és hatékony a Covid19 ellen, az uniós tagállamok 200 millió adagot vásárolhatnak belőle, majd további 200 millió adag oltóanyag beszerzésére is lehetőségük nyílik. A Bizottság korábban már kötött szerződést az AstraZeneca és a Sanofi-GSK vállalattal, és sikeres tájékozódó megbeszéléseket tartott a CureVac, a BioNTech-Pfizer és a Moderna vállalattal.

  • Október 7.

   Szociális beruházási kötvény kerül kibocsátásra a SURE eszközből 100 milliárd euró összegig

   A Bizottság bejelentette, hogy hamarosan szociális beruházási uniós SURE-kötvényt fog kibocsátani 100 milliárd euró összeghatárig, és hogy ennek céljából elfogadta a szociális beruházási kötvények keretrendszerét, amelyet független értékelő cég véleményezett. A keretrendszer egyértelművé teszi a befektetőknek, hogy a SURE-kötvény révén előteremtett források felhasználásának célja EU-szerte enyhíteni a koronavírus-járvány társadalmi és gazdasági következményeit.

  Szeptember

  • Szeptember 25.

   A Tanács 87,4 milliárd euró összegű pénzügyi támogatást hagy jóvá a tagállamok számára a SURE keretében

   A Tanács 87,4 milliárd euró összegű pénzügyi támogatást hagyott jóvá 16 tagállam számára a SURE révén nyújtandó uniós hitelek formájában. A SURE egy ideiglenes uniós eszköz, amely arra hivatott, hogy a Covid19-válság idején mérsékelje a munkanélküliségi kockázatokat.

  • Szeptember 22.

   Négy új tagállam csatlakozik a rescEU orvostechnikai felszereléseinek készleteit tároló országokhoz

   Németország és Románia után Dánia, Görögország, Magyarország és Svédország is létesített rescEU-raktárat orvostechnikai eszközökből. Az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával így már összesen hat uniós tagállam tárol közös európai készleteket életmentő védőeszközökből és egyéb létfontosságú orvostechnikai felszerelésekből, amelyek egészségügyi vészhelyzetek esetén – például amikor a koronavírusos betegek túlságosan leterhelik a nemzeti egészségügyi rendszereket – Európa-szerte eloszthatók.

  • Szeptember 18.

   A Bizottság aláírja a második szerződést Covid19 elleni potenciális oltóanyag beszerzéséről

   A második, gyógyszeripari vállalattal kötött szerződés szeptember 18-án lépett hatályba, miután a Bizottság és a Sanofi-GSK aláírta azt. A megállapodásnak köszönhetően az uniós tagállamok 300 millió adag oltóanyagot szerezhetnek be a Sanofi-GSK-tól.

  • Szeptember 11.

   Uniós humanitárius légihíd Peruba és 30,5 millió eurós támogatás Latin-Amerika és a Karib-térség számára

   Az EU koronavírus elleni világszintű válaszintézkedéseibe illeszkedik az a humanitárius légihíd-művelet, melynek keretében az EU három járatot indított Limába, amellyel több mint 4 tonna életmentő anyagot adott át a Peruban működő humanitárius szervezeteknek. Az EU emellett bejelentette, hogy 2020-ban 30,5 millió euró összegű humanitárius segélyt nyújt Latin-Amerikában és a Karib-térségben a legkiszolgáltatottabbak megsegítésére.

  • Szeptember 10.

   A WHO és az Európai Bizottság együttműködést elősegítő tanácsot hoz létre a globális összefogás megerősítése érdekében

   Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a házigazdája az együttműködést elősegítő magas szintű tanács első ülésének. A testület azért jött létre, hogy a Covid19 elleni küzdelmet szolgáló eszközökhöz való méltányos globális hozzáférés (röviden: ACT akcelerátor) együttműködési keretének munkáját irányítsa. A cél a Covid19-járvány miatt szükségessé vált oltóanyagok, kezelések és tesztek fejlesztésének és alkalmazásának felgyorsítása, valamint az egészségügyi rendszerek javítása.

  • Szeptember 9.

   Egy hatodik gyógyszergyártóval folytatott tárgyalásokat követően összeáll a Bizottság vakcinaportfóliója

   A Bizottság lezárta a BioNTech-Pfizer vállalattal folytatott tájékozódó jellegű megbeszéléseit Covid19 elleni oltóanyag beszerzéséről. A BioNTech-Pfizer a Sanofi-GSK, a Johnson & Johnson, a CureVac és a Moderna után a hatodik cég, amellyel a Bizottság eredményesen tárgyalt. Az első szerződés, az AstraZenecával kötött megállapodás, augusztus 27-én lépett hatályba.

  • Szeptember 4.

   A Bizottság javasolja, hogy az Európai Unión belüli szabad mozgást korlátozó intézkedések egyértelműbbek és kiszámíthatóbbak legyenek

   A Bizottság tanácsi ajánlásra irányuló javaslatot fogadott el annak érdekében, hogy uniós szinten össze lehessen hangolni a tagállamok által a koronavírus-világjárvány miatt hozott, a szabad mozgást korlátozó intézkedéseket, és egyértelműen tájékoztatni lehessen azokról az EU lakosságát.

  Augusztus

  • Augusztus 31.

   A Bizottság csatlakozik a Covid19 elleni vakcinához való globális hozzáférést célzó eszközhöz (COVAX)

   A Bizottság megerősíti, hogy csatlakozni kíván a COVAX eszközhöz, amelynek célja, hogy a Covid19 elleni oltóanyagokhoz világszerte méltányosan és megfizethető áron hozzáférhessen bárki, akinek szüksége van rájuk. A Bizottság ezenkívül bejelenti, hogy az „Európa együtt” kezdeményezés keretében 400 millió euró értékű garanciával támogatja a COVAX-ot és a koronavírussal kapcsolatos globális válaszintézkedések terén megfogalmazott célokat.

  • Augusztus 27.

   A Bizottság aláírja az első szerződést az AstraZeneca vállalattal

   Hatályba lépett az Európai Bizottság által az uniós tagállamok nevében egy gyógyszeripari vállalattal kötött első szerződés. A szerződés keretében az EU valamennyi tagállama beszerezheti majd a Covid19 elleni vakcinát, és lehetőség nyílik az oltóanyag alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára történő adományozására és más európai országokba való átirányítására is. A szerződés az AstraZeneca által előállított 300 millió adag oltóanyag beszerzésére, és további 100 millió adag lehetséges beszerzésére szól. A készlet a tagállamok lakosságának arányában kerül felosztásra. A Bizottság hasonló megállapodások megkötése céljából más vakcinagyártókkal is tárgyalásokat folytat, és sikeres tájékozódó megbeszéléseket tartott július 31-én a Sanofi-GSK, augusztus 13-án a Johnson & Johnson, augusztus 18-án a CureVac, augusztus 24-én pedig a Moderna vállalattal.

  • Augusztus 24.

   A Bizottság 81,4 milliárd euró pénzügyi támogatást javasol 15 tagállam számára a SURE keretében

   A Bizottság a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) keretében 15 tagállamnak nyújtandó 81,4 milliárd eurós pénzügyi támogatásról szóló határozatjavaslatokat terjesztett a Tanács elé. A SURE eszköz fontos eleme annak az átfogó uniós stratégiának, amely a koronavírus-járvány összefüggésében a polgárok védelmét és a pandémia súlyos társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítését célozza. Amint a Tanács jóváhagyja a mostani javaslatokat, a tagállamok kedvező feltételek mellett nyújtott uniós hitelek formájában juthatnak hozzá a pénzügyi támogatáshoz.

  • Augusztus 22.

   Uniós humanitárius légihíd Venezuela megsegítésére

   A koronavírus-járványra adott globális válasz részeként az EU egy humanitárius légihíd-művelet keretében két légi járatot indított Venezuelába, amelyek segítségével összesen 82,5 tonna életmentő eszközt sikerült eljuttatni a helyszínen dolgozó humanitárius partnerek számára. Az első járat augusztus 19-én indult Madridból (Spanyolország) Caracasba (Venezuela), míg a második járat augusztus 21-én szállt fel. Ezek az uniós finanszírozású légi járatok a világ kritikus területeire irányuló, folyamatban lévő humanitárius légihíd-műveletek részét képezik.

  • Augusztus 18.

   A Bizottság a 2020. évi Európa Kulturális Fővárosa cím meghosszabbítására tesz javaslatot

   A Bizottság azt javasolja, hogy Fiume (Horvátország) és Galway (Írország) 2021. április 30-ig viselhesse az Európa 2020. évi Kulturális Fővárosa címet. Javasolja továbbá, hogy Újvidék (Szerbia) 2021 helyett 2022-ben, Temesvár (Románia) és Eléfszina (Görögország) pedig 2021 helyett 2023-ban legyen Európa Kulturális Fővárosa. A koronavírus-válság kitörése óta a Bizottság szoros kapcsolatban áll a 2020–2023 közötti időszakra kiválasztott városok illetékeseivel, hogy felmérje, milyen hatással jár a válság a jelenlegi és a jövőbeli európai kulturális fővárosok programjainak megvalósítására és előkészítésére.

  • Augusztus 14.

   A Bizottság megkötötte az első megállapodást egy koronavírus elleni potenciális oltóanyag beszerzéséről

   Az Európai Bizottság ma megkötötte az első megállapodást az AstraZeneca gyógyszeripari vállalattal egy Covid19 elleni potenciális oltóanyag beszerzése, valamint az oltóanyagnak az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára történő adományozása, illetve más európai országokba való átirányítása tárgyában. A megállapodás alapul szolgál ahhoz a szerződéses kerethez, amelynek értelmében az EU a tagállamok nevében 300 millió adag oltóanyagot szerezne be, további 100 millió adag megvásárlására pedig fenntartaná magának a lehetőséget.

  • Augusztus 13.

   További megbeszélések a koronavírus elleni oltóanyag biztosításáról az európaiak számára

   A Sanofi-GSK céggel július 31-én elért első pozitív eredményeket követően a Bizottság további tájékozódó megbeszéléseket folytatott a Johnson & Johnsonnal a Covid19 elleni lehetséges oltóanyag beszerzéséről. A tervezett szerződés valamennyi uniós tagállam számára lehetőséget biztosítana a vakcina beszerzésére. A várakozások szerint amint az oltóanyag biztonságosnak és hatásosnak bizonyul, a Bizottság – valamennyi uniós tagállam nevében – szerződéses keretet léptet életbe elsőként 200 millió, és később akár további 200 millió adag megvásárlására.

  • Augusztus 11.

   Uniós finanszírozás 23 új koronavírus elleni kutatási projektnek

   A Bizottság újabb 23 kutatási projektet támogat a „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramból. A támogatás összege 128 millió euró. A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a koronavírus elleni globális fellépés keretében 2020 májusában adománygyűjtést indított, melynek keretében a Bizottság maga 1,4 milliárd euró összegű vállalást tett. A 23 új kutatási projekt finanszírozása is ennek a felajánlásnak a részét képezi. Az egyes projektek különbözőképp lépnek fel a világjárvánnyal és annak következményeivel szemben: megerősítik az azonnali megoldások gyártásával és bevezetésével kapcsolatos ipari kapacitást, orvosi technológiákat és digitális eszközöket fejlesztenek ki, javítják a pandémia viselkedésbeli és társadalmi-gazdasági hatásaira vonatkozó ismereteinket, illetve Európa-szerte nagy betegcsoportokon (kohorszok) keresztül tanulmányozzák a vírust. Ezeket a kutatási projekteket a Bizottság által 2020. május 19-én közzétett második sürgősségi pályázati felhívás keretében választották ki. A projektek kiegészítik a diagnosztikai eljárások, a kezelések és az oltóanyagok fejlesztésére irányuló korábbi erőfeszítéseket.

  • Augusztus 7.

   Az EU védőmaszkokat bocsát Horvátország, Montenegró és Észak-Macedónia rendelkezésére az európai uniós orvosi készletéből („rescEU”) 

   Az EU FFP2 és FFP3 védőmaszkok újabb tételeit juttatja el Horvátországba, Montenegróba és Észak-Macedóniába az idén létrehozott rescEU-készletből. Az orvosi felszerelések első közös európai készletéből (rescEU) a koronavírus-járvány elleni fellépésre kaphatnak segítséget az országok. Az orvosi felszerelésekből álló készletét az EU folyamatosan bővíti.

  Július

  • Július 31.

   A Bizottság lezárja a koronavírus elleni jövőbeli vakcina beszerzésére irányuló tárgyalásokat

   Az Európai Bizottság befejezte a tájékozódási célú megbeszéléseket a Sanofi-GSK nevű gyógyszeripari vállalattal a Covid19-vakcina beszerzéséről (ha lesz). Az említett vállalattal tervezett szerződés lehetőséget biztosítana valamennyi uniós tagállamnak, hogy megvásárolja a vakcinát. Az elképzelések szerint mire bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony a Covid19 ellen, a Bizottság már rendelkezne egy szerződéses kerettel, amely értelmében az uniós tagállamok 300 millió adag vakcinát szerezhetnek be. A Bizottság intenzív tárgyalásokat folytat más oltóanyaggyártókkal is.

  • Július 29.

   Az EU 45 humanitárius légihíd-járata eddig több mint ezer tonna orvosi segédeszközt juttatott célba

   Az uniós humanitárius légihíd újabb járata július 29-én 41 tonna segélyszállítmányt szállított Dél-Szudánba. Ezzel együtt a Bizottság már több mint 1100 tonna orvostechnikai felszerelés szállítását koordinálta és finanszírozta Afrika, Ázsia és az amerikai kontinens kritikus helyzetben lévő területeire. A támogatott országok közé tartozik Afganisztán, Burkina Faso, a Közép-afrikai Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Irán, Szudán, Dél-Szudán, Haiti, Szomália, Bissau-Guinea, Irak és Jemen. Az EU 2020. május 8-án létesítette légihíd-járatait. Az azóta indított 45 gép 1475 főnyi orvosi és humanitárius személyzetet is fuvarozott a rászoruló országokba.

  • Július 28.

   A Covid19 kezelésére szolgáló remdesivir elérhető lesz az EU számára

   A Bizottság szerződést írt alá a Gilead gyógyszeripari vállalattal a  Veklury elnevezésű gyógyszer (melynek hatóanyaga a remdesivir) terápiás kiszereléseinek biztosításáról. A Veklury az első, uniós szinten engedélyezett gyógyszer a Covid19 kezelésére. Augusztus elejétől a Bizottság koordinálásával és támogatásával Veklury-készletek állnak majd a tagállamok és az Egyesült Királyság rendelkezésére a közvetlen szükségletek kielégítésére.

  • Július 27.

   Felhívás EU-régiók közötti innovatív partnerségeknek

   A Bizottság részvételi szándék kifejezésére irányuló felhívást tett közzé, amelyre több régiót érintő, kísérleti innovációs projekteket vezető tematikus partnerségek jelentkezhetnek. A jelentkezés feltétele, hogy a partnerségek támogassák a koronavírus elleni fellépést és a járvány utáni helyreállítást. A felhívással az EU segíteni kívánja a régiókat, hogy kiaknázzák a válságból adódó lehetőségeket, rezilienssé váljanak, valamint hogy a leginkább érintett ágazatok (pl. az egészségügy és az idegenforgalom) talpra állításához a zöld és a digitális átalakulásra támaszkodjanak.

  • Július 24.

   Tőkepiacok az európai helyreállítás szolgálatában

   A Bizottság a koronavírus-válsághoz kapcsolódó, átfogó helyreállítási stratégiájának részeként tőkepiaci helyreállítási csomagot fogadott el. Az intézkedések célja, hogy a tőkepiacok könnyebben tudják támogatni az európai vállalkozásokat a válságból való kilábalásban.  A Bizottság a javaslattal módosítani kívánja a tőkepiac bizonyos szabályait, hogy ösztönözzék a gazdaságba történő nagyobb mértékű beruházást, lehetővé tegyék a vállalatok gyors feltőkésítését, és növeljék a bankok képességét a helyreállítás finanszírozására.

  • Július 21.

   Az uniós vezetők megegyeztek a gazdaságélénkítési tervről és a 2021–2027 közötti többéves pénzügyi keretről

   Négy napon át tartó tárgyalássorozat után az EU-országok vezetői megállapodtak az európai helyreállítási tervről. A következő hét évre szóló hosszú távú uniós költségvetés több mint fele és a Next Generation EU nevű helyreállítási eszköz – összesen mintegy 1,8 billió euróval – korunk kihívásaira választ adó nagyszabású intézkedéseket tesz lehetővé, és Európát a fenntartható és a viszontagságoknak ellenálló helyreállítás pályájára állítja.

  • Július 20.

   Segítségnyújtás Dél-Afrika legkiszolgáltatottabb lakosainak

   A Bizottság 64,7 millió euró összegű humanitárius segélyt nyújt a dél-afrikai régió országainak a koronavírus-világjárvánnyal, a szélsőséges időjárási körülményekkel – például a régió tartós szárazságával – és más válságokkal küzdő emberek megsegítésére.

  • Július 16.

   Az idénymunkások védelme

   A Bizottság iránymutatást tett közzé az EU-ba érkező idénymunkások védelméért a koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben. A tagállami hatóságoknak, a munkaügyi felügyelőségeknek és a szociális partnereknek szóló dokumentum célja, hogy garantálja a szezonális munkavállalók jogait, egészségét és biztonságát. Felszólítja továbbá a tagállamokat, hogy tájékoztassák a szezonális munkavállalókat jogaikról.

  • Július 15.

   A Bizottság megerősíti a felkészültséget az esetleges újabb koronavírus-járványra

   A Bizottság azonnali rövid távú intézkedéseket ismertetett abból a célból, hogy megerősítse az EU egészségügyi felkészültségét a Covid19-járvány esetleges újabb kitöréseire. Az intézkedések közé tartozik a tesztelés és a kontaktkövetés fokozása, a népegészségügyi felügyelet javítása, valamint az egészségügyi ellenintézkedésekhez való hozzáférés kiszélesítése, továbbá ide tartoznak az egészségügy gyorsreagálási kapacitásával, a nem gyógyszeres ellenintézkedésekkel, a kisebbségek és a veszélyeztetett csoportok támogatásával, valamint a szezonális influenza jelentette teher csökkentésével kapcsolatos tevékenységek is.

  • Július 14.

   Az EU 24 millió euróval segíti Ugandát a koronavírus-járvány közepette

   Az EU idén 24 millió euró értékben fog humanitárius segítséget nyújtani Uganda legkiszolgáltatottabb lakosainak, különös tekintettel a menekültekre és befogadóikra. Ezen túl 1 millió eurót szabadít fel ugandai segélyszervezetek számára, amelyek az ugandai reagálási tervvel összhangban a koronavírus-fertőzés megelőzésén és leküzdésén dolgoznak.

  • Július 7.

   A Bizottság újabb rendkívüli intézkedésekkel támogatja a borágazatot

   A Bizottság újabb rendkívüli intézkedéscsomagot fogadott el a borágazat támogatására, mivel a borágazat egyike a járvány által leginkább sújtott mezőgazdasági és élelmiszerpiacoknak. Az új intézkedéseknek köszönhetően az érintett gazdasági szereplők ideiglenesen önszerveződés alapján is hozhatnak piaci intézkedéseket, az EU nagyobb mértékben járul hozzá a nemzeti támogatási programokhoz, valamint előleg nyújtható a krízislepárláshoz és a tároláshoz.

  • Július 6.

   A Bizottság és az Európai Beruházási Bank 75 millió eurós finanszírozást nyújt a CureVac számára oltóanyag-fejlesztésre és a gyártás bővítésére

   Az Európai Beruházási Bank 75 millió euró összegű hitelmegállapodást kötött a CureVac klinikai biogyógyszerészeti vállalkozással, hogy támogassa a transzformatív gyógyszerek új osztályának kifejlesztésén dolgozó cég folyamatban lévő munkáját a fertőző betegségek elleni oltóanyagok területén. A fejlesztés alatt álló vakcinák egyike a SARS-CoV-2-vírus (az új koronavírus) okozta fertőzések megelőzését célzó potenciális oltóanyag, a CVnCoV.

  • Július 2.

   Új segítségnyújtási csomag a kiszolgáltatott csoportok támogatására és a Covid19-járvány elleni fellépésre Észak-Afrikában

   A koronavírus-járványra adott globális válasza részeként az EU – a Szükséghelyzeti Alap Afrikáért kezdeményezés révén – új, Észak-Afrikának szánt segítségnyújtási csomagot fogadott el a migránsok védelme, a helyi közösségek helyzetének javítása és a koronavírus-járvány leküzdése érdekében. Ez a csomag 80 millió eurót bocsát rendelkezésre új forrásokból, valamint 30 millió eurót csoportosít át a Szükséghelyzeti Alap Afrikáért keretében végrehajtott, nem szerződéses fellépésekre szánt összegből.

  Június

  • Június 29.

   Az ideiglenes keret alkalmazási körének kiterjesztése a mikro-, kis- és induló vállalkozások további támogatására és a magánberuházások ösztönzésére

   A Bizottság elfogadta az állami támogatásokra vonatkozó, 2020. március 19-én elfogadott ideiglenes uniós szabályozás alkalmazási körének bővítésére irányuló harmadik módosítást. Így a tagállamok további támogatást adhatnak a mikro- és kisvállalkozásoknak, valamint az induló cégeknek (startupoknak). Az ideiglenes szabályozási keret fő célja, hogy célzott segítséget nyújtson azoknak az egyébként életképes vállalatoknak, amelyek a koronavírus-járvány következtében pénzügyi nehézségekkel küzdenek.

  • Június 27.

   Globális fellépés a koronavírus ellen: az EBB és a Bizottság újabb 4,9 milliárd euró összegű vállalást tesz

   Az Európai Bizottság és a Global Citizen szervezésében június 27-én megrendezett „Globális cél: együtt a jövőnkért” elnevezésű adománygyűjtő csúcstalálkozó újabb 6,15 milliárd euró összegű finanszírozást mozgósított. A cél: előmozdítani a koronavírus-oltóanyagok, -vizsgálatok és -kezelések kifejlesztését és az azokhoz való méltányos hozzáférést. Ez az összeg magában foglalja az Európai Beruházási Bank által az Európai Bizottsággal partnerségben tett 4,9 milliárd eurós felajánlást, valamint az uniós tagállamok 485 millió eurót kitevő vállalását. A rendezvény eredményeképpen a Globális fellépés a koronavírus ellen elnevezésű adománygyűjtő kampány során tett vállalások együttes összege már 15,9 milliárd eurót tesz ki.

  • Június 24.

   Fokozott támogatás a Covid19-válság által érintett uniós mezőgazdasági termelők számára

   A Tanács rendeletet fogadott el, amelynek értelmében a tagállamok a meglévő vidékfejlesztési program forrásaiból rendkívüli támogatást nyújthatnak a mezőgazdasági termelőknek, valamint a mezőgazdasági termékek (halászati termékek kivételével) vagy gyapot feldolgozásával, forgalmazásával vagy fejlesztésével foglalkozó kis- és középvállalkozásoknak. A támogatás összege mezőgazdasági termelőnként nem haladhatja meg a 7 ezer eurót, kkv-nként pedig az 50 ezer eurót. A cél a Covid19-válság által leginkább sújtott mezőgazdasági termelők és kkv-k támogatása, valamint az üzletek, piacok és éttermek bezárásából eredő likviditási és pénzforgalmi problémák áthidalása.

  • Június 24.

   A Tanács adóügyi szabályok elhalasztásáról állapodott meg

   A Tanács módosította az adózás területén történő közigazgatási együttműködésről szóló irányelvet. Az új szabályok értelmében a tagállamok legfeljebb 6 hónappal elhalaszthatják a következőkre vonatkozó információk benyújtásának és (automatikus) cseréjének határidejét: olyan pénzügyi számlák, amelyeknek kedvezményezettjei egy másik tagállamban rendelkeznek adóügyi illetőséggel, illetve az adatszolgáltatási kötelezettség alá tartozó, határokon átnyúló adótervezési konstrukciók.

  • Június 24.

   Humanitárius légihíd Szudánba

   Június 24-én megérkezett Szudánba a humanitárius légi híd keretében oda indított két járat közül a második. Az EU segíti a helyszíni humanitárus dolgozók munkáját és alapvető ellátmányokat juttat el a rászorulókhoz, valamint támogatja az észak-afrikai ország koronavírus elleni válaszintézkedéseit. A szudáni humanitárius légi járat költségeit teljes egészében az Európai Unió finanszírozza, és a műveletet az Együtt Európa kezdeményezésen keresztül az EU, Svédország, Franciaország és a Humanitárius Logisztikai Hálózat koordinálja.

  • Június 18.

   A Közép-afrikai Köztársaság megsegítése és regionális fellépés az Afrika szarva térségben a világjárvány társadalmi-gazdasági kockázatainak mérsékléséért

   Az Európai Unió segít Afrikának felülkerekedni a koronavírus-válságon. Ennek jegyében az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 54 millió euró összegű támogatást nyújt a Közép-afrikai Köztársaságnak a járvány elleni fellépés miatt megrendült államháztartás megszilárdítására. Június 17-én pedig a Bizottság 60 millió eurós intézkedéscsomagot jelentett be, mellyel segíteni kívánja a Kormányközi Fejlesztési Hatóság munkáját a Covid19 egészségügyi és társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítését célzó válaszintézkedések összehangolása terén az Afrika szarva térségben.

  • Június 18.

   Uniós finanszírozás az egészségügyi termékek, orvoscsapatok és betegek szállításához

   Az Európai Unió tagállamai mostantól további finanszírozást igényelhetnek a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből alapvető eszközök, orvosi-ápolói csapatok és koronavírus-betegek szállításához. Ez kiegészíti az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül már rendelkezésre álló támogatást, valamint a rescEU keretében eljuttatott védőeszköz-szállítmányokat. Június 18-án egy kísérleti művelet keretében sikeresen megérkezett Bulgáriába hét tonna – több mint 500 ezer védőmaszkból álló – szállítmány. A szállítás költségét az Európai Unió fedezte.

  • Június 16.

   Uniós oltóanyag-stratégiát terjeszt elő a Bizottság

   A Bizottság uniós stratégiát terjesztett elő a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésének, előállításának és alkalmazásának felgyorsítására. A vírus elleni hatékony és biztonságos oltóanyag a legjobb módja annak, hogy tartósan megszüntessük a járványt. Ezzel a stratégiával a Bizottság hozzájárul azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyek célja, hogy felgyorsuljon a biztonságos és hatékony oltóanyagok kifejlesztése, és azok már 12–18 hónapon belül vagy akár még hamarabb a rendelkezésünkre állhassanak.

   Nézze meg Ursula von der Leyen elnök videoüzenetét az uniós oltóanyag-stratégiáról.

  • Június 15.

   Re-open EU: új internetes platform az EU-n belüli utazás és idegenforgalom biztonságos helyreállításának elősegítésére

   A Bizottság elindította a Re-open EU elnevezésű internetes platformot, amely alapvető információkat tartalmaz az Európán belüli mobilitás és turizmus biztonságos újraindításához. A webhelyen mindegyik uniós országra vonatkozóan megtalálhatók a legfontosabb tudnivalók a be- és kiutazásra vonatkozó aktuális szabályokról. Annak érdekében, hogy bárki bizalommal megtervezhesse nyári szabadságát vagy későbbi utazását, a platform naprakész információkkal szolgál a határokról, az igénybe vehető közlekedési eszközökről, a még hatályban lévő utazási korlátozásokról, a népegészségügyi és biztonsági intézkedésekről és más fontos gyakorlati tudnivalókról.

  • Június 11.

   Az Európai Beruházási Bank 100 millió EUR finanszírozást nyújt a BioNTech számára Covid-vakcina kifejlesztéséhez

   Az Európai Beruházási Bank és az immunterápiával foglalkozó BioNTech finanszírozási megállapodást írt alá, melynek értelmében a bank 100 millió euróval segíti a cég BNT162 elnevezésű, koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésére irányuló programját. A BioNTech az első olyan európai vállalat, amely klinikai tesztelésbe kezdett: áprilisban Németországban, május elején pedig az Egyesült Államokban indultak klinikai vizsgálatok. Az EBB által nyújtott finanszírozás mellett a vállalatot a Horizont 2020 keretprogramba illeszkedő InnovFin kezdeményezés és az európai beruházási terv is támogatja.

  • Június 11.

   A Bizottság az EU-ba való beutazásra vonatkozó korlátozások közös, összehangolt megközelítésen alapuló részleges és fokozatos feloldását javasolja június 30-tól

   A Bizottság azt javasolta a schengeni tagállamoknak és a schengeni társult államoknak, hogy 2020. június 15-ig szüntessék meg a belső határellenőrzéseket, és 2020. június 30-ig hosszabbítsák meg az EU-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazásra vonatkozó ideiglenes korlátozást. Továbbá kidolgozott egy, a korlátozás azt követő fokozatos feloldására vonatkozó megközelítést is.

  • Június 10.

   Fokozott fellépés a dezinformációval szemben

   A koronavírus-járványt a hamis és szándékosan félrevezető információk áradata kíséri; előfordult például, hogy külföldi szereplők próbálták befolyásolni az EU polgárait és az uniós vitákat. A Bizottság, valamint az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közös közleményt tett közzé, amelyben kielemezte az azonnali válaszlépéseket és olyan gyorsan megvalósítható, konkrét intézkedéseket javasolt, amelyekkel fel lehet venni a küzdelmet a koronavírus-járvány kapcsán terjedő álhírekkel szemben.

  • Június 10.

   55 millió euró a szíriai menekülteknek, valamint a Jordániában és Libanonban élő egyes helyi közösségeknek

   A koronavírus-járványra adott globális válaszintézkedések részeként az EU további 55 millió euróval bővíti a szíriai válság kezelésére szolgáló uniós regionális alapot. Az összegből célzott támogatás nyúltható a Jordániában és Libanonban tartózkodó szíriai menekülteknek és az ott élő kiszolgáltatott személyeknek létfontosságú területeken, pl. az egészségügy, a vízellátás, a köztisztaság és a higiénia terén. A most elfogadott csomaggal együtt az EU 2015 óta már több mint 2,2 milliárd eurót fordított az említett alapra, ami az eredetileg tervezett összeg duplája.

  • Június 8.

   Az EU 314 millió euróval támogat olyan innovatív vállalkozásokat, amelyek részt vesznek a vírus elleni küzdelemben és a helyreállításban

   A Bizottság az Európai Innovációs Tanács akcelerátorprogramjából közel 166 millió eurót hívott le, hogy 36 vállalatot támogasson a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Emellett több mint 148 millió eurót juttat majd további 36 vállalatnak, amelyek hozzájárulnak az európai helyreállítási terv megvalósításához. Így a Horizont 2020 uniós kutatási és innovációs program teljes beruházása ebben a fordulóban 314 millió euróra fog rúgni.

  • Június 7.

   Az EU humanitárius légihidat létesít a Kongói Demokratikus Köztársaságba

   Humanitárius légihídján az EU három járatot indít a Kongói Demokratikus Köztársaságba, amelyek humanitárius dolgozók és alapvető ellátmány szállításával segítik az országot a koronavírus-járvány leküzdésében. Május eleje óta az EU négy további humanitárius légihíd-járatot szervezett: hármat a Közép-afrikai Köztársaságba, egyet pedig São Tomé és Príncipébe. A tervek szerint további járatok érkeznek majd Afrikába és más olyan régiókba, ahol nagy szükség van humanitárius segítségre.

  • Június 4.

   Az Európai Bizottság 300 millió eurót ajánl fel a GAVI-nak

   A Védőoltásügyi Világkonferencia alkalmából a Bizottság bejelentette, hogy a 2021–2025 közötti időszakban 300 millió euróval támogatja a GAVI-t, azaz az Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetséget. Az adomány világszerte 300 millió gyermek beoltását, valamint a fertőző betegségek elleni oltóanyagkészletek finanszírozását szolgálja.

    

  • Június 3.

   A Bizottság 11,5 milliárd eurót szabadít fel a 2020. évi költségvetésből a válság enyhítése és a gazdaság helyreállítása céljából

   A Bizottság javaslatot tesz a 2020. évi költségvetés módosítására, hogy 11,5 milliárd euró már 2020-ban lehívható legyen a válság enyhítésére és a gazdaság helyreállítására.  A Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok igazítsák ki a jelenlegi, 2014–2020-as hosszú távú költségvetést, hogy már 2020-ban magasabb legyen a megengedett kiadások szintje. A cél a saját forrásokról szóló módosított határozat elfogadásáig tartó időszak áthidalása, hogy már 2020-ban a munkavállalók, a vállalkozások és a tagállamok rendelkezésére álljanak az igencsak szükséges források. A június 3-i javaslat garantálja, hogy a 11,5 milliárd euró még idén, a lehető leghamarabb a REACT-EU, Fizetőképesség-támogatási Eszköz és az Európai Fenntartható Fejlődési Alap rendelkezésére álljon.

  Május

  • Május 28.

   Globális fellépés a koronavírus ellen: új kampány indul a Global Citizen támogatásával

   A május 4-én indított adománygyűjtő kezdeményezés keretében a Global Citizen nemzetközi érdekvédelmi szervezettel együttműködésben „Globális cél: együtt a jövőnkért” elnevezéssel most egy új kampány indul, amelynek csúcspontja a június 27-én megrendezésre kerülő globális adományozói csúcstalálkozó lesz. A Global Citizennel együttműködésben a Bizottság fokozni fogja a források előteremtésére irányuló erőfeszítéseket annak elősegítésére, hogy a világ képes legyen leküzdeni ezt a járványt, és elkerülni a következőt.

  • Május 27.

   A Bizottság európai helyreállítási tervet terjeszt elő

   Annak érdekében, hogy a helyreállítás valamennyi tagállam számára fenntartható, egyenletes, inkluzív és méltányos legyen, az Európai Bizottság egy új helyreállítási eszköz, a Next Generation EU Eszköz létrehozását javasolja, amely az EU átdolgozott és megerősített, korszerű hosszú távú költségvetésébe illeszkedik. A Bizottság továbbá ismertette 2020. évi kiigazított munkaprogramját, amely kiemelten kezeli az európai helyreállításhoz és rezilienciaépítéshez szükséges intézkedéseket.

   • Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke az Európai Parlament május 27-i plenáris ülésén bemutatta a tervezett helyreállítási tervet. Nézze meg a videót.
  • Május 26.

   A Tanács ideiglenes szabályokat fogad el az európai részvénytársaságok és az európai szövetkezetek közgyűléseinek megtartására vonatkozó határidők meghosszabbításáról

   Mindössze négy héttel az előterjesztést követően a Tanács elfogadta az európai részvénytársaságokra és az európai szövetkezetekre vonatkozó szabályoktól való ideiglenes eltérés („derogáció”) engedélyezéséről szóló európai bizottsági javaslatot. Az Európai Parlament május 14-én kinyilvánította egyetértését. Az intézkedések lehetővé teszik, hogy az európai részvénytársaságok és az európai szövetkezetek közgyűlésüket kivételesen a jogszabályban előírt 6 hónap helyett a pénzügyi év végétől számított 12 hónapon belül tartsák meg.

  • Május 26.

   A Tanács ideiglenes szabályokat fogad el az európai részvénytársaságok és az európai szövetkezetek közgyűléseinek megtartására vonatkozó határidők meghosszabbításáról

   Mindössze négy héttel az előterjesztést követően a Tanács elfogadta az európai részvénytársaságokra és az európai szövetkezetekre vonatkozó szabályoktól való ideiglenes eltérés („derogáció”) engedélyezéséről szóló európai bizottsági javaslatot. Az Európai Parlament május 14-én nyilvánította ki egyetértését. Az intézkedések lehetővé teszik, hogy az európai részvénytársaságok és az európai szövetkezetek közgyűlésüket kivételesen a jogszabályban előírt 6 hónap helyett a pénzügyi év végétől számított 12 hónapon belül tartsák meg.

  • Május 20.

   Az EU további 50 millió eurót különít el humanitárius segítségnyújtásra

   A Bizottság bejelentette, hogy további 50 millió euró összegű humanitárius támogatást nyújt azzal a céllal, hogy segítsen gondoskodni a koronavírus-járvány miatt világszerte drámaian megnövekedett humanitárius szükségletekről. A támogatás a súlyos humanitárius válsághelyzetben lévő, kiszolgáltatott embereken hivatott segíteni, különös tekintettel a Száhel-övezetben és a Csád-tó térségében, a Közép-afrikai Köztársaságban, az afrikai Nagy-tavak régiójában, Kelet-Afrikában, Szíriában, Jemenben, Palesztinában és Venezuelában élő emberekre, valamint a rohindzsákra.

  • Május 20.

   Hamarosan forgalomba kerülnek az uniós finanszírozású kutatási projekt keretében kifejlesztett diagnosztikai gyorstesztek

   Gyors sikert hozottannak a 18 projektnek az egyike, mely a közelmúltban 48,2 millió euró összegű finanszírozást nyert el a „Horizont 2020” keretprogramból diagnosztikai eszközök, kezelések és oltóanyagok kifejlesztésére, továbbá a felkészülést szolgáló intézkedések kidolgozására. A „HG nCoV19 test” elnevezésű projektben közreműködő kutatók engedélyt kaptak arra, hogy forgalomba hozzanak egy új, a koronavírus-fertőzés diagnosztizálására szolgáló, helyben elvégezhető gyorstesztet. Az ír, egyesült királyságbeli, kínai és olasz köz- és magánszervezetek partnerség keretében megvalósított „HG nCoV19 test” elnevezésű projekt munkatársai új, hordozható diagnosztikai rendszert fejlesztettek ki, mely 30 perc alatt képes pontos és megbízható eredményt produkálva kimutatni a koronavírus-fertőzést.

  • Május 19.

   Sürgetően szükséges kutatási és innovációs projektek finanszírozása

   A Bizottság további 122 millió eurót mobilizál kutatási és innovációs keretprogramja, a „Horizont 2020” költségvetéséből a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásokra. A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a koronavírus-járvány elleni globális fellépés keretében 2020. május 4-én adománygyűjtést indított. A Bizottság 1,4 milliárd euró előteremtését vállalta. A sürgős kutatásokra kiírt pályázati felhívás, melyre június 11-ig lehet jelentkezni, ehhez a felajánláshoz hivatott hozzájárulni.

  • Május 14.

   Uniós támogatás az Afrika szarva térségnek

   Az Európai Unió további 105,5 millió eurót biztosít az Afrika szarva térségben fekvő országoknak, mivel fennáll a veszélye, hogy a koronavírus-világjárvány hatására súlyosbodni fog a humanitárius helyzet a régióban, ahol továbbra is sokan kényszerülnek elhagyni lakóhelyüket, és szenvednek a fegyveres konfliktusok, valamint a visszatérő árvizek és aszályok miatt.

  • Május 13.

   Iránymutatás az utazás és az európai idegenforgalom biztonságos újraindításáról

   A Bizottság iránymutatásokat és ajánlásokat tartalmazó csomagot terjesztett elő, amely a tagállamokat hivatott segíteni abban, hogy a hónapok óta tartó lezárások után fokozatosan feloldják az utazási korlátozásokat, és lehetővé tegyék, hogy az idegenforgalmi vállalkozások újraindítsák tevékenységüket. Amint az egészségügyi helyzet ezt megengedi, a szükséges biztonsági és elővigyázatossági intézkedéseket meghozva módot kell adni az uniós polgároknak arra, hogy akár saját tagállamukban, akár más uniós országokba ellátogatva újra találkozhassanak barátaikkal és családtagjaikkal. A csomag további célja, hogy segítse az EU idegenforgalmi ágazatát. Ennek érdekében ösztönzi az érintett vállalkozások támogatását, és azt hivatott elősegíteni, hogy Európa továbbra is az első számú turisztikai célpont maradjon a látogatók számára.

  • Május 12.

   117 millió euró kezelések és diagnosztikai eszközök kifejlesztésére az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés keretében

   Nyolc nagyszabású, a koronavírus-fertőzés kezelésének és diagnosztizálásának javítására irányuló kutatási projekt nyert el finanszírozást az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezés elnevezésű köz-magán társulás által márciusban kiírt, gyorsított pályázaton.

  • Május 8.

   Az EU humanitárius légihidat hoz létre

   Az Európai Bizottság uniós humanitárius légihidat hozott létre, hogy ezen keresztül a humanitárius segélyszervezetek munkatársait és a sürgősségi segélyszállítmányokat eljuttassa több olyan területre világszerte, amelyeket a leginkább sújt a jelenlegi válság.

  • Május 8.

   A Bizottság első körben 1,5 millió maszkot szerez be az uniós egészségügyi dolgozók részére, melyet további 8,5 millió maszk követ majd

   Az EU 17 tagállama és az Egyesült Királyság 1,5 millió orvosi maszkot kap az egészségügyi dolgozók egészségének védelme érdekében. Ez részét képezi annak a 10 millió darabos, a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközön keresztül megvalósuló maszkbeszerzésnek, melyet a Bizottság azért finanszíroz, hogy közvetlen támogatást nyújtson a tagállamoknak a világjárvány közvetlen következményeinek mérsékléséhez és a korlátozások feloldásával és a helyreállítással kapcsolatos szükségletek előrejelzéséhez.

  • Május 8.

   A Bizottság felkéri a tagállamokat, hogy június 15-ig hosszabbítsák meg az EU-ba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó korlátozást

   A Bizottság felkérte a schengeni tagállamokat és a schengeni társult államokat, hogy további 30 nappal, június 15-ig hosszabbítsák meg az EU-ba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozást. Az utazási korlátozásokat fokozatosan kell feloldani: ahogy azt a járvány megfékezésére irányuló intézkedések feloldásáról szóló közös európai ütemterv is hangsúlyozza, először a belső határellenőrzések fokozatos és összehangolt megszüntetését kell megkezdeni, és csak ezután kerülhet sor a második szakaszra, vagyis a külső határokon bevezetett korlátozások enyhítésére.

  • Május 4.

   Globális fellépés a koronavírus ellen: 7,4 milliárd euró gyűlt össze az oltóanyagokhoz való egyetemes hozzáférés elősegítésére

   A Globális fellépés a koronavírus ellen donorrendezvényen a Bizottság 7,4 milliárd euró (8 milliárd dollár) összegű felajánlást könyvelt el a világ minden tájáról. Ebből 1,4 milliárd euró a Bizottság adománya. Ez az összeg, amely megközelíti az eredetileg kitűzött 7,5 milliárd eurót, szilárd kiindulópontot jelent a május 4-én kezdődött, egész világot behálózó adománygyűjtő maraton számára. A cél, hogy jelentős pénzforrások álljanak rendelkezésre a koronavírus elleni küzdelmet szolgáló diagnosztika, kezelések és oltóanyagok együttes kidolgozására és minél szélesebb körű felhasználásának elősegítésére.

  • Május 2.

   Védőmaszkok Spanyolországba, Olaszországba és Horvátországba a rescEU-készletből

   A korábbi olaszországi szállítmányt követően az EU FFP2 védőmaszkok újabb tételeit juttatja el Spanyolországba, Olaszországba és Horvátországba a rescEU-készletből. A múlt hónapban létrehozott rescEU az orvosi felszerelések első közös európai készlete, mely a koronavírus-járvány által sújtott országok ellátottságát hivatott javítani.

  Április

  • Április 30.

   Állami támogatási intézkedések

   Áprilisban a Bizottság 127 állami támogatási intézkedést hagyott jóvá a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan a vállalkozások támogatása és az európaiak megélhetésének védelme érdekében. Továbbra is szorosan együttműködünk az uniós országokkal, hogy gazdaságunk a válság után újult erővel állhasson talpra.

  • Április 29.

   Nyugat-Balkán: az EU fokozott támogatást nyújt a koronavírus-válság kezeléséhez

   Az Európai Bizottság több mint 3,3 milliárd euró uniós pénzügyi támogatást jelentett be, melyet az Európai Beruházási Bankkal közösen mozgósítanak a nyugat-balkáni polgárok javára. A csomag célja, hogy kezelje a Covid19-világjárvány miatti egészségügyi és ebből eredő humanitárius szükségleteket, valamint elősegítse a szociális és gazdasági fellendülést.

  • Április 28.

   Banki csomag az unióbeli háztartásoknak és vállalkozásoknak történő hitelnyújtás megkönnyítésére

   A Bizottság banki csomagot fogadott el, melynek révén a háztartások és a vállalkozások Európa-szerte könnyebben jutnak hitelhez. A csomag azt hivatott biztosítani, hogy a bankok továbbra is hitelt nyújthassanak a gazdaság támogatására és a koronavírus jelentős gazdasági hatásának enyhítésére.

  • Április 24.

   A koronavírus-járvány elleni globális válaszintézkedések: Az EU adománygyűjtést indít

   Az Európai Unió – globális partnereivel összefogva – 2020. május 4-én adománygyűjtő akciót indít a koronavírus-járvány elleni globális válaszintézkedések támogatása céljából. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – más globális egészségügyi szervezetekkel közösen – felhívást tett közzé, cselekvést szorgalmazva annak érdekében, hogy az emberek rövid időn belül világszerte biztonságos, minőségi, hatékony és megfizethető diagnosztikai eljárásokhoz, terápiákhoz és oltóanyagokhoz férhessenek hozzá.

  • Április 23.

   Az orvostechnikai eszközökről szóló rendelet

   A Bizottság üdvözölte, hogy az Európai Parlament és a Tanács elfogadta az orvostechnikai eszközökről szóló rendelet alkalmazásának kezdőnapjáról szóló javaslatot. Az elfogadott módosítás figyelembe veszi, hogy EU-szerte megnőtt a létfontosságú orvostechnikai eszközök iránti szükséglet, egyúttal pedig továbbra is garantálja a betegek egészségét és biztonságát mindaddig, amíg sor nem kerül az új jogszabály alkalmazására.

  • Április 22.

   Tíz szomszédos országot támogató makroszintű pénzügyi csomag

   A Bizottság 3 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatási csomagot terjesztett elő azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson tíz bővítési és szomszédságpolitikai partnerországnak a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági nehézségek enyhítéséhez. A javaslat kiegészíti az „Európa együtt” stratégiát, melynek keretében az EU komoly és célzott segítséget nyújt a partnerországoknak a koronavírus-világjárvánnyal szembeni védekezéshez.

  • Április 22.

   Az agrár-élelmiszeripari ágazatot támogató rendkívüli intézkedések

   A Bizottság újabb rendkívüli intézkedésekre tett javaslatot a járvány által leginkább sújtott mezőgazdasági és élelmiszerpiacok további támogatása érdekében.  A javasolt intézkedések többek között a következőket foglalják magukban: magántárolási támogatás a tej- és húságazatban; annak engedélyezése, hogy a gazdasági szereplők önszervező piaci intézkedéseket fogadjanak el a járvány által súlyosan érintett ágazatokban; rugalmasság a piactámogatási programok végrehajtása tekintetében a bor-, a gyümölcs- és zöldség-, valamint néhány más ágazatban.

  • Április 21.

   Az Unió támogatást mozgósít Olaszország, Horvátország és a szomszédos országok javára

   Válaszul az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül beérkezett kérésekre, az EU koordináció és társfinanszírozás révén mozdítja elő a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez segítséget kérő uniós és szomszédos országokba irányuló segélyszállítmányok célba juttatását.

  • Április 20.

   A Bizottság adatmegosztási platformot hoz létre kutatók számára

   Az Európai Bizottság több partnerével együttműködve beindította az európai Covid19-adatplatformot, hogy lehetővé tegye a rendelkezésre álló kutatási adatok gyors összegyűjtését és megosztását. Az ERAvsCorona cselekvési terv részét képező platform újabb mérföldkövet jelent az EU arra irányuló erőfeszítéseiben, hogy Európában és világszerte támogassa a kutatókat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

  • Április 17.

   Egyedülálló uniós konzuli együttműködés: a járvány megjelenése óta több mint 500 ezer uniós polgárt sikerült hazajuttatni

   Április 17-ig az EU egy eddig példa nélküli hazaszállítási műveletsorozat keretében több mint félmillió polgár hazajuttatásáról gondoskodott, akik a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések miatt rekedtek külföldön. A járvány kezdetekor a világ különböző részein mintegy 600 ezer uniós polgár jelezte, hogy nem tud visszatérni hazájába. A többségük az ázsiai és csendes-óceáni térségben és az amerikai kontinensen tartózkodott.

  • Április 16.

   Iránymutatás a világjárvány elleni küzdelmet szolgáló alkalmazásokra vonatkozóan az adatvédelmi előírásoknak való teljes körű megfelelés biztosítása érdekében

   A Bizottság iránymutatást tett közzé a koronavírus-járvány elleni fellépést szolgáló új alkalmazásokkal kapcsolatos adatvédelmi követelményekről. Az iránymutatás a személyes adatok védelmét hivatott biztosítani a kontaktuskövető alkalmazások használata során, és ezeknek az alkalmazásoknak a beavatkozó jellegét hivatott korlátozni. Az iránymutatással együtt a Bizottság közzétett egy, a kontaktkövető alkalmazásokra vonatkozó uniós eszköztárt is.

  • Április 16.

   Az agrár-élelmiszeripari ágazatot támogató további intézkedések

   Két új intézkedést fogadtak el az agrár-élelmiszeripari ágazat további támogatására. Az intézkedések növelni fogják a mezőgazdasági termelők készpénzállományát, és enyhíteni fogják a nemzeti és regionális hatóságokra, valamint a gazdákra nehezedő adminisztratív terheket ebben a különösen nehéz időszakban.

  • Április 15.

   Európai ütemterv a járvány megfékezését célzó intézkedések összehangolt megszüntetésére

   A Bizottság – az Európai Tanács elnökével együttműködve – európai ütemtervet terjesztett elő a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések fokozatos megszüntetésére. Az ütemterv alapelveket és ajánlásokat tartalmaz, amelyeket a tagállamok jól hasznosíthatnak a járvány miatti korlátozó intézkedések felszámolásának megtervezésére.

  • Április 15.

   További lépések a biztonságos és megbízható tesztelés felé

   A Bizottság iránymutatást nyújtott be a koronavírus-tesztelés módszereiről. Az iránymutatás célja, hogy segítse a tagállamokat a tesztelési eszközök hatékony alkalmazásában a nemzeti stratégiáik keretében és a járvány elleni fellépés különböző szakaszaiban (többek között a kijárási korlátozások feloldása idején).

  • Április 14.

   2,7 milliárd euró az EU-költségvetésből az uniós egészségügyi ágazat támogatására

   Az Európai Bizottság még április 2-án javaslatot tett az EU Szükséghelyzeti Támogatási Eszközének aktiválására. Az intézkedés célja a tagállamok egészségügyi rendszereinek közvetlen támogatása a világjárvány elleni küzdelemben. A Tanács április 14-én jóváhagyta a javaslatot, így a 2,7 milliárd euró összegű eszköz révén azonnali közvetlen támogatás nyújtható ott, ahol arra a leginkább szükség van.

  • Április 8.

   A tagállamok felkérést kaptak arra, hogy május 15-ig hosszabbítsák meg az EU-ba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó korlátozást

   A Bizottság a meghosszabbítással kapcsolatos összehangolt megközelítésre szólította fel a tagállamokat, mivel a külső határokon való fellépés csak akkor lehet hatékony, ha az uniós tagállamok és a schengeni államok azt valamennyi határon azonos időpontig és egységes módon hajtják végre.

  • Április 8.

   A korlátozást enyhítő intézkedések támogatása mobil- és adatátviteli alkalmazásokkal

   A Bizottság a koronavírus-világjárvány nyomán ajánlást terjesztett elő, melyben közös közelítésmód kialakítását célzó válaszlépéseket és intézkedéseket vázol fel a mobilalkalmazások terén. Az ajánlás fontos alapelveket határoz meg a mobilalkalmazások és mobiladatok használatára vonatkozóan, ami az adatbiztonságot és az uniós alapvető jogok, például a magánélet és a személyes adatok védelmét illeti.

  • Április 8.

   A Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy optimalizálják a gyógyszerek kínálatát és elérhetőségét

   A Bizottság iránymutatásának középpontjában a koronavírusos betegek kezelésére szolgáló nélkülözhetetlen gyógyszerekkel, valamint az ellátási hiány kockázatának kitett gyógyszerekkel összefüggő észszerű ellátás, elosztás és felhasználás áll. A javasolt intézkedések célja, hogy az egységes piac integritásának megőrzését és a közegészség védelmét biztosító, Unió-szerte összehangoltabb megközelítést tegyenek lehetővé.

  • Április 8.

   Az EU globális szintű válasza a világjárvány ellen

   Az Európai Bizottság és az EU főképviselője bemutatta azokat a terveket, amelyek segítségével az EU határozott és célzott segítséget nyújthat a partnerországoknak a koronavírus-világjárvánnyal szembeni védekezéshez. Az EU a külső tevékenységek céljára fenntartott költségvetésből több mint 15,6 milliárd euró összegű pénzügyi támogatást biztosít a partnerországoknak.

  • Április 7.

   Uniós egészségügyi csoportot küldenek Olaszországba

   Román és norvég orvosokból és ápolókból álló európai egészségügyi alakulat érkezik Milánóba és Bergamóba, hogy segítséget nyújtson az olasz egészségügyi személyzetnek a koronavírus elleni küzdelemben. Közreműködésükre az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében kerül sor. A mechanizmuson keresztül Ausztria is felajánlott több mint 3 000 liter fertőtlenítőszert Olaszország számára.

  • Április 6.

   Forrásokat szabadítanak fel 100 ezer kis- és középvállalkozás számára

   Az Európai Bizottság egymilliárd eurót szabadított fel az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA). Ez az összeg garanciaként szolgál majd az Európai Beruházási Alap (EBA) tevékenységeihez. Ez a forrás lehetővé teszi majd az EBA számára olyan különleges kezességvállalás kibocsátását, amellyel a bankokat és más hitelezőket arra ösztönözhet, hogy legalább 100 ezer, a koronavírus-világjárvány gazdasági hatása által sújtott európai kkv és kis méretű, közepes piaci tőkeértékű vállalat számára likviditást biztosítsanak. Az így rendelkezésre bocsátható finanszírozás becsült összege 8 milliárd euró.

  • Április 3.

   Az importált orvosi berendezésekre kivetett vám és áfa felfüggesztése

   A Bizottság a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében jóváhagyta a tagállamok és az Egyesült Királyság azon kérelmét, hogy átmenetileg ne kelljen vámot és áfát fizetni a harmadik országokból behozott orvosi eszközök és védőfelszerelések után. Ez megkönnyíti az orvosok, betegápolók és betegek számára rendkívül fontos orvosi felszerelések behozatalának finanszírozását.

  • Április 3.

   A betegek határokon átívelő kezelésének és az egészségügyi személyzet más tagállamokban történő bevetésének megkönnyítése

   A határokon átnyúló egészségügyi együttműködés támogatása érdekében a Bizottság gyakorlati iránymutatást adott ki a tagállamoknak. A határokon átívelő együttműködés – más tagállamok betegeinek átvétele, képzett egészségügyi személyzet rendelkezésre bocsátása – segíthet enyhíteni a túlterhelt kórházakra nehezedő nyomást.

  • Április 2.

   Minden lehetséges eszköz bevetése az emberi életek és a megélhetés védelmében

   A Bizottság további válaszintézkedést hozott a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére: javaslatot tett egy 100 milliárd eurós szolidaritási eszköz létrehozására. A SURE elnevezésű eszköz abban hivatott segíteni, hogy a vállalkozások talpon maradjanak, a munkavállalók pedig továbbra is jövedelemhez jussanak. Arra is javaslatot tett, hogy a strukturális alapok összes rendelkezésre álló forrását a koronavírusra adott válaszlépésekre csoportosítsák át. Április 24-én LÉPNEK HATÁLYBA a leginkább rászoruló uniós polgárok védelmét és az uniós halászok megsegítését célzó szabályok.

    

  • Április 1.

   A Bizottság tudományos szakemberei új kontrollanyagot dolgoznak ki a koronavírus megbízható teszteléséhez

   Az Európai Bizottság tudományos munkatársai új kontrollanyagot dolgoztak ki, amellyel a laboratóriumok ellenőrizhetik, hogy megfelelően működnek-e a koronavírustesztjeik, és így elkerülhetik a hamis negatív eredményeket.

   HATÁLYBALÉPÉS: 2020. április 1.

  Március

  • Március 31.

   A reziliencia erősítése a szír menekülteket befogadó országokban

   A koronavírus-világjárványra válaszképpen az EU egy közel 240 millió euró összegű új csomag révén fokozta az Irakban, Jordániában és Libanonban tartózkodó szíriai menekülteknek és kiszolgáltatott személyeknek nyújtott támogatást. Ezzel több mint 2 milliárd euróra nőtt az az összeg, melyet az EU a szíriai válság kezelésére szolgáló uniós regionális alapon keresztül fordít az érintettek megsegítésére a térségben.

  • Március 30.

   Uniós szolidaritásvállalás a nyugat-balkáni térség és a keleti szomszédság országaival

   A Bizottság 140 millió eurót csoportosított át a keleti szomszédság országainak legsürgetőbb szükségleteire, és átirányítja meglévő eszközök felhasználását a koronavírus okozta válság társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítésére ugyanebben a térségben, legfeljebb 700 millió euró értékben. Bejelentette továbbá, hogy 38 millió euró összeghatárig azonnali támogatást nyújt a Nyugat-Balkán országainak az egészségügyi vészhelyzet kezeléséhez, és átcsoportosít 374 millió eurót társadalmi-gazdasági élénkítő intézkedésekre.

  • Március 30.

   A kritikus fontosságú munkavállalók szabad mozgásának lehetővé tétele

   A Bizottság új gyakorlati útmutatót adott ki annak biztosítására, hogy az Unión belül ingázó munkavállalók, különösen azok, akik a koronavírus okozta világjárvány megfékezésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be, akadálytalanul eljuthassanak munkahelyükre. Az EU-ba irányuló, nem alapvető utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozás végrehajtásáról szóló iránymutatással együtt ez az útmutató a koronavírus terjedésének korlátozása érdekében hozott intézkedések által érintett polgárok és vállalatok gyakorlati aggályaira kíván választ adni.

  • Március 27.

   Az uniós polgárok hazaszállítására és a rescEU programra szánt költségvetési keret növelése

   75 millió eurót különítenek el az uniós költségvetésből az uniós polgárok hazaszállításának finanszírozására, valamint az egészségügyi rescEU-készlet költségvetésének növelésére. Az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül szervezett légi járatokkal már több mint 10 ezer uniós polgárt sikerült hazaszállítani Európába.

  • Március 26.

   Az alapvető áruk légi szállításának biztosítása

   A Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy a koronavírus-válság idején támogassák a légi áruszállítási műveleteket. Az új iránymutatás olyan műveleti és szervezési lépéseket ajánl, amelyek segítenek fenntartani az alapvető áruforgalmat, beleértve az egészségügyi felszerelések és a személyzet szállítását is.

  • Március 26.

   A nemzetközi együttműködés melletti elkötelezettség megerősítése

   A G20-ak vezetőinek rendkívüli videokonferenciáján Ursula von der Leyen elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy az EU elkötelezett a világjárvány kezelésére irányuló nemzetközi együttműködés mellett, és továbbra is segíteni fogja a kiszolgáltatott országokat és közösségeket szerte a világon.

  • Március 2.

   A kritikus jelentőségű európai eszközök és technológiák védelme

   A Bizottság iránymutatást adott ki annak érdekében, hogy egységes és következetes uniós közelítésmód érvényesüljön a külföldi befektetések átvilágítása terén a jelenlegi népegészségügyi válság idején. Ez az uniós vállalkozások és kritikus fontosságú eszközök megtartását hivatott biztosítani olyan kulcsterületeken, mint az egészségügy, az orvosi kutatás, a biotechnológia stb., anélkül, hogy az intézkedések aláásnák az EU általános nyitottságát a külföldi befektetésekkel szemben.

  • Március 23.

   Az áruk folyamatos áramlásának biztosítása az EU-n belüli zöldsávos határátkelőhelyeken

   A Bizottság új gyakorlati útmutatót adott ki a határigazgatásra vonatkozó iránymutatás végrehajtásával kapcsolatban. Az iránymutatás az EU-beli áruszállítás zavartalan fenntartását segít biztosítani a koronavírus-válság alatt. A tagállamok felkérést kaptak arra, hogy jelöljenek ki minden belső határátkelőhelyet a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) mentén, amely zöldsávos átkelőhelyként szolgálhat. Ezeknek a határátkelőknek minden tehergépjármű előtt nyitva kell állniuk, függetlenül attól, hogy milyen árut szállítanak.

  • Március 20.

   A költségvetési keretszabályozás általános mentesítési záradékának aktiválása

   A Bizottság javaslatot tett a Stabilitási és Növekedési Paktum általános mentesítési záradékának érvénybe léptetésére. A Tanács jóváhagyását követően ez a záradék lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy az európai költségvetési keretrendszerre általában alkalmazandó költségvetési követelményektől eltérve olyan intézkedéseket hozzanak, amelyekkel megfelelően kezelhető a válság.

  • Március 20.

   Szabadon hozzáférhetővé válnak az orvosi felszerelésekre vonatkozó európai szabványok

   Az Európai Szabványügyi Bizottság és az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság több orvostechnikai eszköz és védőfelszerelés európai szabványát tette ingyenesen elérhetővé a gyártók számára. Ez az intézkedés segíteni fog mind az uniós tagállamok, mind a harmadik országok vállalatainak abban, hogy gyorsan megkezdjék az orvosi eszközök gyártását és könnyebben forgalomba hozhassák termékeiket a belső piacon, a magas fokú fogyasztói biztonság egyidejű szavatolásával.

  • Március 19.

   Az orvosi felszerelések közös uniós készlete az EU történetében először (rescEU)

   Lélegeztetőgépekből, védőmaszkokból és egyéb egészségügyi eszközökből álló stratégiai készlet („rescEU”) kialakításáról döntött az Bizottság, amely a COVID-19-világjárvány kapcsán kíván ezzel segítséget nyújtani az uniós országoknak.

  • Március 19.

   Ideiglenes keret a gazdaság további támogatására

   A Bizottság ideiglenes szabályozási keretet fogadott el, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy maradéktalanul éljenek az állami támogatási szabályok keretében előirányzott rugalmassággal, és a koronavírus-járvány összefüggésében meghozzák a szükséges nemzeti válaszintézkedéseket a gazdaság megsegítésére.

   Március 31-ig a Bizottság már több százmilliárd euró értékű állami támogatási programot hagyott jóvá az ideiglenes keret alapján, hogy segítsen a tagállamoknak a gazdaság megerősítésében a koronavírus-járvány okozta válság közepette. A Bizottság 18 határozatot hozott 27 nemzeti intézkedés jóváhagyásáról.

  • Március 18.

   Az utasjogok védelme

   A Bizottság iránymutatást tett közzé annak érdekében, hogy a tömeges járattörlések és késések fényében EU-szerte biztosítsa az uniós utasjogok védelmét és egységes alkalmazását.

  • Március 17.

   A Bizottság tudományos szakértőkből álló csoportot indít

   Az Európai Bizottság különböző tagállamok járványügyi és virológiai szakembereiből álló, a COVID-19-cel foglalkozó tanácsadó testületet állított fel azzal a céllal, hogy uniós iránymutatásokat dolgozzon ki a tudományos alapú és összehangolt kockázatkezelési intézkedésekre vonatkozóan.

  • Március 16.

   Az egészség védelme, valamint az áruk és alapvető szolgáltatások biztosítása

   A Bizottság iránymutatást tett közzé a tagállamoknak az egészségügyi vonatkozású határigazgatási intézkedésekről. Az iránymutatás célja a polgárok egészségének védelme, valamint az utazásra kényszerülőkkel szembeni megfelelő bánásmód és az alapvető áruk és szolgáltatások akadálytalan elérhetőségének biztosítása.

  • Március 16.

   Uniós finanszírozás a CureVac innovatív oltóanyaggyártó vállalatnak

   A Bizottság 80 millió eurós pénzügyi támogatást ajánlott fel a németországi tübingeni székhelyű, innovatív oltóanyag-fejlesztő cégnek, a CureVac-nak, hogy ezzel is segítse a koronavírus elleni vakcina gyors kifejlesztését és gyártását Európában.

  • Március 15.

   Az egyéni védőeszközök kínálatának biztosítása az EU-ban

   A Bizottság intézkedéseket hozott annak biztosítására, hogy ne alakuljon ki hiány az egyéni védőeszközökből a belső piacon: tagállami kiviteli engedélyhez kötötte az ilyen eszközök Európai Unión kívülre irányuló exportját.

  • Március 13.

   Összehangolt válaszintézkedések a koronavírus gazdasági hatásának ellensúlyozására

   A Bizottság azonnali válaszintézkedéseket hozott a koronavírus-járvány társadalmi-gazdasági hatásainak az enyhítésére. Európai szintű, összehangolt lépéseket vázolt fel, melyek egy sor eszköz igénybevételén, pl. állami támogatáson, az uniós költségvetési keretrendszer rugalmasságán, a banki szektornak nyújtott likviditáson, az EU-költségvetés felhasználásán stb. alapulnak. HATÁLYBALÉPÉS: 2020. április 1.

  • Március 10.

   A COVID-19-járvány légi közlekedési ágazatra és környezetre gyakorolt hatásának enyhítése

   Az Európai Bizottság célzott jogszabályokat terjesztett elő a légitársaságok ideiglenes mentesítésére az uniós jog szerinti résidő-használati kötelezettségeik alól. Ez az intézkedés csökkenti a légi közlekedési ágazatra nehezedő nyomást, továbbá a kibocsátások csökkenéséhez vezet, mivel így beszüntethetők lesznek az úgynevezett „szellemjáratok”, amikor is a légitársaságok a résidőik megtartása érdekében szinte üres repülőgépekkel repülnek. HATÁLYBALÉPÉS: 2020. április 1.

  • Március 10.

   Koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés

   Az uniós vezetők videokonferenciáján, mely a COVID-19-járvánnyal kapcsolatos válaszintézkedésekről szólt, a Bizottság megbízást kapott arra, hogy fokozza a koronavírus-válság elleni fellépést és hangolja össze a tagállami intézkedéseket. Ursula von der Leyen elnök új koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés létrehozását jelentette be, amely lehetővé tenné a kohéziós politika felhasználatlan forrásaiból mintegy 60 milliárd euró átirányítását a koronavírus-járvány elleni küzdelemre. HATÁLYBALÉPÉS: 2020. április 1.

  • Március 6.

   A koronavírus-járvány leküzdését célzó kutatás és finanszírozás fokozása

   A Bizottság növelte a COVID-19-járvány elleni küzdelem jegyében januárban indított sürgősségi felhívás keretösszegét. Március 31-én a Bizottság egy további projekt támogatásáról döntött, így a támogatott projektek száma 18-ra nőtt. A kedvezményezettek körét 140 kutatócsoport alkotja az EU-ban és az EU-n kívül, a Horizont 2020 keretprogramból nyújtott finanszírozás teljes összege pedig 48,5 millió euró.

  • Március 2.

   Koronavírus-járvány elleni operatív stáb jön létre

   Ursula von der Leyen elnök bejelentette a koronavírus-járvány elleni operatív stáb létrehozását, mely politikai szinten koordinálja a járványra adandó sokrétű válaszintézkedéseket – az egészségügytől a gazdasági intézkedéseken át a mobilitásig és az áruszállításig.

  Február

  • Február 28.

   Orvosi felszerelések beszerzése a tagállamokkal közösen

   A Bizottság a tagállamokkal együtt elindította az egyéni védőeszközökre irányuló négy közös közbeszerzési eljárás közül az elsőt. A közös közbeszerzés révén az EU egyetlen nagy ajánlatkérőként lép fel, ami elősegíti a méretgazdaságosságot és arra sarkallja a vállalkozásokat, hogy rövid időn belül, a legjobb áron a lehető legnagyobb mennyiségű felszerelést biztosítsák. Március 24-ig a gyártók ajánlatai lefedték, és bizonyos esetekben meg is haladták a kért mennyiségeket.

  • Február 24.

   A járvány leküzdésére irányuló globális erőfeszítések támogatása

   A Bizottság a globális felkészültség, a megelőzés és a vírus megfékezésének előmozdítására 232 millió euró értékű új segítségnyújtási csomagot jelentett be. A Bizottság növelte a tagállamoknak nyújtott támogatást is a felkészültség, a vészhelyzeti tervezés és a válaszintézkedések előkészítése terén.

  • Február 23.

   A Kínával való szolidaritás jegyében az EU további védőfelszereléseket biztosít

   A Bizottság az uniós polgári védelmi mechanizmus aktiválását követően több mint 25 tonna, Kína számára biztosítandó egyéni védőfelszerelés szállításához nyújtott társfinanszírozást. Ezt megelőzően az uniós tagállamok 2020 februárjában már előteremtettek és leszállítottak 30 tonna védőfelszerelést Kínának.

  • Február 1-2.

   Uniós polgárok hazaszállítása

   A külföldön rekedt európaiak hazaszállítására indított első légi járatokon, melyek Franciaországból és Németországból szálltak fel, 447 uniós polgárt sikerült hazajuttatni Vuhanból. Az akciót az EU polgári védelmi mechanizmusa társfinanszírozta. Az Európai Bizottság minden fronton azon dolgozik, hogy támogassa a koronavírus elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseket. Egyebek mellett segíti a tagországokat állampolgáraik hazaszállításában és sürgősségi segítséget nyújt Kínának.

  • Február 1.

   Az első segítségnyújtás Kínának

   Az EU-tagországok a kínai járványkitörésre késedelem nélkül reagáltak: első válaszintézkedésként összesen 12 tonna védőfelszerelést mozgósítottak és juttattak el Kínába.

  Január

  • Január 31.

   Az újonnan megjelent koronavírussal kapcsolatos kutatás finanszírozására fordított első források

   Az EU a kutatási és innovációs keretprogramból (Horizont 2020) 10 millió eurót fordít az új koronavírussal kapcsolatos kutatás támogatására. A Bizottság sürgősségi felhívást tett közzé a kutatási projektekben való részvételi szándék kifejezésére.

  • Január 28.

   Az uniós polgári védelmi mechanizmus aktiválása az uniós polgárok hazaszállítására

   A koronavírus-járvány terjedésével aktiválásra került az EU polgári védelmi mechanizmusa, miután Franciaország segítséget kért ahhoz, hogy a kínai Vuhanban tartózkodó uniós polgárok megfelelő konzuli segítséget kaphassanak.

   Európában az első megbetegedésről Franciaország adott hírt 2020. január 24-én.

   Január 17. Az Egészségbiztonsági Bizottság megtartotta első ülését az új koronavírusról.

   Január 9. Az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság riasztási értesítést indított a korai figyelmeztető és gyorsreagáló rendszerben (EWRS), ahol azóta a tagállamok többsége megosztja a kommunikációs és válaszintézkedéseire vonatkozó információkat.

  Dokumentumok

  LetöltésPDF - 476.5 KB