Brojke povezane s cijepljenjem

  • Vaccines 1,34 milijarde doza isporučeno
  • Vaccines 81,4 % odraslog stanovništva u EU-u potpuno cijepljeno

Zadnji put ažurirano: 2. veljača 2022. Izvor: proizvođači cjepiva i podaci ECDC-a.

Istaknuto

Informacije o cijepljenju u EU-u

 

 

Osiguravanje sigurnih i učinkovitih cjepiva

Europska komisija vodi intenzivne pregovore kako bi osigurala zalihu različitih cjepiva za građane EU-a po prihvatljivim cijenama. Ugovori su sklopljeni s osam najizglednijih subjekata koji razvijaju cjepiva, čime je osigurano do 4,2 milijarde doza.

Od prosinca 2020. kontinuirano raste broj doza cjepiva koja su isporučena u zemlje Europske unije te se cijepljenje u cijeloj Uniji ubrzalo.

Do kraja 2021. potpuno je cijepljeno oko 80 % odraslog stanovništva EU-a. U međuvremenu, Komisija je dogovorila dva dodatna ugovora s farmaceutskim poduzećima kako bi osigurala više cjepiva protiv bolesti COVID-19: za mlade, za međunarodne partnere EU-a, za dodatne doze i za zaštitu od novih varijanti.

Učinkovito i opsežno cijepljenje najbolja je strategija za prevladavanje pandemije. Na temelju postojećih dokaza sva cjepiva odobrena u Uniji pružaju visoku razinu zaštite od hospitalizacije, teških oblika bolesti i smrti, a učinkovitost im je u općoj populaciji veća od 80 %.

Postoji jasna veza između procijepljenosti i stope hospitalizacije i smrtnosti: što je stopa procijepljenosti viša, to je rizik od hospitalizacije ili smrti manji.

Sve veće stope procijepljenosti svih skupina koje se mogu cijepiti, posebno starijih i ranjivih osoba te zdravstvenih djelatnika u cijelom EU-u, stoga je glavni prioritet za suzbijanje širenja koronavirusa.

Dokazano je da dodatne doze cjepiva pružaju znatno veću zaštitu od zaraze i teškog oboljenja. ECDC stoga preporučuje primanje dodatne doze cjepiva protiv COVID-a 19 za odrasle, u prvom redu one starije od 40 godina, najmanje 6 mjeseci od primarnog cijepljenja.

Kako bi osigurala dovoljnu količinu cjepiva, Komisija blisko surađuje s industrijom na jačanju kapaciteta za proizvodnju cjepiva u EU-u. Očekuje se da će do kraja 2021. proizvodni kapacitet u Europi iznositi 300 milijuna doza cjepiva mjesečno.

Komisija istodobno radi na predviđanju novih varijanti virusa i borbi protiv njih te na brzom razvoju i masovnoj proizvodnji cjepiva koja su djelotvorna protiv tih varijanti.

Zbog toga je pokrenula Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA). HERA će se baviti prikupljanjem podataka i izgradnjom potrebnih kapaciteta za odgovor i na taj način predviđati prijetnje i moguće zdravstvene krize. 
 

Portfelj EU-a za cjepiva

Komisija je dosad dala pet uvjetnih odobrenja za stavljanje u promet cjepiva koja su razvila poduzeća BioNTech i Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV i Novavax nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) pozitivno ocijenila njihovu sigurnost i učinkovitost. EMA trenutačno ocjenjuje i nekoliko drugih cjepiva, a ti su postupci u različitim fazama.

  • do 4,2 milijardi doza

Poduzeće

Vrsta cjepiva

Broj doza

(potrebnih po osobi)

Broj doza

(osiguranih)

Status
BioNTech i Pfizer mRNA 2 doze 2,4 milijarde* odobreno
Moderna mRNA 2 doze 460 milijuna odobreno
AstraZeneca adenovirus 2 doze 400 milijuna odobreno
Johnson & Johnson/Janssen Pharmaceuticals adenovirus 1 doza 400 milijuna odobreno
Sanofi-GSK protein 2 doze 300 milijuna pod postupnom ocjenom EMA-e
Novavax protein 2 doze 200 milijuna** odobreno
Valneva cjepivo s inaktiviranim virusom   60 milijuna u razvoju

*mogućnost kupnje 900 milijuna doza, **mogućnost kupnje 100 milijuna doza

 

Izvješća o sigurnosti

Europska agencija za lijekove objavljuje novosti u pogledu sigurnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19 odobrenih u EU-u. Za svako odobreno cjepivo protiv COVID-a 19 objavljuje mjesečne novosti.

U njima se navode podaci koji su postali dostupni od odobrenja cjepiva te sigurnosni podaci koje treba dodatno provjeriti.

Više informacija pronađite na internetskim stranicama EMA-e.

Provjerite činjenice

Sve se više šire dezinformacije o koronavirusu. Najnovije informacije važno je tražiti samo u vjerodostojnim izvorima. Predlažemo da slijedite savjete nacionalnih zavoda za javno zdravstvo te internetske stranice mjerodavnih europskih i međunarodnih organizacija: Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC ) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Nemojte dijeliti neprovjerene informacije koje dolaze iz sumnjivih izvora.

Borba protiv dezinformacija

Strategija EU-a za cjepiva

EU će strategijom za cjepiva podupirati nastojanja da se ubrza razvoj i osigura dostupnost sigurnih i djelotvornih cjepiva u roku do godine dana za većinu cjepiva.

Komisija je sklopila sporazume o predviđenoj kupoprodaji s pojedinačnim proizvođačima cjepiva u ime država članica i osigurala više od 4,2 milijarde doza cjepiva za europske građane i zemlje diljem svijeta u kojima cjepiva nisu toliko dostupna. 

Videozapisi

Interview about vaccination with Ms Marie-Francoise Fuchs

Intervju o cijepljenju s Marie-Francoise Fuchs

How vaccines work

Kako cjepiva djeluju?

 

Više videozapisa i slika o cjepivima protiv COVID-a 19

Dokumenti