Rokotteet lukuina

 • Vaccines
  51,5 miljoonaa rokoteannosta toimitettu EU:ssa
 • Vaccines
  29,2 miljoonaa rokoteannosta annettu EU:ssa 

Viimeisin päivitys: 26.2.2021. Lähde: Rokotevalmistajat ja ECDC:n tiedot.

Valokeilassa

Tietoa rokotuksista EU:ssa

 

 

Rokoteannosten hankinta

Euroopan komissio on käynyt tiiviitä neuvotteluja monipuolisen rokotevalikoiman saamisesta EU:n kansalaisten käyttöön kohtuullisin hinnoin. Sopimuksia on tehty kuuden rokotevalmistajan kanssa. Niiden perusteella EU on varannut yli 2,6 miljardia annosta eri rokotteita.

Rokoteannosten toimitukset EU-maihin ovat lisääntyneet tasaisesti joulukuusta lähtien. Rokotustahti nopeutuu kaikkialla Euroopan unionissa.

Komissio on tähän mennessä antanut ehdollisen myyntiluvan kolmelle rokotteelle, joiden kehittäjät ovat BioNTech ja Pfizer, Moderna ja AstraZeneca, sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto (EMA) oli arvioinut ne turvallisiksi ja tehokkaiksi. EMA arvioi parhaillaan useita muita rokotteita, jotka ovat eri arviointivaiheissa.

Komissio pyrkii yhdessä teollisuuden kanssa lisäämään rokotteiden valmistuskapasiteettia EU:ssa.

Samaan aikaan komissio on ryhtynyt toimiin viruksen uusien muunnosten ennakoimiseksi ja torjumiseksi. Tavoitteena on kehittää muunnoksiin tehoavia rokotteita nopeasti ja aloittaa niiden laajamittainen tuotanto.

Tätä varten Euroopan komissio on perustanut HERA Incubator -suunnitelman, joka tuo yhteen tiedemaailman, teollisuuden ja viranomaisten edustajat. Tarkoituksena on nopeuttaa työtä ja hyödyntää kaikkia käytettävissä olevia resursseja, jotta Eurooppa voi vastata virusmuunnosten uhkaan.

 

 • 2,6 miljardia rokoteannosta

Yritys 

Rokotteen tyyppi

Annosten lukumäärä

(yhden henkilön immunisointiin tarvittava)

Annosten lukumäärä

(komission varaukset)

Tilanne
BioNTech ja Pfizer mRNA 2 annosta 600 miljoonaa Hyväksytty
Moderna mRNA 2 annosta 460 miljoonaa Hyväksytty
CureVac mRNA 2 annosta 405 miljoonaa Edelleen kehitteillä
AstraZeneca adenovirus 2 annosta 400 miljoonaa Hyväksytty
Johnson & Johnson / Janssen Pharmaceuticals adenovirus 1 annos 400 miljoonaa EMA:n arvioitavana
Sanofi-GSK proteiini 2 annosta 300 miljoonaa Edelleen kehitteillä

Komissio on myös saattanut päätökseen alustavat neuvottelut seuraavien rokotevalmistajien kanssa:

 • Novavaxin kanssa on neuvoteltu enintään 200 miljoonan rokoteannoksen hankinnasta, ja
 • Valnenan kanssa enintään 60 miljoonasta rokoteannoksesta.

Turvallisuuskatsaukset

Euroopan lääkevirasto (EMA) julkaisi 29.1.2021 ensimmäisen covid-19-rokotetta koskevan turvallisuuskatsauksen — katsaus koskee BioNTechin ja Pfizerin tuottamaa Comirnaty-rokotetta. Lääkevirasto totesi, että Comirnatyn käytöstä rokotekampanjoissa kerätyt turvallisuustiedot olivat yhdenmukaisia rokotteen tunnetun turvallisuusprofiilin kanssa, eikä uusia sivuvaikutuksia ollut havaittu.

 • Epäiltyjä vakavia allergisia reaktioita koskevissa ilmoituksissa ei ole tullut esiin uusia seikkoja tämän tunnetun sivuvaikutuksen luonteesta.
 • Rokotteen käytössä heikkokuntoisten vanhusten rokottamiseen ei ole turvallisuuden osalta havaittu erityisiä huolenaiheita. 
 • Rokotteen hyödyt covid-19-infektion ehkäisemisessä ovat edelleen suuremmat kuin siihen liittyvät riskit, eikä rokotteen käytön osalta suositella mitään muutoksia.

Lisätietoa tästä rokotteesta

Tarkista faktat

Koronaviruksesta on liikkeellä monenlaista virheellistä ja vääristeltyä tietoa, disinformaatiota. Kun haet tietoa koronaviruksesta, varmista aina lähteen luotettavuus. Seuraa ensi sijassa oman maasi kansanterveysviranomaisten tiedotusta sekä kansainvälisten terveysalan organisaatioiden verkkosivustoja. Kattavinta ajantasaista tietoa tarjoaa EU:ssa Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC ja maailmanlaajuisesti Maailman terveysjärjestö WHO.

Auta levittämään oikeaa tietoa äläkä jaa eteenpäin epäilyttävistä lähteistä peräisin olevia varmentamattomia tietoja.

Disinformaation torjunta

EU:n rokotestrategia

EU:n rokotestrategian tavoitteena on nopeuttaa rokotteiden kehittämisprosessia, jotta turvallisia ja tehokkaita rokotteita saataisiin käyttöön 12–18 kuukauden kuluessa pandemian alusta tai jopa aikaisemmin. Rokotteen kehittäminen on monimutkainen prosessi, ja siinä onnistuminen edellyttää, että kliinisiä tutkimuksia tehdään samaan aikaan kun investoidaan tuotantokapasiteettiin, jotta toimivasta rokotteesta voidaan tuottaa miljoonia tai jopa miljardeja annoksia.

EU:n rokotestrategia

Asiantuntijoiden näkökulma

Peter Piot, virologist

Virologi Peter Piot

 

 

Euroopan lääkärien pysyvän komitean (CPME) puheenjohtaja
Frank Ulrich Montgomery

 

Videoita: asiantuntijat kertovat covid-19-rokotteesta

Potilaan näkökulma

Elinsiirtopotilas Borislava Ananieva

 

Yhteistyökumppanit

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC)

Euroopan lääkevirasto (EMA)

Asiakirjat