Данни за ваксинацията

  • Vaccines 215,6 милиона дози, доставени в ЕС
  • Vaccines 179,1 милиона дози, поставени в ЕС
  • Vaccines 29,3%от населението на ЕС са ваксинирани

Последна актуализация: 12/5/2021 г. Източник: Производители на ваксини и данни на ECDC

Акценти

Информация за ваксинацията в ЕС

 

 

Осигуряване на дози от бъдещите ваксини

Европейската комисия води интензивни преговори с цел изготвяне на диверсифицирано портфолио от ваксини за гражданите на ЕС на разумни цени. Сключени са договори с 6 обещаващи разработчици на ваксини, като по този начин се осигурява портфейл от над 2,6 милиарда дози.

Доставките на дози ваксини за страните от Европейския съюз непрекъснато се увеличават от декември насам. Ваксинацията набира скорост в целия Европейски съюз.

Досега Комисията издаде 4 разрешения за търговия при определени условия за ваксините, разработени от BioNTech и Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Janssen Pharmaceutica NV, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде положителна оценка за тяхната безопасност и ефикасност. Няколко други ваксини са на различни етапи на оценка от EMA.

Комисията работи в тясно сътрудничество с промишлеността за увеличаване на капацитета за производство на ваксини в ЕС.

Същевременно Комисията започна работа за предвиждане и справяне с нови варианти на вируса и за бързо разработване и широкомащабно производство на ваксини, които са ефективни срещу тези варианти.

Ето защо Европейската комисия стартира Инкубатора HERA, в чиито рамки науката, промишлеността и публичните органи ще обединят усилията си за ускоряване на работата и мобилизиране на всички налични ресурси, за да може Европа да отговори на тази заплаха.

 

  • 2,6 милиарда дози

Дружество 

Вид ваксина

Брой на дозите

(необходими на човек)

Брой на дозите

(подсигурени)

Състояние
BioNTech и Pfizer иРНК 2 дози 600 милиона Одобренa
Moderna иРНК 2 дози 460 милиона Одобренa
CureVac иРНК 2 дози 405 милиона В процес на разработване
AstraZeneca аденовирус 2 дози 400 милиона Одобренa
Johnson & Johnson/Janssen Pharmaceuticals аденовирус 1 дозa 400 милиона Одобренa
Sanofi-GSK белтък 2 дози 300 милиона В процес на разработване

Комисията също така приключи проучвателните разговори с

  • Novavax с цел закупуване на до 200 милиона дози и
  • Valneva с цел закупуване на до 60 милиона дози.

Доклади за безопасността

Европейската агенция по лекарствата публикува актуализирани данни за безопасността на разрешените в ЕС ваксини срещу COVID-19. EMA публикува месечна актуализация за всяка разрешена ваксина срещу COVID-19.

Актуализациите за безопасност съдържат обобщение на данните, които са станали налични след разрешаването на ваксината. В тях също така се посочва дали за дадена информация за безопасността е необходимо допълнително проучване.

За повече информация посетете уебсайта на EMA.

Проверете фактите

Масово се разпространява дезинформация за коронавируса. Важно е да получавате актуална информация само от авторитетни източници. Препоръчваме ви да следвате съветите на органите за обществено здравеопазване във вашата страна, както и да следите уебсайтовете на съответните европейски и международни организации — Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и Световната здравна организация (СЗО).

Можете да помогнете и като не споделяте непроверена информация от съмнителни източници.

Борба с дезинформацията

Стратегията на ЕС за ваксините

Със стратегията на ЕС за ваксините Съюзът подкрепя усилията за ускоряване на разработването и осигуряването на безопасни и ефикасни ваксини в срок от 12 до 18 месеца, ако не и по-рано. За да се постигне успех в тази сложна задача, трябва да се проведат клинични изпитвания и да се инвестира в капацитет за производство на милиони и дори милиарди дози от една ефикасна ваксина.

Стратегията на ЕС за ваксините

 

Мнението на експертите

Peter Piot, virologist

Петер Пьот, вирусолог

 

 

Д-р Франк Улрих Монтгомъри,
председател на Постоянния комитет на европейските лекари

 

Видеоматериали с мнения на експерти относно ваксина срещу COVID-19

Мнението на хората

Борислава Ананиева, пациент с трансплантация

 

 

Предстояща световна среща на високо равнище по въпросите на здравето

На 21 май 2021 г. Италия, която председателства Г-20, и Европейската комисия ще бъдат домакини на световна среща на високо равнище по въпросите на здравето в Рим.

Лидерите на Г-20, ръководителите на международни и регионални организации и представители на световни здравни органи ще споделят поуките, извлечени от пандемията, и ще договорят принципи в подкрепа на по-нататъшното сътрудничество и съвместни действия за предотвратяване на бъдещи световни здравни кризи, независимо от произхода.

Документи