Cum au fost dezvoltate atât de repede vaccinurile împotriva COVID-19?

Investments S-au făcut investiții masive pentru dezvoltarea rapidă a vaccinurilor anti-COVID-19.

 

 

 

 

 

 

Process Oamenii de știință au reușit să accelereze anumite părți ale procesului, combinând diferitele etape ale studiilor clinice sau realizând unele studii în același timp.

Agenția Europeană pentru Medicamente a început să examineze datele rezultate chiar înainte de a primi din partea companiilor o cerere de autorizare a unui vaccin.

 

Method Unele vaccinuri anti-COVID-19 au fost dezvoltate utilizând aceleași metode ca pentru alte vaccinuri. Aceasta înseamnă că va fi mai ușor să se utilizeze instalațiile existente pentru a produce vaccinuri împotriva COVID-19 în cantități masive.

 

Speed Unele vaccinuri anti-COVID-19 au fost dezvoltate utilizând metode noi care permit creșterea volumului și a vitezei de producție în comparație cu alte tipuri de vaccinuri.

 

 

 

Capacity

Companiile își măresc capacitatea, pentru a putea produce rapid milioane de doze de vaccinuri aprobate împotriva COVID-19.

 

Aprobarea vaccinurilor în UE

One La fel ca toate medicamentele, vaccinurile sunt testate mai întâi în laborator.
Two După aceea, sunt testate pe persoane voluntare în mai multe runde de studii numite „studii clinice”.
Three Studiile clinice contribuie la confirmarea modului în care funcționează vaccinurile și garantează că beneficiile acestora depășesc orice eventuale efecte secundare sau riscuri.
Four De îndată ce există suficiente date provenind din cercetare și din studiile clinice, companiile pot solicita Agenției Europene pentru Medicamente autorizația de introducere a vaccinului pe piața UE.
Five Agenția Europeană pentru Medicamente evaluează toate datele și efectuează o evaluare științifică independentă și aprofundată a vaccinului.
Six Pe baza evaluării științifice realizate de agenție, Comisia Europeană acordă o autorizație de introducere pe piață în UE. Apoi, vaccinul poate fi utilizat.

Autorizația de introducere pe piață condiționată

În cazul unei urgențe de sănătate publică, se poate acorda o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru un medicament sau un vaccin.

Acest lucru se poate întâmpla atunci când beneficiile furnizării imediate a vaccinului depășesc riscul deținerii unui volum mai puțin cuprinzător de date decât ar fi cazul în mod normal. În aceste cazuri, producătorul se angajează să furnizeze informații suplimentare conform unui calendar stabilit.

În orice caz, Comisia Europeană va acorda o autorizație de introducere pe piață numai dacă, în urma evaluării Agenției Europene pentru Medicamente, se dovedește că vaccinul este sigur și totodată eficace.

Siguranța și eficacitatea vaccinurilor

Siguranța și eficacitatea vaccinurilor care au primit autorizații de introducere pe piață condiționate sunt monitorizate riguros, ca și în cazul tuturor celorlalte medicamente, cu ajutorul sistemului consacrat al UE de monitorizare a medicamentelor.

În plus, se aplică măsuri speciale de colectare și evaluare rapidă a noilor informații. De exemplu, producătorii trebuie să trimită în mod normal Agenției Europene pentru Medicamente un raport privind siguranța o dată la șase luni. În cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, rapoartele privind siguranța trebuie trimise în fiecare lună.

Agenția Europeană pentru Medicamente va dispune monitorizarea suplimentară a siguranței la scară largă, având în vedere numărul excepțional de mare de persoane care se așteaptă să primească vaccinurile.

Campanii de vaccinare

După aceea, companiile produc vaccinurile autorizate pe scară largă. Cantitatea de vaccinuri pe care o va primi fiecare țară se calculează, de obicei, pe baza populației sale.

Persoanele pot fi vaccinate conform programelor naționale de vaccinare. De obicei, programele naționale acordă prioritate unor grupuri specifice, cum ar fi personalul medico-sanitar și populațiile vulnerabile (persoane în vârstă sau care suferă de alte afecțiuni medicale).

Comisia sprijină țările din UE în pregătirea și punerea în aplicare a campaniilor lor de vaccinare.

Documente