Маратон за набиране на средства

video call

През май 2020 г. Комисията даде начало на инициативата Глобални действия срещу коронавируса — маратон за набиране на средства за научни изследвания и разработване на тестове, лечения и ваксини.

 

С цел укрепване на здравните системи и глобално възстановяване донори от цял свят поеха ангажимент да предоставят близо 16 милиарда евро, които включват 1,4 милиарда евро от Комисията.

Ускорител за достъп до инструменти за борба с COVID-19 (ACT-ускорител)

През април 2020 г. Световната здравна организация, ЕС и международни здравни организации стартираха ускорителя за достъп до инструменти за борба с COVID-19. Той има за цел:

  • ускоряване на разработването на ваксини, тестове и лечения за COVID-19
  • гарантиране на справедлив глобален достъп
  • укрепване на здравните системи.

ACT-ускорителят обединява усилията на правителства, учени, гражданското общество, благотворителни организации и международни здравни организации. Досега са поети ангажименти за 9,1 милиарда евро в подкрепа на неговата работа.

COVAX

Механизмът за глобален достъп до ваксини за COVID-19 (COVAX) е световна инициатива, която има за цел осигуряване на равен достъп до ваксини срещу COVID-19. Той се ръководи от Алианса за ваксини Gavi, Световната здравна организация и Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност (CEPI). Това е свързаният с ваксините стълб на ACT-ускорителя.

До момента са поети ангажименти за 5,18 милиарда евро в подкрепа на COVAX.

Над 2,2 милиарда евро от „Екип Европа“ на ЕС ни доближават към целта на механизма COVAX да бъдат осигурени поне 1,3 милиарда дози за държавите с по-ниски доходи до края на 2021 г.

Механизъм на ЕС за споделяне на ваксини

Механизъм на ЕС за споделяне на ваксини ще позволи на 27-те държави членки да споделят закупени от ЕС дози с трети държави, включително чрез COVAX.

Комисията е осигурила доставката на 2,6 милиарда дози за ЕС от шест производителя на ваксини, с възможност за споделяне с други държави, по-специално Западните Балкани, съседните на ЕС държави и Африка.

Укрепване на здравните системи

Laboratory workers testing coronavirus samples at the Pasteur Institute in Dakar

Трябва да постигнем напредък по отношение на ваксинацията в световен мащаб и да подготвим здравните системи за бъдещи пандемии, особено в най-уязвимите държави.

 

ЕС инвестира над 1,1 милиарда евро за укрепване на здравните системи в 13 африкански държави:

Буркина Фасо, Бурунди, Централноафриканска република, Демократична република Конго, Етиопия, Гвинея (Конакри), Гвинея Бисау, Либия, Мавритания, Мароко, Нигерия, Судан и Зимбабве.

Предстояща световна среща на високо равнище по въпросите на здравето

На 21 май 2021 г. Италия, която председателства Г-20, и Европейската комисия ще бъдат домакини на световна среща на високо равнище по въпросите на здравето в Рим.

Лидерите на Г-20, ръководителите на международни и регионални организации и представители на световни здравни органи ще споделят поуките, извлечени от пандемията, и ще договорят принципи в подкрепа на по-нататъшното сътрудничество и съвместни действия за предотвратяване на бъдеща световна здравна криза, независимо от произхода и в дух на солидарност.

Документи