Biztonságos és hatásos védőoltások

További információk a rendelkezésre álló Covid19-oltóanyagokról és az átfogó uniós oltóanyag-stratégiáról:

 

A Covid19 szűrése és kezelése

Az Európai Bizottság koronavírus-tesztelési stratégiákat javasolt, és támogatja a kezelések kifejlesztését.

 

Az európaiak egészségének védelme

A Bizottság kezdeményezéseket terjesztett elő az európaiak egészségének védelmére: javítani kívánja a válsághelyzetekre való felkészültséget és reagálást, valamint az egészségügyi rendszerek hosszú távú rezilienciáját.

 

 

Az egészségügyi rendszerek támogatása

Egészségügyi együttműködés a tagállamok között

Az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja kulcsfontosságú szerepet játszik a helyzet enyhítésére tett erőfeszítésekben: a hét minden napján, 24 órában rendelkezésére áll az (európai vagy más) országoknak.

Az országos, regionális és helyi hatóságok közötti egészségügyi együttműködésről szóló iránymutatás célja: 

  • a betegek egyik tagállamból a másikba történő átszállításának megkönnyítése,
  • a képzett egészségügyi személyzet más tagállamokban való segítségnyújtásának előmozdítása,
  • a tagállami egészségügyi rendszerekre nehezedő terhek enyhítése,
  • a betegek országok közötti szállítására vonatkozó szempontok meghatározása,
  • a más országban igénybe vett egészségügyi ellátásra vonatkozó költségtérítés lépéseinek rögzítése,
  • a nemzeti hatóságok ösztönzése, hogy éljenek a meglévő kétoldalú és regionális megállapodások nyújtotta lehetőségekkel.

A Bizottság vezetésével működő Egészségügyi Biztonsági Bizottság és az uniós korai figyelmeztető és gyorsreagáló rendszer révén a Bizottság fogja koordinálni a határokon átnyúló egészségügyi segítségnyújtás iránti kérelmeket.

Fertőtlenítő robotok európai kórházaknak

A Bizottság 200 fertőtlenítő robotot vásárolt európai kórházaknak. A beszerzésükre elkülönített, legfeljebb 12 milliós keretösszeget a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz biztosítja. A készülékeket 2021. február 26-án kezdték el szétosztani, amikor 12 tagállam mintegy 30 robotot kapott.

Kockázatértékelés

A kockázatértékelés a világjárványokra való felkészültség és reagálás szerves része. Az EU-ban az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) az a kulcsfontosságú szerv, amely felméri egy-egy vírus terjedésének kockázatát és a népegészségügyre gyakorolt hatását.

Az ECDC:

ECDC: kérdések és választok a Covid19-ről 

ECDC: iránymutatás a nem gyógyászati kockázatcsökkentő intézkedésekről

A világjárvány korai tanulságai

Az Európai Bizottság 2021. június 15-én közleményt terjesztett elő, melyben levonja a Covid19-világjárvány korai tanulságait, és azok alapján körvonalazza, hogy miként javítható az uniós és tagállami fellépés, ami a népegészségügyi kockázatok jobb előrejelzését és korai felismerését, a fokozott vészhelyzeti tervezést, valamint a gyorsabb és hatékonyabb közös reagálást illeti a közigazgatás minden szintjén.

Ez a felsorolás korántsem teljes, inkább csak szemlélteti, hogy – az eddig levont tanulságok alapján – mit tehetünk azért, hogy minden európai polgár javát szolgálva jobban felkészüljünk a jövőbeli rendkívüli helyzetekre.

Dokumentumok

LetöltésPDF - 890.2 KB
LetöltésPDF - 329.3 KB
LetöltésPDF - 569.1 KB
LetöltésPDF - 302.8 KB