Ασφαλής και αποτελεσματικός εμβολιασμός

Τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να προστατεύεται από μια συγκεκριμένη νόσο. Όταν αρκετά άτομα ενός πληθυσμού αναπτύσσουν ανοσία σε μια λοιμώδη νόσο, τότε η νόσος είναι απίθανο να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια άκρως μεταδοτική νόσο όπως η COVID-19.

Η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια αποσκοπεί στην ταχύτερη ανάπτυξη, παρασκευή και διάθεση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά της COVID-19. Η Επιτροπή κινητοποίησε σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού της από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες εμβολίων για τα κράτη μέλη μέσω διάφορων συμφωνιών προαγοράς που συνήψε με εταιρείες παρασκευής εμβολίων.

Μέχρι σήμερα, 4 ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ μετά από θετικές επιστημονικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων:

Η Επιτροπή έχει συνάψει συμφωνίες με 2 φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά εμβολίων κατά της COVID-19, μόλις αυτά περάσουν με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές και αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά:

Ολοκληρώθηκαν διερευνητικές συνομιλίες για περαιτέρω συμβάσεις με:

 • Novavax: έως 200 εκατ. δόσεις.
 • Valneva: έως 60 εκατ. δόσεις.

Οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει ένα ελπιδοφόρο υποψήφιο εμβόλιο, το οποίο βρίσκεται ήδη, ή πλησιάζει, στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, καλούνται να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή στη διεύθυνση EC-VACCINES@ec.europa.eu

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της COVID-19 και τη συνολική στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια:

 

Θεραπείες για τη νόσο COVID-19

Στρατηγική της ΕΕ για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπληρώνει την επιτυχημένη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια με μια στρατηγική για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19 προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και τη διαθεσιμότητα των φαρμακοθεραπευτικών μέσων κατά της COVID-19, μεταξύ άλλων και για τη θεραπεία της «μακράς COVID». Η στρατηγική αυτή αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

Ως επόμενο βήμα, η Επιτροπή θα συντάξει χαρτοφυλάκιο 10 πιθανών φαρμακοθεραπευτικών μέσων κατά της COVID-19 και θα προσδιορίσει τα 5 πιο ελπιδοφόρα έως τον Ιούνιο του 2021. Θα διοργανώσει μια εκδήλωση αντιστοίχισης για βιομηχανικούς φορείς που ασχολούνται με φαρμακοθεραπευτικά μέσα. Οι νέες εγκρίσεις, οι κυλιόμενες αξιολογήσεις και οι από κοινού συμβάσεις προμηθειών θα είναι έτοιμες πριν από το τέλος του έτους.

Εγκεκριμένο φάρμακο

Η Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για την προμήθεια έως και 500 000 κύκλων θεραπείας του Veklury, της εμπορικής ονομασίας του Remdesivir, του μόνου φαρμάκου με άδεια κυκλοφορίας υπό όρους στην ΕΕ για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται οξυγόνο. Όλες οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν να προβούν σε παραγγελία απευθείας.

Η Επιτροπή αγόρασε επίσης και διένειμε στα κράτη μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο δόσεις ρεμδεσιβίρης, για συνολικό ποσό 70 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, η Επιτροπή στήριξε με επιχορήγηση 1 εκατομμυρίου ευρώ, από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, μια κλινική δοκιμή που έχει εγκρίνει ο ιταλικός ρυθμιστικός οργανισμός για τα φαρμακευτικά προϊόντα, AIFA.

Το έργο αποσκοπεί στην αναπροσαρμογή της χρήσης του Raloxifene, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, το οποίο εντοπίστηκε μέσω της πλατφόρμας υπερυπολογιστικής Exscalate4CoV του προγράμματος «Ορίζων 2020» ως πολλά υποσχόμενο μόριο για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από COVID-19.

Χρήση πλάσματος που δωρίζουν ασθενείς που θεραπεύτηκαν από τη νόσο

Η μετάγγιση πλάσματος από άτομα που ανέρρωσαν μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να θεραπευτούν από την COVID-19. Η μετάγγιση πλάσματος χρησιμοποιείται επίσης για τον καθαρισμό αντισωμάτων με στόχο την παρασκευή ενός ειδικού φαρμάκου κατά της COVID-19 (ανοσοσφαιρίνης) ως βραχυπρόθεσμης εναλλακτικής λύσης μέχρι να βρεθεί εμβόλιο. Η αποτελεσματικότητα και των δύο αυτών μεθόδων διερευνάται παγκοσμίως, μεταξύ άλλων με ερευνητικά έργα της ΕΕ που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», για παράδειγμα:

Θεραπεία αντισωμάτων κατά του κορονοϊού

Πλάσμα ανάρρωσης COVID-19

Στις 8 Ιανουαρίου 2021, η Επιτροπή επέλεξε 24 έργα που θα δημιουργήσουν νέα προγράμματα ή θα επεκτείνουν υφιστάμενα, με στόχο τη συλλογή πλάσματος από δότες που ανέρρωσαν από τη νόσο COVID-19. Η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, με 36 εκατ. ευρώ συνολικά.

Ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό

Εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων

Οι εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων μπορούν να εγκατασταθούν προαιρετικά και να προειδοποιούν τους χρήστες, ακόμα και σε διασυνοριακό επίπεδο, εάν βρεθούν κοντά σε άτομο που έχει διαγνωστεί θετικό στον κορονοϊό. Στην περίπτωση ειδοποίησης, η εφαρμογή μπορεί να παράσχει σχετικές πληροφορίες από υγειονομικές αρχές, όπως για παράδειγμα, να συστήσει στον χρήστη να υποβληθεί σε τεστ ή να αυτοαπομονωθεί, και πού να απευθυνθεί.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων

Στρατηγικές διάγνωσης

Οι διαγνωστικές εξετάσεις ευρείας κλίμακας για την COVID-19 είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού και την πρόληψη περαιτέρω μετάδοσης. Η σύσταση της Επιτροπής για μια κοινή προσέγγιση διαγνωστικών εξετάσεων για τη COVID-19 στην Ευρώπη αποτελεί συνέχεια της ανακοίνωσης σχετικά με την ετοιμότητα της ΕΕ στον τομέα της υγείας για ταχεία αντίδραση σε περίπτωση επιδημικών εξάρσεων της νόσου COVID-19..

Ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό

Η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση σχετικά με τις στρατηγικές για τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, μεταξύ των οποίων και γρήγορων τεστ αντιγόνων, στις 28 Οκτωβρίου 2020. Καθορίζει τα κυριότερα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τις εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές στρατηγικές διαγνωστικών τεστ, όπως το πεδίο εφαρμογής τους, τις ομάδες που πρέπει να έχουν προτεραιότητα και τα βασικά σημεία που συνδέονται με τις ικανότητες και τους πόρους διεξαγωγής τεστ, καθώς και τα στοιχεία βάσει των οποίων ενδείκνυται η διεξαγωγή γρήγορων τεστ αντιγόνων.

Γρήγορα τεστ αντιγόνων

Δεδομένης της πολυμορφίας των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ, η σύσταση παρέχει καθοδήγηση, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ΠΟΥ, σχετικά με τα κριτήρια για την επιλογή γρήγορων τεστ αντιγόνων. Θα πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις επιδόσεων, δηλαδή, 80 % για την ευαισθησία και 97 % για την ειδικότητα.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021, η επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για έναν κοινό κατάλογο γρήγορων τεστ αντιγόνων για την COVID-19, για την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων ορισμένων τεστ και για ένα κοινό τυποποιημένο σύνολο δεδομένων που θα πρέπει να περιλαμβάνει το έντυπο για τα πιστοποιητικά αποτελεσμάτων των τεστ για την COVID-19.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν στους τρεις αυτούς όρους οι οποίοι καθορίζονται στη σύσταση του Συμβουλίου της 21ης Ιανουαρίου 2021 σχετικά με κοινό πλαίσιο για τη χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνων. Το πλαίσιο αυτό θα επανεξετάζεται και θα επικαιροποιείται συνεχώς.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2020, η Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο με την Abbott και τη Roche, για την αγορά 20 εκατομμυρίων και πλέον γρήγορων τεστ αντιγόνων. Η σύμβαση θα θέτει στη διάθεση όλων των κρατών μελών τα τεστ. 

Τεστ αυτοδιάγνωσης

Τα τεστ αυτοδιάγνωσης για την COVID-19 (προϊόντα ιδίας λήψης επιχρίσματος και αυτοδιάγνωσης) αρχίζουν τώρα να εισέρχονται στην αγορά. Στις 17 Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσίευσε τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ για την COVID-19, όπως, λεπτομέρειες σχετικά με τη διαθεσιμότητά τους, τις πιθανές επιπτώσεις τους στην εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και ελέγχου, και τις κλινικές επιδόσεις τους σε σύγκριση με τα τεστ RT-PCR που παραμένουν ο «χρυσός κανόνας».

Επικύρωση των τεστ

Η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις μεθοδολογίες διάγνωσης του κορονοϊού, για να στηρίξει τις χώρες της ΕΕ στις εθνικές τους στρατηγικές σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα. 

Η βάση δεδομένων της Επιτροπής για τα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα διάγνωσης in vitro και τις μεθόδους διάγνωσης της COVID-19 συλλέγει όλες τις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις των ιατροτεχνολογικών βοηθημάτων διάγνωσης in vitro που φέρουν σήμανση CE, των βοηθημάτων που αναπτύχθηκαν εσωτερικά σε εργαστήριο καθώς και των σχετικών μεθόδων διάγνωσης της COVID-19.

Σημερινές επιδόσεις των διαγνωστικών εξετάσεων για την COVID-19 

Αλληλούχηση γονιδιώματος

Στις 19 Ιανουαρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να επικαιροποιήσουν τις εθνικές στρατηγικές τους για τα διαγνωστικά τεστ ώστε να ληφθούν υπόψη οι νέες παραλλαγές της COVID-19. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επειγόντως να αυξήσουν την αλληλούχηση γονιδιώματος τουλάχιστον στο 5 % και κατά προτίμηση στο 10 % των θετικών αποτελεσμάτων των τεστ.

Παρακολούθηση των λυμάτων για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών

Στις 17 Μαρτίου 2021, η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση με την οποία ζητεί από τα κράτη μέλη να καθιερώσουν την παρακολούθηση των λυμάτων για την ιχνηλάτηση της COVID-19 και των παραλλαγών της, την ανταλλαγή των δεδομένων με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για την έγκαιρη ανίχνευση της παρουσίας του ιού και τον εντοπισμό περιοχών με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Προστασία της υγείας των Ευρωπαίων

Η Επιτροπή έχει προτείνει πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας των Ευρωπαίων, εστιάζοντας σε μέτρα ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων.

 

Αρχή για την αντίδραση σε υγειονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στον Τομέα της Υγείας (HERA) θα παρέχει μόνιμη δομή για

 • μοντελοποίηση κινδύνων
 • παγκόσμια επιτήρηση
 • μεταφορά τεχνολογίας
 • παραγωγική ικανότητα
 • χαρτογράφηση των κινδύνων της αλυσίδας εφοδιασμού
 • ευέλικτη παραγωγική ικανότητα
 • έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων

Βοηθήστε στη διαμόρφωση της HERA διατυπώνοντας τις απόψεις σας μέσω της δημόσιας διαβούλευσης - μπορείτε να συμμετάσχετε μέχρι τις 12 Μαΐου:

Πείτε τη γνώμη σας για την HERA

Εκκολαπτήριο HERA: Προετοιμασία για την αντιμετώπιση της αυξημένης απειλής από παραλλαγές της COVID-19

Για να αντιμετωπίσει την απειλή των νέων παραλλαγών του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταρτίσει και θα θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο ετοιμότητας στον τομέα της βιοάμυνας με την ονομασία εκκολαπτήριο HERA.

Το εν λόγω σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα αντιμετωπίζει τις βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες απειλές και ταυτόχρονα θα προετοιμάζει το μέλλον. Το εκκολαπτήριο HERA θα φέρνει σε επαφή ερευνητές, εταιρείες βιοτεχνολογίας, επιχειρήσεις παραγωγής, ρυθμιστικές αρχές και δημόσιες αρχές με στόχο τα εξής:

 • ταχεία ανίχνευση και χαρακτηρισμό νέων παραλλαγών μέσω της ανάπτυξης ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων και αυξημένης αλληλούχηση γονιδιώματος
 • ταχεία προσαρμογή των εμβολίων
 • δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου κλινικών δοκιμών
 • ταχεία κανονιστική έγκριση επικαιροποιημένων εμβολίων και νέων ή αναπροσαρμοσμένων υποδομών παρασκευής
 • αναβάθμιση της παραγωγής υφιστάμενων, προσαρμοσμένων ή νέων εμβολίων κατά της COVID-19.

Στήριξη των συστημάτων υγείας

Διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της υγείας

Το κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαδραματίζει καίριο ρόλο στις προσπάθειες παροχής έκτακτης ανάγκης και είναι διαρκώς έτοιμο να συνδράμει όλες τις χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών στοχεύουν στα εξής: 

 • διευκόλυνση της μεταφοράς ασθενών από ένα κράτος μέλος σε άλλο
 • παροχή της δυνατότητας στο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό να προσφέρει τη βοήθειά του σε άλλες χώρες της ΕΕ
 • ελάφρυνση της επιβάρυνσης που έχει επιφέρει η πανδημία στα εθνικά συστήματα υγείας
 • μέριμνα για τη διασυνοριακή κινητικότητα ασθενών
 • πρόβλεψη μέτρων για την επιστροφή των εξόδων υγειονομικής περίθαλψης
 • ενθάρρυνση των εθνικών αρχών να χρησιμοποιούν τις υφιστάμενες διμερείς και περιφερειακές συμφωνίες.

Ο συντονισμός των αιτημάτων συνδρομής για διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη θα πραγματοποιείται από την επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας, της οποίας την προεδρία ασκεί η Επιτροπή, και μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης της ΕΕ

Ρομπότ απολύμανσης σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία

Η Επιτροπή αγόρασε 200 ρομπότ απολύμανσης που θα παραδοθούν σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός ύψους έως 12 εκατ. ευρώ προέρχεται από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης. Η διανομή ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου 2021, με περίπου 30 ρομπότ να παραδίδονται σε 12 κράτη μέλη.

Εκτίμηση επικινδυνότητας

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) είναι οργανισμός της ΕΕ που ενισχύει την άμυνα της Ευρώπης κατά των λοιμωδών νόσων.

Το ECDC παρέχει:

Απαντήσεις του ECDC σε ερωτήσεις σχετικά με την COVID-19 

Κατευθυντήριες γραμμές του ECDC για μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις

Έγγραφα

ΤηλεφόρτωσηPDF - 569.1 KB
ΤηλεφόρτωσηPDF - 302.8 KB