Ali je okužba s koronavirusom nevarna samo za nekatere ljudi?

Bolezen na splošno povzroča blage simptome, zlasti pri otrocih in mladih odraslih. Večinoma prizadene starejše in osebe z drugimi bolezenskimi stanji. Vendar velja, da četudi imate le blage simptome ali jih sploh nimate, lahko še vedno okužite druge.

Two people tallking
Kaj moram vedeti, če skrbim za osebo, ki je okužena s koronavirusom? Med oskrbo okužene osebe morate nositi rokavice in masko za enkratno uporabo. Površine, ki se jih pogosto dotikate, redno čistite in razkužujte z razkužilom (npr. z alkoholom ali raztopino, ki vsebuje belilo). Posteljnino, brisače in tekstil perite pri visoki temperaturi (90 °C). Uporabljene robčke, maske in drugo takoj odvrzite v smeti, po možnosti v ločen koš, ki ga je mogoče zapreti. cleaning products
Kako se lahko zaščitim?

Redno si umivajte roke z milom in vodo vsaj 20 sekund ali uporabite alkoholno razkužilo za roke. Pri kašljanju in kihanju pokrijte usta in nos z upognjenim komolcem ali uporabite robček in ga takoj odvrzite v koš. Če si prej niste umili rok, se ne dotikajte oči, nosu ali ust. Od osebe, ki kašlja ali kiha, ostanite oddaljeni 1–2 metra. Če je le mogoče, ostanite doma.

Washing hands, disposable tissue
Počutim se dobro in nimam nobenih simptomov. Ali to pomeni, da se lahko varno srečam z drugimi ljudmi? Nekateri ljudje se okužijo, vendar ne razvijejo nobenih simptomov ali so ti zelo blagi in lahko ostanejo neopaženi. Vendar lahko takšne osebe še vedno okužijo druge. Pomembno je, da zaščitite sebe in druge – s temeljitim umivanjem rok, higieno kašljanja in omejevanjem fizičnih stikov. protection methods from COVID
Kaj naj naredim, če imam simptome?

Pokličite številko za klic v sili ali najbližjo urgentno službo in opišite svoje simptome. Povedali vam bodo, kako morate postopati.

Medical symbols: emergency call, nurse, hospital
Ali je na voljo cepivo ali zdravljenje?

Na žalost ne. Zaenkrat ni na voljo nobenega cepiva ali posebnega zdravila za preprečevanje ali zdravljenje koronavirusa. Za razvoj cepiva je potreben čas. EU podpira raziskave na področju razvoja morebitnih cepiv, diagnostike in zdravljenja.

Doctor's hand holding a syring
Kaj naj storim, če moram ostati doma v samoizolaciji?

Ostanite doma (ne hodite v službo, šolo ali na javna mesta).

Očistite in razkužite svoje stanovanje, zlasti površine, ki se jih pogosto dotikate, in stranišče.

Spremljajte morebitne simptome koronavirusa, zlasti povišano telesno temperaturo, kašelj in težave z dihanjem. Če se pojavijo simptomi, pokličite lokalno zdravstveno službo za nasvet.

Woman sitting on her couch
Zaradi koronavirusa imam občutke zaskrbljenosti in strahu? Kaj naj storim? Po telefonu ali prek spleta komunicirajte z družino in prijatelji. Ne izpostavljajte se novicam, ki povečujejo občutek zaskrbljenosti in stresa. Ukrepajte po zdravi pameti in zaščitite sebe in bližnje. Zavedati se morate, da gre za izredno stanje, ki zahteva izredne ukrepe za čim hitrejšo odpravo epidemije. Woman crying
Kaj je omejevanje socialnih stikov? Z omejitvijo stikov z drugimi ljudmi zmanjšate tveganje za kapljično okužbo z virusom prek izdihanega zraka ali kontaminacijo drugih oseb. Izogibajte se večjim skupinam ljudi, uram, ko je v trgovinah največ ljudi, in konicam v javnem prevozu. Vendar ne pozabite, da omejevanje socialnih stikov ne pomeni, da ne smete imeti nobenih stikov: ostanite v stiku s prijatelji in družino prek telefona, družbenih medijev ali spletnih aplikacij. Man talking on the phone

Kaj naj storim, če nameravam potovati?

Če nameravate potovati, preverite na spletnem portalu Re-Open EU najnovejše informacije za državo, kamor želite potovati, vključno z lokalnimi zahtevami glede karantene, mask itd. Če boste potovali z letalom, si preberite nasvete Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni ter Evropske agencije za varnost v letalstvu, kako zaščititi sebe in druge. V turističnih obratih, kot so hoteli, restavracije in lokali, ne pozabite na glavne previdnostne ukrepe: omejevanje fizičnih stikov, umivanje rok in higieno kašljanja.

Image of a doctor

Glede na to, da se ukrepi sproščajo, ali moram še naprej upoštevati te nasvete?

Čeprav se je število ljudi, okuženih s COVID-19, v EU na splošno zmanjšalo, je še vedno mogoče, da se virus ponovno razširi. Zato se ne prepustite lažnemu občutku varnosti. Ostanite pazljivi in zdravi z ohranjanjem previdnostnih ukrepov: temeljitim umivanjem rok, omejevanjem fizičnih stikov, higieno kašljanja in zaščito obraza, kadar je priporočena.

Suitcases