Asigurarea accesului la vaccinuri

Vaccinurile sigure și eficace împotriva COVID-19 reprezintă cea mai bună modalitate de stopare a pandemiei. Comisia și statele membre au ales să aplice o abordare comună la nivelul UE în ceea ce privește aprovizionarea cu vaccinuri și facilitarea distribuirii lor.

Prin intermediul unor acorduri preliminare de achiziție cu producători individuali de vaccinuri, Comisia a asigurat dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin, într-un anumit interval de timp și la un preț dat. În schimb, Comisia a finanțat o parte din costurile inițiale din Instrumentul pentru sprijin de urgență, în valoare de 2,7 miliarde EUR. Această finanțare a fost considerată un avans pentru vaccinurile pe care le achiziționează statele membre.

Obiectivele strategiei

La 17 iunie 2020, Comisia a prezentat strategia UE privind vaccinurile, menită să accelereze dezvoltarea, fabricarea și distribuirea de vaccinuri împotriva COVID-19.

Dezvoltarea vaccinului este un proces complex, care durează în mod normal aproximativ 10 ani. Prin strategia privind vaccinurile, Comisia a sprijinit eforturile de eficientizare a procesului, ceea ce a dus la reducerea acestui interval de timp la mai puțin de un an pentru majoritatea vaccinurilor.

Obiectivele strategiei UE privind vaccinurile sunt următoarele:

  • să asigure calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinurilor
  • să garanteze accesul în timp util la vaccinuri, pentru statele membre și pentru populația lor, ajutând UE să se mențină în prima linie a eforturilor de solidaritate derulate la nivel mondial
  • să asigure, pentru toți cetățenii UE, un acces echitabil și cât mai rapid posibil la vaccinuri cu prețuri decente
  • să se asigure că țările UE au făcut toate pregătirile pentru introducerea unor vaccinuri sigure și eficace, pentru acoperirea nevoilor în materie de transport și distribuire și pentru identificarea grupurilor prioritare 

Strategia UE privind vaccinurile ar trebui să fie un punct de referință pentru strategiile naționale de vaccinare formulate de statele membre.

Vaccinuri sigure și eficace au început să fie distribuite în UE încă de la sfârșitul anului 2020, urmând proceduri stricte de autorizare și cele mai înalte standarde de siguranță.

Vaccinuri autorizate

Până în prezent, Comisia a autorizat pentru utilizare în UE 4 vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19, în urma unor recomandări științifice pozitive din partea Agenției Europene pentru Medicamente:

Documente

Acorduri preliminare de achiziție, cu părțile confidențiale acoperite

DescarcăPDF - 13.7 MB
DescarcăPDF - 26.9 MB
DescarcăPDF - 4.9 MB
DescarcăPDF - 3 MB
DescarcăPDF - 815 KB
DescarcăPDF - 18.6 MB
DescarcăPDF - 5.3 MB
DescarcăPDF - 11.3 MB
DescarcăPDF - 6.6 MB

Documente legislative

DescarcăPDF - 244.3 KB
DescarcăPDF - 247.4 KB
DescarcăPDF - 326.7 KB

Fișă informativă

Public opinion on COVID-19 vaccination

DescarcăPDF - 3.2 MB