Toegang tot vaccins waarborgen

Doeltreffende en veilige vaccins tegen COVID-19 zijn de beste uitweg uit de pandemie. De Commissie en de lidstaten hebben gekozen voor een gemeenschappelijke EU-aanpak om voldoende vaccins te kunnen kopen en de inzet ervan te vergemakkelijken.

Door middel van voorafgaande aankoopovereenkomsten met afzonderlijke vaccinproducenten heeft de Commissie zich verzekerd van het recht om binnen een bepaalde termijn en tegen een bepaalde prijs een aantal vaccindoses te kopen. In ruil daarvoor heeft de Commissie een deel van de aanloopkosten gefinancierd uit het instrument voor noodhulp, dat beschikt over een budget van 2,7 miljard euro. Deze steun moet ook worden gezien als aanbetaling op de koopsom.

Doelstellingen van de strategie

Op 17 juni 2020 heeft de Commissie de EU-vaccinstrategie gepresenteerd om de ontwikkeling, productie en uitrol van een coronavaccin te versnellen.

Met de vaccinstrategie steunde de Commissie de inspanningen om het proces efficiënter te maken, waardoor deze termijn voor de meeste vaccins tot minder dan een jaar wordt teruggebracht.

De doelstellingen van de vaccinstrategie van de EU zijn:

  • de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van de vaccins garanderen
  • ervoor zorgen dat de EU-landen en hun bevolking tijdig toegang krijgen tot vaccins, en het voortouw nemen bij acties voor wereldwijde solidariteit
  • ervoor zorgen dat iedereen in de EU snel gelijke toegang krijgt tot een betaalbaar vaccin
  • ervoor zorgen dat de EU-landen voorbereidingen treffen voor de uitrol van veilige en doeltreffende vaccins, o.a. bepalen wat nodig is voor transport en toediening en welke groepen de vaccins prioritair moeten krijgen. 

De vaccinstrategie moet als referentiepunt dienen voor de nationale vaccinatiestrategieën van de EU-landen.

Tegen eind 2020 werden veilige en doeltreffende vaccins in de EU verspreid, na strenge vergunningsprocedures en met de hoogste veiligheidsnormen.

 

Goedgekeurde vaccins

Tot dusver heeft de Commissie vijf veilige en doeltreffende vaccins tegen COVID-19 goedgekeurd voor gebruik in de EU, na positieve wetenschappelijke aanbevelingen van het Europees Geneesmiddelenbureau:

Documenten

Voorovereenkomsten (met weglatingen)

DownloadenPDF - 302.9 KB
DownloadenPDF - 13.7 MB
DownloadenPDF - 26.9 MB
DownloadenPDF - 4.9 MB
DownloadenPDF - 3 MB
DownloadenPDF - 815 KB
DownloadenPDF - 18.6 MB
DownloadenPDF - 5.3 MB
DownloadenPDF - 11.3 MB
DownloadenPDF - 6.6 MB

Wetgevingsdocumenten

DownloadenPDF - 244.3 KB
DownloadenPDF - 247.4 KB
DownloadenPDF - 326.7 KB

Informatiebladen

Public opinion on COVID-19 vaccination

DownloadenPDF - 3.2 MB