Az oltóanyagokhoz való hozzáférés biztosítása

A hatékony és biztonságos védőoltás a legjobb módja annak, hogy győzelmet arassunk a világjárvány felett. A Bizottság és a tagállamok közös uniós megközelítést alakítottak ki az oltóanyag-szállítmányok biztosítása és azok szétosztásának megkönnyítése érdekében.

Az egyes vakcinagyártókkal kötött előzetes beszerzési megállapodások révén a Bizottság biztosította a jogot arra, hogy egy adott időn belül, egy adott áron meghatározott számú oltóanyagot vásároljon. A Bizottság ennek fejében a 2,7 milliárd euró költségvetésű Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz keretében finanszírozta az induló költségek egy részét. Ez a finanszírozás a tagállamok által megvásárolni szándékozott oltóanyagokért fizetendő előlegnek minősült.

A stratégia célja

Az Európai Bizottság 2020. június 17-én előterjesztette az uniós oltóanyag-stratégiát a koronavírus elleni oltóanyagok kifejlesztésének, előállításának és alkalmazásának felgyorsítása céljából.

Az oltóanyagokra vonatkozó stratégiával a Bizottság támogatta a folyamat hatékonyabbá tételére irányuló erőfeszítéseket, minek eredményeképpen ez az időkeret a legtöbb oltóanyag esetében egy évnél rövidebb időre csökkent.

Az uniós oltóanyag-stratégia az alábbiak biztosítását célozza:

  • hogy az oltóanyagok biztonságosak, jó minőségűek és hatásosak legyenek;
  • hogy a tagállamok és lakosságuk időben hozzájussanak az oltóanyagokhoz, miközben az EU a globális szolidaritás terén is vezető szerepet vállal;
  • hogy az EU-ban mindenki a lehető leghamarabb, méltányosan és megfizethető áron hozzájuthasson az oltóanyaghoz;
  • hogy az egyes tagállamok megfelelően előkészítsék a biztonságos és hatásos oltóanyagok használatán alapuló oltási programjukat, ideértve az oltások szállításával és elosztásával kapcsolatos logisztikai kérdések kezelését és a prioritást élvező csoportok meghatározását is. 

Ajánlatos, hogy a tagállamok a saját oltóanyag-stratégiájuk kidolgozásakor hivatkozási pontként tekintsenek az uniós oltóanyag-stratégiára.

Az EU-ban 2020 végén kezdődött meg – szigorú engedélyezési eljárásokat követően és a legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett – a biztonságos és hatékony oltóanyagok forgalmazása.

 

Engedélyezett vakcinák

A Bizottság eddig az alábbi öt biztonságos és hatásos Covid19-oltóanyag alkalmazását engedélyezte az EU-ban, miután azokról az Európai Gyógyszerügynökség kedvező tudományos ajánlást adott ki:

Dokumentumok

Előzetes beszerzési megállapodások (szerkesztett változat)

LetöltésPDF - 302.9 KB
LetöltésPDF - 13.7 MB
LetöltésPDF - 26.9 MB
LetöltésPDF - 4.9 MB
LetöltésPDF - 3 MB
LetöltésPDF - 815 KB
LetöltésPDF - 18.6 MB
LetöltésPDF - 5.3 MB
LetöltésPDF - 11.3 MB
LetöltésPDF - 6.6 MB

Jogszabályok és közlemények

LetöltésPDF - 244.3 KB
LetöltésPDF - 247.4 KB
LetöltésPDF - 326.7 KB

Tájékoztató

Public opinion on COVID-19 vaccination

LetöltésPDF - 3.2 MB