Εξασφάλιση της πρόσβασης σε εμβόλια
Τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της COVID-19 είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από την πανδημία. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν ακολουθήσει κοινή ενωσιακή προσέγγιση, για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό και να διευκολύνουν τη διανομή των εμβολίων.
Μέσω συμφωνιών προαγοράς με μεμονωμένους παραγωγούς εμβολίων, η Επιτροπή εξασφάλισε το δικαίωμα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού δόσεων εμβολίων σε ένα δεδομένο χρονοδιάγραμμα και σε δεδομένη τιμή. Σε αντάλλαγμα, η Επιτροπή χρηματοδότησε μέρος του αρχικού κόστους από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, ύψους 2,7 δισ. EUR. Η χρηματοδότηση αυτή θεωρήθηκε προκαταβολή για τα εμβόλια που αγοράζουν τα κράτη μέλη.
Στόχοι της στρατηγικής
Στις 17 Ιουνίου 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διάθεσης εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.
Με τη στρατηγική για τα εμβόλια, η Επιτροπή υποστήριξε τις προσπάθειες να καταστεί η διαδικασία πιο αποδοτική, με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα αυτό να μειωθεί σε λιγότερο από ένα έτος για τα περισσότερα εμβόλια.
Οι στόχοι της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια είναι οι εξής:
- εγγύηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων
- διασφάλιση έγκαιρης πρόσβασης των κρατών μελών και των πολιτών τους στα εμβόλια και ανάληψη ηγετικού ρόλου στην παγκόσμια προσπάθεια αλληλεγγύης
- εξασφάλιση, το συντομότερο δυνατό, ισότιμης και οικονομικά προσιτής πρόσβασης σε ένα προσιτό εμβόλιο για όλους στην ΕΕ
- εξασφάλιση ότι οι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται για τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες μεταφοράς και διάθεσης και εντοπίζοντας τις ομάδες προτεραιότητας
Η στρατηγική για τα εμβόλια θα πρέπει να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τα κράτη μέλη κατά τη διαμόρφωση των εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού τους.
Τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια άρχισαν να διανέμονται στην ΕΕ στο τέλος του 2020, έπειτα από αυστηρές διαδικασίες έγκρισης και τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας.
Εγκεκριμένα εμβόλια
Μέχρι σήμερα, πέντε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή για χρήση στην ΕΕ μετά από θετικές επιστημονικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων:
BioNTech-Pfizer
Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 η Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο κατά της COVID‑19 που ανέπτυξαν οι BioNTech και Pfizer, το οποίο έγινε έτσι το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που εγκρίθηκε στην ΕΕ. Αυτό έγινε έπειτα από θετική επιστημονική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Η συμφωνία προαγοράς με τις BioNTech-Pfizer προέβλεπε την αρχική αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, με δυνατότητα αγοράς έως και 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων. Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 η Επιτροπή αποφάσισε την αγορά αυτών των 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων.
Στις 8 Ιανουαρίου 2021 η Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη την αγορά 200 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου των BioNTech-Pfizer, με δυνατότητα αγοράς 100 εκατομμυρίων δόσεων ακόμη.
Στις 10 Μαρτίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνήψε συμφωνία με τις BioNTech-Pfizer για την προμήθεια 4 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19, με σκοπό την αντιμετώπιση σημείων με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού και τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στα σύνορα.
Στις 20 Μαΐου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρίτη σύμβαση με τις BioNTech-Pfizer. Η σύμβαση δεσμεύει επιπλέον 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ από τα τέλη του 2021 έως το 2023. Θα επιτρέψει την αγορά 900 εκατομμυρίων δόσεων του υφιστάμενου εμβολίου, καθώς και ενός εμβολίου προσαρμοσμένου στις παραλλαγές (εάν είναι απαραίτητο και εάν εγκριθεί), με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 900 εκατομμυρίων δόσεων.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2021 η Επιτροπή συμφώνησε με τις BioNTech-Pfizer να επιταχυνθούν οι παραδόσεις 20 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων στα κράτη μέλη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 (5 εκατομμύρια δόσεις τον Ιανουάριο, 5 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο και 10 εκατομμύρια τον Μάρτιο), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό παραδόσεων για την εν λόγω περίοδο σε 215 εκατομμύρια.
Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη ενεργοποίησαν επίσης μια πρώτη επιλογή για την παραγγελία πάνω από 200 εκατομμυρίων δόσεων στο πλαίσιο της τρίτης σύμβασης με τις BioNTech-Pfizer. Οι δόσεις αυτές προστίθενται στα 450 εκατομμύρια δόσεις που έχει ήδη προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2022 με βάση τη συμφωνία που έχει ήδη υπογραφεί. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός παραδόσεων από τις BioNTech-Pfizer θα ανέλθει σε 650 εκατομμύρια δόσεις το 2022.
Στις 13 Μαΐου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι BioNTech-Pfizer κατέληξαν σε συμφωνία για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των κρατών μελών όσον αφορά τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19. Η εν λόγω συμφωνία εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση στα εμβόλια όταν τα χρειάζονται —συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων που είναι προσαρμοσμένα σε μελλοντικές παραλλαγές, εφόσον λάβουν άδεια κυκλοφορίας—, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα σε οποιεσδήποτε επιδημιολογικές εξελίξεις και να συνεχίσουν να στηρίζουν τις χώρες-εταίρους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με τη συγκατάθεση των BioNTech-Pfizer, η συμφωνία προαγοράς, μετά από απάλειψη των εμπιστευτικών πληροφοριών, είναι διαθέσιμη εδώ. Η συμφωνία αγοράς είναι επίσης διαθέσιμη.
Moderna
Στις 6 Ιανουαρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία Moderna, το οποίο έγινε έτσι το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίθηκε για χρήση στην ΕΕ. Αυτό έγινε έπειτα από θετική επιστημονική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Η συμφωνία προαγοράς με τη Moderna προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, με δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις. Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 η Επιτροπή αποφάσισε να αγοράσει αυτές τις 80 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δεύτερη σύμβαση με τη Moderna, η οποία προέβλεπε την αγορά άλλων 300 εκατομμυρίων δόσεων (150 εκατομμύρια το 2021 και δικαίωμα αγοράς επιπλέον 150 εκατομμυρίων το 2022). Στις 22 Ιουνίου 2021 η Επιτροπή ενέκρινε τροποποίηση της δεύτερης σύμβασης για την ενεργοποίηση των 150 εκατομμυρίων προαιρετικών επιπλέον δόσεων το 2022.
Με τη συγκατάθεση της Moderna, η συμφωνία προαγοράς, μετά από απάλειψη των εμπιστευτικών πληροφοριών και η συμφωνία αγοράς μετά από απάλειψη των εμπιστευτικών πληροφοριών είναι διαθέσιμες εδώ.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2021 η Επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία με τη Moderna για την περαιτέρω επιτάχυνση της παράδοσης του εμβολίου της σε κράτη μέλη που έχουν βραχυπρόθεσμη ανάγκη, ιδίως στη Γερμανία. Τον Δεκέμβριο του 2021 παραδόθηκαν 10 εκατομμύρια δόσεις, ακολουθούμενες από 25 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Στις 2 Ιουνίου 2022 η Επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία με τη Moderna, για να διασφαλίσει ότι η παράδοση των εμβολίων προσαρμόζεται στις ανάγκες των κρατών μελών. Η συμφωνία αναβάλλει την παράδοση ορισμένων δόσεων που είχαν προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, σε περίπτωση που ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ μετά την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μέρος των δόσεων που είχαν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο ενδέχεται να παραδοθεί ως αναμνηστικό εμβόλιο προσαρμοσμένο στις τρέχουσες παραλλαγές της νόσου COVID-19 από τον Σεπτέμβριο του 2022.
AstraZeneca
Στις 29 Ιανουαρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο κατά της COVID‑19 που ανέπτυξε η εταιρεία AstraZeneca, το οποίο έγινε έτσι το τρίτο εμβόλιο που εγκρίθηκε για χρήση στην ΕΕ. Αυτό έγινε έπειτα από θετική επιστημονική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Με τη συγκατάθεση της AstraZeneca, η Επιτροπή δημοσιοποίησε τη συμφωνία προαγοράς, μετά από απάλειψη των εμπιστευτικών πληροφοριών.
Στις 18 Ιουνίου 2021 το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών διέταξε την AstraZeneca να παραδώσει δόσεις εμβολίων στην ΕΕ.
Johnson & Johnson
Στις 11 Μαρτίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο κατά της COVID-19 το οποίο αναπτύχθηκε από την Janssen Pharmaceutica NV, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες Janssen του ομίλου Johnson & Johnson, και έγινε έτσι το τέταρτο εμβόλιο που εγκρίθηκε για χρήση στην ΕΕ. Αυτό έγινε έπειτα από θετική επιστημονική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Με την άδεια κυκλοφορίας υπό όρους, η Janssen θα είναι σε θέση να παραδώσει στην ΕΕ 200 εκατομμύρια εμβόλια μίας δόσης κατά της COVID-19, αρχής γενομένης από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η σύμβαση, η οποία συνήφθη στις 7 Οκτωβρίου 2020, επιτρέπει στα κράτη μέλη να αγοράσουν 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.
Με τη συγκατάθεση της Johnson & Johnson, η Επιτροπή δημοσιοποίησε τη συμφωνία προαγοράς, μετά από απάλειψη των εμπιστευτικών πληροφοριών.
Novavax
Στις 17 Δεκεμβρίου 2020 η Επιτροπή ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Novavax, με σκοπό την αγορά πιθανού εμβολίου της κατά της COVID-19.
Το εμβόλιο Novavax είναι ένα προϊόν πρωτεϊνικής υπομονάδας το οποίο βρίσκεται ήδη στο τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Η προβλεπόμενη σύμβαση θα προβλέπει τη δυνατότητα των κρατών μελών της ΕΕ να αγοράσουν αρχικά 100 εκατομμύρια δόσεις, ακολουθούμενες από 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2021 η Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο Nuvaxovid κατά της COVID-19, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Novavax. Πρόκειται για το πέμπτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που εγκρίνεται στην ΕΕ. Η άδεια αυτή αποτελεί συνέχεια της θετικής επιστημονικής σύστασης που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου, και εγκρίνεται από τα κράτη μέλη. Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να φθάσουν τους πρώτους μήνες του 2022 και για το πρώτο αυτό τρίμηνο τα κράτη μέλη έχουν παραγγείλει περίπου 27 εκατομμύρια δόσεις.
Εμβόλια που ακόμη βρίσκονται υπό ανάπτυξη
Sanofi-GSK
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία προαγοράς την οποία διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ, με τις Sanofi-GSK. Η συμφωνία επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν έως και 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.
Με τη συγκατάθεση των Sanofi-GSK, η συμφωνία προαγοράς, μετά από απάλειψη των εμπιστευτικών πληροφοριών, είναι διαθέσιμη εδώ.
CureVac
Στις 19 Νοεμβρίου 2020 τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ της CureVac και της Επιτροπής, την οποία διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ.
Μόλις αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, η συμφωνία προβλέπει την αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, με δυνατότητα να ζητηθούν έως και 180 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.
Η CureVac, ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα τη Γερμανία, υπέγραψε στις 6 Ιουλίου 2020 δανειακή σύμβαση, ύψους 75 εκατ. EUR, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη και την ευρείας κλίμακας παραγωγή εμβολίων.
Με τη συγκατάθεση της CureVac, η Επιτροπή δημοσιοποίησε τη συμφωνία προαγοράς, μετά από απάλειψη των εμπιστευτικών πληροφοριών.
Στις 11 Οκτωβρίου 2021 η CureVac ενημέρωσε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ότι αποσύρει το εμβόλιό της κατά της COVID-19 από τη διαδικασία κυλιόμενης επανεξέτασης.
Valneva
Στις 12 Ιανουαρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Valneva, με σκοπό την αγορά πιθανού εμβολίου της κατά της COVID-19.
Στις 10 Νοεμβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σύμβαση με τη Valneva, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα αγοράς από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σχεδόν 27 εκατομμυρίων δόσεων το 2022, μόλις αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα προσαρμογής του εμβολίου σε νέα παραλλαγμένα στελέχη και περαιτέρω παραγγελίας έως και 33 εκατομμυρίων επιπλέον εμβολίων από τα κράτη μέλη το 2023.
HIPRA
Στις 2 Αυγούστου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο κοινής προμήθειας με την εταιρεία HIPRA HUMAN HEALTH για την προμήθεια του πρωτεϊνικού εμβολίου της κατά της νόσου COVID-19.
Το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 από την HIPRA τελεί επί του παρόντος υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αν το εμβόλιο λάβει άδεια κυκλοφορίας, οι συμμετέχουσες χώρες θα είναι σε θέση να αγοράσουν το εμβόλιο μέσω της ισχύουσας σύμβασης-πλαισίου.
Διερευνητικές συνομιλίες
Οι διερευνητικές συνομιλίες αποσκοπούν στη σύναψη μιας συμφωνίας προαγοράς που θα χρηματοδοτηθεί από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, το οποίο διαθέτει πόρους που προορίζονται για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων που θα παραχθούν από διάφορες εταιρείες.
Οι εταιρείες που έχουν αναπτύξει ένα ελπιδοφόρο υποψήφιο εμβόλιο, το οποίο βρίσκεται ήδη, ή πλησιάζει, στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, καλούνται να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή στη διεύθυνση EC-VACCINES@ec.europa.eu
Στατιστικά δεδομένα εμβολιασμού κατά της COVID-19
Ετοιμότητα εμβολιασμού
Στις 15 Οκτωβρίου 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με την ετοιμότητα για τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, η οποία περιλάμβανε βασικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού.
Αρχικά η έμφαση δόθηκε στη μείωση του ποσοστού των θανάτων και της επιβάρυνσης των βασικών υπηρεσιών. Δόθηκε προσοχή σε ομάδες προτεραιότητας όπως οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και τα άτομα των οποίων η κατάσταση της υγείας συνεπάγεται ιδιαίτερο κίνδυνο.
Επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων
Στις 19 Ιανουαρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τους ρυθμούς εμβολιασμού στην ΕΕ.
Έως τα μέσα Ιουλίου, η Ευρώπη διέθετε επαρκείς δόσεις εμβολίων για τον εμβολιασμό του 70 % του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ.
Η πρόοδος του εμβολιασμού στην Ευρώπη μπορεί να παρακολουθείται στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ
Στις 4 Φεβρουαρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύστησε ειδική ομάδα υπό την εποπτεία του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν, σε συνεργασία με την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου. Σκοπός της ειδικής ομάδας, που λειτουργεί ως υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης για τους κατασκευαστές που χρειάζονται στήριξη, είναι η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας εμβολίων στην ΕΕ και ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των δυσχερειών στην ικανότητα παραγωγής και στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι τακτικές επαφές της ειδικής ομάδας με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη επιτρέπουν στην Επιτροπή να κατανοεί ικανοποιητικά τις ικανότητες παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ. Η ειδική ομάδα επικαιροποιεί επίσης τακτικά τη χαρτογράφηση των ικανοτήτων παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής αλυσίδας εφοδιασμού της ΕΕ.
Η διαδικασία χαρτογράφησης βασίζεται σε δεδομένα που αποκτήθηκαν μέσω των δραστηριοτήτων της ειδικής ομάδας, από την οργανωμένη από την Επιτροπή εκδήλωση αντιστοίχισης του Μαρτίου του 2021 με εταιρείες που έχουν συναινέσει στη δημοσιοποίηση της επωνυμίας τους, καθώς και σε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες και σε πληροφορίες που ανταλλάσσουν τα κράτη μέλη. Τα δεδομένα αυτά θα συμπληρώνονται και θα επικαιροποιούνται καθώς καθίστανται διαθέσιμες περαιτέρω πληροφορίες.
Η ειδική ομάδα κατηγοριoποίησε τις εταιρείες με βάση τον κύριο τομέα της δραστηριότητάς τους. Συνεπώς, οι εταιρείες μπορεί να διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα από την απεικονιζόμενη στον χάρτη. Τα δεδομένα της διαδικασίας χαρτογράφησης συγκεντρώνονται σε πέντε κύριες κατηγορίες για σκοπούς απεικόνισης, ως εξής:
- Διάθεση (παραγωγή/διάθεση πρώτων υλών, αναλώσιμων, ειδών μιας χρήσης, εξοπλισμού)
- Παραγωγή (μεταποίηση και σύνθεση, υπηρεσίες ανάπτυξης και παρασκευής βάσει σύμβασης)
- Εκτέλεση & ολοκλήρωση, Συσκευασία
- Αποθήκευση & αποστολή
- Άλλα (ανάπτυξη διαδικασιών για εμβόλια, υπηρεσίες έρευνας βάσει σύμβασης, έρευνα και ανάπτυξη, υπηρεσίες διαχείρισης κλινικών δοκιμών)
Στις 12 Ιουλίου 2021 η ειδική ομάδα διοργάνωσε δεύτερη εκδήλωση αντιστοίχισης, αυτή τη φορά σχετικά με τα θεραπευτικά μέσα για την COVID-19, με σκοπό την προώθηση βιομηχανικών συνεργασιών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παραγωγής νέων ή επαναστοχευμένων φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου COVID-19.
Μηχανισμός διαφάνειας και αδειοδότησης για τις εξαγωγές εμβολίων
Στις 29 Ιανουαρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε εφαρμογή ένα μέτρο που απαιτεί την έγκριση των εξαγωγών εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 από τα κράτη μέλη. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται, αφενός, η έγκαιρη πρόσβαση σε εμβόλια για όλους τους πολίτες της ΕΕ και, αφετέρου, η διαφάνεια των εξαγωγών εμβολίων εκτός της ΕΕ.
Ωστόσο, η ΕΕ δεν θα παρατείνει τη λειτουργία του μηχανισμού διαφάνειας και χορήγησης αδειών εξαγωγής εμβολίων κατά της COVID-19, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο μηχανισμός αυτός θα αντικατασταθεί από ένα νέο εργαλείο παρακολούθησης, το οποίο σημαίνει ότι οι παραγωγοί εμβολίων δεν θα χρειάζεται πλέον να ζητούν άδεια για την εξαγωγή εμβολίων εκτός της ΕΕ. Η διαφάνεια των εξαγωγών θα εξακολουθήσει να διασφαλίζεται μέσω αυτού του νέου εργαλείου, παρέχοντας στην Επιτροπή έγκαιρα, ειδικά για κάθε εταιρεία στοιχεία για τις εξαγωγές.
Η Επιτροπή έχει επενδύσει μεγάλα ποσά χρηματοδότησης στην ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας των φορέων ανάπτυξης εμβολίων στην ΕΕ και συνεχίζει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, εάν χρειαστεί.
Παγκόσμια συνεργασία
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στον μηχανισμό COVAX για ισότιμη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εμβόλια κατά της COVID-19.
Πρόβλεψη καθολικού εφοδιασμού του COVAX
Ο μηχανισμός COVAX είναι μέρος του «Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT)», μιας πλατφόρμας παγκόσμιας συνεργασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια κατά της COVID-19.
Στις 12 Νοεμβρίου 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση 100 εκατ. EUR σε επιχορηγήσεις για τη στήριξη του μηχανισμού COVAX, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στο μελλοντικό εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19. Η εν λόγω χρηματοδότηση θα προστεθεί στο ποσό των 400 εκατ. EUR σε εγγυήσεις που έχει δεσμεύσει ήδη η ΕΕ για τον COVAX, γεγονός που καθιστά την Ένωση έναν από τους κυριότερους χορηγούς του μηχανισμού.
Στις 19 Φεβρουαρίου 2021 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε πρόσθετο ποσό ύψους 500 εκατ. EUR για τον μηχανισμό COVAX. Το νέο πακέτο χρηματοδότησης αποτελείται από επιχορήγηση της ΕΕ, ύψους 300 εκατ. EUR και εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη+ (ΕΤΒΑ+), ύψους 200 εκατ. EUR, που θα στηρίξουν δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Με αυτή τη νέα συνεισφορά, η ΕΕ εντείνει περαιτέρω τις επενδύσεις για τη στήριξη της παγκόσμιας ανάκαμψης με συνολικό ποσό 1 δισ. EUR. Η «Ομάδα Ευρώπη» (ΕΕ και κράτη μέλη) είναι ένας από τους κύριους συνεισφέροντες στον μηχανισμό COVAX, έχοντας δεσμευθεί για τη συνεισφορά σχεδόν 3 δισ. EUR μέχρι σήμερα.
Ο ACT φέρνει σε επαφή κυβερνήσεις, επιστήμονες, επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών, ευεργέτες και παγκόσμιες οργανώσεις υγείας, όπως
- το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς
- ο CEPI
- το FIND
- η Gavi
- το Παγκόσμιο Ταμείο
- το Unitaid
- το Wellcome
- η ΠΟΥ
- η Παγκόσμια Τράπεζα
- ο Παγκόσμιος Μηχανισμός Χρηματοδότησης
Στην ανακοίνωσή της, της 19ης Ιανουαρίου 2021, η Επιτροπή ανήγγειλε τη δημιουργία ενωσιακού μηχανισμού επιμερισμού εμβολίων για τη διάρθρωση της παροχής εμβολίων που χορηγούν τα κράτη μέλη στις χώρες-εταίρους μέσω της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με ιδιαίτερη έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, στις ανατολικές και νότιες γειτονικές χώρες και στην Αφρική.
Στις 21 Μαΐου 2021 κατά την παγκόσμια σύνοδο κορυφής της G20 για την υγεία στη Ρώμη, η πρόεδρος ανακοίνωσε πρωτοβουλία της «Ομάδας Ευρώπη» για την παρασκευή και την πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και τεχνολογίες υγείας στην Αφρική. Η πρωτοβουλία θα συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την τοπική παραγωγή στην Αφρική και στην αντιμετώπιση των φραγμών τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης. Θα υποστηριχθεί με 1 δισ. EUR από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αναπτυξιακής χρηματοδότησης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το ποσό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω με συνεισφορές των κρατών μελών της ΕΕ.
Στις 22 Ιουλίου 2021 η πρόεδρος ανακοίνωσε τη σταθερή δέσμευση ότι η «Ομάδα Ευρώπη» θα προσφέρει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του έτους. Οι περισσότερες απ’ αυτές τις δόσεις θα χορηγηθούν μέσω του COVAX.
Στις 11 Οκτωβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021. Θα παράσχει επιπλέον 450 εκατ. EUR για την επίτευξη του στόχου του 1,3 δισ. EUR, ποσό που απαιτείται για την εξασφάλιση επιπλέον 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέσω του COVAX, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης.
Στις 29 Νοεμβρίου 2021, με την ευκαιρία της δεύτερης ειδικής συνόδου της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ σκοπεύει να μοιραστεί τουλάχιστον 700 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως τα μέσα του 2022 με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Το ποσό αυτό προστίθεται στη χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ που έχει ήδη χορηγηθεί για τη δημιουργία του ACT-Accelerator.
Έγγραφα
Συμφωνίες προαγοράς με περικοπές
Νομοθετικά έγγραφα
- българскиΤηλεφόρτωση(СЪОБЩЕНИЕ НА КОМИСИЯТА - Стратегия на ЕС за ваксините срещу COVID-19)
- españolΤηλεφόρτωση(COMUNICACIÓN DE LA COMISIÓN - Estrategia de la UE para las vacunas contra la COVID-19)
- češtinaΤηλεφόρτωση(SDĚLENÍ KOMISE - Strategie EU pro očkovací látky proti COVID-19)
- danskΤηλεφόρτωση(MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN - EU-strategi for covid-19-vacciner)
- DeutschΤηλεφόρτωση(Mitteilung: EU-Strategie für COVID-19-Impfstoffe)
- eestiΤηλεφόρτωση(KOMISJONI TEATIS, ELi strateegia COVID-19 vaktsiinide kohta)
- EnglishΤηλεφόρτωση(Communication on the EU Strategy for COVID-19 vaccines)
- françaisΤηλεφόρτωση(Communication: Stratégie de l’Union européenne concernant les vaccins contre la COVID-19)
- hrvatskiΤηλεφόρτωση(KOMUNIKACIJA KOMISIJE - Strategija EU-a za cjepiva protiv bolesti COVID-19)
- italianoΤηλεφόρτωση(COMUNICAZIONE DELLA COMMISSIONE - Strategia dell'Unione europea per i vaccini contro la Covid-19)
- latviešuΤηλεφόρτωση(KOMISIJAS PAZIŅOJUMS - ES stratēģija “Covid-19 vakcīnas”)
- lietuviųΤηλεφόρτωση(KOMISIJOS KOMUNIKATAS - ES vakcinų nuo COVID-19 strategija)
- magyarΤηλεφόρτωση(A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE - A Covid19-oltóanyagokra vonatkozó uniós stratégia)
- MaltiΤηλεφόρτωση(KOMUNIKAZZJONI TAL-KUMMISSJONI - Strateġija tal-UE għall-vaċċini kontra l-COVID-19)
- NederlandsΤηλεφόρτωση(MEDEDELING VAN DE COMMISSIE - EU-strategie voor COVID-19-vaccins)
- polskiΤηλεφόρτωση(KOMUNIKAT KOMISJI - Strategia UE dotycząca szczepionek przeciwko COVID-19)
- portuguêsΤηλεφόρτωση(COMUNICAÇÃO DA COMISSÃO - Estratégia da UE para as vacinas contra a COVID-19)
- românăΤηλεφόρτωση(COMUNICARE A COMISIEI - Strategia UE privind vaccinurile împotriva COVID-19)
- slovenčinaΤηλεφόρτωση(OZNÁMENIE KOMISIE - Stratégia EÚ v oblasti vakcín)
- slovenščinaΤηλεφόρτωση(SPOROČILO KOMISIJE - Strategija EU za cepiva proti COVID-19)
- suomiΤηλεφόρτωση(KOMISSION TIEDONANTO - EU:n strategia covid-19-rokotteiden kehittämiseksi)
- svenskaΤηλεφόρτωση(MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN - EU:s strategi för vacciner mot covid-19)
Ενημερωτικό δελτίο
- DeutschΤηλεφόρτωση(CORONAVIRUS IMPFSTOFF-STRATEGIE)
- françaisΤηλεφόρτωση(Factsheet: Stratégie de vaccination contre le Coronavirus)