Protective equipment

27 aprilie 2021 – UE direcționează un sprijin vital către India prin intermediul mecanismului său de protecție civilă

În zilele următoare, statele membre ale UE vor livra în India oxigen, medicamente și echipamente necesare în situații de urgență, ca urmare a cererii de sprijin formulate de această țară. Irlanda a oferit 700 de concentratoare de oxigen, 1 generator de oxigen și 365 de ventilatoare. Belgia a oferit 9 000 de doze de medicament antiviral Remdesivir. România a oferit 80 de concentratoare de oxigen și 75 de butelii de oxigen. Luxemburg a oferit 58 de ventilatoare. Portugalia a oferit 5 503 flacoane de Remdesivir și 20 000 de litri de oxigen pe săptămână, iar Suedia 120 de ventilatoare. Se așteaptă ca și alte state membre, inclusiv Franța și Germania, să ofere sprijin în zilele următoare.

Berlaymont

16 aprilie 2021 – 562,5 milioane EUR din fondurile REACT-EU alocate Bulgariei, Finlandei, Franței și Lituaniei

Investițiile REACT-EU în valoare de aproximativ 562,5 milioane EUR din Bulgaria, Finlanda, Franța și Lituania vor extinde răspunsul la criză prin intermediul Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus. REACT-EU, care face parte din NextGenerationEU, furnizează un sprijin suplimentar total în valoare de 47,5 miliarde EUR pentru a susține programele politicii de coeziune în 2021 și 2022, vizând, în special, locurile de muncă, întreprinderile și tranzițiile verde și digitală. Investițiile sunt destinate să sprijine adaptările pe termen lung ale infrastructurii și să consolideze reziliența întreprinderilor din Bulgaria, să dezvolte cercetarea și inovarea în Finlanda, să furnizeze capital circulant în Franța, precum și să extindă modelele de e-business și să sporească investițiile în cercetare și dezvoltarea de noi produse în Lituania, pentru a combate pandemia.

President von der Leyen

14 aprilie 2021 – 100 de milioane de doze de vaccin administrate împotriva COVID-19 în UE

Președinta von der Leyen a declarat: „Vaccinarea se accelerează în întreaga Europă! Statele membre primiseră până ieri peste 126 de milioane de doze de vaccin. Și mă bucur să spun că astăzi am ajuns la 100 de milioane de doze administrate în UE. Este un moment important de care putem fi mândri.”

Picture of the Berlaymont facade

14 aprilie 2021 – Comisia Europeană se pregătește să mobilizeze până la 800 de miliarde EUR în cadrul NextGenerationEU pentru a finanța redresarea

Comisia a luat măsuri pentru a se asigura că împrumuturile din cadrul instrumentului temporar de redresare NextGenerationEU vor fi finanțate în cele mai avantajoase condiții pentru țările UE și cetățenii lor. Ea va utiliza o strategie de finanțare diversificată pentru a mobiliza până la aproximativ 800 de miliarde EUR în prețuri curente până în 2026.

Humanitarian aid workers in a warehouse

8 aprilie 2021 – Echipa Europa continuă să sprijine țările partenere cu peste 26 de miliarde EUR plătite într-un an

Până la 1 ianuarie 2021, Echipa Europa sprijinise deja peste 130 de țări partenere din întreaga lume cu mai mult de 26 de miliarde EUR. 3,2 miliarde EUR au fost cheltuite pentru a răspunde nevoilor umanitare. 3,5 miliarde EUR au fost dedicate consolidării sistemelor de sănătate, de alimentare cu apă și de salubrizare. 19,5 miliarde EUR au fost cheltuite pentru atenuarea consecințelor socioeconomice ale pandemiei. Echipa Europa depune, de asemenea, eforturi pentru a asigura un acces echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19 la nivel mondial și pentru a sprijini derularea campaniilor de vaccinare, explorând, în același timp, posibilitățile de stimulare a capacității locale de producție. UE a jucat un rol de lider în crearea instrumentului COVAX, în cadrul căruia Echipa Europa este unul dintre principalii donatori, cu peste 2,2 miliarde EUR.

7 aprilie 2021 – Summitul mondial în domeniul sănătății: Informați-vă cu ajutorul noului site

Comisia Europeană a publicat un nou site cu informații esențiale despre viitorul Summit mondial în domeniul sănătății. Summitul, găzduit de Comisia Europeană și de președinția italiană a G20, va avea loc la 21 mai 2021, la Roma. Această reuniune va fi o oportunitate pentru liderii G20 și pentru ceilalți participanți invitați – șefii organizațiilor internaționale și regionale și reprezentanții organismelor sanitare din întreaga lume – să împărtășească învățămintele desprinse din pandemia de COVID-19.

Image of the Berlaymont banner "Next Generation EU"

6 aprilie 2021 – Primele măsuri de sprijin REACT-EU pentru redresare și tranziție, aprobate pentru Țările de Jos și Austria

Comisia a aprobat primele decizii în cadrul REACT-EU privind modificarea a patru programe operaționale pentru Fondul european de dezvoltare regională în Țările de Jos și în Austria. Aceste decizii vor majora volumul de fonduri disponibile pentru investiții în baza REACT-EU cu aproximativ 262 de milioane EUR. Țările de Jos și Austria devin astfel primele țări din UE care beneficiază de REACT-EU. Aceste resurse – care fac parte din instrumentul NextGenerationEU – continuă și extind măsurile de răspuns la criză și măsurile compensatorii întreprinse în cadrul inițiativelor pentru investiții ca reacție la coronavirus, acționând ca o punte către planul de redresare pe termen lung.

worker in a shop

30 martie 2021 – Comisia Europeană transferă alte 13 miliarde EUR din Instrumentul SURE către 6 state membre, pentru protecția locurilor de muncă și a lucrătorilor

Comisia Europeană a plătit 13 miliarde EUR către 6 state membre ale UE, în cadrul celei de-a șasea tranșe a sprijinului financiar acordat prin Instrumentul SURE pentru a proteja locurile de muncă și lucrătorii. Acesta este cel de-al treilea transfer din 2021. În urma operațiunilor de astăzi, Cehia a primit 1 miliard EUR, Belgia 2,2 miliarde EUR, Spania 4,06 miliarde EUR, Irlanda 2,47 miliarde EUR, Italia 1,87 miliarde EUR și Polonia 1,4 miliarde EUR. Irlanda primește pentru prima dată finanțare în cadrul instrumentului. Celelalte 5 țări au mai beneficiat de împrumuturi în cadrul SURE. Până în prezent, 17 state membre au primit în total 75,5 miliarde EUR sub formă de împrumuturi „back-to-back”, în cadrul Instrumentului SURE. O sinteză a sumelor plătite până în prezent și a diferitelor scadențe ale obligațiunilor este disponibilă aici.

A nurse

26 martie 2021 – Intră în vigoare programul „UE pentru sănătate”, în valoare de 5,1 miliarde EUR

Comisia a salutat intrarea în vigoare a programului „UE pentru sănătate” (EU4Health). Acesta va avea o contribuție semnificativă la redresarea post-COVID-19, îmbunătățind sănătatea populației din UE, sprijinind lupta împotriva amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății și sporind gradul de pregătire și capacitatea UE de a răspunde în mod eficace la viitoarele crize sanitare, în cadrul unei viitoare Uniuni Europene a sănătății puternice. „UE pentru sănătate” este un program de finanțare ambițios și specific pentru perioada 2021-2027, menit să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății umane în toate politicile și activitățile Uniunii. Din punct de vedere financiar, este cel mai mare program al UE în domeniul sănătății și va oferi finanțare țărilor UE, organizațiilor din domeniu și ONG-urilor.

Lot of vaccines doses

24 martie 2021 – Comisia consolidează mecanismul de transparență și autorizare pentru exporturile de vaccinuri împotriva COVID-19

Comisia a introdus principii suplimentare care trebuie luate în considerare înainte de a autoriza exporturile de vaccinuri: reciprocitatea și proporționalitatea. Aceasta înseamnă că statele membre ar trebui să verifice dacă țara de destinație are restricții la export și să evalueze condițiile prevalente din țara respectivă: situația epidemiologică, ratele de vaccinare, stocurile de vaccinuri existente etc. Președinta von der Leyen a declarat: „UE este mândră să găzduiască producători de vaccinuri care exportă pe tot globul, întrucât suntem convinși că vom fi în siguranță doar dacă toată lumea va fi în siguranță. Însă UE este singurul producător important din OCDE care continuă să exporte vaccinuri, inclusiv către țări care au capacități proprii de producție, dar care au găsit modalități de a restricționa exporturile. În plus, exporturile sunt direcționate către țări a căror situație epidemiologică este mai puțin gravă decât cea a UE și care sunt și mai avansate în ceea ce privește vaccinarea cetățenilor lor. Acesta este motivul pentru care trebuie să introducem reciprocitatea și proporționalitatea în mecanismul de autorizare al UE.”

A man supervising a young employer

22 martie 2021 – Un raport confirmă succesul SURE în ceea ce privește protejarea locurilor de muncă

Comisia a publicat prima sa evaluare preliminară a SURE, instrumentul în valoare de 100 de miliarde EUR dedicat protejării locurilor de muncă și a economiilor împotriva efectelor pandemiei de COVID-19. Raportul Comisiei arată că, în 2020, instrumentul a sprijinit între 25 și 30 de milioane de persoane. El estimează, de asemenea, că între 1,5 și 2,5 milioane de firme afectate de pandemia de COVID-19 au beneficiat de sprijinul SURE, ceea ce le-a permis să își păstreze angajații. Până în prezent, Comisia a propus un sprijin financiar total în valoare de 90,6 miliarde EUR pentru 19 state membre.

A girl waiting in line at the airport

17 martie 2021 – Comisia Europeană propune o adeverință electronică verde cu informații despre vaccinare, testare și vindecare

Comisia propune instituirea unui cadru la nivelul UE privind o adeverință electronică verde pentru eliberarea, verificarea și acceptarea adeverințelor de vaccinare, testare și vindecare. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, deținerea unei adeverințe de vaccinare nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nici pentru utilizarea serviciilor de transport transfrontalier de călători, cum ar fi transportul cu avionul, cu trenul, cu autocarul sau cu feribotul. Propunerea urmărește să faciliteze exercitarea dreptului la liberă circulație în UE în timpul pandemiei de COVID-19 prin instituirea de adeverințe sigure și interoperabile.

Two people talking

16 martie 2021 – Comisia transferă alte 9 miliarde EUR unui număr de 7 state membre în cadrul Instrumentului SURE

Comisia a transferat 9 miliarde EUR în favoarea a 7 state membre, într-o a cincea tranșă în cadrul instrumentului SURE. Plata, a doua din 2021, a fost efectuată către Cehia (1 miliard EUR), Spania (2,87 miliarde EUR), Croația (510 milioane EUR), Italia (3,87 miliarde EUR), Lituania (302 milioane EUR), Malta (123 de milioane EUR) și Slovacia (330 de milioane EUR). Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să facă față creșterilor bruște ale cheltuielilor publice legate de menținerea locurile de muncă. Până în prezent, în cadrul Instrumentului SURE, 16 state membre au primit în total 62,5 miliarde EUR sub formă de împrumuturi „back-to-back”. Pe parcursul anului 2021, Comisia va încerca să mobilizeze în plus peste 25 de miliarde EUR prin emiterea de obligațiuni în cadrul instrumentului SURE al UE.

vaccine vials

11 martie 2021 – Comisia Europeană autorizează un al patrulea vaccin sigur și eficace împotriva COVID-19

Comisia a acordat o autorizație de introducere condiționată pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Johnson & Johnson, acesta devenind astfel al patrulea vaccin autorizat în UE. Autorizația se bazează pe o recomandare științifică pozitivă, emisă în urma unei evaluări aprofundate a siguranței și eficacității vaccinului efectuate de către Agenția Europeană pentru Medicamente și este aprobată de statele membre. Președinta von der Leyen a declarat: „Vaccinul Janssen este al patrulea vaccin autorizat din portofoliul UE și ne va ajuta să consolidăm campania de vaccinare în al doilea trimestru al anului 2021. Acesta necesită doar o doză unică, ceea ce ne aduce cu încă un pas mai aproape de atingerea obiectivului nostru colectiv de a vaccina 70 % din populația adultă până la sfârșitul verii.”

A nurse

11 martie 2021 – Comisia Europeană propune utilizarea a 530 de milioane EUR în cadrul Fondului de solidaritate al UE pentru combaterea pandemiei de COVID-19

Comisia Europeană propune un pachet de sprijin financiar în valoare de aproape 530 de milioane EUR în cadrul Fondului de solidaritate al UE pentru a contribui la acoperirea cheltuielilor publice cu echipamentele medicale și individuale de protecție, sprijinul de urgență acordat populației și măsurile de prevenire, monitorizare și control al răspândirii bolii. Propunerea va sprijini eforturile depuse de 17 state membre și de 3 țări candidate la aderare, odată ce va fi aprobată de Parlamentul European și de Consiliu. Pachetul de ajutor include și plățile în avans în valoare de 132,7 milioane EUR primite deja de Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Ungaria și Portugalia.

Cargo freight on palettes branded with EU flag being loaded onto an airplane.

10 martie 2021 – Noi perspective pentru furnizarea ajutorului umanitar al UE, în contextul provocărilor generate de pandemia de COVID-19

Comisia a prezentat o comunicare privind acțiunile umanitare, care arată cum ar putea UE să își intensifice acțiunile pentru a răspunde provocărilor umanitare generate de pandemia de COVID-19. Comisia propune, de exemplu, câteva acțiuni majore care să accelereze furnizarea de ajutor umanitar, să susțină asigurarea unui mediu propice pentru partenerii umanitari și să combată cauzele profunde ale crizei printr-o abordare de tip Echipa Europa. Comunicarea pune un accent reînnoit pe dreptul umanitar internațional și urmărește totodată să abordeze impactul umanitar dramatic al schimbărilor climatice.

Two men working in a factory.

4 martie 2021 – Asigurarea unei redresări generatoare de locuri de muncă: Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale stabilește un sprijin eficace pentru ocuparea forței de muncă

În contextul Planului de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale, Comisia Europeană a prezentat o recomandare adresată statelor membre referitoare la facilitarea tranziției de la sprijinul pentru ocuparea forței de muncă în situații de criză la crearea de locuri de muncă adaptate exigențelor viitorului: Un sprijin activ eficace pentru ocuparea forței de muncă (EASE). Recomandarea promovează crearea de locuri de muncă și tranzițiile profesionale de la sectoarele în declin la sectoarele în expansiune, în special la cel digital și la cel verde. Noile măsuri evidențiază trei elemente-cheie pe care statele membre ar trebui să le includă în planurile lor de redresare și reziliență: stimulente pentru angajare și sprijin antreprenorial; oportunități de perfecționare și recalificare; un sprijin mai mare din partea serviciilor de ocupare a forței de muncă.

Picture of the press conference

3 martie 2021 – Un an de la izbucnirea pandemiei de COVID-19: răspuns actualizat în materie de politică bugetară

Comisia a adoptat o comunicare care le oferă statelor membre orientări generale vizând desfășurarea politicii bugetare în perioada următoare și prezintă considerațiile Comisiei cu privire la dezactivarea sau continuarea activării clauzei derogatorii generale. Coordonarea politicilor bugetare naționale este esențială pentru sprijinirea redresării economice. Comisia a propus activarea clauzei derogatorii generale în martie 2020, ca parte a strategiei sale de elaborare a unui răspuns rapid, ferm și coordonat la pandemia de coronavirus. Aceasta le-a permis statelor membre să ia măsuri pentru a face față în mod adecvat crizei, îndepărtându-se totodată de cerințele bugetare care s-ar aplica în mod normal în temeiul cadrului bugetar european.

President von der Leyen

24 februarie 2021 – Președinta von der Leyen a luat cuvântul la evenimentul de lansare a campaniei „Un plan de redresare pentru întreaga lume”, organizată de Global Citizen

În cadrul acestui eveniment, președinta von der Leyen a declarat: „Haideți să depășim pandemia printr-o campanie globală de vaccinare. Să punem capăt crizei alimentare. Să aducem copiii înapoi în sălile de clasă. Să combatem inegalitățile în creștere. Și să ne angajăm pe calea unei redresări ecologice, tratându-ne planeta cu grijă și respect.” Președinta von der Leyen a adăugat: „Prima întâlnire importantă a anului va fi summitul din luna mai privind sănătatea globală, pe care îl voi organiza împreună cu primul ministru italian Mario Draghi, la Roma.”

Vaccines

19 februarie 2021 – UE își dublează contribuția către COVAX la un miliard EUR pentru a garanta accesul la vaccinuri sigure și eficace

Uniunea Europeană a anunțat o sumă suplimentară de 500 de milioane EUR pentru mecanismul COVAX, dublându-și contribuția de până acum la inițiativa globală care conduce eforturile privind asigurarea unui acces corect și echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19 sigure și eficace. Cu această contribuție suplimentară, suma totală ajunge la 1 miliard EUR. Anunțând noua contribuție la summitul virtual al G7, președinta von der Leyen a declarat: „Anul trecut, ca parte a Răspunsului nostru mondial la criza provocată de coronavirus, ne-am angajat să asigurăm accesul universal la vaccinuri peste tot în lume, pentru toți cei care ar avea nevoie de ele. COVAX este cel mai bine plasat pentru a ne ajuta să atingem acest obiectiv. Acesta este motivul pentru care am decis să dublăm contribuția Comisiei Europene la COVAX la un miliard EUR.”

Image of a researcher

17 februarie 2021 – Comisia Europeană abordează variantele COVID-19, sporind, în același timp, gradul de pregătire

Comisia va stabili un nou plan de bioapărare denumit incubatorul HERA pentru a aborda amenințările pe termen scurt și mediu și pentru a se pregăti, în același timp, pentru viitor. Incubatorul va servi drept model pentru pregătirea pe termen lung a UE pentru situații de urgență în domeniul sănătății. Incubatorul HERA va reuni întreprinderi din domeniul cercetării și biotehnologiei, producători, autorități de reglementare și autorități publice care se vor concentra asupra unor aspecte precum: detectarea și caracterizarea rapidă a variantelor, adaptarea vaccinurilor, crearea unei rețele europene de trialuri clinice și sporirea capacității de producție. Președinta von der Leyen a declarat: „Împreună, vom lucra la identificarea mai rapidă a noilor variante, la adaptarea vaccinurilor existente, la organizarea de trialuri clinice, la schimbul de date, la aprobarea normativă rapidă și la creșterea producției de noi vaccinuri.”

euro coin

11 februarie 2021 – publicarea previziunilor economice din iarna anului 2021: o iarnă dificilă, dar începe să se vadă lumina de la capătul tunelului

Comisia Europeană a publicat previziunile sale economice din iarna anului 2021, care estimează că economia zonei euro va crește cu 3,8 % atât în 2021, cât și în 2022, în timp ce economia UE va crește cu 3,7 % în 2021 și cu 3,9 % în 2022. Se preconizează că economiile din zona euro și din UE vor atinge nivelurile de producție anterioare crizei mai devreme decât se anticipase în previziunile economice din toamna anului 2020. Creșterea economică urmează să fie reluată în primăvară și să se accelereze în timpul verii, pe măsură ce programele de vaccinare progresează și măsurile de limitare a răspândirii virusului se vor relaxa treptat. Impactul economic al pandemiei rămâne inegal de la un stat membru la altul și se preconizează, de asemenea, că ritmul redresării va varia în mod semnificativ.

Image of the Berlaymont banner "Next Generation EU"

10 februarie 2021 – Parlamentul European aprobă Mecanismul de redresare și reziliență, în valoare de 672,5 miliarde EUR, al cărui obiectiv este să ajute statele membre să iasă mai puternice din criză

Comisia Europeană salută votul Parlamentului European, care confirmă acordul politic la care s-a ajuns în decembrie 2020 cu privire la Mecanismul de redresare și reziliență. Acest vot marchează un pas important în direcția punerii la dispoziția statelor membre a unor împrumuturi și subvenții în valoare de 672,5 miliarde EUR care vor sprijini reformele și investițiile. Mecanismul de redresare și reziliență este instrumentul-cheie aflat în centrul instrumentului NextGenerationEU, pe care Uniunea l-a elaborat pentru a ieși mai puternică din criza provocată de pandemia de COVID-19. Președinta Ursula von der Leyen a declarat: „Este esențial să învingem virusul cu ajutorul vaccinurilor, însă avem, de asemenea, datoria să ajutăm cetățenii, întreprinderile și comunitățile să iasă din criza economică. Mecanismul de redresare și reziliență va mobiliza 672,5 miliarde EUR în acest scop, prin investiții care vor sprijini tranziția verde și transformarea digitală a Europei, precum și reziliența sa pe termen lung, în beneficiul tuturor.”

AstraZeneca

29 ianuarie 2021 – Comisia Europeană autorizează un al treilea vaccin sigur și eficace împotriva COVID-19

Comisia a acordat o autorizație condiționată de introducere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca, acesta devenind astfel al treilea vaccin autorizat în UE. Autorizația se bazează pe o recomandare științifică pozitivă, emisă în urma unei evaluări aprofundate a siguranței și eficacității vaccinului, efectuată de către Agenția Europeană pentru Medicamente și este aprobată de statele membre. Președinta von der Leyen a declarat: „Prioritatea noastră absolută este accesul cetățenilor europeni la vaccinuri sigure. Cu vaccinul AstraZeneca autorizat în prezent, în Europa vor fi disponibile 400 de milioane de doze suplimentare. Mă aștept ca AstraZeneca să livreze aceste doze, așa cum s-a convenit, astfel încât europenii să poată fi vaccinați cât mai curând posibil. Vom continua să facem tot ce ne stă în putință pentru a asigura mai multe vaccinuri pentru europeni, pentru vecinii noștri și pentru partenerii noștri din întreaga lume.”

proof of COVID-19 vaccination

27 ianuarie 2021 – statele membre ale UE adoptă orientări privind dovada vaccinării împotriva COVID-19 în scopuri medicale

Statele membre ale UE, cu sprijinul Comisiei Europene, au adoptat orientări privind dovada vaccinării împotriva COVID-19 în scopuri medicale. Ele contribuie la asigurarea interoperabilității certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilesc un set minim de date, printre care un identificator unic. Orientările vizează un sistem care să integreze atât mijloacele pe suport de hârtie, cât și pe cele digitale și să asigure flexibilitatea și compatibilitatea cu soluțiile naționale existente, precum și o protecție riguroasă a datelor cu caracter personal. Orientările sunt rezultatul discuțiilor și reflecțiilor care decurg din rețeaua de e-sănătate, precum și din primele consultări cu Comitetul pentru securitate sanitară, Agenția Europeană pentru Medicamente, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății.

 

People walking in an airport

25 ianuarie 2021 – Comisia Europeană propune actualizarea abordării coordonate privind libera circulație în interiorul UE și călătoriile din țări terțe către UE

Comisia propune măsuri și cerințe suplimentare pentru călătorii internaționali care intră în UE și actualizarea Recomandării Consiliului privind măsurile coordonate care afectează libera circulație în interiorul UE. Printre măsuri se numără testarea obligatorie înainte de plecare, măsuri mai stricte pentru persoanele care provin din regiuni cu risc ridicat și un formular european comun de localizare a pasagerilor. Propunerea Comisiei include adăugarea culorii „roșu-închis” pe harta codurilor furnizată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Noile variante de coronavirus și situația sanitară instabilă din întreaga lume necesită măsuri suplimentare pentru a se garanta că orice călătorie esențială în UE are loc în condiții de siguranță. Propunerea va fi analizată de Consiliu, iar statele membre ale UE vor decide dacă să o aprobe sau nu.

vaccines

21 ianuarie 2021 – liderii UE au convenit asupra accelerării procesului de vaccinare și au discutat despre alte măsuri în cadrul Consiliului European

La reuniunea Consiliului European, liderii au luat act de gravitatea situației în contextul apariției noilor variante ale virusului. Liderii doresc să accelereze vaccinarea și au convenit să lucreze la o formă standardizată și interoperabilă prin care să se facă dovada vaccinării în scopuri medicale. De asemenea, ei au reafirmat solidaritatea cu țările terțe. În plus, au declarat că frontierele trebuie să rămână deschise pentru a asigura funcționarea pieței unice și că sunt necesare mai multe teste și secvențierea genomică. Totuși, călătoriile neesențiale ar trebui descurajate ferm. Comisia a propus adăugarea unei noi culori, „roșu închis”, pe harta publicată săptămânal de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Citiți declarația de presă a președintei von der Leyen.

person being vaccinated

19 ianuarie 2021 – Comisia Europeană stabilește acțiunile-cheie pentru un front unit împotriva COVID-19

Cu două zile înainte de videoconferința liderilor europeni, având ca temă un răspuns coordonat la criza provocată de coronavirus, Comisia a stabilit într-o comunicare acțiunile menite să accelereze lupta împotriva pandemiei și să intensifice campania de vaccinare. Până la sfârșitul lunii martie 2021, cel puțin 80 % dintre persoanele cu vârsta de peste 80 de ani și 80 % din cadrele medicale și asistenții sociali din fiecare stat membru ar trebui să își facă vaccinul. Iar până în vara acestui an, cel puțin 70 % din populația adultă ar trebui să fie vaccinată. Președinta Ursula von der Leyen a declarat: „Vaccinarea este esențială pentru a ieși din această criză. Am asigurat deja suficiente vaccinuri pentru întreaga populație a Uniunii Europene. Acum trebuie să accelerăm livrarea lor și să intensificăm vaccinarea”.

girl getting vaccinated

12 ianuarie 2021 – Comisia Europeană încheie discuții preliminare cu Valneva pentru a asigura un nou vaccin potențial

Comisia a încheiat discuții preliminare cu compania farmaceutică Valneva în vederea achiziționării potențialului său vaccin împotriva COVID-19, de îndată ce acesta se va dovedi sigur și eficace. Contractul avut în vedere le-ar oferi tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziționa 30 de milioane de doze, cu opțiunea de a achiziționa până la 30 de milioane de doze suplimentare. Președinta von der Leyen a declarat: „Pasul de astăzi în direcția ajungerii la un acord cu Valneva completează în continuare portofoliul de vaccinuri al UE și demonstrează angajamentul Comisiei de a găsi o soluție durabilă la pandemie.”

pfizer vaccine

8 ianuarie 2021 – Comisia Europeană propune achiziționarea a până la 300 de milioane de doze suplimentare din vaccinul produs de BioNTech-Pfizer

Comisia le-a propus statelor membre ale UE să achiziționeze încă 200 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19 produs de BioNTech și Pfizer, cu opțiunea de a achiziționa alte 100 de milioane de doze. Dozele suplimentare vor fi livrate începând cu al doilea trimestru al anului 2021. Astfel, UE va putea să achiziționeze până la 600 de milioane de doze și, prin urmare, să dubleze cantitatea de doze din acest vaccin utilizat deja. Președinta von der Leyen a declarat: „Cu cele două vaccinuri autorizate, ne-am obținut deja cantitatea de doze necesare pentru vaccinarea a 380 de milioane de europeni. Adică a peste 80 % din populația europeană. Și alte vaccinuri vor urma în săptămânile și lunile următoare.”

vaccination medical student

6 ianuarie 2021 - Comisia Europeană autorizează un al doilea vaccin împotriva COVID-19, sigur și eficace

Comisia a acordat o autorizație condiționată de introducere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Moderna, al doilea vaccin autorizat în UE. Autorizația se bazează pe o recomandare științifică pozitivă emisă în urma unei evaluări aprofundate a siguranței și eficacității vaccinului efectuată de către Agenția Europeană pentru Medicamente și este aprobată de statele membre. Președinta von der Leyen a declarat: „Odată cu vaccinul Moderna, al doilea vaccin autorizat în prezent în UE, vom dispune de 160 de milioane de doze suplimentare. Vor urma și alte vaccinuri. Europa a achiziționat până la două miliarde de doze de vaccinuri potențiale împotriva COVID-19.