Protective equipment

2021. április 27. – Az EU fontos segítséget nyújt Indiának az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül

Az elkövetkező napokban az uniós tagállamok – India segítségkérését követően – oxigént, orvosságot és orvosi eszközöket juttatnak el az országba, amelyekre ott sürgősen szükség van. Írország 700 db. oxigénkoncentrátort, 1 db. oxigéngenerátort és 365 db. lélegeztetőgépet, Belgium 9 ezer adag remdesivirt (antivirális készítményt), Románia 80 db. oxigénkoncentrátort és 75 db. oxigénpalackot, Luxemburg 58 db. lélegeztetőgépet, Portugália 5503 adag remdesivirt, hetente 20 ezer liter oxigént, Svédország pedig 120 db. lélegeztetőgépet adományozott Indiának. Hamarosan más tagállamok (pl. Franciaország, Németország) is küldenek a betegek ellátásához nélkülözhetetlen eszközöket a dél-ázsiai országba.

Berlaymont

2021. április 16. – 562,5 millió eurós beruházási támogatás a REACT-EU keretében Bulgária, Finnország, Franciaország és Litvánia számára

Bulgária, Finnország, Franciaország és Litvánia mintegy 562,5 millió euró összegű beruházási támogatáshoz jut a REACT-EU forrásaiból, aminek köszönhetően további válságreagálási intézkedéseket tudnak hozni a koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezés keretében. A Next Generation EU részét képező REACT-EU 2021-ben és 2022-ben összesen további 47,5 milliárd eurót biztosít a kohéziós programok támogatására. A források elsősorban a munkahelyek, a vállalkozások, valamint a zöld és digitális átállás támogatását szolgálják. A beruházási támogatás Bulgáriában a hosszú távú infrastrukturális átalakítások támogatására és a vállalkozások ellenálló képességének megerősítésére, Finnországban a kutatás és az innováció fejlesztésére, Franciaországban a működő tőke biztosítására és az e-üzleti modellek térnyerésének előmozdítására, Litvániában pedig a befektetési kutatások fokozására és az új termékek kifejlesztésére irányul, a világjárvány kezelése érdekében.

President von der Leyen

2021. április 14. – 100 millió beadott Covid19-védőoltás az EU-ban

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Európa-szerte egyre gyorsuló ütemben folyik az oltások beadása. A tegnapi nappal bezárólag a tagállamok több mint 126 millió adag oltóanyagot kaptak. Örömmel jelenthetem ki, hogy a mai napon az EU-ban beadott védőoltások száma elérte a 100 milliót. Ez olyan mérföldkő, amelyre büszkék lehetünk.”

Picture of the Berlaymont facade

2021. április 14. – Az Európai Bizottság akár 800 milliárd eurót is kész mozgósítani a Next Generation EU eszköz keretében a helyreállítás finanszírozására

A Bizottság ma fontos lépéseket tett azért, hogy a Next Generation EU átmeneti helyreállítási eszköz keretében történő hitelfelvételre az uniós tagállamok és polgáraik számára legkedvezőbb feltételekkel kerüljön sor. A Bizottság diverzifikált finanszírozási stratégiát alkalmazva folyó áron mintegy 800 milliárd eurót kíván mozgósítani 2026-ig.

Humanitarian aid workers in a warehouse

2021. április 8. – „Európa együtt” továbbra is támogatja a partnerországokat: egy év alatt több mint 26 milliárd eurót folyósított a számukra

2021. január 1-jéig „Európa együtt” – azaz az EU fejlesztési és együttműködési szakpolitikáját meghatározó összes szereplő – 26 milliárd eurót meghaladó összegű támogatást folyósított több mint 130 partnerország részére szerte a világon. Ebből a kedvezményezettek 3,2 milliárd eurót humanitárius szükségletek kielégítésére, 3,5 milliárd eurót egészségügyi, vízellátást szolgáló és higiéniás rendszerek kiépítésére, 19,5 milliárd eurót pedig a világjárvány társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítésére fordítottak. „Európa együtt” annak érdekében is erőfeszítéseket tesz, hogy világszerte méltányos hozzáférést biztosítson a koronavírus-oltóanyagokhoz, ezenfelül támogatja az oltási kampányokat, és feltérképezi, hogyan lehetne növelni a helyi gyártási kapacitásokat. Az EU vezető szerepet játszott a COVAX létrehozásában, és egyike a kezdeményezést támogató legfőbb adományozóknak: „Európa együtt” több mint 2,2 milliárd euróval járult hozzá az eszköz forrásaihoz.

2021. április 7. – Globális Egészségügyi Csúcstalálkozó: új webhely, naprakész információk

Az Európai Bizottság új webhelyet hozott létre, ahol közreadja a közelgő Globális Egészségügyi Csúcstalálkozóval kapcsolatos legfontosabb információkat. Az Európai Bizottság és a G20-ak olasz elnöksége által rendezett csúcstalálkozóra 2021. május 21-én kerül majd sor Rómában. A csúcstalálkozó lehetőséget fog adni a G20-as csoport tagjainak és a meghívottaknak – politikusoknak, nemzetközi és regionális szervezetek vezetőinek és globális egészségügyi szervezetek képviselőinek – hogy megosszák egymással a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos tapasztalataikat.

Image of the Berlaymont banner "Next Generation EU"

2021. április 6. – Zöld utat kaptak a helyreállítás és az átállás előmozdítását célzó első REACT-EU támogatási intézkedések, melyeknek Ausztria és Hollandia a kedvezményezettje

A Bizottság jóváhagyta a REACT-EU kezdeményezés keretében meghozott első döntéseket, melyek értelmében – többek között – módosul négy, Ausztriában és Hollandiában végrehajtott és az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott operatív program. A módosítások eredményeként közel 262 millió euróval növekedni fog a REACT-EU forrásaiból beruházások finanszírozására rendelkezésre álló források összege. Ez azt jelenti, hogy az uniós országok közül elsőként Ausztria és Hollandia részesül a REACT-EU által biztosított előnyökből. Ezek – a Next Generation EU helyreállítási eszköz részét képező – források lehetővé teszik a koronavírus-reagálási beruházási kezdeményezések keretében végrehajtott válságreagálási és -elhárítási intézkedések folytatását és kiterjesztését, áthidalva azt az időszakot, amíg életbe nem lép a hosszú távú helyreállítási terv.

worker in a shop

2021. március 30. – Az Európai Bizottság a SURE révén további 13 milliárd eurót folyósít hat tagállamnak a munkahelyek védelmében

Az Európai Bizottság 13 milliárd eurót folyósított hat tagállamnak a munkavállalókat és munkahelyet védő SURE eszközből nyújtott pénzügyi támogatás hatodik részleteként. 2021-ben ez a harmadik kifizetés. A mai műveletek részeként Csehország 1 milliárd, Belgium 2,2 milliárd, Spanyolország 4,06 milliárd, Írország 2,47 milliárd, Olaszország 1,87 milliárd, Lengyelország pedig 1,4 milliárd eurót kapott. Írország most részesül először finanszírozásban az eszközből. A másik öt uniós ország már részesült a SURE keretében nyújtott hitelekből. Eddig 17 uniós tagállam kapott összesen 75,5 milliárd eurót a SURE eszközből továbbhitelezett (back-to-back) hitelek formájában. Az eddig folyósított összegek és a kötvények lejárati idői elérhetők az interneten itt.

A nurse

2021. március 26. – Hatályba lép az 5,1 milliárd eurós uniós egészségügyi cselekvési program

A Bizottság üdvözölte „az EU az egészségügyért” (EU4Health) program hatálybalépését. „Az EU az egészségügyért” program jelentős mértékben hozzá fog járulni a Covid19 utáni helyreállításhoz azáltal, hogy egészségesebbé teszi az EU lakosságát, támogatja a határokon átterjedő egészségügyi veszélyek elleni küzdelmet, és fokozza az EU, mint leendő erős európai egészségügyi unió felkészültségét és képességét arra, hogy hatékonyan reagáljon a jövőbeli egészségügyi válságokra. „Az EU az egészségügyért” program a 2021–2027-es időszakra szóló ambiciózus és célzott finanszírozási program, amely biztosítani hivatott, hogy az uniós szakpolitikai területek összességén kellő figyelem háruljon az emberi egészség magas szintű védelmére. „Az EU az egészségügyért” program pénzügyi értelemben minden idők legnagyobb egészségügyi programjaként uniós tagországoknak, egészségügyi szervezeteknek és nem kormányzati szervezeteknek fog finanszírozást nyújtani.

Lot of vaccines doses

2021. március 24. – A Bizottság megerősíti a Covid19-vakcinák kivitelére vonatkozó átláthatósági és engedélyezési mechanizmust

A Bizottság két kötelező mérlegelési szemponttal bővítette az oltóanyagok kivitelére vonatkozó szabályokat: a kölcsönösséggel és az arányossággal. A tagállamoknak ezentúl figyelembe kell venniük, hogy a rendeltetési országban vannak-e hatályban exportkorlátozások, illetve hogy milyenek a rendeltetési ország egyedi körülményei, például járványügyi helyzete, átoltottsági aránya és vakcinaellátottsága. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az EU büszke arra, hogy oltóanyaggyártói a világ más országaiba is exportálnak vakcinát, mert meg vagyunk győződve arról, hogy csak akkor leszünk biztonságban, ha mindenki biztonságban van. Az EU azonban az egyetlen jelentős gyártó az OECD-n belül, mely továbbra is exportál oltóanyagot, többek között olyan országokba is, amelyek saját termelési kapacitással rendelkeznek, ám saját vakcinakivitelüket korlátozzák. Ezen túlmenően az uniós export olyan országokba irányul, ahol a járványügyi helyzet kevésbé súlyos, mint az EU-ban, és amelyek előrébb járnak a lakosság beoltásában. Ezért a kölcsönösség és az arányosság elvét az uniós engedélyezési mechanizmus részévé kell tennünk.”

A man supervising a young employer

2021. március 22. – A SURE sikeresen védi az európai munkahelyeket

A Bizottság közzétette első előzetes értékelését a Covid19-világjárvány által érintett munkahelyek és jövedelmek védelmét célzó, 100 milliárd eurós SURE eszköz eredményéről. A Bizottság jelentése szerint az eszköz révén 2020-ban 25–30 millió ember részesült támogatásban. A jelentés becslése szerint továbbá a Covid19-világjárvány által érintett 1,5–2,5 millió vállalkozás tudta igénybe venni az eszköz keretében nyújtott támogatást, ami lehetővé tette számukra, hogy megtartsák alkalmazottaikat. A Bizottság eddig 19 tagállam pénzügyi támogatására tett javaslatot, összesen 90,6 milliárd euró értékben.

A girl waiting in line at the airport

2021. március 17. – Az Európai Bizottság digitális zöldigazolvány bevezetését javasolja

A Bizottság digitális zöldigazolvány bevezetését javasolja a Covid19 elleni beoltottság, negatív teszteredmény vagy a fertőzés utáni gyógyultság igazolására EU-szerte. A nem beoltott személyek hátrányos megkülönböztetésének megelőzése érdekében az oltási igazolás megléte nem lehet előfeltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának. Tehát azok is jogosultak igénybe venni a határokon átívelő személyszállítási szolgáltatásokat – vagyis repülővel, vonattal, távolsági busszal vagy komppal külföldre utazni –, akik nem rendelkeznek igazolással. A javaslat célja, hogy biztonságos és EU-szerte működő igazolási rendszer létrehozásával megkönnyítse az Unión belüli szabad mozgáshoz való jog gyakorlását a Covid19-világjárvány idején.

Two people talking

2021. március 16. – A Bizottság a SURE keretében további 9 milliárd EUR-t folyósít 7 uniós tagállamnak

A Bizottság 9 milliárd eurót folyósított hét uniós tagállamnak a SURE eszköz keretében, a tagállamoknak nyújtott pénzügyi támogatás ötödik részleteként. 2021-ben ez már a második kifizetés. Kedvezményettjei a Cseh Köztársaság (1 milliárd EUR), Spanyolország (2,87 milliárd EUR), Horvátország (510 millió EUR), Olaszország (3,87 milliárd EUR), Litvánia (302 millió EUR), Málta (123 millió EUR) és Szlovákia (330 millió EUR). Ezek a hitelek segítenek a tagállamoknak abban, hogy fedezzék a munkahelyek megőrzését célzó intézkedések miatt hirtelen megnövekedő közkiadásokat. Eddig 16 tagállam kapott összesen 62,5 milliárd eurót a SURE eszközből továbbhitelezett (back-to-back) hitelek formájában. A Bizottság 2021 során további legalább 25 milliárd euró forrást fog bevonni uniós SURE-kötvények kibocsátása révén.

vaccine vials

2021. március 11. – Az Európai Bizottság engedélyezi a negyedik biztonságos és hatásos védőoltást a Covid19 ellen

A Bizottság feltételes forgalombahozatali engedélyt adott a Johnson & Johnson által kifejlesztett oltóanyagra, amely ezzel a negyedik az EU-ban engedélyezett koronavírus-vakcinák sorában. Az engedélyezésre azután kerülhetett sor, hogy az Európai Gyógyszerügynökség az oltóanyag biztonságosságának és hatásosságának alapos vizsgálata után kedvező tudományos ajánlást adott ki. A tagállamok is támogatják az engedélyezést. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A Janssen az EU portfóliójának negyedik engedélyezett vakcinája, amely 2021 második negyedévében hozzájárul majd az oltási kampány felgyorsításához. Ez egy egydózisú vakcina, amivel újabb lépést teszünk azon közös célunk felé, hogy a nyár végére a felnőtt lakosság 70%-a be legyen oltva a koronavírus ellen.”

A nurse

2021. március 11. – Az Európai Bizottság az EU Szolidaritási Alapjából 530 millió euró felhasználását javasolja a koronavírus elleni küzdelemre

Az Európai Bizottság majdnem 530 millió euró összegű pénzügyi támogatási csomagot terjeszt elő az EU Szolidaritási Alapjából az orvosi és egyéni védőeszközökre fordított közkiadások, a lakosságnak nyújtott sürgősségi támogatás, valamint a betegség terjedésének megelőzését, figyelemmel kísérését és megfékezését célzó intézkedések támogatására. A javaslat, miután az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyta azt, 17 tagállam és három csatlakozó ország erőfeszítéseihez fog hozzájárulni. A támogatási csomag tartalmazza a Németország, Írország, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Magyarország és Portugália részére már folyósított 132,7 millió euró összegű előlegeket is.

Cargo freight on palettes branded with EU flag being loaded onto an airplane.

2021. március 10. – Az EU nagyobb sebességre kapcsol a koronavírus-járvány által megnehezített nemzetközi segélyezés területén

A Bizottság közleményt terjesztett elő a humanitárius fellépésre vonatkozóan, melyben kifejti javaslatait azt illetően, hogyan tud az EU fokozottan fellépni világszerte azért, hogy enyhítse a koronavírus-járvány miatt még sürgetőbbé vált humanitárius válságokat. Közleményében a Bizottság kulcsfontosságú intézkedéseket javasol a humanitárius segítségnyújtás felgyorsítására, a humanitárius partnerek közreműködését jobban elősegítő környezet kialakítására és a válságok eredendő okainak felszámolására az „Európa együtt” közelítésmód alkalmazásával. A közlemény kiemeli, hogy megfelelő hangsúlyt kell helyezni újból a nemzetközi humanitárius jogra, és körvonalazza, hogyan lehet kezelni az éghajlatváltozás drámai humanitárius hatását.

Two men working in a factory.

2021. március 4. – Munkahelyteremtő fellendülés: a szociális jogok európai pillérére vonatkozó cselekvési terv hathatósan támogatja a foglalkoztatást

A szociális jogok európai pillérére vonatkozó cselekvési terv részeként az Európai Bizottság ajánlást terjesztett elő a foglalkoztatás hatékony és aktív támogatására, hogy megkönnyítse a tagállamoknak az átállást a válságkezelési célú munkahely-támogatásról a tartós foglalkoztatást biztosító állások létrehozását célzó intézkedésekre. Az ajánlás ösztönzi a munkahelyteremtést és a pályamódosítást a hanyatló ágazatokból a bővülő ágazatokba, különösen a digitális és a zöld ágazatba. A körvonalazott új intézkedések három fő célkitűzést szolgálnak, amelyeket a tagállamoknak be kellene építeniük helyreállítási és rezilienciaépítési terveikbe: a munkaerő-felvétel ösztönzése és a vállalkozások támogatása; továbbképzési és átképzési lehetőségek biztosítása; a foglalkoztatási szolgálatok fokozott támogatása.

Picture of the press conference

2021. március 3. – Egy éve tört ki a koronavírus-járvány: frissített költségvetés-politikai válaszintézkedések

Az Európai Bizottság közleményt fogadott el, amely átfogó iránymutatást nyújt a tagállamoknak az elkövetkező időszak költségvetési politikájának folytatásához, és ismerteti a Bizottság megfontolásait az általános mentesítési rendelkezés deaktiválásával, illetve fenntartásával kapcsolatban. A nemzeti költségvetési politikák összehangolása elengedhetetlen a gazdasági fellendülés támogatásához. A Bizottság 2020 márciusában javasolta az általános mentesítési rendelkezés aktiválását a koronavírus-járványra adandó gyors, határozott és összehangolt válaszlépések érdekében. Ez lehetővé tette a tagállamoknak, hogy megfelelő válságkezelési intézkedéseket hozzanak, eltérve az európai uniós szabályozás alapján szokásosan alkalmazandó költségvetési követelményektől.

President von der Leyen

2021. február 24. – Ursula von der Leyen elnök felszólal a Global Citizen kampány „Helyreállítási terv a világnak” elnevezésű nyitórendezvényén

A Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen felszólalt a Global Citizen kampány nyitórendezvényén, és beszédében ezt mondta: „Arassunk győzelmet a világjárvány felett egy világszintű oltási kampánnyal. Vessünk véget az éhínségnek. Tegyük lehetővé, hogy a gyermekek mindenütt visszatérhessenek az iskolatermekbe. Küzdjünk a növekvő mértékű egyenlőtlenség ellen. Induljunk el a zöld helyreállítás útján, óvva és tiszteletben tartva Földünket.” Hozzátette még: „Az év első fontos találkozója a májusban esedékes római Globális Egészségügyi Csúcstalálkozó lesz, melyet én és Mario Draghi miniszterelnök fogunk összehívni.”

Vaccines

2021. február 19. – Az EU megkétszerezi a COVAX céljaira nyújtott finanszírozást

Az Európai Unió bejelentette, hogy további 500 millió eurót fordít a COVAX céljaira, megduplázva ezzel hozzájárulását a globális eszközhöz. A COVAX a biztonságos és hatásos koronavírus-oltóanyaghoz való méltányos hozzáférést hivatott biztosítani világszerte. Ezzel az újabb összeggel az EU által nyújtott hozzájárulás összértéke egymilliárd euróra emelkedett. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki a G7-országok vezetőinek virtuális találkozóján jelentette be az újabb hozzájárulást, így nyilatkozott: „A koronavírussal kapcsolatos globális válaszintézkedések keretében tavaly elköteleztük magunkat amellett, hogy egyetemes hozzáférést biztosítunk az oltóanyagokhoz a világon mindenhol, minden rászoruló számára. A COVAX a legalkalmasabb eszköz e cél eléréséhez. Ezért döntöttünk úgy, hogy kétszeresére, azaz egymilliárd euróra emeljük az Európai Bizottság COVAX számára biztosított hozzájárulását.”

Image of a researcher

2021. február 17. – Az Európai Bizottság kezeli a Covid19-variánsok jelentette kihívást és fokozza a készültséget

A Bizottság új biológiai védelmi felkészültségi tervet fog kidolgozni, melynek neve: „HERA-inkubátor”. A vészhelyzeti terv a rövid- és középtávú veszélyekre összpontosít, és egyúttal felkészül a jövőre. Az inkubátor modellezni fogja azt is, hogy az EU hosszú távon hogyan készülhet fel az egészségügyi vészhelyzetekre. A HERA-inkubátor kutatók, biotechnológiai vállalatok, gyártók, jogszabály-alkotók és hatóságok mozgósításával a variánsok azonnali feltérképezésére és leírására, a vakcinák gyors kiigazítására, az európai klinikai vizsgálatok hálózatának felállítására és a gyártás növelésének lehetővé tételére fog összpontosítani. Von der Leyen elnök így nyilatkozott: „Közös feladatunk, hogy gyorsabban beazonosítsuk az új variánsokat, módosítsuk a meglévő vakcinákat, megszervezzük a klinikai vizsgálatokat, közzétegyük az adatokat, valamint felgyorsítsuk a hatósági engedélyezési folyamatokat és az új vakcinák tömeges előállítását.”

euro coin

2021. február 11. – 2021. téli gazdasági előrejelzés: a tél embert próbáló, de már látszik a fény az alagút végén

Az Európai Bizottság közzétette 2021. évi téli gazdasági előrejelzését, mely szerint az euróövezet gazdasága 2021-ben és 2022-ben is 3,8%-kal fog növekedni. Az EU gazdasága tekintetében az előrejelzés 2021-re 3,7%-os, 2022-re pedig 3,9%-os bővülést helyez kilátásba. Az euróövezet és az EU egészének gazdasága várhatóan a 2020. őszi gazdasági előrejelzésben prognosztizáltnál hamarabb eléri a válság előtti teljesítményét. Az oltási programok előrehaladásának és a járvány megfékezésére irányuló intézkedések fokozatos enyhülésének köszönhetően a gazdasági növekedés tavasszal várhatóan újraindul, nyáron pedig lendületbe jön. A világjárvány azonban továbbra sem egyenlő mértékben befolyásolja az egyes tagállamok gazdaságát, így előreláthatóan a helyreállítás üteme is jelentősen eltérő lesz.

Image of the Berlaymont banner "Next Generation EU"

2021. február 10. – Az Európai Parlament jóváhagyja a 672,5 milliárd euró összegű Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközt, amely segíti a tagállamokat abban, hogy megerősödve kerüljenek ki a válságból

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament jóváhagyta a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló, 2020 decemberében létrejött politikai megállapodást. Ez fontos lépést jelent ahhoz, hogy a reformok és beruházások finanszírozása céljából kölcsönök és vissza nem térítendő támogatás formájában igénybe vehető 672,5 milliárd eurót a tagállamok rendelkezésére bocsássák. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz a Next Generation EU egyik központi eleme. Ez utóbbi az EU nagyszabású terve, mely segíti az uniós országokat abban, hogy megerősödve kerüljenek ki a koronavírus-válságból. Ursula von der Leyen elnök a következőket nyilatkozta: „Létfontosságú, hogy a vírust legyőzzük a vakcinák segítségével. Ugyanakkor segítenünk kell a polgárokat, a vállalkozásokat és a közösségeket is a gazdasági válságból való kilábalásban. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz 672,5 milliárd eurós kerete éppen ezt a célt szolgálja. Az eszköz olyan beruházásokat támogat, amelyekkel Európa zöldebbé, digitálisabbá és reziliensebbé válik. Hosszú távon ez mindannyiunk érdeke.”

AstraZeneca

2021. január 29. – Az Európai Bizottság engedélyezi a harmadik biztonságos és hatásos védőoltást a Covid19 ellen

A Bizottság feltételes forgalombahozatali engedélyt adott az AstraZeneca által kifejlesztett oltóanyagra, amely az EU-ban engedélyezett harmadik koronavírus-vakcina. Az engedélyezésre azután kerülhetett sor, hogy az Európai Gyógyszerügynökség az oltóanyag biztonságosságának és hatásosságának alapos vizsgálata után kedvező tudományos ajánlást adott ki. A tagállamok is támogatják az engedélyezést. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Legfőbb prioritásunk, hogy biztonságos oltóanyagokat biztosítsunk az európaiak számára. A most engedélyezett AstraZeneca vakcina révén 400 millió további adag áll majd rendelkezésre Európában. Azt várom a vállalattól, hogy a megállapodás szerint szállítsa ezeket az adagokat annak érdekében, hogy az európaiakat a lehető leghamarabb be lehessen oltani. Továbbra is mindent megteszünk az európaiak, szomszédaink és távolabbi partnereink oltóanyaggal való ellátása érdekében.”

proof of COVID-19 vaccination

2021. január 27. – Az uniós tagállamok iránymutatást fogadnak el az egészségügyi célú oltási igazolásról

Az uniós tagállamok az Európai Bizottság támogatásával iránymutatást fogadtak el a Covid19-oltásról kiállított egészségügyi célú igazolások közös elemeiről. Ez az iránymutatás segít abban, hogy a Covid19-oltás beadását igazoló okmányok EU-szerte interoperábilisak legyenek, és meghatározza az ehhez szükséges adatkészletet, mely tartalmazza az egyedi azonosítót is. Az iránymutatás a papíralapú és a digitális igazolásokra egyaránt kiterjed, biztosítja a rugalmasságot és az összeférhetőséget a tagországok rendszereivel, továbbá szavatolja a személyes adatok szigorú védelmét. Az iránymutatás a tagállamok illetékes hatóságaiból álló uniós szintű e-egészségügyi hálózat megbeszéléseinek, valamint az Egészségbiztonsági Bizottsággal, az Európai Gyógyszerügynökséggel, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal és az Egészségügyi Világszervezettel folytatott konzultációk eredményeként jött létre.

 

People walking in an airport

2021. január 25. – Az Európai Bizottság az Unión belüli szabad mozgásra és az EU-ba történő beutazásra vonatkozó összehangolt megközelítés aktualizálását javasolja

A Bizottság további biztosítékokat és követelményeket javasol az EU-ba beutazni kívánó nemzetközi utasok tekintetében, valamint javaslatot tett az Unión belüli szabad mozgást érintő intézkedések összehangolásáról szóló tanácsi ajánlás naprakésszé tételére. A javaslatok között szerepel az indulás előtti kötelező tesztelés előírása, a magas kockázatú területekről érkezőkre vonatkozó intézkedések szigorítása és közös európai közegészségügyi-járványügyi utaslokalizáló űrlap használata. A Bizottság továbbá azt javasolja, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ járványtérképén használt színkódok készlete egészüljön ki egy új színnel, a sötétpirossal. Az új koronavírus-variánsok megjelenése és világszerte a járványügyi helyzet további intézkedéseket tesz szükségessé annak érdekében, hogy az EU-ba irányuló, alapvetően fontos utazások biztonságos körülmények között valósuljanak meg. A javaslat a Tanács elé került. Ahhoz, hogy a javasolt intézkedések életbe léphessenek, a tagállamoknak el kell fogadniuk azokat.

vaccines

2021. január 21. – Az uniós országok vezetői az Európai Tanács ülésén megállapodtak az oltási kampányok felgyorsításáról, és egyéb intézkedésekről is tárgyaltak

Az Európai Tanács ülésén a tagállamok állam-, illetve kormányfői nyugtázták, hogy a koronavírus új variánsainak megjelenésével a járványügyi helyzet súlyosbodott. Megállapodtak abban, hogy fel kell gyorsítani a védőoltások beadását, és ki kell alakítani az egészségügyi célú oltási igazolás szabványosított és interoperábilis formáját. Megerősítették továbbá, hogy szolidaritást kell vállalni a segítségre szoruló harmadik országokkal. Hangsúlyozták, hogy az EU-országok közötti határokat nyitva kell tartani, hogy az egységes piac zavartanul működhessen, valamint fokozni kell a tesztelést és a genomszekvenálást. Leszögezték viszont, hogy erőteljesen szorgalmazni kell a nem alapvető fontosságú utazások elhalasztását. A Bizottság azt javasolta, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által hetente közzétett járványtérképen használt színkódok készlete egészüljön ki egy új színnel, a sötétpirossal. Olvassa el Ursula von der Leyen bizottsági elnök sajtónyilatkozatát.

person being vaccinated

2021. január 19. – Az Európai Bizottság körvonalazza a Covid19-járvány együttes leküzdésére szolgáló fő intézkedéseket

Két nappal az EU-országok vezetőinek videokonferenciája előtt, ahol megvitatják a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összehangolt válaszlépéseket, a Bizottság közleményt adott ki, melyben felvázolja, milyen intézkedéseket javasol a járvány elleni fellépés fokozására és az oltási kampányok felgyorsítására. A dokumentum ajánlásai között szerepel, hogy 2021 márciusáig minden tagállamban be kellene oltani a 80 év felettiek, valamint az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók legalább 80%-át, 2021 nyarára pedig a teljes felnőtt lakosság legalább 70%-át. Ursula von der Leyen elnök a következőket nyilatkozta: „A védőoltás elengedhetetlen ahhoz, hogy kilábaljunk a válságból. Elegendő oltóanyagról gondoskodtunk az Európai Unió teljes lakossága számára. Most fel kell gyorsítanunk a szállítást és mielőbb végre kell hajtanunk a vakcinázást.”

girl getting vaccinated

2021. január 12. – Az Európai Bizottság tájékozódási célú megbeszéléseket zárt le a Valneva céggel egy új potenciális oltóanyag beszerzésről

A Bizottság tájékozódási célú megbeszéléseket zárt le a Valneva gyógyszeripari vállalattal egy újabb, Covid19 elleni oltóanyag beszerzéséről, miután beigazolódik, hogy a vakcina biztonságos és hatásos. A kilátásba helyezett szerződés lehetővé tenné az uniós tagállamoknak összesen 30 millió adag vakcina beszerzését, további akár 30 millió dózisra vonatkozó vételi opcióval. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a következőket mondta: „A lépés, melyet ma tettünk a Valneva vállalattal való megállapodás elérése felé, bővíti az Európai Unió vakcinaportfólióját, és alátámasztja a Bizottság elkötelezettségét amellett, hogy tartós megoldást találjon a világjárványra.”

pfizer vaccine

2021. január 8. – Az Európai Bizottság újabb, összesen 300 millió adag BioNTech–Pfizer-oltóanyag igény szerinti beszerzéséről állapodott meg

A Bizottság újabb 200 millió adag a BioNTech–Pfizer-oltóanyag beszerzését javasolta a tagállamoknak, további 100 millió dózis megvásárlásának lehetőségével. Az újabb oltóanyagok kiszállítása 2021 második negyedévében kezdődhet meg. Ez az új megállapodás lehetővé teszi az EU számára, hogy összesen akár 600 millió adagot vásároljon ebből a már EU-szerte alkalmazott oltóanyagból (a már meglévő mennyiséget megkétszerezve). Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A két engedélyezett vakcinával már elegendő dózist kötöttünk le ahhoz, hogy 380 millióan az EU-ban megkapják a védőoltást. Ez az Európai Unió lakosságának több mint 80%-a. És az elkövetkező hetekben és hónapokban más oltóanyagok is rendelkezésre fognak állni.”

vaccination medical student

2021. január 6. – Az Európai Bizottság engedélyezi a második biztonságos és hatásos védőoltást a Covid19 ellen

A Bizottság feltételes forgalombahozatali engedélyt adott a Moderna által kifejlesztett oltóanyagra, amely az EU-ban engedélyezett második koronavírus-vakcina. Az engedélyezésre azután kerülhetett sor, hogy az Európai Gyógyszerügynökség az oltóanyag biztonságosságának és hatásosságának alapos vizsgálata után kedvező tudományos ajánlást adott ki, melyet a tagállamok jóváhagytak. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a következőket mondta: „Az EU-ban jelenleg másodikként engedélyezett Moderna-vakcinával további 160 millió adag fog rendelkezésre állni. Készleteink a jövőben még további oltóanyagokkal fognak bővülni. Európa összesen kétmilliárd adagot kötött le feltételesen a potenciális koronavírus-oltóanyagból.”