Să distingem adevărul de ficțiune

Aveți îndoieli cu privire la anumite știri? Iată cum stau lucrurile:

Syiringe

Criza actuală necesită luarea unor măsuri de urgență. UE ia toate măsurile necesare pentru a garanta că vaccinul contra COVID-19 este sigur, eficient și disponibil tuturor celor care au nevoie de el cât mai curând posibil.

Din păcate, nu există încă niciun vaccin sau tratament pentru coronavirus. Ca atare, UE nu a adoptat și nici nu a autorizat încă vreun vaccin. Cu toate acestea, ea a contribuit deja la mobilizarea a 15,9 miliarde EUR în cadrul conferinței donatorilor privind răspunsul global la coronavirus, pentru a sprijini cercetarea în vederea obținerii unui tratament și a unui vaccin. În plus, în august 2020, Comisia a semnat un prim acord cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru achiziționarea unui eventual vaccin împotriva coronavirusului. În același timp, Comisia se află în discuții preliminare cu câteva alte companii. UE face tot ce este posibil pentru a asigura cât mai curând accesul la vaccinuri eficiente și sigure contra COVID-19 pentru toți cei care au nevoie de ele. Vaccinarea este una dintre cele mai mari realizări în domeniul sănătății publice. La nivel mondial, aceasta permite salvarea a cel puțin 2-3 milioane de vieți omenești în fiecare an și la evitarea paraliziei și a altor boli de lungă durată pentru încă și mai multe persoane. Deși UE sprijină activ și cu fermitate vaccinarea, ea nu dorește și nici nu intenționează să o impună statelor membre.

Pe de altă parte, mulți răspândesc mesaje antivaccinare care nu se bazează pe dovezi științifice. Acestea induc teama, cauzând un prejudiciu important pentru sănătatea publică. Afirmațiile nefondate potrivit cărora vaccinurile ar modifica ADN-ul sau i-ar otrăvi pe pacienți – în sprijinul cărora se aduc argumente îndoielnice sau teorii nedovedite științific – sunt suficiente pentru a-i speria și a-i determina pe oameni să respingă ideea vaccinării, lucru care i-ar putea proteja de complicații medicale severe sau care le-ar putea chiar salva viața. COVID-19 s-a dovedit a fi un virus extrem de periculos, oamenii de știință și virusologii fiind supuși unei presiuni fără precedent în încercarea de a găsi un antidot și de a-l distribui cât mai rapid posibil. Luând în considerare această presiune și faptul că vaccinurile în lucru se bazează pe virusuri modificate genetic, UE a fost de acord ca testele clinice să fie scutite de procedura de evaluare a riscurilor pentru mediu în vederea accelerării procesului. Înainte de a fi propuse publicului, vaccinurile vor trebui totuși să fie supuse unei perioade de testare menite să garanteze că pot fi administrate în siguranță.

icon medical

Nu vă entuziasmați dacă citiți online că s-a găsit un „tratament minune”

Dacă dați crezare unor sfaturi medicale care provin din surse necunoscute sau nefiabile, riscați să vă puneți în pericol sănătatea și să îi privați pe alții de medicamente esențiale sau de echipamente medicale indispensabile. UE finanțează cercetarea cu privire la coronavirus și eventuale tratamente și vaccinuri, iar atunci când se înregistrează progrese, vom ști cu toții. Până atunci, feriți-vă de tratamentele care nu au fost încă aprobate și administrate pe scară largă. Dacă nu ați avea încredere în ele în vremuri normale, de ce ați face-o acum?

Gândiți-vă de două ori înainte de a partaja informațiile postate pe platformele de comunicare socială cu privire la astfel de tratamente și asigurați-vă că informațiile privind evoluția situației actuale provin din mai multe surse de încredere. Un astfel de exemplu îl constituie discuțiile ample legate de hidroxiclorochină (un medicament utilizat pentru a preveni și trata malaria), în ciuda faptului că studiile controlate efectuate au arătat că medicamentul este ineficient împotriva coronavirusului. Nu încercați să vă autoadministrați acest medicament sau orice alt „tratament minune” la care se face publicitate online fără să vorbiți înainte cu medicul dumneavoastră.

În aceeași idee, nu luați în serios articolele care vorbesc despre rezultate pozitive senzaționale obținute în urma unor tratamente experimentale administrate pe scară mică. Atâta timp cât un studiu nu este încă confirmat prin experimente la scară largă și dovezi solide, acesta nu trebuie să fie considerat ca fiind o alternativă la strategiile de vaccinare. De fapt, chiar dacă aceste tratamente se dovedesc a fi eficiente, va fi în continuare extrem de important pentru sănătatea publică să se promoveze prevenirea bolilor și să se ușureze povara pe care o suportă sistemele noastre de sănătate.

Până în acest moment, Comisia a aprobat un tratament împotriva COVID-19, pe baza unei evaluări științifice și a recomandării EMA. De asemenea, la sfârșitul lunii iulie Comisia a asigurat accesul la tratament pentru 30 000 de pacienți, medicamentele fiind în prezent distribuite în statele membre.

mobile phone icon

Coronavirusul se transmite doar prin secreții sub formă de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată strănută, tușește sau expiră, nu și prin rețelele mobile.

Pe internet circulă informații potrivit cărora introducerea rețelelor 5G ar fi cauza epidemiei de coronavirus. Este fals. Teoriile conspirației leagă în mod eronat 5G de pandemia de coronavirus, probabil pentru că ambele sunt relativ noi și invizibile. Tehnologia 5G este pur și simplu viitoarea generație de rețele mobile și, ca și rețelele 4G actuale, nu poate interacționa cu vreun virus. Aceasta utilizează undele radio pentru a conecta diferite dispozitive și nu transmite virusul, care supraviețuiește doar în secrețiile din tractul respirator. Mai mult, cazurile de infectare cu noul coronavirus au apărut peste tot în lume, chiar și în zonele unde tehnologia 5G nu a fost încă implementată. În multe țări în care nu există rețele 5G s-au înregistrat, totuși, focare epidemice de coronavirus mari. Pur și simplu nu există nicio legătură între coronavirus și rețelele 5G.

Protejarea cetățenilor este principala prioritate a UE, motiv pentru care limitele de expunere stabilite de UE urmează principiului precauției (o abordare de tipul „paza bună trece primejdia rea”). De fapt, în UE, limitele de expunere pentru publicul larg, inclusiv pentru 5G, sunt de 50 de ori mai mici decât pragul stabilit (conform dovezilor științifice disponibile), care ar putea avea impact asupra sănătății umane. Pentru a putea fi autorizate să funcționeze, toate instalațiile 5G trebuie să respecte aceste standarde extrem de ridicate. Dacă nu ar fi existat nicio modalitate de a utiliza tehnologia 5G fără a pune în pericol sănătatea și bunăstarea populației din Europa, UE nu ar fi recomandat utilizarea sa, iar statele membre ar fi interzis-o.

Icon with three people holding hands under the globe

UE a pregătit un plan coordonat pentru redresarea Europei, care le oferă sprijin cetățenilor și întreprinderilor și continuă, în același timp, să soluționeze problemele în materie de sănătate.

Chiar și într-un moment în care țările din Europa impun noi măsuri de izolare pentru a stopa răspândirea virusului după ce au depistat noi cazuri de infectare cu coronavirus, UE își axează eforturile pe relansarea activității economice și pe construirea unei Europe mai echitabile, mai ecologice și mai digitalizate. Planul de redresare, cu un buget total de 1,85 de mii de miliarde EUR, va ajuta Europa să își revină după criză și va sprijini mai multe sectoare europene. Printre altele, este vorba de programe majore precum „Next Generation EU”, care vor asigura o redresare durabilă, favorabilă incluziunii și echitabilă pentru toată lumea – inclusiv pentru cei din zonele rurale și cei care au fost grav afectați de criză. Fondul „Next Generation EU”, care a fost creat cu contribuția tuturor statelor membre, va sprijini creșterea activității economice în Uniunea Europeană. Pentru a putea beneficia de fonduri, statele membre vor trebui să adopte reforme economice, fără a impune măsuri de austeritate.

 

UE dorește, de asemenea, să se asigure că cetățenii pot continua să călătorească în Europa fără să se expună riscului de a contracta boala. „Re-Open EU”, platforma web lansată pentru a-i ajuta pe europeni să călătorească pe durata pandemiei de COVID-19, este actualizată cu cele mai recente informații esențiale cu privire la restricțiile de călătorie și la condițiile de intrare pe teritoriul fiecărei țări din UE. Deși situația evoluează permanent, UE și statele membre pun pe primul plan siguranța și bunăstarea cetățenilor, chiar și când aceștia călătoresc.

 

Syiringe

Nu există nicio conspirație în spatele efortului mondial de stopare a pandemiei. Oamenii de știință caută un vaccin pentru noi toți.

Dacă vedem că se conturează o teorie prin care se caută un țap ispășitor pentru toate problemele noastre, ar trebui să fim precauți și să nu îi dăm crezare. În general, teoriile conspirației sunt captivante, deoarece prezintă un răspuns foarte simplu și direct la o întrebare complexă. Ele au formate previzibile și se concentrează pe un „dușman” precis și ușor de identificat. Aceste teorii urmează abordări stereotipice și previzibile, care sunt reproduse în diferite scenarii, schimbându-se doar persoana vizată. Nu vă lăsați păcăliți de aceste afirmații false și mult prea simpliste pentru a găsi răspunsul la actuala criză sanitară atât de complexă. 

Una din aceste teorii susține, fără a se baza pe nicio dovadă credibilă, că Bill Gates este creatorul acestui coronavirus ca parte a unui plan abominabil. Evident că nu este adevărat. Fundația Bill și Melinda Gates este implicată de mult timp în lupta împotriva eradicării bolilor periculoase în întreaga lume, cum ar fi poliomielita. Fundația a donat 125 de milioane de dolari pentru efortul internațional colectiv de a dezvolta și implementa teste de diagnosticare, tratamente și vaccinuri pentru noul coronavirus. De asemenea, această fundație a contribuit la campania de strângere de fonduri privind răspunsul global la coronavirus inițiată de Comisia Europeană la 4 mai. Suma de 15,9 miliarde EUR strânsă de la donatori va fi utilizată pentru dezvoltarea și implementarea pe plan mondial a unor teste de diagnosticare, tratamente și vaccinuri pentru noul coronavirus. Bineînțeles că orice vaccin va trebui să fie supus unor teste clinice riguroase înainte de a fi aprobat.

icon virus

Noul coronavirus reprezintă în continuare o amenințare la adresa sănătății oamenilor și este foarte posibil să constatați o creștere a numărului de cazuri în regiunea dumneavoastră.

Fiecare generație de europeni s-a confruntat cu o provocare sau o amenințare majoră: pentru generația noastră, este vorba de COVID-19. Noul coronavirus este atât de periculos pentru că este contagios. Oricine se poate infecta și poate suferi complicații grave. Caracterul excepțional al acestui virus este recunoscut la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății fiind nevoită să declare pandemie. UE a reacționat acordând prioritate sănătății și securității cetățenilor, colaborând îndeaproape cu statele membre în vederea coordonării și partajării informațiilor și utilizând fiecare instrument aflat la dispoziția sa pentru a încetini răspândirea virusului și pentru a găsi soluții. Datorită acțiunilor întreprinse de statele membre și de UE, precum și prin sacrificiile asumate de populație, răspândirea acestui coronavirus a fost limitată, cel puțin pentru moment. În prezent nu știm cum va evolua pandemia în viitor, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice posibilitate.

icon data protection

UE dispune de unele dintre cele mai stricte norme în materie de protecție a datelor și a vieții private. Criza provocată de pandemia de coronavirus nu schimbă nimic în acest sens.

Tehnologiile digitale pot proteja și salva vieți. De exemplu, utilizarea voluntară a aplicațiilor de localizare a contacților și de avertizare pot juca un rol esențial în toate etapele acestei crize și în mod special acum, când apar tot mai multe cazuri noi, venind în completarea altor măsuri, cum ar fi creșterea numărului de teste. Aceste aplicații pot contribui la stoparea răspândirii virusului, întrerupând lanțurile de infectare și avertizând utilizatorii care s-au aflat în apropierea unei persoane infectate. Toate aplicațiile de urmărire a contacților în contextul actualei pandemii de coronavirus vor fi opționale, transparente și sigure, vor funcționa la nivel transfrontalier și vor respecta pe deplin viața privată a cetățenilor.

Pentru a facilita funcționarea corectă a aplicațiilor de urmărire a contacților, Comisia va găzdui o „pasarelă de interoperabilitate”. Altfel spus, va pune la dispoziție infrastructura digitală necesară pentru ca serverele naționale care găzduiesc aplicațiile să poată comunica informațiile între ele. Această soluție, care acoperă marea majoritate a aplicațiilor de urmărire lansate în UE, îi va ajuta atât pe cei care călătoresc în scop de afaceri, cât și pe turiști, să se deplaseze în siguranță prin Europa pe durata pandemiei.

De asemenea, Comisia a emis orientări specifice, pentru ca toate aplicațiile să respecte aceleași standarde în materie de protecție a datelor cu caracter personal, securitate și eficacitate. Utilizarea aplicațiilor de urmărire va fi voluntară, însă ele nu vor putea fi cu adevărat utile decât dacă sunt utilizate de un număr mare de persoane, motiv pentru care trebuie să avem cu toții încredere în ele. Mai multe țări din Europa, cum ar fi Germania și Irlanda, au introdus deja aplicații de localizare a contacților, iar multe alte țări intenționează să facă la fel.

În plus, Comisia a solicitat firmelor de telecomunicații să îi furnizeze în mod excepțional metadate complet anonimizate și agregate pentru a face schimb de informații cu statele membre. Prin analizarea unor modele de mobilitate, vom înțelege mai bine interacțiunea dintre răspândirea virusului și impactul măsurilor luate. Rezultatele vor fi puse la dispoziția tuturor statelor membre. Acest proiect nu utilizează date cu caracter personal și este, bineînțeles, în deplină conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor și cu legislația UE privind confidențialitatea în mediul electronic, care se numără printre cele mai solide dispoziții din lume. Datele individuale ale cetățenilor nu vor fi niciodată identificate.

disinfo

Măștile faciale sunt complementare altor măsuri preventive, nu prezintă niciun risc și trebuie utilizate și eliminate în mod corespunzător.

Ne dorim cu toții să ne protejăm de noul coronavirus, iar măștile, dacă sunt utilizate corect, ne pot ajuta să ne menținem siguranța și sănătatea în timpul acestei pandemii. Purtarea măștii este un act de solidaritate. Dacă o persoană infectată, care nu prezintă simptome, poartă o astfel de mască, îi poate proteja pe ceilalți atunci când se află în spații aglomerate și închise (magazine sau mijloace de transport public).

Totuși, ar fi greșit să credem că dacă purtăm măști suntem întru totul protejați. Ele vin doar în completarea altor tehnici preventive, cum ar fi spălarea mâinilor și distanțarea fizică. Masca trebuie să fie purtată și îndepărtată în mod corect, deoarece, în caz contrar, ea poate fi sursă de infectare.

Dacă este utilizată corect, masca nu poate cauza hipoxie (privare de oxigen) sau hipercapnie (intoxicație cu dioxid de carbon). UE ia măsuri pentru a se asigura, prin testele la care sunt supuse înainte de a fi exportate în UE și după sosirea în statele membre, că măștile distribuite prin intermediul mecanismelor de sprijin ale UE sunt de calitate suficientă. UE depune eforturi pentru a asigura buna gestionare a deșeurilor generate de măști și echipamentele medicale. Este important să nu uităm că utilizarea măștilor faciale trebuie să țină seama de cele mai recente dovezi științifice, precum și de situația pe plan local. Este important să urmați cele mai recente recomandări ale autorităților sanitare din țara dumneavoastră.

icon magnified virus

Suntem cu toții expuși riscului de a ne infecta cu noul coronavirus.

Atât tinerii, cât și persoanele în vârstă se expun dacă ignoră sfaturile emise de autorități. În prezent, nu există niciun vaccin împotriva coronavirusului și încă nu se știe exact dacă pacienții au dobândit imunitate după ce au fost infectați. În același timp, nu știm încă ce efecte pe termen lung are virusul. Cercetările științifice pe această temă sunt în curs, dar nu avem suficiente date despre virus pentru a evalua gravitatea efectelor sale. Ce știm cu siguranță este că oricine se poate infecta.

Tuturor ne revine un rol în combaterea virusului. Trebuie să ne protejăm sănătatea proprie și pe cea a persoanelor vulnerabile și să evităm supraîncărcarea serviciilor medicale. Trebuie să ne spălăm bine pe mâini, să evităm să ne atingem fața și să respectăm distanțarea socială în spațiile publice, dar și să ne izolăm dacă avem simptome și să luăm legătura cu medicul de familie: acestea sunt cele mai eficiente modalități prin care putem opri răspândirea noului coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății le recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de coronavirus, de exemplu prin respectarea igienei mâinilor și a căilor respiratorii și prin autoizolare.

Icon with three people holding hands under the globe

Țările din UE rămân cei mai buni parteneri și își intensifică solidaritatea.

Adevărul este că instituțiile europene și partenerii acestora depun mult mai multe eforturi pentru cetățenii lor decât oricine altcineva din lume. Statele membre nu au acordat instituțiilor Uniunii competențe în materie de sănătate publică, dar UE dispune de instrumente în acest sens, cum ar fi capacitatea de coordonare și emiterea de recomandări în materie de sănătate și siguranță. Utilizăm toate mijloacele pentru a combate coronavirusul: de la menținerea frontierelor deschise pentru a garanta aprovizionarea, la ajutorul acordat statelor membre pentru ca acestea să se poată coordona și să facă schimb de experiență sau la furnizarea de asistență financiară, medicală și de personal.

Pandemia de coronavirus reprezintă un șoc major pentru economia europeană și mondială. Comisia utilizează toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a reacționa rapid, ferm și într-un mod coordonat spre a-i proteja pe cetățeni și a atenua consecințele socioeconomice negative ale pandemiei. Această reacție include: 100 de miliarde EUR în cadrul inițiativei SURE pentru finanțarea programelor de șomaj parțial destinate protejării lucrătorilor și locurilor de muncă; 70 de miliarde EUR provenind direct de la bugetul UE, pentru susținerea sistemelor sanitare, a IMM-urilor, cercetării și partenerilor noștri din afara UE; peste 200 de miliarde EUR vor fi mobilizate pentru sprijinirea întreprinderilor, în special a IMM-urilor, mulțumită Grupului Băncii Europene de Investiții; 240 de miliarde EUR provenind din sprijinul acordat în contextul crizei provocate de pandemie în cadrul Mecanismului european de stabilitate, pentru a ajuta statele membre să suporte costurile directe și indirecte asociate asistenței medicale. Aceste măsuri sunt completate de programul de achiziții de urgență pandemică al Băncii Centrale Europene, în valoare totală de aproximativ 1 350 miliarde EUR.

Este important ca țările din Europa să colaboreze pentru a ieși din această criză mai puternice și mai unite ca niciodată. Bazat pe principiile solidarității și echității, acesta este obiectivul următorului buget pe termen lung al UE și al planului de redresare „Next generation UE” care, odată adoptate, ar trebui să contribuie la reconstrucția economiei europene și să o facă mai echitabilă, mai rezilientă și mai sustenabilă pentru generațiile viitoare.

icon data protection

Măsurile de limitare a răspândirii sau de izolare adoptate în Europa sunt temporare. Ele nu indică sfârșitul democrației sau pierderea valorilor europene.

Respectarea măsurilor de distanțare socială și de limitare a răspândirii salvează vieți și stopează răspândirea coronavirusului. Aceste măsuri se bazează pe cele mai recente dovezi științifice și informații de care dispun factorii de decizie din statele membre. În același timp, UE colaborează cu statele membre pentru a atenua, cât mai mult posibil, efectele și provocările izolării. Ea le-a furnizat statelor membre o foaie de parcurs cu recomandări pentru o aplicare coordonată a măsurilor de răspândire atunci când acestea sunt necesare pentru a ține sub control focarele de coronavirus, acordând o atenție deosebită respectării valorilor UE, cum ar fi statul de drept și drepturile democratice. Valorile europene fundamentale, precum libertatea de circulație și de exprimare, fac parte integrantă din modelul și modul de viață al UE și sunt mai importante ca niciodată în această perioadă de criză. UE se angajează să se asigure că aceste valori sunt respectate în toate statele membre și în afara Uniunii, în această perioadă dificilă.

robot

Dovezile disponibile sugerează că noul coronavirus este de origine animală, iar epidemia a apărut pe cale naturală.

Este mai important ca oricând să colaborăm cu țările din întreaga lume pentru a combate pandemia de coronavirus. Știrile false și acuzațiile nefondate cu privire la originea bolii COVID-19 pot avea un impact negativ asupra rețelelor internaționale de sprijin, care sunt esențiale și ar putea să pună în pericol multe vieți. Trebuie să cooperăm cu ceilalți și să recunoaștem că, până în prezent, nu există nicio dovadă științifică în sprijinul afirmației că acest coronavirus ar fi fost creat în mod artificial, fie în urma unui accident, fie intenționat.

Boala COVID-19 este cauzată de o tulpină de coronavirus (care este, la rândul său, un tip de virus), denumită Sars-CoV-2. Coronavirusurile provoacă boli respiratorii și pot fi transmise de la animale la oameni. Se crede că această formă de coronavirus a fost transmisă la om într-o piață de fructe de mare din Wuhan (China). De aici s-a raportat pentru prima dată prezența virusului către Organizația Mondială a Sănătății, la 31 decembrie 2019. Este important și necesar să ne punem întrebări cu privire la comunicarea informațiilor privind acest focar și gestionarea sa. Trebuie să înțelegem că, pe baza datelor de care dispunem, este vorba de un fenomen total natural. Nu ne ajută să aruncăm vina pe alții: numai împreună, Europa și lumea întreagă pot depăși această pandemie de coronavirus.

Small icon showing a radio signal inside a speech bubble

Deși UE cooperează în mod constructiv cu țările vecine, va combate întotdeauna dezinformarea și va dezvălui sursele ei.

Dezinformarea ne afectează capacitatea de a lua deciziile corecte copleșindu-ne cu informații contradictorii, care ne derutează și ne fac să ne îndoim. Consecințele pot fi grave: de exemplu, amenințări chiar și la adresa siguranței cetățenilor, deteriorarea încrederii în guverne și în mass-media, subminarea influenței noastre globale. Suntem deosebit de vulnerabili în momente de stres, iar unii se folosesc de pandemia de coronavirus pentru a ne ataca.

Potrivit analiștilor noștri din cadrul EUvsDisinfo, peste tot în lume sunt difuzate informații și mesaje false pentru a crea confuzie și pentru a suscita neîncrederea în răspunsul Europei la această criză. Diverși actori străini, printre care anumite țări terțe, în special Rusia și China, s-au implicat în operațiuni specifice de influențare și în campanii de dezinformare în UE, în vecinătatea sa și la nivel global, pentru a submina dialogul democratic și pentru a accentua polarizarea socială și, nu în ultimul rând, pentru a-și construi o imagine pozitivă în contextul crizei de coronavirus. Cel mai bun răspuns este să spunem lucrurilor pe nume, să identificăm persoanele responsabile și să restabilim adevărul cât de repede și cât de des. Comisia Europeană, Parlamentul European și Serviciul European de Acțiune Externă depun eforturi pentru a identifica mesajele false și pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la răspândirea dezinformării legate de noul virus.

icon worldwide

Când vine vorba de virus, nu contează de unde vii, de ce etnie ești sau ce pașaport deții.

În diferite părți ale lumii, unii încearcă să lanseze diverse acuzații, vorbind despre virusul european, virusul chinezesc sau virusul american. În realitate, este vorba de un virus care se transmite de la o persoană infectată la alta prin secreții ale aparatului respirator (în timpul strănutului, al tusei sau prin expirare) și nu este transportat de către o populație sau un anumit grup. Dacă ați citit că virusul este răspândit în mod deliberat de migranți sau de grupuri etnice specifice, vă asigurăm că nu există niciun temei științific în acest sens. De fapt, este vorba de o criză globală care necesită solidaritate la nivel mondial.

Shield

UE sprijină investițiile statelor membre în sănătatea publică

UE sprijină investițiile solide în sectorul sanitar, iar normele sale bugetare nu au impus niciodată reduceri în acest domeniu. În ultimul deceniu, majoritatea țărilor din UE s-au axat pe cetățeni și pe sănătatea lor și au majorat nivelul cheltuielilor publice în sectorul sanitar. Prin această abordare, Uniunea Europeană s-a distins în mod clar față de celelalte regiuni ale lumii. Recent, UE a lansat un plan de măsuri pentru a sprijini țările membre în contextul crizei actuale, relaxând normele pentru ca autoritățile naționale să poată cheltui mai mult pentru serviciile de urgență.

Nu e nimic nou: de la criza financiară din 2008, UE a pus în aplicare mai multe inițiative financiare pentru a sprijini toate statele membre, în special pe cele care au fost cel mai mult afectate de criză, precum Grecia, Spania și Italia. De exemplu, în Grecia, sistemul sanitar nu a fost afectat de aceste reforme – dimpotrivă, programul UE de sprijin pentru stabilitate a contribuit la consolidarea unei acoperiri medicale universale și a unui sistem cuprinzător de asistență medicală. Pe lângă sprijinirea întreprinderilor mici, a cercetării și inovării, precum și a proiectelor legate de climă, Planul de investiții a contribuit la finanțarea unui număr mare de proiecte în sectorul sănătății, cum ar fi dezvoltarea de noi tratamente împotriva cancerului și extinderea și modernizarea spitalelor. Comisia a prezentat, de asemenea, programul „UE pentru sănătate” (EU4Health), în scopul de a consolida măsurile UE împotriva pandemiilor. Programul dispune de un buget de 9,4 miliarde EUR, care va finanța acțiunile țărilor UE, ale organizațiilor de sănătate și ale ONG-urilor.

law icon

UE se ocupă de aspectele care intră în responsabilitatea sa, astfel încât guvernele statelor membre să se poată concentra pe prioritățile lor.

Competența de a adopta legi naționale și de a lua decizii pentru a aborda criza provocată de coronavirus le aparține în întregime statelor membre și regiunilor din cadrul unor state membre. Comisia nu are dreptul de a interveni în legislația națională și în deciziile statelor membre cu privire la anumite domenii, cum ar fi sănătatea. Pe de altă parte, UE poate elabora politici europene și coordona inițiative paneuropene pentru a face față crizei, împreună cu statele membre. De exemplu, decizia de a instaura „izolarea” și de a închide frontierele unei țări este luată la nivel național, în timp ce mobilizarea de fonduri în valoare de peste 100 de milioane EUR pentru găsirea unui vaccin, a unor noi tratamente și a unor teste de diagnosticare este luată la nivelul Uniunii, prin programul de cercetare și inovare al UE (Orizont 2020). Această sumă se adaugă la angajamentul actual de 15,9 miliarde EUR al Comisiei asumat în cadrul inițiativei de răspuns mondial la coronavirus, lansată de președinta von der Leyen la data de 4 mai.

Nu vă lăsați păcăliți de roboți!

Cum recunoaștem teoriile conspiraționiste

Pandemia de coronavirus a fost însoțită de valuri de teorii conspiraționiste periculoase, difuzate în mare parte online. Aceste teorii prezintă explicații ample despre originea virusului și cine este vinovat de răspândirea lui. În cadrul unei abordări cuprinzătoare pentru a combate impactul negativ al acestori teorii conspiraționiste, Comisia Europeană și UNESCO publică un set de infografice educaționale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să le identifice și să le contracareze.

Detalii

Feriți-vă de escrocheriile online

Feriți-vă de escrocheriile online: pe internet au apărut oferte înșelătoare pentru produse care ar vindeca sau preveni infecția cu noul coronavirus. Există comercianți necinstiți care promovează sau încearcă să vândă produse, cum ar fi măști de protecție sau dezinfectanți pentru mâini care, pretind ei, ar putea preveni sau vindeca infecția cu acest virus. S-ar putea însă ca aceste produse să fie false și să fiți păcăliți. Vă invităm să citiți aici recomandările care vă pot ajuta să detectați și să evitați eventuale escrocherii.

Resurse și instrumente online

Găsiți mai jos resurse și instrumente online pe care le pot folosi elevii, profesorii și educatorii în timpul pandemiei de COVID-19.

Pe Medium citiți postarea noastră despre 5 lucruri utile pe care trebuie să le știți despre noul coronavirus