Razlikujmo činjenice od laži i izmišljotina

Pročitali ste neki članak i niste sigurni je li točan? Ovo su činjenice:

Syiringe

S obzirom na razmjer trenutačne krize, EU nastoji osigurati da cjepivo protiv bolesti COVID-19 bude sigurno, djelotvorno i što prije dostupno svima kojima je potrebno.

Nažalost, još uvijek ne postoje ni cjepivo ni lijek za koronavirus. Zato ni EU još nije uveo ni dopustio upotrebu nikakvog cjepiva protiv koronavirusa. Međutim, EU je već pomogao mobilizirati 15,9 milijardi eura tijekom prikupljanja sredstava u okviru donatorskog maratona globalni odgovor na koronavirus za istraživanje u cilju pronalaska lijeka ili cjepiva. Osim toga, Komisija je u kolovozu 2020. postigla prvi sporazum s farmaceutskim poduzećem AstraZeneca o kupnji potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa. U tijeku su i preliminarni razgovori s nekoliko drugih poduzeća. EU nastoji osigurati da sigurno i djelotvorno cjepivo protiv bolesti COVID-19 što prije bude dostupno svima kojima je potrebno. Cjepiva su jedan od najvećih uspjeha javnog zdravstva. Zahvaljujući njima svake se godine u svijetu spasi najmanje 2 – 3 milijuna života. Te su brojke puno veće ako se uzme u obzir da cjepiva mogu spriječiti invaliditet i doživotna oboljenja. EU aktivno i odlučno podupire cijepljenje, no ne želi ga niti namjerava nametati državama članicama.

Ipak, mnogi pojedinci šire znanstveno neutemeljene tvrdnje o štetnosti cjepiva. Te tvrdnje potiču strah i ugrožavaju javno zdravlje. Neosnovane tvrdnje da cjepiva mijenjaju DNK ili truju ljude, kojima se kao „dokaz” prilažu znanstveno neutemeljene teorije, mogu prestrašiti ljude dovoljno da odbijaju cjepiva koja bi ih mogla zaštititi od teških komplikacija ili čak smrti. Pokazalo se da je koronavirus posebno opasan, zbog čega su medicinski znanstvenici i virolozi diljem svijeta pod pritiskom da pronađu lijek i što prije ga distribuiraju. Uzimajući u obzir taj pritisak i to da se neka od cjepiva koja se trenutačno razvijaju temelje na genetski modificiranim virusima, EU se složio da klinička ispitivanja mogu početi bez prethodne procjene rizika za okoliš kako bi se taj proces ubrzao. Cjepiva će i dalje morati proći temeljito ispitivanje kako bi se zajamčila njihova sigurnost prije nego što postanu dostupna javnosti.

icon medical

Čuvajte se izjava na internetu o „čudotvornom lijeku”

Zdravstveni savjeti iz nepoznatih ili nepouzdanih izvora mogli bi ugroziti vaše zdravlje, a drugima uskratiti potrebne lijekove ili medicinsku opremu. EU financira istraživanja o koronavirusu te mogućim lijekovima i cjepivima. Dođe li do kakvog važnog otkrića, o tome ćemo svi biti obaviješteni. Dotad budite oprezni kad je riječ o metodama liječenja koje još nisu odobrene ni rasprostranjene. Ne vjerujete li inače takvim metodama liječenja, nemojte ni sad!

Dobro razmislite prije nego što proslijedite informacije o liječenju koje pronađete na društvenim mrežama, a sve nove informacije provjerite na temelju pouzdanih izvora. Na primjer, mnogo se raspravljalo o hidroksiklorokinu (lijeku protiv malarije), unatoč dokazima iz kontroliranih studija koji zasad pokazuju da je taj lijek neučinkovit protiv koronavirusa. Ne pokušavajte bez savjetovanja s liječnikom sami uzimati ni davati drugima taj lijek, kao ni druge „čudotvorne lijekove” za koje doznate na internetu.

U tom kontekstu, čuvajte se senzacionalističkih članaka o pozitivnim rezultatima koji se navodno postižu opskurnim eksperimentalnim tretmanima. Studije koje nisu potvrđene na temelju opsežnih eksperimenata i pouzdanih dokaza ne bi se trebale smatrati učinkovitom alternativom cjepivima. Dapače, čak i ako se neka nova terapija pokaže učinkovitom, i dalje će biti iznimno važno da javno zdravstvo promovira sprečavanje širenja bolesti i da se rasterete naši zdravstveni sustavi.

Komisija je zasad odobrila jedan lijek protiv koronavirusa, i to na temelju znanstvene procjene i preporuke Europske agencije za lijekove. Krajem srpnja Komisija je i osigurala taj lijek za 30 000 pacijenata, a pošiljke su trenutačno na putu u države članice.

mobile phone icon

Koronavirus se s osobe na osobu može prenijeti samo kapljicama pri kihanju, kašljanju ili izdisanju, a ne putem mobilnih mreža.

Na internetu je vrlo raširen mit da je izbijanje slučajeva koronavirusa povezano s uvođenjem 5G mreža. To nije točno. Teorije zavjere lažno povezuju 5G i koronavirus, vjerojatno zato što su oboje relativno novi i nevidljivi ljudskom oku. 5G je jednostavno nova generacija mobilnih mreža i, poput sadašnjih 4G mreža, ne može biti u interakciji s virusom. Tehnologija 5G radiovalovima povezuje različite uređaje i ne prenosi virus, koji može preživjeti samo u kapljicama. Da je riječ o izmišljotini vidljivo je i iz toga što se koronavirus proširio diljem svijeta, a 5G mreže još nisu svugdje uvedene. Mnoge zemlje u kojima 5G mreže nisu uvedene zabilježile su velik broj zaraženih. Jednostavno ne postoji veza između koronavirusa i 5G mreža.

Zaštita građana glavni je prioritet EU-a te slijedimo siguran pristup kad je riječ o graničnim vrijednostima izloženosti. Naime, granične vrijednosti izloženosti za građane EU-a, uključujući za 5G mreže, 50 su puta niže od onih koje bi prema dostupnim znanstvenim dokazima mogle utjecati na zdravlje. Svi 5G odašiljači moraju zadovoljiti te nevjerojatno visoke standarde prije puštanja u rad. Da 5G tehnologija predstavlja bilo kakvu opasnost za zdravlje i dobrobit građana Europe, EU ne bi preporučio njezinu upotrebu, a države članice bi je zabranile.

Icon with three people holding hands under the globe

EU ima koordiniran plan za oporavak Europe, koji uključuje potporu za građane i poduzeća te rješavanje zdravstvenih problema.

Iako europske zemlje ponovno uvode mjere ograničenja kretanja zbog lokalnih povećanja broja zaraženih, EU je usmjeren na ponovno pokretanje gospodarske aktivnosti i izgradnju pravednije, zelenije i digitalnije Europe. Planom oporavka, s ukupnim proračunom od 1,85 bilijuna eura, poduprijet će se brojni europski sektori i pomoći Europi da se oporavi od krize. Taj plan obuhvaća važne programe kao što je „Next Generation EU”, iz kojih će se financirati održiv, uključiv i pravedan oporavak za sve, uključujući ruralna područja i sektore koji su najviše pogođeni krizom. Fond „Next Generation EU”, osnovan sredstvima svih država članica, doprinijet će povećanju gospodarske aktivnosti u cijelom EU-u. Dobivanje sredstava ovisit će o provedbi gospodarskih reformi, ali bez nametanja mjera štednje.

 

EU nastoji osigurati da građani mogu nastaviti putovati Europom bez rizika od zaraze koronavirusom. „Re-Open EU”, internetska platforma pokrenuta kako bi pomogla Europljanima da putuju tijekom pandemije, nudi ažurirane bitne informacije o ograničenjima putovanja i uvjetima za ulazak u svaku zemlju EU-a. Stanje se neprestano mijenja, ali EU i države članice čvrsto su usmjerene na sigurnost i dobrobit putnika i svih ostalih.

 

Syiringe

Globalno nastojanje da se zaustavi pandemija ne temelji se na zavjeri; znanstvenici pokušavaju pronaći cjepivo kako bi svima pomogli.

Ako vam neka teorija nudi žrtveno janje koje možete okriviti za sve naše probleme, trebali biste dobro promisliti prije nego što u nju povjerujete. Teorije zavjere u načelu su primamljive jer daju pretjerano jednostavne odgovore na složena pitanja. Predvidljive su te izdvajaju jasnog i prepoznatljivog „neprijatelja”. Takve teorije slijede ustaljene, predvidljive formule koje se ponavljaju u različitim scenarijima, pri čemu se mijenja jedino subjekt priče. Ne dopustite da vas zavaraju pretjerano jednostavna i lažna rješenja koja se predstavljaju kao odgovor na ovu složenu zdravstvenu krizu. 

Iako nema nikakvih vjerodostojnih dokaza koji bi je potkrijepili, jedna teorija zagovara da je Bill Gates stvorio koronavirus kao dio nekog opakog plana. To očito nije istina. Zaklada Billa i Melinde Gates već dugo godina pomaže u iskorjenjivanju opasnih bolesti diljem svijeta, kao što je dječja paraliza. Kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa, zaklada je donirala 125 milijuna dolara za neovisni zajednički međunarodni rad na razvoju i primjeni dijagnostike, liječenja i cjepiva protiv koronavirusa. Aktivno doprinosi i podržava donatorski maraton „globalni odgovor na koronavirus”, koji je 4. svibnja pokrenula Europska komisija, a donatori su se obvezali donirati 15,9 milijardi eura za financiranje razvoja i univerzalne primjene dijagnostike, liječenja i cjepiva protiv koronavirusa. Naravno, bilo kakvo cjepivo protiv koronavirusa morat će proći stroga klinička ispitivanja prije nego što se odobri za upotrebu.

icon virus

Koronavirus i dalje prijeti ljudskom zdravlju te broj zaraženih može porasti u svim regijama.

Svaka generacija Europljana suoči se s velikim izazovom ili prijetnjom, a za našu generaciju to je bolest COVID-19. Koronavirus je takva velika prijetnja zato što je vrlo zarazan. Bilo tko se može zaraziti i razviti ozbiljne komplikacije. Vlade, stručnjaci i organizacije diljem svijeta prepoznali su izvanredne karakteristike tog virusa, a Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju. Odgovor EU-a bio je stavljanje zaštite života i izvora prihoda na prvo mjesto – u suradnji s državama članicama EU koordinira i razmjenjuje informacije te se služi svim instrumentima koji su mu na raspolaganju da uspori širenje bolesti i pronađe rješenja. Najgore smo uspjeli izbjeći, barem zasad, samo zahvaljujući mjerama koje su poduzeli države članice, EU i građani. Trenutačno ne znamo kako će se pandemija razvijati, ali moramo biti spremni na sve.

icon data protection

U EU-u su na snazi propisi o zaštiti podataka i privatnosti koji su među najstrožima na svijetu. Pandemija koronavirusa to nije promijenila.

Digitalne tehnologije mogu štititi i spašavati živote. Na primjer, dobrovoljna upotreba aplikacija za praćenje kontakata i upozoravanje na koronavirus može imati važnu ulogu u svim fazama krize, a posebno sada kad se bilježi porast broja zaraženih, te dopuniti druge mjere kao što je povećano testiranje. Takve aplikacije mogu pomoći u zaustavljanju širenja virusa prekidanjem prijenosa zaraze i upozoravanjem korisnika da su bili u blizini zaražene osobe. Sve aplikacije za praćenje kontakata osoba zaraženih koronavirusom bit će transparentne, sigurne i dostupne preko granica, upotrebljavat će se na dobrovoljnoj osnovi te će poštovati privatnost ljudi.

Kako bi te aplikacije za praćenje kontakata pravilno funkcionirale, Komisija će biti poslužitelj za interoperabilni pristupnik. To znači da će osigurati poslužitelj za digitalnu infrastrukturu koja je potrebna za prenošenje informacija među nacionalnim poslužiteljima za te aplikacije. To će rješenje, kojim je obuhvaćena velika većina aplikacija za praćenje kontakata u EU-u, pomoći poslovnim putnicima i turistima da ostanu sigurni na putovanjima Europom u vrijeme pandemije.

Komisija je izdala i posebne smjernice kako bi sve aplikacije poštovale iste standarde u pogledu zaštite osobnih podataka, sigurnosti i učinkovitosti. Aplikacije za praćenje kontakata upotrebljavat će se na dobrovoljnoj osnovi, ali bit će učinkovite samo ako se budu koristile u većem opsegu, zbog čega građani moraju imati povjerenje u njihovo korištenje. Nekoliko europskih zemalja, kao što su Njemačka i Irska, već je uvelo aplikacije za praćenje kontakata osoba zaraženih koronavirusom, a u narednim mjesecima to namjeravaju učiniti i neke druge zemlje.

Također, Komisija je od teleoperatera zatražila da joj iznimno dostave potpuno anonimizirane i zbirne mobilne metapodatke kako bi ih mogla podijeliti s državama članicama. Analiza obrazaca mobilnosti pomoći će nam da bolje razumijemo veze između širenja virusa i učinka poduzetih mjera. Rezultati će se podijeliti sa svim državama članicama. U okviru projekta neće se upotrebljavati osobni podaci te će se u potpunosti poštovati odredbe Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka i zakonodavstva EU-a o e-privatnosti, koje su među najstrožima u svijetu. Ni u jednom trenutku neće se identificirati skupovi podataka pojedinačnih korisnika.

disinfo

Maske za lice dopuna su drugim preventivnim mjerama, posve su sigurne te bi ih trebalo pravilno upotrebljavati i odlagati kao otpad nakon upotrebe.

Svi se želimo zaštititi od koronavirusa, a pravilna upotreba maski za lice može nam pomoći u očuvanju sigurnosti i zdravlja tijekom ove pandemije. Nošenje maske u javnosti čin je solidarnosti. Možete biti zaraženi, a da nemate simptome bolesti. U takvim slučajevima maska može zaštititi druge, posebice u zatvorenim prostorima kao što su trgovine ili javni prijevoz.

Međutim, ne smijemo dopustiti da nam maske za lice daju lažan osjećaj potpune sigurnosti. One se moraju promatrati kao dopuna drugim preventivnim tehnikama, kao što su pranje ruku i održavanje minimalnog razmaka, te same po sebi ne mogu jamčiti potpunu zaštitu. Moraju se pravilno nositi i skidati. U suprotnom mogu čak i dovesti do zaraze umjesto da je spriječe.

Pravilna upotreba maske za lice sama po sebi ne dovodi do stanja kao što je hipoksija (smanjena razina kisika) ili hiperkapnija (trovanje ugljikovim dioksidom). Na temelju ispitivanja prije izvoza u EU i nakon što stignu u države članice EU osigurava da maske koje se putem mehanizama potpore distribuiraju u EU-u zadovoljavaju kriterije kvalitete. Osim toga, EU naporno radi na osiguravanju pravilnog odlaganja maski i medicinske opreme. Važno je imati na umu da se preporuke za upotrebu maski moraju temeljiti na lokalnoj situaciji i najnovijim znanstvenim dokazima. Treba pratiti najnovije savjete nacionalnog zdravstvenog tijela.

icon magnified virus

Svima nam prijeti opasnost od zaraze koronavirusom.

Ako ignoriraju službene savjete, opasnost od zaraze prijeti i mladima i starima. Trenutačno ne postoji cjepivo protiv koronavirusa, a nemamo ni sve informacije o prirodnom imunitetu nakon zaraze. Osim toga, još ne znamo točno ni koje su dugoročne posljedice zaraze koronavirusom. Znanstvena istraživanja još su u tijeku te jednostavno ne znamo dovoljno kako bismo procijenili koliko štetan taj virus može biti. Ono što znamo je da se bilo tko može zaraziti.

Svatko može dati svoj obol u borbi protiv virusa. Trebate štititi vlastito zdravlje, zaštititi najranjivije članove našeg društva i spriječiti preopterećenost zdravstvenih službi. Temeljito pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja lica i poštovanje fizičke udaljenosti u javnim prostorima, kao i samoizolacija ako imate simptome i u kontaktu ste s liječnikom, najučinkovitiji su načini za sprečavanje širenja koronavirusa. Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje ljudima svih dobnih skupina kako da se zaštite od koronavirusa, među ostalim pravilnom higijenom ruku i respiratornom higijenom te samoizolacijom.

Icon with three people holding hands under the globe

Zemlje EU-a bile su i ostale najbolji partneri – što dokazuju i sve brojnije akcije solidarnosti.

Činjenica je da europske institucije i njihovi partneri čine više za Europljane nego što to za svoje građane čini bilo tko drugi u svijetu. Institucije EU-a nisu nadležne za pitanja javnog zdravlja u državama članicama, ali EU ima na raspolaganju kapacitete za koordinaciju te može izdavati zdravstvene i sigurnosne preporuke. U borbi protiv koronavirusa koristimo se svim raspoloživim sredstvima: držimo granice otvorenima radi opskrbe, pomažemo državama članicama da se koordiniraju i razmjenjuju iskustva te osiguravamo znatne financijske, medicinske i kadrovske resurse, a činimo i mnogo više.

Koronavirus je ozbiljno pogodio europsko i svjetsko gospodarstvo. Komisija upotrebljava sve alate koji su joj na raspolaganju da brzo, odlučno i koordinirano reagira, zaštiti građane i ublaži negativne socioekonomske posljedice pandemije. Taj Komisijin odgovor uključuje: 100 milijardi eura u okviru inicijative SURE za financiranje programâ skraćenog radnog vremena, čime se štite radnici i radna mjesta; 70 milijardi eura izravno iz proračuna EU-a, uključujući potporu zdravstvenim sustavima, MSP-ovima, istraživanjima i našim partnerima izvan EU-a; više od 200 milijardi eura koji će se mobilizirati za potporu poduzećima, posebno MSP-ovima, zahvaljujući Grupi Europske investicijske banke; 240 milijardi eura iz potpore u pogledu krize uzrokovane pandemijom u okviru Europskog stabilizacijskog mehanizma za pomoć državama članicama s izravnim i neizravnim zdravstvenim troškovima. Te mjere dopunjuje hitni program kupnje zbog pandemije Europske središnje banke, ukupne vrijednosti oko 1350 milijardi eura.

Važno je da Europa surađuje kako bi iz krize izašla jača i ujedinjenija no ikad prije. Na temelju načela solidarnosti i pravednosti, to je cilj sljedećeg dugoročnog proračuna EU-a i plana oporavka pod nazivom „Next Generation EU”. Taj bi plan nakon donošenja trebao pomoći obnoviti europsko gospodarstvo i učiniti ga pravednijim, otpornijim i održivijim za buduće generacije.

icon data protection

Sve su mjere ograničavanja na snazi u Europi privremene i ne znače kraj demokracije ili europskih vrijednosti.

Poštovanje mjera ograničavanja socijalnih kontakata i općenito postupaka ograničavanja širenja bolesti spašava živote i zaustavlja širenje koronavirusa. Te se mjere temelje na najnovijim znanstvenim dokazima i podacima koji su dostupni donositeljima odluka u svim državama članicama. Europska unija surađuje s državama članicama kako bi što više ublažile posljedice ograničenja i svladale s njima povezane izazove. Predstavila je europski plan preporuka namijenjenih državama članicama za koordiniranu primjenu mjera za ograničavanje širenja bolesti kad je to potrebno za kontrolu povećanja broja zaraženih, pri čemu treba obratiti posebnu pozornost na to da se i dalje poštuju vrijednosti EU-a kao što su vladavina prava i demokratska prava. Temeljne europske vrijednosti kao što su sloboda kretanja i izražavanja sastavni su dio EU-ovih stavova i načina života te su u ovom razdoblju krize važnije no ikad. EU čini sve što je potrebno kako bi se te vrijednosti poštovale u cijeloj Uniji tijekom i nakon ovog teškog razdoblja.

robot

Dostupni dokazi upućuju na to da je koronavirus prirodnog, životinjskog podrijetla i da pandemija koronavirusa nije namjerno izazvana.

Sada je važnije nego ikad prije surađivati sa zemljama u cijelom svijetu kako bismo pobijedili koronavirus. Dezinformacije i besmislene optužbe o podrijetlu koronavirusa mogu lako naštetiti ključnim međunarodnim mrežama potpore te ugroziti mnoge živote. Moramo surađivati s drugima i shvatiti da zasad nema znanstvenih dokaza da je koronavirus stvoren u laboratoriju, bilo slučajno bilo namjerno.

Bolest COVID-19 uzrokuje soj koronavirusa (koji je vrsta virusa) pod nazivom Sars-CoV-2. Koronavirusi uzrokuju respiratorne bolesti i mogu se prenositi sa životinja na ljude. Smatra se da je postojeći oblik koronavirusa prešao sa životinja na ljude na tržnici morskih plodova u kineskom Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija o njemu je prvi put obaviještena 31. prosinca 2019. Svakako treba ispitati kako se postupa s obzirom na pandemiju i kako se o njoj izvješćuje. Na temelju dostupnih informacija može se zaključiti da je riječ o prirodnoj pojavi. Okrivljavanje drugih za koronavirus neće poboljšati trenutačnu situaciju – samo zajedno Europa i svijet mogu pobijediti pandemiju.

Small icon showing a radio signal inside a speech bubble

Iako EU njeguje konstruktivnu suradnju sa susjedima, uvijek ćemo razotkrivati štetne dezinformacije i njihove izvore.

Dezinformacije nam otežavaju donošenje odluka. Kad smo zatrpani proturječnim informacijama, nesigurni smo i zbunjeni. Posljedice mogu biti ozbiljne, a neke od njih su ugrožavanje sigurnosti građana, poljuljano povjerenje u vlasti i medije te narušavanje naše uloge na globalnoj razini. Dezinformacijama smo posebno podložni u stresnim trenucima, a određeni pojedinci iskorištavaju pandemiju koronavirusa da nas napadnu kad smo najranjiviji.

Analitičari koji sudjeluju u projektu EUvsDisinfo utvrdili su da se u svijetu aktivno šire lažne informacije i tvrdnje kako bi se unijeli zbunjenost i nepovjerenje u europski odgovor na koronavirus. Strani akteri, uključujući određene treće zemlje, a posebno akteri u Rusiji i Kini sudjeluju u ciljanim operacijama i kampanjama dezinformiranja u vezi s koronavirusom u EU-u, njegovu susjedstvu i u svijetu te nastoje nanijeti štetu demokratskoj raspravi, povećati društvenu polarizaciju i poboljšati svoj ugled u kontekstu tog virusa. Najbolji je odgovor razotkriti takve pokušaje, utvrditi tko je za njih odgovoran te redovito i pravodobno istupati s istinitim činjenicama. Europska komisija, Europski parlament i Europska služba za vanjsko djelovanje rade na zaustavljanju dezinformacija o virusu.

icon worldwide

Viruse nije briga odakle ste. Ne zanima ih vaše podrijetlo ni čiju putovnicu imate.

Neki ljudi pokušavaju pripisati koronavirus različitim skupinama nazivajući virus europskim, kineskim ili američkim virusom. Jedino je točno da se koronavirus širi sa zaražene osobe na nezaraženu putem kapljica koje nastaju pri kihanju, kašljanju i izdisanju. Ne prenosi ga nikakva specifična populacija ili grupa. Ako ste pročitali da migranti ili neke etničke skupine namjerno šire virus, znajte da za takve tvrdnje ne postoje nikakve znanstvene osnove. Kriza uzrokovana koronavirusom globalna je kriza, za koju nam je potreba globalna solidarnost.

Shield

EU podupire ulaganja država članica u javno zdravstvo.

EU podupire velika ulaganja u javno zdravstvo te se fiskalnim pravilima EU-a nikad nisu propisivali rezovi u tom području. U Europi su građani i njihovo zdravlje na prvome mjestu, a javni rashodi za zdravstvenu skrb u većini su se država članica EU-a povećali u proteklom desetljeću. To je politika po kojoj je Europska unija prepoznatljiva u cijelom svijetu. EU je nedavno pokrenuo plan za potporu zemljama tijekom krize i ublažio pravila kako bi zemlje mogle više ulagati u hitne službe i usredotočiti se na ono što je najvažnije, a to je zaštita ljudi.

Takvo djelovanje nije novina. Od financijskog kraha 2008. EU je pokrenuo brojne financijske inicijative za potporu svim državama članicama, osobito onima koje su bile najviše pogođene tom krizom, kao što su Grčka, Španjolska i Italija. Te reforme nisu naštetile zdravstvenim sustavima država poput Grčke. Naprotiv, Programom EU-a za potporu stabilnosti ojačava se univerzalna zdravstvena zaštita i uspostava sveobuhvatnoga zdravstvenog sustava. U okviru Plana ulaganja pruža se potpora malim poduzećima, istraživanju i inovacijama te projektima povezanima s klimatskim promjenama. Isto tako, financiraju se brojni projekti u zdravstvenom sektoru, kao što su razvoj novih načina liječenja raka te proširenje i modernizacija bolnica. Kako bi ojačala borbu EU-a protiv pandemije, Komisija je predložila i program „EU za zdravlje”. Proračun tog programa iznosi 9,4 milijarde eura, iz čega će se financirati zemlje, zdravstvene organizacije i nevladine organizacije u EU-u.

law icon

EU vodi brigu o pitanjima u njegovoj nadležnosti kako bi se države mogle usredotočiti na svoje prioritete.

Nadležnost za donošenje nacionalnih zakona i odluka u cilju suzbijanja koronavirusa potpuno pripada državama članicama, ili pojedinim njihovim regijama – Komisija se nema pravo uplitati u nacionalno zakonodavstvo i odluke u području kao što je zdravstvo. S druge strane, EU može pripremati europske politike i koordinirane paneuropske inicijative za rješavanje krize u suradnji s državama članicama. Primjerice, odluke o ograničavanju kretanja i zatvaranja državnih granica donose se na nacionalnoj razini, a na razini EU-a odlučeno je da će se iz programa EU-a za istraživanja i inovacije Obzor 2020. izdvojiti više od 100 milijuna eura za pronalazak cjepiva, novih terapija i dijagnostičkih testova. Povrh toga, Komisija se obvezala prikupiti 15,9 milijardi eura u okviru inicijative za globalni odgovor na koronavirus, koju je 4. svibnja pokrenula predsjednica von der Leyen.

Razotkrijte botove

Prepoznavanje teorija zavjere

Pandemiju koronavirusa prate pojave opasnih teorija zavjere, koje se uglavnom šire putem interneta. Te teorije često su opasna, neosnovana objašnjenja o podrijetlu virusa i krivcima za njegovo širenje. U okviru sveobuhvatnog pristupa uklanjanju štetnog utjecaja teorija zavjere Europska komisija i UNESCO objavljuju skup pristupačnih edukativnih infografika koje će građanima pomoći prepoznati i suzbiti teorije zavjere.

Saznajte više

Upozorenje o internetskim prijevarama

Čuvajte se internetskih prijevara kada je riječ o proizvodima koji navodno liječe ili sprečavaju infekciju koronavirusom. Nepošteni trgovci mogu oglašavati ili pokušati prodavati proizvode kao što su zaštitne maske ili sredstva za dezinfekciju ruku koji navodno mogu spriječiti ili liječiti infekciju, no ti proizvodi mogu biti lažni a vi prevareni. Ovdje možete pronaći savjete koji vam mogu pomoći da otkrijete i izbjegnete moguće prijevare.

Resursi i alati na internetu

Pogledajte internetske resurse i alate za učenike, učitelje i nastavnike tijekom pandemije bolesti COVID-19.

Pročitajte našu objavu na Mediumu o 5 korisnih stvari koje treba znati o koronavirusu