Ξεχωρίζουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία

Αμφισβητείτε κάποιες πληροφορίες που διαβάζετε; Δείτε παρακάτω τα αληθινά στοιχεία:

Syiringe

Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της τρέχουσας κρίσης, η ΕΕ λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και διαθέσιμο, το συντομότερο δυνατό, σε όσους το χρειάζονται.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο ούτε θεραπεία για τον κορονοϊό. Ως εκ τούτου, η ΕΕ δεν έχει ακόμη εγκρίνει κανένα εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19. Ωστόσο, η ΕΕ έχει ήδη συμβάλει στην κινητοποίηση 15,9 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συγκέντρωσης δωρεών «Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό»για την έρευνα με στόχο τη θεραπεία και την εύρεση εμβολίου. Επιπλέον, η Επιτροπή κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca τον Αύγουστο του 2020 για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή βρίσκεται σε διερευνητικές συνομιλίες με διάφορες άλλες εταιρείες. Η ΕΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για τη νόσο COVID-19, τα οποία θα είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατόν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Ο εμβολιασμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον τομέα της δημόσιας υγείας. Κάθε χρόνο, οι εμβολιασμοί σώζουν τουλάχιστον 2-3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, αλλά και πολύ περισσότερους συνανθρώπους μας από αναπηρίες και ανίατες ασθένειες. Η ΕΕ στηρίζει ενεργά τον εμβολιασμό, αλλά δεν επιθυμεί ούτε σχεδιάζει την επιβολή του στα κράτη μέλη.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλές πηγές που διαδίδουν μη επιστημονικούς ισχυρισμούς κατά των εμβολίων. Οι ισχυρισμοί αυτοί εκμεταλλεύονται τα συναισθήματά μας και τις φοβίες μας προκαλώντας μεγάλη ζημιά στη δημόσια υγεία. Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι τα εμβόλια τροποποιούν το DNA ή δηλητηριάζουν ασθενείς - οι οποίοι συνοδεύονται από εσφαλμένα αποδεικτικά στοιχεία ή επιστημονικά αναπόδεικτες θεωρίες - αρκούν για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από την αποδοχή εμβολίων που θα μπορούσαν να τους προστατεύσουν από σοβαρές ιατρικές επιπλοκές ή ακόμη και από θάνατο. Η νόσος COVID-19 έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη, ασκώντας πίεση σε ιατρικούς επιστήμονες και ιολόγους σε ολόκληρο τον κόσμο για να βρουν θεραπεία και να την διανείμουν το ταχύτερο δυνατόν. Λαμβάνοντας υπόψη την πίεση αυτή και το γεγονός ότι ορισμένα από τα υπό ανάπτυξη εμβόλια βασίζονται σε γενετικά τροποποιημένους ιούς, η ΕΕ συμφώνησε να επιταχύνει τη διαδικασία παρεκκλίνοντας από την αξιολόγηση περιβαλλοντικού κινδύνου για κλινικές δοκιμές. Τα εμβόλια θα εξακολουθήσουν υποχρεωτικά να δοκιμάζονται ενδελεχώς για ορισμένη περίοδο ώστε να είναι εγγυημένα ασφαλή, προτού διατεθούν στο κοινό.

icon medical

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε όσους ισχυρίζονται στο διαδίκτυο ότι έχουν βρει μια «θαυματουργή θεραπεία»

Η τήρηση ιατρικών συμβουλών από μη καταξιωμένες ή μη έγκυρες πηγές μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σας κι έτσι να στερήσετε από άλλους τα φάρμακα και τον ιατρικό εξοπλισμό που ενδέχεται να έχουν ανάγκη. Η ΕΕ χρηματοδοτεί έρευνα για τον κορονοϊό και πιθανές θεραπείες και εμβόλια. Όταν σημειωθεί πρόοδος, όλοι θα ξέρουμε γι’ αυτό. Μέχρι τότε, να είστε επιφυλακτικοί για τυχόν θεραπείες που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί και διανεμηθεί ευρέως. Αν δεν θα εμπιστευόσασταν μια πηγή πληροφοριών υπό κανονικές συνθήκες, γιατί να την εμπιστευτείτε τώρα;

Σκεφτείτε δύο φορές πριν διαδώσετε πληροφορίες που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με φάρμακα και βεβαιωθείτε ότι διασταυρώνετε μέσω αξιόπιστων πηγών όλες τις πληροφορίες για νέες εξελίξεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η συζήτηση σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη (φάρμακο που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία της ελονοσίας), η οποία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, παρότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία από έγκυρες μελέτες αποδεικνύουν ότι το φάρμακο είναι αναποτελεσματικό κατά του κορονοϊού. Μην προσπαθήσετε να λάβετε από μόνοι σας αυτό το φάρμακο ή οποιαδήποτε άλλη «θαυματουργή θεραπεία» που διαφημίζεται στο διαδίκτυο χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σχετικά με το θέμα αυτό, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί για τα άρθρα που υποδηλώνουν θετικά αποτελέσματα από μικρές πειραματικές θεραπείες. Όταν μια μελέτη δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από μεγάλης κλίμακας πειράματα και αξιόπιστα στοιχεία, δεν θα πρέπει να θεωρείται εναλλακτική λύση στις στρατηγικές εμβολιασμού. Μάλιστα, ακόμη και αν οι εν λόγω θεραπευτικές αγωγές αποδειχθούν αποτελεσματικές, θα εξακολουθήσει να έχει μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία η προώθηση προληπτικών μέτρων κατά της νόσου και η ελάφρυνση της πίεσης που ασκείται στα συστήματα υγείας.

Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα φάρμακο κατά του κορονοϊού, μετά από επιστημονική αξιολόγηση και σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Επίσης, στα τέλη Ιουλίου, η Επιτροπή εξασφάλισε πρόσβαση σε 30 000 παρτίδες θεραπευτικής αγωγής, που αποστέλλονται επί του παρόντος στα κράτη μέλη.

mobile phone icon

Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από ένα άτομο σε άλλο μόνο από τα σταγονίδια που παράγουμε με τον βήχα, το φτέρνισμα ή την αναπνοή.

Ένας πολύ κοινός μύθος που διαιωνίζεται στο διαδίκτυο υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη των δικτύων 5G βρίσκεται πίσω από την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη. Οι θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν εσφαλμένα το 5G με την πανδημία του κορονοϊού συγχέουν αυτά τα δύο, πιθανώς επειδή είναι και τα δύο σχετικά καινούργια και αόρατα στον ανθρώπινο οφθαλμό. Το 5G είναι απλώς η επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας και, όπως τα ήδη υφιστάμενα δίκτυα 4G, δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει με έναν ιό. Το 5G χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για τη σύνδεση διαφορετικών συσκευών και δεν είναι φορέας του ιού, ο οποίος εξάλλου επιβιώνει μόνο σε υγρά σταγονίδια. Ακόμη ισχυρότερα στοιχεία που καταρρίπτουν αυτόν τον μύθο είναι ότι ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ τα δίκτυα 5G δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί παντού. Πολλές χώρες που δεν διαθέτουν δίκτυα 5G υφίστανται μεγάλες επιδημικές εξάρσεις του κορονοϊού. Δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση μεταξύ του κορονοϊού και των δικτύων 5G.

Η προστασία των ανθρώπων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ΕΕ, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα όρια έκθεσης που ισχύουν στην ΕΕ ακολουθούν την προσέγγιση «καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις». Πράγματι, τα όρια έκθεσης που ισχύουν στην ΕΕ για το κοινό, μεταξύ άλλων και για το 5G, είναι 50 φορές χαμηλότερα από αυτά που (σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία) ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Όλες οι εγκαταστάσεις 5G πρέπει να πληρούν τα εξαιρετικά αυτά υψηλά πρότυπα πριν επιτραπεί η λειτουργία τους. Εάν τα δίκτυα 5G έθεταν σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων στην Ευρώπη, η ΕΕ δεν θα είχε συστήσει τη χρήση τους και τα κράτη μέλη θα τα είχαν απαγορεύσει.

Icon with three people holding hands under the globe

Η ΕΕ διαθέτει συντονισμένο σχέδιο για την ανάκαμψη της Ευρώπης, στηρίζοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με παράλληλη αντιμετώπιση των ζητημάτων υγείας.

Ακόμη και τώρα που οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη επιβάλλουν νέα απαγορευτικά μέτρα για τον τοπικό περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, η ΕΕ εστιάζει τις προσπάθειές της στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και στην οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης, πιο πράσινης και πιο ψηφιακής Ευρώπης. Το σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 1,85 τρισ. ευρώ, θα βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση και θα στηρίξει διάφορους ευρωπαϊκούς τομείς κατά την άρση των απαγορευτικών μέτρων. Στο σχέδιο αυτό εντάσσονται σημαντικά προγράμματα όπως το «Next Generation EU» που θα διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη για όλους — συμπεριλαμβανομένων όσων ζουν σε αγροτικές περιοχές ή επλήγησαν σοβαρά από την κρίση. Το ταμείο Next Generation EU, το οποίο δημιουργήθηκε με τη συμβολή όλων των κρατών μελών, θα αυξήσει την οικονομική δραστηριότητα σε όλη την ΕΕ. Η χορήγηση κονδυλίων θα εξαρτάται από την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά χωρίς την επιβολή μέτρων λιτότητας.

 

Η ΕΕ επιθυμεί επίσης να διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό. Η «Re-Open EU», η διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για να βοηθά τους Ευρωπαίους που ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, επικαιροποιείται με τις πλέον πρόσφατες βασικές πληροφορίες σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις απαιτήσεις εισόδου σε κάθε χώρα της ΕΕ. Ενώ η κατάσταση παραμένει συνεχώς εξελισσόμενη, η ΕΕ και τα κράτη μέλη δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών, ακόμη κι όταν αυτοί ταξιδεύουν.

 

Syiringe

Δεν υπάρχει συνωμοσία πίσω από την παγκόσμια προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας· οι επιστήμονες αναζητούν ένα εμβόλιο για όλους

Αν μια θεωρία σάς παρουσιάζει έναν βολικό αποδιοπομπαίο τράγο τον οποίο μπορείτε να κατηγορήσετε για όλα τα προβλήματά μας, θα πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν την πιστέψετε. Γενικά, οι θεωρίες συνομωσίας είναι θελκτικές γιατί παρουσιάζουν υπεραπλουστευμένες και κατανοητές απαντήσεις σε πολύπλοκα ερωτήματα. Παρουσιάζονται σε προβλέψιμη μορφή και εστιάζουν σε έναν σαφή, εύκολα αναγνωρίσιμο «εχθρό». Ακολουθούν τυποποιημένα και εύκολα προβλέψιμα μοντέλα που επαναλαμβάνονται με διάφορα σενάρια, αλλάζοντας κάθε φορά μόνο τον υπεύθυνο που στοχοποιούν. Μην αφήνετε αυτές τις γενικά απλοϊκές και εσφαλμένες λύσεις να σας εξαπατούν στην περίπλοκη υγειονομική κρίση που ζούμε σήμερα. 

Ένας από αυτούς τους ισχυρισμούς - χωρίς απολύτως κανένα αποδεικτικό στοιχείο - αναφέρει ότι ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο δημιουργός του κορονοϊού στο πλαίσιο κάποιου δόλιου σχεδίου. Προφανώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει μακρά ιστορία στην εξάλειψη των επικίνδυνων νόσων ανά τον κόσμο, όπως η πολιομυελίτιδα. Και στην περίπτωση του κορονοϊού, το Ίδρυμα προσέφερε 125 εκατ. δολάρια ΗΠΑ στη συλλογική διεθνή προσπάθεια για την ανάπτυξη και διάθεση διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων και εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Το Ίδρυμα συνεισέφερε επίσης και στήριξε τον μαραθώνιο δωρητών για την Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό, που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Μαΐου, μέσω του οποίου συγκεντρώθηκαν 15,9 δισ. ευρώ από δωρητές σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη και την καθολική διάθεση διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπευτικών αγωγών και εμβολίων κατά του κορονοϊού. Φυσικά, κάθε εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα πρέπει να υποβάλλεται σε αυστηρές κλινικές δοκιμές πριν από την έγκρισή του.

icon virus

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την υγεία των ανθρώπων και η επανεμφάνιση κρουσμάτων στην περιοχή σας είναι απόλυτα πιθανή

Όλες οι γενιές των Ευρωπαίων αντιμετώπισαν στη ζωή τους μια μεγάλη πρόκληση ή απειλή - η γενιά μας, έχει να αντιμετωπίσει την COVID-19. Αυτό που κάνει τον κορονοϊό μεγάλη απειλή είναι η μεγάλη μολυσματικότητά του. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί και να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Οι κυβερνήσεις, οι εμπειρογνώμονες και οι οργανώσεις σε όλον τον κόσμο έχουν αναγνωρίσει την ιδιαίτερη φύση αυτού του ιού, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνεχίζει να τον θεωρεί παγκόσμια πανδημία. Η ΕΕ αντέδρασε στην κρίση του κορονοϊού θέτοντας ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των μέσων βιοπορισμού, συνεργαζόμενη στενά με τα κράτη μέλη για τον συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών, και χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο για να επιβραδύνει τη διασπορά του ιού και να βρει λύσεις. Μόνο χάρη στα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη κατορθώσαμε, η ΕΕ και οι πολίτες, να αποφύγουμε τα χειρότερα - τουλάχιστον προς το παρόν. Επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στο μέλλον, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε πιθανότητα.

icon data protection

Η ΕΕ διαθέτει ορισμένους από τους ισχυρότερους κανόνες για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής στον κόσμο. Αυτό δεν αλλάζει με τον κορονοϊό.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να προστατεύουν και να σώζουν ζωές. Για παράδειγμα, οι προαιρετικά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης για τον κορονοϊό μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο σε όλα τα στάδια της κρίσης, και ιδίως τώρα που αίρονται τα μέτρα εγκλεισμού, και να συμπληρώνουν άλλα μέτρα, όπως η διεξαγωγή αυξημένου αριθμού διαγνωστικών τεστ. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να συμβάλουν στην ανάσχεση της διασποράς του ιού με τη διάρρηξη των αλυσίδων μετάδοσης και προειδοποιώντας τον χρήστη όταν πλησιάζει ένα μολυσμένο άτομο. Όλες οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών με τον κορονοϊό θα χρησιμοποιούνται προαιρετικά, θα είναι διαφανείς και ασφαλείς, θα λειτουργούν διασυνοριακά και θα σέβονται πλήρως την ιδιωτική ζωή των πολιτών.

Για να διευκολυνθεί η ορθή λειτουργία των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών, η Επιτροπή θα φιλοξενήσει πύλη διαλειτουργικότητας. Με άλλα λόγια, θα φιλοξενήσει την ψηφιακή υποδομή που απαιτείται για να εξασφαλιστεί ότι οι εθνικοί εξυπηρετητές εφαρμογών μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους. Η λύση αυτή, που θα καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των εφαρμογών ιχνηλάτησης της ΕΕ, θα βοηθήσει τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους τουρίστες να ταξιδεύουν με ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Η Επιτροπή έχει εκδώσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, ώστε όλες οι εφαρμογές να τηρούν τα ίδια πρότυπα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Παρότι η χρήση εφαρμογών ιχνηλάτησης θα είναι προαιρετική, οι εν λόγω εφαρμογές είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται από πολλούς. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει όλοι να τις εμπιστεύονται πλήρως και να τις χρησιμοποιούν. Πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, όπως η Γερμανία και η Ιρλανδία, έχουν ήδη αναπτύξει εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών για τον κορονοϊό, ενώ περισσότερες χώρες σχεδιάζουν να θέσουν σε λειτουργία τις δικές τους εφαρμογές κατά τους προσεχείς μήνες.

Επιπλέον, η Επιτροπή ζήτησε από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να της παράσχουν, κατ’ εξαίρεση, πλήρως ανωνυμοποιημένα και συγκεντρωτικά μεταδεδομένα κινητής τηλεφωνίας για να τα μοιραστεί με τα κράτη μέλη. Μέσω της ανάλυσης προτύπων κινητικότητας, θα κατανοήσουμε καλύτερα την αλληλεπίδραση μεταξύ της διασποράς του ιού και του αντικτύπου των λαμβανόμενων μέτρων. Τα αποτελέσματα θα είναι προσβάσιμα από όλα τα κράτη μέλη. Το έργο αυτό δεν χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα και, βεβαίως, συμμορφώνεται πλήρως με τον γενικό κανονισμό της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, καθώς και με τη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες - μια από τις ισχυρότερες παγκοσμίως νομοθεσίες. Δεν θα προσδιορίζονται ποτέ ατομικά σύνολα δεδομένων ατόμων.

disinfo

Οι μάσκες προσώπου συμπληρώνουν άλλα μέτρα πρόληψης, είναι απόλυτα ασφαλείς και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και να πετάγονται σωστά μετά τη χρήση τους.

Όλοι θέλουμε να προστατευτούμε από τον κορονοϊό, και οι μάσκες προσώπου, αν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς για όσο διαρκεί η πανδημία. Η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους είναι πράξη αλληλεγγύης. Αν έχετε μολυνθεί από τον ιό αλλά δεν παρουσιάζετε συμπτώματα, μια μάσκα προσώπου μπορεί να προστατεύσει τους άλλους, ιδίως σε πολυσύχναστούς ή κλειστούς χώρους όπως καταστήματα ή μέσα συγκοινωνίας.

Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήσουμε τη χρήση μάσκας προσώπου να μας δώσει ψευδή αίσθηση πλήρους ασφάλειας. Οι μάσκες είναι συμπληρωματικές άλλων προληπτικών μέτρων, όπως το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική απόσταση, και δεν μπορούν από μόνες τους να εγγυηθούν πλήρη προστασία. Πρέπει να φοριούνται και να απομακρύνονται σωστά. Διαφορετικά, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε λοιμώξεις και όχι στην πρόληψη της διασποράς του ιού.

Η ορθή χρήση μιας μάσκας προσώπου από μόνη της δεν οδηγεί σε συνθήκες όπως η υποξία (έλλειψη οξυγόνου) ή η υπερκαπνία (δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα). Η ΕΕ διασφαλίζει, μέσω δοκιμών που διενεργούνται πριν από την εξαγωγή τους στην ΕΕ, καθώς και μετά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ότι οι μάσκες που διανέμονται μέσω των μηχανισμών στήριξης της ΕΕ είναι ικανοποιητικής ποιότητας. Εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων μασκών και ιατρικού υλικού. Είναι σημαντικό να υπενθυμιστεί ότι η προτεινόμενη χρήση μάσκας προσώπου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις τοπικές συνθήκες και τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία. Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τις τελευταίες συμβουλές της εθνικής σας υγειονομικής αρχής.

icon magnified virus

Όλοι μας κινδυνεύουμε να μολυνθούμε από τον κορονοϊό.

Όλοι κινδυνεύουν, νέοι και ηλικιωμένοι, αν αγνοούν τις επίσημες οδηγίες. Επί του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του κορονοϊού και εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά τη φυσική ανοσία μετά τη λοίμωξη. Επιπλέον, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού. Η επιστημονική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και απλώς δεν γνωρίζουμε επαρκή στοιχεία για τον ιό ώστε να αξιολογήσουμε το μέγεθος της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί.

Ο καθένας μας έχει έναν ρόλο να παίξει στην καταπολέμηση του ιού. Πρέπει να προστατεύουμε την ατομική μας υγεία, να προσέχουμε τα πλέον ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας και να μην προσθέτουμε βάρος στις υγειονομικές μας υπηρεσίες. Πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μας, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας και σεβόμαστε τους κανόνες κοινωνικής απόστασης στους δημόσιους χώρους - αυτοί είναι οι αποτελεσματικότεροι τρόποι για να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τα άτομα κάθε ηλικίας να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία τους από τον ιό, π.χ., να τηρούν καλή υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού, και να αυτοαπομονώνονται.

Icon with three people holding hands under the globe

Οι χώρες της ΕΕ παραμένουν οι καλύτεροι εταίροι μεταξύ τους και ενισχύουν την αλληλεγγύη τους.

Είναι γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οι εταίροι τους κάνουν περισσότερα για τους πολίτες της Ευρώπης από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο. Τα κράτη μέλη δεν έχουν αναθέσει αρμοδιότητες στα θεσμικά όργανα της ΕΕ για θέματα δημόσιας υγείας, αλλά η ΕΕ διαθέτει τα μέσα, όπως οι ικανότητες συντονισμού, και μπορεί να εκδίδει συστάσεις για την υγεία και την ασφάλεια. Χρησιμοποιούμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε τον κορονοϊό: διατήρηση των συνόρων ανοικτών για τις προμήθειες, βοήθεια στα κράτη μέλη ώστε να συντονίζονται μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν εμπειρίες, χορήγηση μεγάλων ποσών για οικονομική και ιατρική βοήθεια, βοήθεια σε προσωπικό και άλλα πολλά.

Ο κορονοϊός επιφέρει σημαντικό κλυδωνισμό στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Επιτροπή χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αντιδρά γρήγορα, αποφασιστικά και συντονισμένα με σκοπό την προστασία των πολιτών και τον μετριασμό των αρνητικών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ειδικότερα, αποφασίστηκαν: 100 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SURE για τη χρηματοδότηση συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας, για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας· 70 δισ. ευρώ απευθείας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μεταξύ άλλων για τη στήριξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, των ΜΜΕ, της έρευνας και των εταίρων μας εκτός της ΕΕ· πάνω από 200 δισ. ευρώ που θα κινητοποιηθούν για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ, χάρη στον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων· 240 δισ. ευρώ, από το κονδύλιο της στήριξης για την πανδημική κρίση, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη μέλη στην κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Οι δράσεις αυτές συμπληρώνονται από το πρόγραμμα έκτακτων αγορών λόγω πανδημίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνολικού ύψους περίπου 1.350 δισ. ευρώ.

Είναι σημαντικό η Ευρώπη να συνεργαστεί για να εξέλθει από αυτήν την κρίση ισχυρότερη και πιο ενωμένη από ποτέ. Με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, αυτός είναι ο στόχος του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ και του σχεδίου ανάκαμψης «Next generation EU», ο οποίος, μόλις εγκριθεί, θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και να την καταστήσει πιο δίκαιη, ανθεκτική και πιο βιώσιμη για τις μελλοντικές γενιές.

icon data protection

Κάθε απαγορευτικό ή περιοριστικό μέτρο που θεσπίζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι προσωρινό και δεν σηματοδοτεί το τέλος της δημοκρατίας ή των ευρωπαϊκών αξιών.

Η τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης και των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας σώζει ζωές και είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού. Αυτά τα μέτρα βασίζονται στα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι κυβερνήτες κάθε κράτους μέλους. Παράλληλα, η ΕΕ συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τον μετριασμό, στο μέτρο του δυνατού, των επιπτώσεων και των προβλημάτων που προκαλούν αυτά τα μέτρα. Παρέσχε στα κράτη μέλη έναν ευρωπαϊκό οδικό χάρτη με συστάσεις για μια συντονισμένη εφαρμογή των μέτρων ανάσχεσης, όταν αυτά κρίνονται αναγκαία για τον έλεγχο των εξάρσεων της επιδημίας του κορονοϊού - χωρίς ωστόσο να θίγεται κατά κανέναν τρόπο η συνεχής προσήλωση στις αξίες της ΕΕ, όπως το κράτος δικαίου, και στα δημοκρατικά δικαιώματα. Οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ελευθερία της κυκλοφορίας και της έκφρασης, είναι αναπόσπαστα χαρακτηριστικά του μοντέλου της ΕΕ και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, και στην παρούσα κρίση αποδεικνύονται σημαντικότερες από ποτέ. Η ΕΕ δεσμεύεται να διασφαλίσει την προάσπιση αυτών των αξιών σε όλη την Ένωση καθ΄ όλη τη δύσκολη αυτή περίοδο αλλά και μετέπειτα.

robot

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πηγή του κορονοϊού είναι φυσικής ζωικής προέλευσης και ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν προκλήθηκε τεχνητά.

Είναι σημαντικότερο από ποτέ να συνεργαζόμαστε με αλληλεγγύη προς άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η παραπληροφόρηση και οι ανυπόστατες κατηγορίες σχετικά με την προέλευση του ιού μπορούν εύκολα να πλήξουν ζωτικής σημασίας διεθνή δίκτυα στήριξης και να θέσουν πολλές ζωές σε κίνδυνο. Πρέπει να συνεργαζόμαστε με όλους και να δεχτούμε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι ο κορονοϊός δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, είτε από ατύχημα είτε σκόπιμα.

Η νόσος COVID-19 προκαλείται από ένα νέο στέλεχος κορονοϊού (που κι αυτός είναι είδος ιού) το οποίο έλαβε την ονομασία Sars-CoV-2. Οι κορονοϊοί προκαλούν αναπνευστικές παθήσεις και μπορούν να μεταδοθούν από ζώα στον άνθρωπο. Αυτή η νέα μορφή κορονοϊού καταλαβαίνουμε ότι μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω μιας αγοράς θαλασσινών στην πόλη Γουχάν της Κίνας, απ’ όπου για πρώτη φορά κοινοποιήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ύπαρξη του ιού στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Πρέπει να τεθούν σημαντικά και απαραίτητα ερωτήματα σχετικά με την αναφορά στοιχείων και τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημικής έξαρσης. Με βάση όσα γνωρίζουμε, το γεγονός αυτό είναι εντελώς φυσικό φαινόμενο. Το να κατηγορούμε άλλους γι’ αυτήν την πανδημία δεν θα βελτιώσει την τρέχουσα κατάσταση - μόνο ενωμένοι, η Ευρώπη και ο κόσμος, μπορούν να νικήσουν την πανδημία του κορονοϊού.

Small icon showing a radio signal inside a speech bubble

Ενώη ΕΕ θα συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους γείτονές της, θα καταγγέλλουμε πάντα την ζημιογόνα παραπληροφόρηση και τις πηγές της.

Η παραπληροφόρηση πλήττει την ικανότητά μας να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις, καθώς μας πλημμυρίζει με αντικρουόμενες πληροφορίες, μας δημιουργεί σύγχυση και μας προκαλεί αβεβαιότητα. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές - μπορεί να απειληθεί ακόμη και η ασφάλεια ατόμων, να μειωθεί η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης ή να υπονομευτεί ο παγκόσμιος ρόλος μας. Σε στιγμές αγωνίας, είμαστε ιδιαίτερα ευάλωτοι στην παραπληροφόρηση. Έτσι, ορισμένοι εκμεταλλεύονται την πανδημία του κορονοϊού για να χτυπήσουν στα πιο ευαίσθητα σημεία μας.

Οι αναλυτές στην EUvsDisinfo διαπιστώνουν ότι διαδίδονται ενεργά σε όλο τον κόσμο ψευδείς πληροφορίες και ισχυρισμοί που σπέρνουν σύγχυση και δυσπιστία γύρω από την αντίδραση της Ευρώπης στον κορονοϊό. Ξένοι παράγοντες, μεταξύ άλλων ορισμένες τρίτες χώρες, ιδίως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν πραγματοποιήσει στοχευμένες προσπάθειες επηρεασμού και εκστρατείες παραπληροφόρησης γύρω από τον κορονοϊό στην ΕΕ, στη γειτονιά της και σε παγκόσμιο επίπεδο, επιδιώκοντας να υπονομεύσουν τον δημοκρατικό διάλογο, να επιτείνουν την κοινωνική πόλωση και να βελτιώσουν τη δική τους εικόνα στο πλαίσιο του κορονοϊού. Η καλύτερη αντίδραση είναι να καταγγέλλουμε αυτές τις προσπάθειες, να εντοπίζουμε τους υπευθύνους της διάδοσής τους και να λέμε εμείς οι ίδιοι την αλήθεια έγκαιρα και τακτικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να εντοπίσουν τις πηγές προέλευσης της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό και για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση.

icon worldwide

Τους ιούς δεν τους απασχολεί η καταγωγή σας. Δεν τους ενδιαφέρει η εθνότητά σας ή το διαβατήριό σας.

Σε διάφορα μέρη του κόσμου, κάποιοι προσπαθούν να κατηγορήσουν διάφορες ομάδες ως υπεύθυνες για τον κορονοϊό - αποκαλώντας τον ευρωπαϊκό, κινεζικό ή αμερικανικό ιό. Αυτό που ισχύει είναι ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από ένα άτομο σε άλλο μέσω των σταγονιδίων που παράγονται κατά το φτέρνισμα, τον βήχα ή την εκπνοή, και όχι από έναν συγκεκριμένο πληθυσμό ή μία ομάδα. Αν διαβάσατε ότι ο ιός μεταδίδεται σκόπιμα από μετανάστες ή από συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες, να είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς. Στην πραγματικότητα, ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια κρίση που απαιτεί παγκόσμια αλληλεγγύη.

Shield

Η ΕΕ στηρίζει τις επενδύσεις των κρατών μελών στη δημόσια υγεία

Η ΕΕ στηρίζει τις σοβαρές επενδύσεις στη δημόσια υγεία και οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ δεν απαίτησαν ποτέ περικοπές σε αυτόν τον τομέα. Στην Ευρώπη, οι άνθρωποι και η υγεία τους έρχονται πρώτοι, και οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη έχουν αυξηθεί στα περισσότερα κράτη της ΕΕ την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για μια πολιτική που ανέκαθεν έκανε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΕ πρόσφατα δρομολόγησε ένα σχέδιο για τη στήριξη των κρατών κατά τη διάρκεια της κρίσης, και χαλάρωσε ορισμένους κανόνες ώστε οι χώρες να μπορούν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και να εστιάσουν περισσότερο σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, στην προστασία των ανθρώπων.

Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν είναι καινούργια. Αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2008, η ΕΕ δημιούργησε πολλές χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη όλων των κρατών μελών —ιδιαίτερα των κρατών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Χώρες όπως η Ελλάδα δεν είδαν τα συστήματα υγείας τους να ζημιώνονται από αυτές τις μεταρρυθμίσεις - αντιθέτως, το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας της ΕΕ συνέβαλε στην ενίσχυση της καθολικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και ενός πλήρους συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα με τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και έργων σχετικών με το κλίμα, το επενδυτικό σχέδιο βοήθησε στη χρηματοδότηση πολλών έργων στον τομέα της υγείας, όπως η ανάπτυξη νέων μορφών αγωγής κατά του καρκίνου και η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός νοσοκομείων. Η Επιτροπή υπέβαλε επίσης το πρόγραμμα EU4Health για την ενίσχυση των δράσεων της ΕΕ κατά των πανδημιών. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 9,4 δισ. ευρώ και θα χορηγεί χρηματοδότησε σε χώρες της ΕΕ, οργανώσεις υγείας και ΜΚΟ.

law icon

Η ΕΕ μεριμνά για τα θέματα για τα οποία είναι αρμόδια, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορούν να εστιάσουν στις προτεραιότητές τους.

Η δυνατότητα θέσπισης εθνικών νόμων και λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών, ή περιφερειών σε ορισμένα κράτη μέλη, και η Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στην εθνική νομοθεσία ή σε εθνικές αποφάσεις για θέματα όπως η υγεία. Ωστόσο, η ΕΕ μπορεί να δρομολογεί ευρωπαϊκές πολιτικές και να συντονίζει πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης από κοινού με τα κράτη μέλη. Για παράδειγμα, οι αποφάσεις για απαγόρευση της κυκλοφορίας ή για το κλείσιμο των συνόρων λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, ενώ η κινητοποίηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ για την ανακάλυψη εμβολίου, νέων θεραπευτικών αγωγών και διαγνωστικών εξετάσεων γίνεται σε επίπεδο ΕΕ από το ενωσιακό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020». Το ποσό αυτό συμπληρώνει τη συνεισφορά 15,9 δισ. ευρώ εκ μέρους της Επιτροπής στην πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό, που δρομολογήθηκε από την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν στις 4 Μαΐου.

Μην σας ξεγελάνε τα μποτ

Εντοπίζουμε τις θεωρίες συνωμοσίας

Μαζί με την πανδημία του κορονοϊού εμφανίστηκε ένα κύμα επικίνδυνων θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες διαδίδονται κυρίως μέσω του διαδικτύου. Οι θεωρίες αυτές προβάλλουν καταστροφικές και ακραίες εξηγήσεις για το πώς προέκυψε ο ιός και το ποιος είναι υπεύθυνος για την εξάπλωση της επιδημίας. Εφαρμόζοντας μια συνολική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των θεωριών συνωμοσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η UNESCO δημοσιεύουν μια σειρά προσβάσιμων εκπαιδευτικών ενημερωτικών γραφημάτων με στόχο να βοηθήσουν τους πολίτες να εντοπίζουν - και να αποκρούουν - τις θεωρίες συνωμοσίας.

Μάθετε περισσότερα

Προσοχή στις διαδικτυακές απάτες

Προσοχή στις διαδικτυακές απάτες που σχετίζονται με προϊόντα που υποτίθεται ότι μπορούν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν τη νόσο COVID-19. Ανέντιμοι έμποροι μπορεί να διαφημίζουν ή να πωλούν προϊόντα, όπως, προστατευτικές μάσκες ή απολυμαντικά χεριών, τα οποία υποτίθεται ότι προλαμβάνουν ή θεραπεύουν μια λοίμωξη, αλλά μπορεί να μην έχουν τέτοιες ιδιότητες και να εξαπατηθείτε. Μπορείτε να βρείτε εδώ συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εντοπίζετε και να αποφεύγετε πιθανές απάτες.

Διαδικτυακές πηγές και εργαλεία

Ανακαλύψτε μια επιλογή διαδικτυακών πόρων και εργαλείων για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές κατά την πανδημία COVID-19.

Διαβάστε στο Medium την ανάρτησή μας για τα 5 χρήσιμα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό