Разграничаване на фактите от измислиците

Съмнявате се в достоверността на някои от историите, които сте прочели? Ето какви са фактите:

Syiringe

Предвид неотложния характер на настоящата криза ЕС предприема необходимите стъпки, за да гарантира, че ваксината срещу COVID-19 е безопасна, ефективна и достъпна за всички, които се нуждаят от нея възможно най-скоро.

За съжаление все още няма ваксина или лечение за коронавируса. ЕС все още не е приел или разрешил ваксина срещу COVID-19. ЕС обаче вече помогна за мобилизирането на 15,9 милиарда евро по време на проявата „Глобални действия срещу коронавируса“ за набиране на средства за научни изследвания за намиране на лечение и ваксина. Освен това през август 2020 г. Комисията постигна първо споразумение с фармацевтичното дружество AstraZeneca за закупуване на потенциална ваксина против коронавируса. Същевременно Комисията води проучвателни разговори с няколко други компании. ЕС се опитва да осигури безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 възможно най-скоро за всички, които ще се нуждаят от тях. Ваксинациите са един от най-големите успехи на общественото здравеопазване. Всяка година те предотвратяват смъртта на 2—3 милиона души и предпазват още повече хора от инвалидност и доживотни болести в целия свят. ЕС активно и силно подкрепя ваксинирането, но не желае, нито планира да го налага на държавите членки.

От друга страна, има много хора, които разпространяват ненаучни твърдения срещу ваксините. Тези твърдения са насочени към страховете на хората и предизвикват значителни вреди за общественото здраве. Неподкрепените твърдения, че ваксините модифицират ДНК или водят до отравяне, представени в съчетание с опорочени доказателства или научно недоказани теории, са достатъчни да отблъснат хората от приемането на ваксини, които могат да ги защитят от тежки медицински усложнения или дори смърт. COVID-19 се оказа изключително опасен вирус, който оказва натиск върху медицинските специалисти и вирусолози по света да намерят лечение и да го разпространят възможно най-бързо. Като взе предвид този натиск и факта, че в някои от разработваните ваксини се използват генетично модифицирани вируси, ЕС се съгласи да ускори процеса чрез дерогация от оценката на риска за околната среда за клиничните изпитвания. Ваксините все още ще трябва да преминат през пълен пробен период, за да се гарантира, че са безопасни, преди да бъдат предложени на обществеността.

icon medical

бъдете предпазливи по отношение на хората, които твърдят, че са намерили „чудотворно лечение“

Ако следвате медицински съвети от непознати или ненадеждни източници, можете да изложите здравето си на опасност и да лишите други хора от критично лекарство или медицинско оборудване, от което може да се нуждаят. ЕС финансира научни изследвания за коронавируса и възможните лечения и ваксини. Когато бъде постигнат пробив, всички ще научим за него. Дотогава бъдете предпазливи спрямо всяко лечение, което все още не е одобрено и широко разпространено. Ако обичайно не бихте се доверили на дадено лечение, не му се доверявайте и сега!

Помислете добре, преди да споделите някоя информация за лечение, която сте видели в социалните медии, и съпоставяйте актуална информация за нови постижения от надеждни източници. Пример за това е хидроксихлорохинът (лекарство, което се използва за предотвратяване и лечение на малария), на който се обърна голямо внимание въпреки доказателствата от контролирани изследвания, които засега показват, че е неефективен срещу коронавируса. Не се опитвайте да вземате това лекарство или друго „чудотворно лечение“, рекламирано онлайн, без преди това да се консултирате с лекуващия си лекар.

В тази връзка бъдете предпазливи и по отношение на сензационни статии за положителни резултати от малки експериментални лечения. Когато дадено изследване все още не е потвърдено от широкомащабни експерименти и солидни доказателства, то не следва да се смята за алтернатива на стратегиите за ваксинация. Всъщност дори тези лечения да се окажат ефективни, за общественото здраве ще продължава да бъде от изключително значение насърчаването на профилактиката на заболяванията и облекчаването на натоварването на нашите здравни системи.

На този етап Комисията е одобрила едно лечение срещу коронавируса след научна оценка и препоръка от страна на Европейската агенция по лекарствата. В края на юли Комисията също така получи достъп до 30 000 лечения, които в момента се изпращат до държавите членки.

mobile phone icon

Коронавирусът се разпространява само от човек на човек чрез капчици, които се отделят при кихане, кашляне или издишване, а не по мобилните мрежи.

Често срещан онлайн мит е, че изграждането на 5G мрежи е причина за пандемията от коронавирус. Това е невярно. Вероятно в конспиративните теории неправилно се прави връзка между 5G и пандемията от коронавирус, защото и двете явления са сравнително нови и невидими за човешкото око. 5G е просто следващото поколение мобилни мрежи и подобно на използваните в момента 4G мрежи не може да си взаимодейства с вирус. 5G използва радиовълни, за да свързва устройства помежду им и не е носител на вируса, който оцелява само в капчици течност. Друго опровержение на този мит е разпространението на коронавируса по цял свят, при положение че 5G мрежите все още не са въведени навсякъде. В редица държави, в които няма 5G мрежи, има големи огнища на коронавирус. Просто няма зависимост между коронавируса и 5G мрежите.

Защитата на хората е основен приоритет за ЕС, поради което при определянето на граничните стойности на излагане в Съюза се следва подход на максимална предпазливост. В действителност в ЕС граничните стойности на излагане на гражданите на излъчването от мобилни мрежи, включително 5G, са 50 пъти по-ниски от стойностите, които според наличните научни данни могат да окажат въздействие върху човешкото здраве. Всички 5G инсталации трябва да отговарят на тези изключително високи стандарти, преди да получат разрешение за експлоатация. Ако нямаше начин да се използват 5G мрежи, без да се изложи на риск здравето и благосъстоянието на хората в Европа, ЕС нямаше да препоръча използването им, а държавите членки щяха да го забранят.

Icon with three people holding hands under the globe

ЕС има координиран план за възстановяване на Европа чрез подпомагане на хората и предприятията и продължаване на работата по въпросите, свързани със здравето.

Докато държавите в Европа налагат нови ограничителни мерки за овладяване на увеличението на броя случаи на коронавирус по места, ЕС съсредоточава усилията си върху възобновяването на икономическата дейност и изграждането на по-справедлива, по-екологична и по-цифровизирана Европа. Планът за възстановяване с общ бюджет от 1,85 трилиона евро ще помогне на Европа да се възстанови от кризата и ще подкрепи множество европейски сектори след вдигането на ограничителните мерки. Това включва програми като NextGenerationEU, които ще гарантират, че възстановяването е устойчиво, приобщаващо и справедливо за всички — включително за хората в селските райони и за хората, които бяха засегнати силно от кризата. Фондът NextGenerationEU, който бе създаден с участието на всички държави членки, ще доведе до увеличаване на икономическата дейност в целия Съюз. Получаването на средства ще зависи от извършването на икономически реформи, без да се налагат мерки за бюджетни ограничения.

 

ЕС също така се стреми да гарантира, че гражданите могат да продължат да пътуват в Европа, без да се излагат на риск от заразяване с вируса. Re-Open EU, уеб платформата, създадена в помощ на европейците, пътуващи по време на пандемията от коронавирус, се актуализира редовно с последните съществени данни за ограниченията за пътуване и изискванията за влизане във всяка държава от ЕС. Положението постоянно се променя и ЕС и държавите членки дават приоритет на безопасността и благосъстоянието на хората по време на пътуване.

 

Syiringe

Глобалните усилия за спиране на пандемията не са конспирация — учените търсят ваксина за всички.

Ако дадена теория услужливо ви сочи изкупителна жертва, която можете да вините за всички наши проблеми, помислете добре, преди да ѝ повярвате. По принцип конспиративните теории са привлекателни, тъй като ви предлагат твърде прости и еднозначни отговори на сложни въпроси. Те са в предвидим формат и са съсредоточени върху ясен и лесно разпознаваем „враг“. Теориите следват стандартни, предвидими формулировки, които се повтарят в различни сценарии, като се променят само действащите лица. Не допускайте тези прекалено прости и грешни решения на тази сложна здравна криза да ви заблуждават. 

Според една такава теория, в подкрепа на която няма достоверни доказателства, Бил Гейтс е създал коронавируса като част от някаква зловеща схема. Това очевидно не е вярно. Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ има дълга история в борбата с изкореняване на опасните болести по света, като например полиомиелита. За да помогне за справяне с коронавируса, фондацията е дарила 125 млн. щатски долара в помощ на независимите колективни международни усилия за разработване и използване на диагностични методи, лечения и ваксини за коронавируса. Фондацията също така участва активно в маратона за набиране на средства „Глобални действия срещу коронавируса“, започнат от Европейската комисия на 4 май, в чиито рамки бяха регистрирани ангажименти за дарения от донори в размер на 15,9 млрд. евро. Тези средства ще помогнат за финансиране на разработването и повсеместното въвеждане на диагностични тестове, лечения и ваксини за коронавируса. Разбира се всяка ваксина срещу коронавируса ще трябва да премине през строги клинични изпитвания, преди да бъде одобрена.

icon virus

Коронавирусът продължава да представлява заплаха за човешкото здраве и повторното покачване на броя случаи във вашия регион е реална възможност.

Всяко поколение европейци се е изправяло пред голямо предизвикателство или заплаха – предизвикателството на нашето поколение е COVID-19. Това, което прави коронавируса толкова опасен, е колко заразен е той. Всеки може да се зарази и да получи сериозни усложнения. Правителствата, експертите и организациите по цял свят признаха изключителния характер на този вирус, а Световната здравна организация продължава да смята разпространението му за глобална пандемия. ЕС реагира, като постави защитата на живота и поминъка на хората на първо място — той работи в тясно сътрудничество с държавите членки с цел координация и обмен на информация и използва всеки инструмент на свое разположение, за да забави разпространението и да намери решения. Само благодарение на действията, предприети от държавите членки, ЕС и отделните граждани, успяхме да избегнем най-лошото — поне засега. В момента не знаем как пандемията ще се развие в бъдеще, но трябва да сме подготвени за всяка възможност.

icon data protection

ЕС разполага с едни от най-строгите правила за защита на данните и неприкосновеността на личния живот в света. Пандемията от коронавирус не променя това.

Цифровите технологии могат да допринесат за защитата и спасяването на човешки живот. Така например доброволното използване на мобилни приложения за проследяване на контактите и изпращане на предупреждения може да играе ключова роля във всички фази на кризата и да допълва други мерки като засиленото тестване, особено сега, когато броят на новите случаи отново расте. Тези приложения могат да помогнат за спиране на разпространението на вируса, като помагат за прекъсване на веригата на заразата и за предупреждаване на ползвателите, които са били в близост със заразено лице. Всички приложения за проследяване на контактите в контекста на коронавируса ще бъдат доброволни, прозрачни, сигурни, ще функционират зад граница и ще зачитат напълно неприкосновеността на личния живот на хората.

За да се улесни правилното функциониране на тези приложения, Комисията ще хоства портал за оперативна съвместимост. С други думи, тя ще осигури цифровата инфраструктура, необходима, за да могат националните сървъри за приложения да обменят информация помежду си. Това решение, обхващащо по-голямата част от приложенията за проследяване на контакти, пуснати в действие в ЕС, ще помага както на туристите, така и на пътуващите по работа да се придвижват безопасно през Европа, докато пандемията продължава.

Комисията публикува и конкретни насоки, за да може при всички мобилни приложения да се спазват едни и същи стандарти за защита на личните данни, сигурност и ефективност. Приложенията за проследяване ще се използват доброволно, но те са ефикасни само когато ги използват много хора, поради което е необходимо всички да могат да имат доверие в тези приложения. Няколко държави в Европа, като например Германия и Ирландия, вече въведоха такива приложения, а други планират да го направят през идните месеци.

Освен това Комисията поиска от телекомуникационните компании по изключение да ѝ предоставят напълно анонимни и обобщени мобилни метаданни, които да сподели с държавите членки. Чрез анализ на моделите на мобилност ще разберем по-добре взаимодействието между разпространението на вируса и взетите мерки. Резултатите ще бъдат споделяни с всички държави членки. При този проект не се използват лични данни и той, разбира се, е напълно съобразен с Общия регламент на ЕС относно защитата на данните и законодателството за неприкосновеност на личния живот и електронните комуникации — едно от най-строгите в тази област в световен мащаб. Никога няма да бъдат идентифицирани индивидуални набори от данни на граждани.

disinfo

Маските за лице допълват останалите предпазни мерки, напълно безопасни са и следва да се използват и изхвърлят по подходящ начин.

Всички искаме да се предпазим от коронавируса и маските за лице могат да ни помогнат да останем здрави по време на пандемията, ако ги използваме правилно. Носенето на маска на обществени места е проява на солидарност. Ако сте заразени, може да нямате симптоми и в такъв случай маската за лице може да предпази останалите, особено в затворени пространства, като магазини, или в обществения транспорт.

Въпреки това не трябва да се осланяме само на използването на маски за лице. Това е мярка, която допълва останалите превантивни техники, като миенето на ръце и социалното дистанциране, и сама по себе си не може да гарантира пълна защита. Маските трябва да се носят и отстраняват правилно. В противен случай дори те могат да доведат до инфекции вместо да предотвратят разпространението на вируса.

Правилното използване на маска за лице само по себе си не причинява състояния като хипоксия (недостиг на кислород) или хиперкапния (натравяне с въглероден диоксид). ЕС гарантира чрез тестове, извършвани преди износа им за ЕС и след пристигането им в държавите членки, че маските, разпространявани чрез механизмите за подкрепа, са с достатъчно добро качество. Съюзът работи усилено, за да гарантира добро управление на отпадъците от маски и медицинско оборудване. Важно е да се помни, че препоръчителното използване на маски за лице трябва да се съобразява с местния контекст и най-новите научни доказателства. Важно е също да се следят последните съвети на вашия национален здравен орган.

icon magnified virus

Всички сме изложени на риск от зараза с коронавируса.

И младите, и възрастните хора рискуват да се заразят, когато пренебрегват официалните съвети. Понастоящем няма ваксина срещу коронавируса и все още не е напълно ясно дали човек развива естествен имунитет, след като е бил заразен. Освен това все още не познаваме дългосрочните последици от вируса. Научните изследвания все още са в ход и просто не знаем достатъчно за вируса, за да преценим доколко може да ни навреди. Това, което знаем е, че всеки може да пострада от него.

Всеки има роля в борбата с вируса. Грижете се за здравето си, пазете най-уязвимите членове на обществото и не претоварвайте здравните заведения. Мийте ръцете си старателно, избягвайте да докосвате лицетo си, спазвайте социална дистанция на обществени места, изолирайте се, ако имате симптоми, и се консултирайте с вашия лекар — това са най-ефективните начини за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Световната здравна организация съветва хората от всички възрасти да предприемат мерки за предпазване от коронавируса, например като поддържат добра хигиена на ръцете и респираторна хигиена и като се самоизолират.

Icon with three people holding hands under the globe

Страните от ЕС остават най-добрите партньори едни за други и засилват проявите на солидарност.

Истината е, че европейските институции и техните партньори правят повече за европейците, отколкото всеки друг по света. Институциите на ЕС не са получили компетенции в областта на общественото здраве от държавите членки, но разполагат с капацитет за координация и могат да издават препоръки за здраве и безопасност. Използваме всеки инструмент, с който разполагаме, за борба с коронавируса: поддържаме границите отворени за доставки, помагаме на държавите членки да координират действията си и да обменят опит, предоставяме значителна финансова и медицинска помощ, осигуряваме персонал и много повече.

Коронавирусът представлява сериозен шок за световната и европейската икономика. Комисията използва всички инструменти, с които разполага, за да реагира бързо, ефективно и координирано в защита на гражданите и за смекчаване на отрицателните социално-икономически последици от пандемията. Реакцията включва: 100 милиарда евро по инициативата SURE за финансиране на схеми за краткосрочна заетост и запазване на работните места; 70 милиарда евро от бюджета на ЕС, включително за подкрепа на системите за здравеопазване, малките и средните предприятия (МСП), научните изследвания и нашите партньори извън ЕС; над 200 милиарда евро, мобилизирани в подкрепа на предприятията и особено МСП, благодарение на групата на Европейската инвестиционна банка; 240 милиарда евро от подкрепата на Европейския механизъм за стабилност при пандемичната криза за покриване на преките и непреките разходи за здравеопазване на държавите членки. Тези действия се допълват от програмата на Европейската централна банка за спешно закупуване на активи в отговор на пандемията на стойност около 1350 милиарда евро.

Важно е Европа да работи заедно, за да излезе от тази криза по-силна и по-обединена от всякога. Въз основа на принципите на солидарност и справедливост това е целта на следващия дългосрочен бюджет на ЕС и плана за възстановяване NextGenerationEU, който, след като бъде приет, би трябвало да помогне за съживяване на европейската икономика и за превръщането ѝ в по-справедлива, по-издръжлива и по-устойчива икономика за бъдещите поколения.

icon data protection

Всички ограничителни мерки, приети в Европа, са временни и не са сигнал за края на демокрацията или европейските ценности.

Спазването на мерките за социално дистанциране и следването на противоепидемичните процедури спасяват човешки живот и спират разпространението на коронавируса. Тези мерки се основават на най-новите научни данни, с които разполагат отговорните лица във всяка държава от ЕС. Същевременно ЕС работи заедно с държавите членки за смекчаване във възможно най-голяма степен на последиците и предизвикателствата, свързани с противоепидемичните мерки. ЕС представи на държавите членки европейска пътна карта с препоръки към държавите от ЕС за координирано прилагане на противоепидемични мерки, когато това е необходимо за контролиране на разпространението на коронавируса, като се обръща специално внимание на зачитането на ценностите на ЕС, като например върховенството на закона и демократичните права. Основните европейски ценности, като свободата на движение и свободата на словото са неразделна част от модела и начина на живот в ЕС и са по-важни от всякога в това време на криза. ЕС е решен да гарантира спазването на тези ценности в целия Съюз през този труден период и след него.

robot

Наличните данни сочат, че коронавирусът е с естествен животински произход и пандемията не е създадена умишлено.

По-важно от всякога е държавите по света да работят заедно в дух на солидарност за борба с коронавируса. Дезинформацията и неоснователните обвинения за мястото на произход на този вирус могат лесно да нанесат вреди на жизненоважни международни мрежи за подкрепа и така животът на много хора да бъде изложен на риск. Трябва да си сътрудничим с другите и да сме наясно, че до момента няма научни доказателства за това, че коронавирусът е създаден в лаборатория, било то случайно или умишлено.

Болестта COVID-19 се причинява от щам на коронавирус (вид вирус), наречен Sars-CoV-2. Коронавирусите причиняват респираторни заболявания и могат да се предават от животни на хора. Смята се, че този щам на коронавирус е преминал от животно към човек на пазара за морски храни в Ухан, Китай, откъдето е първият случай, за който е съобщено на Световната здравна организация на 31 декември 2019 г. Трябва да се отговори на важни и необходими въпроси относно докладването и справянето с пандемията. Въз основа на всичко, което знаем, това е напълно естествено събитие. Отправянето на обвинения към другите няма да подобри текущото положение — Европа и светът могат да се справят с пандемията от коронавирус само със задружни усилия.

Small icon showing a radio signal inside a speech bubble

Въпреки че ЕС си сътрудничи по конструктивен начин със своите съседи, винаги ще разкриваме вредната дезинформация и нейните източници.

Дезинформацията вреди на способността ни да вземаме правилни решения, като ни засипва с противоречива информация и ни обърква и разколебава. Последствията могат да бъдат сериозни – заплахи за безопасността на хората, нарушаване на доверието в правителствата и медиите, подкопаване на нашата глобална роля. Ние сме особено податливи на дезинформация в моменти на стрес, а някои хора използват пандемията от коронавирус, за да нанесат удар, когато сме най-уязвими.

Анализатори по проекта EUvsDisinfo откриват, че по света активно се разпространяват невярна информация и твърдения, за да се насади объркване и недоверие относно мерките на Европа във връзка с коронавируса. Външни субекти, включително в трети държави като Русия и Китай, се впуснаха в целенасочени операции за оказване на влияние и кампании за дезинформация относно коронавируса в ЕС, в съседните му страни и в световен мащаб, с цел да подкопаят демократичния дебат и да изострят социалната поляризация, както и за да подобрят собствения си имидж в контекста на пандемията. Най-добрият отговор е да изобличаваме тези опити, да посочваме отговорните за тях и да казваме каква е истината рано и често. Европейската комисия, Европейският парламент и Европейската служба за външна дейност работят за откриване на разпространението на дезинформация за вируса и за повишаване на осведомеността за това.

icon worldwide

Вирусите не се интересуват от къде сте, нито от вашия паспорт или етническа принадлежност.

В различните части на света хората се опитват да обвинят различни групи за коронавируса, като наричат вируса европейски, китайски или американски.Фактът е, че това е вирус, който се разпространява от един заразен човек към друг по въздушно-капков път при кихане, кашляне или издишане и не се пренася от конкретна популация или група. Ако прочетете, че вирусът се разпространява целенасочено от мигранти или от конкретни етнически групи, бъдете сигурни, че подобни твърдения не са научно обосновани. Всъщност кризата с коронавируса е световна криза, която изисква глобална солидарност.

Shield

ЕС подкрепя инвестициите на държавите от Съюза в общественото здравеопазване

ЕС подкрепя солидните инвестиции в общественото здравеопазване и фискалните правила на Съюза никога не са изисквали съкращения в тази област. В Европа хората и тяхното здраве са на първо място и през последното десетилетие в повечето държави от ЕС публичните разходи за здравеопазване са се увеличили. Това е политика, с която Европейският съюз трайно се отличава в световен мащаб. Наскоро ЕС започна изпълнението на план за подкрепа на страните по време на кризата, облекчавайки правилата, за да могат държавите да изразходват повече средства за услуги за спешна помощ и да се съсредоточат върху това, което има най-голямо значение – защитата на хората.

Това също не е новост — след избухването на финансовата криза през 2008 г. ЕС въведе множество финансови инициативи за подкрепа на всички държави членки – особено на най-силно засегнатите, като Гърция, Испания и Италия. Здравните системи на държави като Гърция не бяха засегнати от тези реформи – напротив, програмата на ЕС за подкрепа на стабилността помогна за укрепване на всеобщото здравно осигуряване и развитие на всеобхватна система на здравеопазване. Наред с подкрепата за малките предприятия, научните изследвания, иновациите и свързаните с климата проекти, Планът за инвестиции помогна за финансирането на много проекти в сектора на здравеопазването, например за разработване на нови видове лечение на ракови заболявания и за разширяване и модернизиране на болници. Комисията представи също така програмата EU4Health с цел укрепване на действията на ЕС срещу пандемиите. Програмата е с бюджет от 9,4 милиарда евро, които ще осигурят финансиране за държавите, здравните организации и НПО от ЕС.

law icon

ЕС се грижи за нещата, за които отговаря, за да могат правителствата да се съсредоточат върху своите приоритети.

Възможността за приемане на национални закони и вземане на решения за справяне с коронавируса принадлежи изцяло на държавите членки и на регионите в някои държави и Комисията няма право да се намесва в националното законодателство и решенията в сфери като здравеопазването. От друга страна, ЕС може да изготвя европейски политики и да координира общоевропейски инициативи за справяне с кризата заедно с държавите членки. Така например решенията за въвеждане на ограничения на свободата на движение и за затваряне на границите на дадена държава се вземат на национално равнище, докато мобилизирането на над 100 милиона евро за откриване на ваксина, нови видове лечение и диагностични тестове бе извършено на европейско равнище в рамките програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Тези средства са в допълнение към вече поетия от Комисията ангажимент по инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“, представена от председателя Фон дер Лайен на 4 май.

Не се оставяйте да ви заблуждават ботове

Разобличаване на конспиративни теории

Пандемията от коронавирус бе придружена от редица опасни теории на конспирацията, разпространяващи се предимно онлайн. Тези теории представят зловредни и пресилени обяснения за произхода на вируса и виновните за неговото разпространение. Като част от всеобхватния подход за справяне с отрицателното въздействие на конспиративните теории, Европейската комисия и ЮНЕСКО публикуват набор от достъпни образователни инфографики, за да помогнат на гражданите да откриват и противодействат на конспиративни теории.

Научете повече

Внимавайте за онлайн измами

Внимавайте за онлайн измами, свързани с продукти, за които се твърди, че могат да излекуват или предпазят от COVID-19. Недобросъвестни търговци може да рекламират или да се опитват да продават продукти, като защитни маски или дезинфектанти за ръце, които уж могат да предпазват или лекуват от инфекция, но тези продукти може да са фалшиви и да бъдете измамени. Вижте тези съвети как да откривате и избягвате евентуални измами.

Онлайн ресурси и инструменти

Открийте набор от онлайн ресурси и инструменти, които учащите, учителите и преподавателите могат да използват по време на пандемията от COVID-19.

Прочетете нашата публикация в Medium за 5-те неща, които е полезно да се знаят във връзка с коронавируса