Aspecte generale

Instrumentul pentru sprijin de urgență ajută statele membre să facă față pandemiei provocate de coronavirus. Acesta răspunde nevoilor care pot fi abordate cel mai bine în mod strategic și coordonat, la nivel european. Este componenta de finanțare a Foii europene de parcurs pentru ridicarea măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului. Contribuie la atenuarea consecințelor imediate ale pandemiei și anticipează nevoile legate de ieșirea din criză și de redresare.

Instrumentul pentru sprijin de urgență se bazează pe principiul solidarității și grupează eforturile și resursele pentru a răspunde rapid nevoilor strategice comune.

Toate informațiile de ultimă oră privind acțiunile finanțate prin Instrumentul pentru sprijin de urgență și implementarea lor vor fi publicate pe această pagină.

Vaccinuri

O parte semnificativă a bugetului disponibil prin Instrumentul pentru sprijin va fi utilizată pentru a asigura producția de vaccinuri în UE și aprovizionarea cu doze suficiente a statelor sale membre, prin intermediul angajamentelor prealabile de achiziție încheiate cu producătorii de vaccinuri. Acest demers face parte din strategia Comisiei Europene privind vaccinarea.

Până în prezent, Comisia Europeană a încheiat acorduri cu cinci companii farmaceutice pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19, odată ce vaccinul se dovedește a fi sigur și eficace:

  • cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, cu opțiunea de a cumpăra încă 100 de milioane;
  • cu Sanofi-GSK pentru până la 300 de milioane de doze;
  • cu Janssen Pharmaceutica NV, una din companiile farmaceutice Janssen ale Johnson & Johnson;
  • cu BioNTech-Pfizer pentru o achiziție inițială de 200 de milioane de doze și posibilitatea de a cumpăra ulterior alte 100 de milioane de doze;
  • cu CureVac pentru achiziționarea a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus opțiunea de a solicita încă până la 180 de milioane de doze

În plus, a încheiat discuții preliminare cu:

  • Moderna pentru o achiziție inițială de 80 de milioane de doze și posibilitatea de a cumpăra ulterior alte 80 de milioane de doze

Comisia continuă discuțiile și cu alți producători de vaccinuri.

Tratamente

La data de 28 iulie, Comisia Europeană a semnat un contract cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura furnizarea de Veklury, denumirea comercială a medicamentului terapeutic Remdesivir. Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratarea COVID-19. Cu sprijinul Comisiei, suficiente cure de Veklury vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit, în mai multe tranșe. Prima tranșă (pentru aproximativ 7 300 de pacienți) a fost trimisă în luna august, iar a doua va ajunge în prima jumătate a lunii septembrie (pentru aproximativ 12 500 de pacienți). Ultima tranșă este planificată pentru luna octombrie 2020.

Instrumentul pentru sprijin de urgență al Comisiei va finanța contractul în valoare de 63 de milioane EUR, pentru a asigura tratarea unui total de aproximativ 30 000 de pacienți cu simptome grave de COVID-19. Pe 7 octombrie, Comisia a semnat cu societatea farmaceutică Gilead un contract-cadru de achiziție comună vizând aprovizionarea cu până la 500 000 de cure de tratament cu Veklury (denumirea comercială a Remdesivir). Contractul le va permite tuturor țărilor UE, țărilor SEE, Regatului Unit, precum și unui număr de șase țări candidate și potențial candidate să își lanseze comenzile în mod direct. În același timp, Comisia cheltuiește încă 7 milioane EUR pentru a obține noi cure de Veklury care să acopere o parte din nevoi, în așteptarea livrărilor din cadrul achiziției publice comune.

La 31 iulie, Comisia Europeană a invitat peste 200 de servicii de colectare de sânge din întreaga UE să solicite finanțare pentru achiziționarea de echipamente de plasmafereză – acestea colectează plasmă de la pacienții cu COVID-19 însănătoșiți care sunt dispuși să doneze. Echipamentele suplimentare vor crește capacitatea de a colecta plasmă de la pacienți convalescenți și de a îmbunătăți pregătirea pentru o colectare rapidă în cazul apariției unor alte vârfuri sau valuri ale pandemiei. Este prevăzut un buget de 40 de milioane EUR, din care se vor acorda granturi pentru serviciile publice și neguvernamentale de colectare de sânge autorizate să colecteze plasmă. Aflați mai multe despre tratamente.

Pe 13 noiembrie, Comisia a acordat un grant în valoare de 1 milion EUR, finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență, pentru a susține desfășurarea unui studiu clinic pentru reorientarea utilizării Raloxifenului, un medicament existent folosit pentru prevenirea și tratarea osteoporozei. Platforma de supercalcul Exscalate4CoV, dezvoltată în cadrul programului Orizont 2020, a identificat această moleculă ca fiind promițătoare pentru tratarea pacienților care suferă de COVID-19. Studiul, care va implica 450 de participanți, va evalua eficacitatea și siguranța Raloxifenului și capacitatea acestuia de a împiedica replicarea virusului COVID-19 în celule și de a reduce timpul mediu de excreție virală la pacienții cu COVID-19 care nu prezintă încă simptome grave.

Testare

Testarea este un instrument decisiv pentru încetinirea răspândirii noului coronavirus. La 28 octombrie, Comisia Europeană a anunțat că mobilizează 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență pentru a achiziționa direct teste rapide pentru antigen pe care să le furnizeze statelor membre. În plus, Comisia pregătește o achiziție comună pentru a facilita accesul statelor membre la testele rapide antigen. În același timp, Comisia a adoptat o recomandare privind strategiile de testare pentru COVID-19, inclusiv utilizarea testelor rapide antigen.

Pe 18 noiembrie, Comisia Europeană a semnat un acord cu Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie (FISCR), în baza căruia mobilizează 35,5 milioane EUR din Instrumentul pentru sprijin de urgență pentru a crește capacitatea de testare a COVID-19 în UE. Finanțarea va fi utilizată pentru a sprijini formarea personalului pentru prelevarea de probe și analiza și efectuarea de teste, în special prin intermediul echipamentelor mobile. De asemenea, le va oferi echipelor mobile de testare ale Crucii Roșii accesul la echipamentele, instrumentele de laborator și reactivii necesari pentru a preleva probe și a efectua teste, precum și pentru a sprijini autoritățile naționale în activitatea lor.

Transportul de materiale esențiale, echipe medicale și pacienți

Instrumentul pentru sprijin de urgență oferă sprijin financiar pentru:

Emergency kit transportul de articole medicale acolo unde este cel mai mult nevoie de ele, prin finanțarea transporturilor de ajutoare și de articole de primă necesitate în și între statele membre ale UE
Protective equipment transferul pacienților între statele membre ale UE sau din statele membre în țările învecinate, astfel încât unitățile medicale care mai au capacitate să le degreveze pe cele care riscă să nu mai facă față situației, pentru a putea trata cât mai mulți pacienți
Advisory group transportul personalului medical și al echipelor medicale mobile dintr-un stat membru în altul și din țările învecinate în UE, pentru a ajuta pacienții acolo unde este nevoie cel mai mult de asistență medicală.

Această oportunitate suplimentară de finanțare vine în completarea sprijinului deja disponibil prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE și al livrărilor de echipamente efectuate prin rescEU.

Comisia a alocat 150 de milioane EUR pentru a ajuta 18 state membre și Regatul Unit să finanțeze transporturile de mărfuri între aprilie și septembrie 2020, printre care transporturi de echipamente individuale de protecție, medicamente și echipamente medicale vitale pentru a salva vieți. De exemplu, acțiunea a sprijinit financiar o livrare comună, în Cehia și Slovacia, a peste 1 000 de tone de echipamente individuale de protecție esențiale. Acțiunea este rezultatul unei cereri de finanțare lansate de Comisie la 18 iunie și urmează unei operațiuni-pilot care a livrat Bulgariei peste șapte tone de echipamente individuale de protecție.

Materiale esențiale pentru sănătate

Comisia a pus la dispoziție aproape 100 de milioane EUR pentru achiziționarea de produse esențiale pentru sănătate, cum ar fi echipamentele individuale de protecție (măști, mănuși, ochelari, halate), ventilatoarele pulmonare și medicamentele pentru prevenirea și tratarea COVID-19, precum și pentru achiziționarea de servicii care garantează calitatea acestor produse și facilitează utilizarea lor.

icon of a mask Echipamente individuale de protecție: Comisia a achiziționat 10 milioane de măști pentru a proteja personalul medico-sanitar. Acestea vor fi livrate în loturi către țările UE care și-au exprimat interesul.
Syiringe Tratamente: instrumentul pentru produse esențiale în domeniul sănătății a fost, de asemenea, utilizat pentru a finanța achiziționarea de cure de Veklury, denumirea comercială a medicamentului Remdesivir (a se vedea mai sus). Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratarea COVID-19.

Sprijinul UE în domeniul medical și al sănătății


Formarea cadrelor sanitare cu privire la îngrijirile acordate în unitățile de terapie intensivă

La 18 august, Comisia Europeană a semnat un contract prin care pune la dispoziție 2,5 milioane EUR pentru formarea unui grup multidisciplinar de profesioniști în domeniul sănătății, cu scopul de a sprijini unitățile de terapie intensivă. Programul de formare va fi implementat în UE și va acoperi cel puțin 1 000 de spitale și 10 000 de doctori și asistenți medicali în perioada august-decembrie 2020. Programul presupune însușirea de competențe medicale în domeniul terapiei intensive pentru profesioniștii din domeniul sănătății care nu lucrează în mod regulat în serviciul ATI. Acest lucru va contribui la creșterea capacității personalului care ar putea fi mobilizat la nevoie în unitățile de terapie intensivă, rapid, temporar și în mod semnificativ.

Interconectarea aplicațiilor naționale de depistare a contacților

În lupta împotriva coronavirusului, majoritatea statelor membre au lansat o aplicație națională de avertizare și depistare a contacților sau intenționează să facă acest lucru. Instrumentul pentru sprijin de urgență pune la dispoziție circa 10 milioane de euro pentru un serviciu de interconectare a acestor aplicații naționale. Scopul este de a valorifica la maximum potențialul aplicațiilor de a întrerupe lanțul de infectare cu coronavirus și de a salva vieți, inclusiv atunci când oamenii traversează frontiere. Intitulat pasarela de interoperabilitate, serviciul va oferi o soluție europeană pentru schimbul sigur de informații între aplicațiile naționale, pe baza unei arhitecturi descentralizate și a unui nivel ridicat de protecție a datelor. După încheierea cu succes a fazei-pilot, sistemul a intrat în funcțiune pe 19 octombrie. Un prim grup de aplicații naționale sunt acum interconectate prin acest sistem: Corona-Warn-App din Germania, COVID tracker din Irlanda și Immuni Italia. Acestea au fost descărcate de circa 30 de milioane de persoane. Mai multe țări se vor alătura în curând. Se intenționează ca pasarela să devină pe deplin operațională până la sfârșitul lunii octombrie.

Linkuri utile