Az eszközről röviden

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz a koronavírus-világjárvány kezelésére irányuló tagállami erőfeszítésekhez nyújt segítséget. Olyan szükségleteket elégít ki, amelyek esetében az európai szintű, stratégiai és összehangolt megközelítés a leghatékonyabb. A koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedések fokozatos megszüntetését célzó közös európai ütemterv finanszírozási ágaként segít enyhíteni a világjárvány közvetlen következményeit, és előre jelezni a korlátozások feloldásával és a helyreállítással kapcsolatos szükségleteket.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz a szolidaritás elvének alapján egységbe fogja az erőfeszítéseket és összevonja az erőforrásokat, hogy gyorsan fedezni lehessen a közös stratégiai szükségleteket.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz által finanszírozott intézkedésekkel kapcsolatos legfrissebb információkat ezen az oldalon tesszük közzé.

Oltóanyagok

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz forrásainak jelentős része az EU-beli oltóanyaggyártást és a tagállamok megfelelő oltóanyag-ellátását hivatott biztosítani az oltóanyaggyártókkal kötött előzetes piaci kötelezettségvállalások révén. Ez része az Európai Bizottság oltóanyag-stratégiájának.

Ez idáig az Európai Bizottság négy gyógyszeripari vállalattal kötött megállapodást Covid19 elleni oltóanyag beszerzéséről, mihelyst a vakcina biztonságosnak és hatékonynak bizonyul:

  • az AstraZeneca gyógyszergyárral 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről, további 100 millió dózis megvásárlásának lehetőségével;
  • a Sanofi–GSK-val max. 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről;
  • a Janssen Pharmaceutica NV-vel, amely a Johnson & Johnson vállalatcsoport által alapított Janssen Pharmaceutical Companies vállalatok egyike;
  • a BioNTech-Pfizer vállalattal kezdetben 200 millió adag oltóanyag megvásárlásáról, további 100 millió dózis beszerzésének lehetőségével;
  • a CureVac vállalattal első körben 225 millió adag oltóanyag vásárlásáról az EU-tagállamok nevében, további 180 millió dózis beszerzésének lehetőségével.

A Bizottság az összes tagállam nevében tájékozódási célból megbeszéléseket folytatott:

  • a Moderna vállalattal kezdetben 80 millió adag vakcina megvásárlásáról, további 80 millió dózis beszerzésének lehetőségével.

A Bizottság intenzív tárgyalásokat folytat más oltóanyaggyártókkal is.

Kezelések

Az Európai Bizottság július 28-án szerződést írt alá a Gilead gyógyszeripari vállalattal a Veklury elnevezésű gyógyszer (melynek hatóanyaga a remdesivir) terápiás kiszereléseinek biztosításáról. A Veklury az első, uniós szinten engedélyezett gyógyszer a Covid19 kezelésére. A Bizottság támogatásával Veklury-tételeket bocsátanak a tagállamok és az Egyesült Királyság rendelkezésére. A tételeket több részletben fogják kiszállítani a tagállamoknak és az Egyesült Királyságnak. Az első szállítmányt (kb. 7300 beteg részére) augusztusban expediálták, a másodikat pedig (mintegy 12 500 betegnek elegendő mennyiséget) szeptember első felében fogják eljuttatni a rendeltetési helyükre. Az utolsó szállítmány 2020 októberére van betervezve.

A Bizottság Szükséghelyzeti Támogatási Eszköze finanszírozza az összesen 63 millió euró értékű szerződést, amelynek révén összesen mintegy 30 ezer, súlyos Covid19-tüneteket mutató beteget lehet majd kezelni. Október 7-én a Bizottság közös közbeszerzési szerződést írt alá a Gilead gyógyszeripari vállalattal 500 ezer kezeléshez elegendő Veklury nevű gyógyszer beszerzésére. A szerződés lehetővé teszi valamennyi uniós ország, az EGT-országok, az Egyesült Királyság és hat tagjelölt, illetve potenciális tagjelölt ország számára, hogy közvetlenül adják le rendeléseiket a Veklury beszerzésére. A Bizottság ezenkívül 7 millió eurót költ további Veklury-készletek beszerzésére, hogy segítsen fedezni szükségleteket addig, amíg a közös közbeszerzés keretében beszerzett gyógyszerek megérkeznek.

Július 31-én az Európai Bizottság EU-szerte több mint 200 vérgyűjtő szolgálatot szólított fel arra, hogy pályázzanak a plazmaferézis-berendezések beszerzésének finanszírozására. Ezekkel a berendezésekkel vérplazma gyűjthető már meggyógyult Covid19-betegektől, akik hajlandóak vérplazmát adományozni. A kiegészítő berendezések még több, gyógyult betegektől származó vérplazma gyűjtését teszik lehetővé, és megteremtik a gyors gyűjtés feltételeit a világjárvány jövőbeli csúcspontjai vagy hullámai esetén. A 40 millió eurós költségvetésből a vérplazma gyűjtésére jogosult állami és nem kormányzati vérgyűjtő szolgálatok kapnak támogatást. Több információ a kezelésekkel kapcsolatban

November 13-án a Bizottság bejelentette, hogy a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből egymillió euró összegű uniós támogatásban fog részesülni az a klinikai vizsgálat, mely a raloxifén Covid19 elleni felhasználására irányul. A Horizont 2020 programból támogatott Exscalate4CoV projekt arra enged következtetni, hogy a raloxifén, melyet jelenleg a csontritkulás megelőzésére és kezelésére használnak, eredményesen alkalmazható koronavírusos betegek kezelésére. A 450 fő részvételével zajló klinikai vizsgálat arra hivatott választ adni, hogy a raloxifén mennyire hatékony és biztonságos, illetve alkalmas-e arra, hogy megakadályozza a koronavírus sokszorozódását a sejtekben és csökkentse a fertőzőképesség átlagos időtartamát olyan Covid19-betegeknél, akik nem rendelkeznek a betegség súlyos tüneteivel.

Tesztelés

A tesztelés kulcsfontosságú a koronavírus terjedésének megfékezésében. Október 28-án az Európai Bizottság bejelentette, hogy a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz keretében 100 millió eurót mozgósít antigéngyorsteszt-készletek közvetlen beszerzésére és a tagállamokhoz való eljuttatására. Emellett a Bizottság közös közbeszerzést készít elő, hogy megkönnyítse a tagállamoknak a tesztkészletekhez való hozzáférést. Ezzel egyidejűleg a Bizottság ajánlást fogadott el a Covid19-tesztelési stratégiákról, melyek egyik fontos elemét képezik az antigéngyorstesztek.

November 18-án az Európai Bizottság megállapodást írt alá a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségével (IFRC). A megállapodás értelmében 35,5 millió euró fog rendelkezésre állni a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből az EU-beli Covid19-tesztelési kapacitás növelésére. A finanszírozást az érintett személyzet részére szóló, különösen a mobil berendezéseken keresztüli mintavételezéssel és elemzéssel, valamint a tesztek elvégzésével kapcsolatos képzés támogatására fogják felhasználni. A finanszírozásnak köszönhetően a Vöröskereszt mobil tesztcsoportjai mostantól hozzáférnek majd a mintavételhez és a tesztek elvégzéséhez szükséges berendezésekhez, laboratóriumi eszközökhöz és reagensekhez, és így támogatni tudják a nemzeti hatóságok munkáját.https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/[europa_tokens:europa...

Alapvető eszközök, egészségügyi szakemberek és betegek szállítása

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz pénzügyi támogatást nyújt a következőkhöz:

Emergency kit Egészségügyi termékek eljuttatása oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van, a segítségnyújtást szolgáló eszközök és segélyszállítmányok uniós tagállamokba, illetve tagállamok között történő szállításának finanszírozása révén
Protective equipment Betegek áthelyezése az EU-n belül vagy uniós tagállamokból szomszédos országokba, hogy a lehető legtöbb ember ellátásban részesüljön, ha fennáll a kockázata, hogy valamelyik tagállam egészségügyi ellátórendszere nem képes megbirkózni a helyzettel
Advisory group Egészségügyi dolgozók és mobil orvoscsoportok szállítása uniós tagállamok között és szomszédos országokból az EU-ba, hogy a szakemberek segítséget tudjanak nyújtani ott, ahol a legnagyobb szükség van az orvosi ellátásra

Ez a finanszírozási lehetőség kiegészíti az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül már most is rendelkezésre álló támogatást, valamint a rescEU-tartalékból célba juttatott védőeszköz-szállítmányokat.

A Bizottság 150 millió euró pénzügyi támogatást nyújtott 18 tagállamnak és az Egyesült Királyságnak alapvető orvosi termékek – életmentő egyéni védőeszközök, gyógyszerek és orvostechnikai felszerelések – szállításához 2020. április–szeptember között. A támogatás révén például több mint ezer tonna alapvető egyéni védőeszközt tartalmazó közös szállítmányt sikerült eljuttatni Csehországba és Szlovákiába. A fellépés a Bizottság által június 18-án közzétett finanszírozási felhívás eredménye, és egy kísérleti műveleten alapul, melynek során több mint hét tonna egyéni védőeszközt juttattak el Bulgáriába.

Alapvető egészségügyi termékek

A Bizottság közel 100 millió eurót bocsátott rendelkezésre alapvető egészségügyi termékek, például egyéni védőeszközök (maszkok, kesztyűk, szemüvegek, köpenyek), lélegeztetőgépek és gyógyszerek beszerzésére, hogy segítse a Covid19 megelőzésére és kezelésére irányuló erőfeszítéseket. Ebből az összegből továbbá az említett termékek és eszközök minőségének szavatolását és helyes használatát célzó szolgáltatások is beszerezhetők.

icon of a mask Egyéni védőeszközök: A Bizottság az egészségügyi dolgozók védelmére 10 millió maszkot vásárolt. A szállítmányokból azok az uniós tagállamok részesülnek, amelyek jelezték ilyen irányú igényüket.
Syiringe Kezelések: Az alapvető egészségügyi termékeket támogató eszközzel finanszírozták a remdesivir hatóanyagú Veklury gyógyszer terápiás kiszereléseinek beszerzését is (lásd fent). A Veklury az első, uniós szinten engedélyezett gyógyszer a Covid19 kezelésére.

Uniós orvosi és egészségügyi támogatás


Egészségügyi szakemberek intenzívterápiás-képzése

Az Európai Bizottság augusztus 18-án szerződést írt alá, amelynek értelmében 2,5 millió eurót szabadít fel egészségügyi szakemberek képzésére, hogy az intenzív terápiás osztályok multidiszciplináris szakembergárdával gazdagodjanak. A képzést 2020 augusztusa és decembere között minimum ezer kórház és 10 ezer orvos és ápoló veheti igénybe az Unióban. A program az olyan szakembereknek kíván képzést nyújtani, akik általában nem intenzív terápiás osztályon dolgoznak. A cél az átmeneti kapacitásbővítés, azaz hogy szükség esetén ezek a szakemberek gyorsan és hatékonyan tudjanak intenzív osztályon dolgozni.

Az egyes tagállamok kontaktkövető rendszereinek összekapcsolása

A koronavírus elleni küzdelemben a tagállamok többsége az ország területére kiterjedő kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazást vezetett be, vagy tervez bevezetni. A Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből mintegy 10 millió euró áll rendelkezésre e nemzeti kontaktkövető rendszerek összekapcsolására, mely elősegíti a bennük rejlő lehetőségek jobb kiaknázását. Uniós szintű kontaktkövetéssel jobban gátat lehet vetni a vírus terjedésének határokon átívelően is, ezáltal pedig életeket lehet menteni. Az együttműködtethetőséget biztosító átjárószolgáltatás az egész EU-ra kiterjedően biztosítani fogja a tagállami kontaktkövető alkalmazások közötti biztonságos információcserét, mely decentralizált architektúrán és a személyes adatok magas szintű védelmén alapul. A sikeres kísérleti szakaszt követően október 19-én működésbe lépett a rendszer, amely már integrálta a tagállami alkalmazások első csoportját: Corona-Warn-App (Németország), COVID Tracker (Írország) és Immuni (Olaszország). Ezt a három appot összesen mintegy 30 millió ember töltötte már le. Hamarosan újabb országok koronavírus-kontaktkövető alkalmazásaival fog bővülni az uniós szintű átjárhatóságot biztosító rendszer, mely október végére lesz teljesen működőképes.

Hasznos linkek