Az eszközről röviden

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz a szükségletek stratégiai és összehangolt, európai szintű kezelése révén segíti a tagállamokat a koronavírus-járvány leküzdésében.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz a szolidaritás elvének alapján egységbe fogja az erőfeszítéseket és összevonja az erőforrásokat, hogy gyorsan fedezni lehessen a közös stratégiai szükségleteket. Az eszköz segít enyhíteni a világjárvány közvetlen következményeit, és előre jelezni a helyreállítással kapcsolatos szükségleteket.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz által finanszírozott intézkedésekkel kapcsolatos legfrissebb információkat ezen az oldalon tesszük közzé.

Oltóanyagok

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz forrásainak jelentős része azt hivatott biztosítani, hogy a vakcinagyártókkal kötött előzetes beszerzési megállapodások alapján elegendő mennyiségű biztonságos és hatásos oltóanyag álljon az uniós országok rendelkezésére. Ez része az Európai Bizottság oltóanyag-stratégiájának.

Kezelések

Veklury

Az Európai Bizottság két szerződést írt alá a remdesivir hatóanyagú Veklury gyógyszer terápiás kiszereléseinek lekötéséről összesen 70 millió euró értékben. A szerződések pénzügyi hátterét a Bizottság Szükséghelyzeti Támogatási Eszköze biztosította. A Veklury az első, uniós szinten engedélyezett gyógyszer a Covid19 kezelésére. A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz forrásaiból mintegy 37 ezer, súlyos koronavírus-tüneteket mutató beteget kezeltek. A 200 ezer Veklury-ampullát több részletben szállították ki a tagállamoknak és az Egyesült Királyságnak 2020 augusztusa és októbere között.

Plazmaferézises berendezések

2021. január 11-én a Bizottság ismertette azt a 24, felhívás útján kiválasztott projektet, amelyek uniós támogatással új programokat hoznak létre vagy meglévőket bővítenek ki a Covid19-betegségből meggyógyult donorok vérplazmájának gyűjtésére, valamint a felkészültség javítására arra az esetre, ha a járvány kiújulása miatt gyors gyűjtésre lesz ismét szükség. A 14 tagállamban és az Egyesült Királyságban megvalósuló országos és regionális szintű projekteknek az esetek többségében az a küldetése, hogy szétosszák a rendelkezésre álló forrásokat a helyi vér- és vérplazmagyűjtő központok között (összesen több mint 150 ilyen központ van).

Eredetileg más célra használt gyógyszerek klinikai tesztelése

2020. november 13-án a Bizottság bejelentette, hogy a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből egymillió euró összegű uniós támogatásban fog részesülni az a klinikai vizsgálat, mely a raloxifén Covid19 elleni felhasználására irányul. A Horizont 2020 programból támogatott Exscalate4CoV projekt arra enged következtetni, hogy a raloxifén, melyet jelenleg a csontritkulás megelőzésére és kezelésére használnak, eredményesen alkalmazható koronavírusos betegek kezelésére. A 450 fő részvételével zajló klinikai vizsgálat arra hivatott választ adni, hogy a raloxifén mennyire hatékony és biztonságos, illetve alkalmas-e arra, hogy megakadályozza a koronavírus sokszorozódását a sejtekben és csökkentse a fertőzőképesség átlagos időtartamát olyan Covid19-betegeknél, akik nem rendelkeznek a betegség súlyos tüneteivel.

Tesztelés

Antigéngyorstesztek

A tesztelés kulcsfontosságú a koronavírus terjedésének megfékezésében. Az Európai Bizottság a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből 100 millió eurót mozgósított több mint 20 millió antigéngyorsteszt-készlet megvásárlására. A tesztkészletek tagállamok részére történő kiszállítása 2021 februárjában kezdődik.

A tesztelési kapacitás megerősítése a tagállamokban

2020. november 18-án az Európai Bizottság megállapodást írt alá a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségével (IFRC). A megállapodás értelmében 35,5 millió euró fog rendelkezésre állni a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből az EU-beli Covid19-tesztelési kapacitás növelésére. A finanszírozást az érintett személyzet részére szóló, különösen a mobil berendezéseken keresztüli mintavételezéssel és elemzéssel, valamint a tesztek elvégzésével kapcsolatos képzés támogatására használják fel. A finanszírozásnak köszönhetően a Vöröskereszt mobil tesztelő csoportjai a mintavételhez és a tesztek elvégzéséhez szükséges berendezések, laboratóriumi eszközök és reagensek használatával támogatni tudják a nemzeti hatóságok munkáját.

Alapvető eszközök, egészségügyi szakemberek és betegek szállítása

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz pénzügyi támogatást nyújt a következőkhöz:

Emergency kit Egészségügyi termékek eljuttatása oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van, a segítségnyújtást szolgáló eszközök és segélyszállítmányok uniós tagállamokba, illetve tagállamok között történő szállításának finanszírozása révén
Protective equipment Betegek áthelyezése az EU-n belül vagy uniós tagállamokból szomszédos országokba, hogy a lehető legtöbb ember ellátásban részesüljön, ha fennáll a kockázata, hogy valamelyik tagállam egészségügyi ellátórendszere nem lesz képes megbirkózni a helyzettel
Advisory group Egészségügyi dolgozók és mobil orvoscsoportok szállítása uniós tagállamok között és szomszédos országokból az EU-ba, hogy a szakemberek segítséget tudjanak nyújtani ott, ahol a legnagyobb szükség van az orvosi ellátásra

Ez a finanszírozási lehetőség kiegészíti az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül már most is rendelkezésre álló támogatást, valamint a rescEU-tartalékból célba juttatott védőeszköz-szállítmányokat.

A Bizottság 150 millió euró pénzügyi támogatást nyújtott 18 tagállamnak és az Egyesült Királyságnak alapvető orvosi termékek szállításához 2020. április–szeptember között. Ennek a segítségnek köszönhetően több mint ezer légi járat, valamint további ötszáz szárazföldi és tengeri teherfuvar életmentő egyéni védőeszközöket, tesztkészleteket és orvosi berendezéseket juttatott célba szerte Európában. A támogatás révén például több mint ezer tonna alapvető egyéni védőeszközt tartalmazó közös szállítmányt sikerült eljuttatni Csehországba és Szlovákiába. A fellépés a Bizottság által 2020. június 18-án közzétett finanszírozási felhívás eredménye, és egy kísérleti műveleten alapul, melynek során több mint hét tonna egyéni védőeszközt szállítottak Bulgáriába.

További egymillió eurót már elkülönítettek egészségügyi személyzet és betegek áthelyezésére. E projektek keretében 285 orvos és ápoló, valamint 34 beteg átszállítására került sor.

A teherszállításokra lekötött 150 millió eurón felül a mobilitási csomag keretében további 70 millió euró összegű sürgősségi finanszírozásban részesülnek a tagállamok egy olyan időszakban, amikor a globális logisztikai piac működését jelentős zavarok hátráltatják. A Bizottság 2021 májusában új felhívást tett közzé a tagállamoknak, mely alapján támogatás iránti kérelmet nyújthatnak be Covid19-védőoltással kapcsolatos felszerelések és Covid19 elleni gyógyászati eszközök szállításához. A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz mobilitási csomagját kitevő költségvetési keret egy része erre a célra kerül felhasználásra – vagy közvetlenül, tehát a Bizottság szállítás terén kifejtett közvetítői tevékenysége révén vagy közvetve, azaz a szállítási költségek vissza nem térítendő támogatás formájában történő visszatérítése révén. Az uniós országok továbbra is kérhetnek támogatást betegek és egészségügyi személyzet áthelyezéséhez.

Alapvető egészségügyi termékek

A Bizottság közel 100 millió eurót bocsátott rendelkezésre alapvető egészségügyi termékek, például egyéni védőeszközök és gyógyszerek beszerzésére, hogy segítse a Covid19 megelőzésére és kezelésére irányuló erőfeszítéseket. Ebből az összegből az említett termékek és eszközök minőségének szavatolását és helyes használatát célzó szolgáltatások is beszerezhetők.

icon of a mask Egyéni védőeszközök: A Bizottság az egészségügyi dolgozók védelmére 10 millió maszkot vásárolt, melyeket 2020. július és szeptember között szállítottak ki 19 tagállamba.
Syiringe Kezelések: Az alapvető egészségügyi termékeket támogató eszközzel finanszírozták a remdesivir hatóanyagú Veklury gyógyszer terápiás kiszereléseinek beszerzését is (lásd fent). A Veklury az első, uniós szinten engedélyezett gyógyszer a Covid19 kezelésére.

 

 

Kórházak fertőtlenítése UV-robotokkal EU-szerte

A Bizottság elkülönített 12 millió eurót a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből 200 UV-robot beszerzésére. A fertőtlenítő robotokat európai kórházak kapják majd meg. A robotok ibolyántúli (UV) sugárzással mindössze 15 perc alatt fertőtleníteni tudnak egy átlagos kórtermet. Alkalmazásukkal számottevően csökkenteni lehet a fertőzések kockázatát és a koronavírus terjedését. A készülékek szétosztása 2021. február 26-án kezdődött el, eddig 12 tagállamba jutott el összesen 30 robot.


Egészségügyi szakemberek intenzívterápiás-képzése

Az Európai Bizottság 2,5 millió eurót tett elérhetővé a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből egészségügyi szakemberek képzésére, hogy az intenzív osztályok multidiszciplináris szakembergárdával gazdagodjanak. A 8 hónapos program révén EU-szerte 700 kórházban 17 ezer orvost és ápolót képeztek ki. A program olyan szakembereknek nyújtott képzést, akik rendes körülmények között nem intenzív osztályon dolgoznak. A cél az volt, hogy rendelkezésre álljanak olyan szakemberek, akiket szükség esetén átmeneti jelleggel gyorsan és nagy számban be lehet vetni intenzív osztályokon. A képzési anyagokat az EU meg fogja osztani az azokra igényt tartó harmadik országokkal, hogy segítsen nekik felkészülni az intenzív orvosi ellátásban dolgozók létszámának gyors bővítésére arra az esetre, ha a Covid19-járvány újabb hullámaival vagy más egészségügyi válsághelyzettel kell szembenézniük.

Uniós digitális Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság 2021. március 17-én javaslatot terjesztett elő az uniós digitális Covid-igazolvány létrehozásáról, amelynek célja, hogy a világjárvány alatt megkönnyítse a polgárok Unión belüli biztonságos szabad mozgását.

Az interoperabilitás biztosítása

A Bizottság a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz keretében mintegy 16 millió eurót mozgósított annak az infrastruktúrának a kialakítására, amely a Covid19 elleni védőoltást, a negatív teszteredményt vagy Covid19-ből történő felgyógyulást igazoló interoperábilis igazolványok kiállításához és ellenőrzéséhez szükséges.

Az EU korábban már létrehozott egy digitális infrastruktúrát, az európai egyesítőportált, amely lehetővé teszi a tagállamok kontaktkövető és figyelmeztető mobilalkalmazásai közötti adatcserét. A Bizottság az ebből a rendszerből leszűrt tapasztalatokra építve fejlesztette ki azt az európai átjárószolgáltatást, amely a tagállami rendszereket összekötve biztosítja EU-szerte az interoperábilis igazolványok megbízható ellenőrzését. A sikeres kísérleti szakaszt követően a rendszer 2021. június 1-jén kezdte meg működését. Célja, hogy az igazolványok bármelyik tagállamban ellenőrizhetők legyenek.

A Bizottság további egymillió eurót bocsát rendelkezésre a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből tagállamonként, hogy segítse őket csatlakozni az átjárószolgáltatáshoz.

Uniós digitális Covid-igazolvány

Az egyes tagállamok kontaktkövető rendszereinek összekapcsolása

A koronavírus elleni küzdelemben a tagállamok többsége az ország területére kiterjedő kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazást vezetett be, vagy tervez bevezetni. A Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből mintegy 10 millió euró áll rendelkezésre e nemzeti kontaktkövető rendszerek összekapcsolására, mely elősegíti a bennük rejlő lehetőségek jobb kiaknázását. Uniós szintű kontaktkövetéssel jobban gátat lehet vetni a vírus terjedésének határokon átívelően is, ezáltal pedig életeket lehet menteni.

Az együttműködtethetőséget biztosító átjárószolgáltatás az egész EU-ra kiterjedően biztosítani fogja a tagállami kontaktkövető alkalmazások közötti biztonságos információcserét, mely decentralizált architektúrán és a személyes adatok magas szintű védelmén alapul. A sikeres kísérleti szakaszt követően a rendszer október 19-én kezdte meg működését.

Ez idáig 17 országos mobilalkalmazást kapcsoltak rá a rendszerre. Ezeket az appokat EU-szerte összesen 67 milliószor töltötték le. Hamarosan újabb országok koronavírus-kontaktkövető alkalmazásaival fog bővülni az uniós szintű rendszer.

A Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből összesen 3 millió eurót kapnak a tagállamok arra, hogy mobilalkalmazásaikat és azok hátterkiszolgálóit átalakítsák, hogy használni tudják az appok együttműködtethetőségét biztosító átjárószolgáltatást. Eddig 13 tagállam részesült ilyen támogatásban.

Kontaktkövető mobilalkalmazások az EU tagállamaiban

Hasznos linkek

 

Dokumentumok