Γενικά

Το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης βοηθά τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού καλύπτοντας τις ανάγκες με στρατηγικό και συντονισμένο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και συνενώνει τις προσπάθειες και τους πόρους για την ταχεία αντιμετώπιση των κοινών στρατηγικών αναγκών. Το μέσο συμβάλλει στον μετριασμό των άμεσων επιπτώσεων της πανδημίας και στην προετοιμασία για τις μελλοντικές ανάγκες που σχετίζονται με την ανάκαμψη.

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης και την εφαρμογή τους θα δημοσιεύονται σ’ αυτή τη σελίδα.

Εμβόλια

Ένα σημαντικό τμήμα του προϋπολογισμού που προέρχεται από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά της COVID-19 στην ΕΕ, μέσω συμφωνιών προαγοράς με τις εταιρείες παρασκευής εμβολίων. Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει συμφωνίες με 6 φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά εμβολίων κατά της COVID-19, μόλις εγκριθεί η χρήση τους στην ΕΕ μετά από θετικές επιστημονικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων:

  • BioNTech-Pfizer, για την αγορά έως 600 εκατομμυρίων δόσεων. Στις 11 Νοεμβρίου 2020, η Επιτροπή ενέκρινε σύμβαση αγοράς έως 300 εκατομμυρίων δόσεων. Στις 8 Ιανουαρίου 2021, η Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη την αγορά 200 επιπλέον εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, με δυνατότητα αγοράς 100 ακόμη εκατομμυρίων δόσεων
  • Moderna, για την αγορά έως και 460 εκατομμυρίων δόσεων. Στις 17 Φεβρουαρίου 2021, η Επιτροπή ενέκρινε μια δεύτερη σύμβαση αγοράς έως και 300 εκατομμυρίων δόσεων.
  • AstraZeneca, για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων, με δικαίωμα πιθανής αγοράς 100 εκατομμυρίων επιπλέον. Με τη συγκατάθεση της AstraZeneca, η συμφωνία προαγοράς (με κάποιες περικοπές) είναι διαθέσιμη εδώ
  • Sanofi-GSK, για την αγορά έως 300 εκατομμυρίων δόσεων. Με τη συγκατάθεση της Sanofi-GSK, η συμφωνία προαγοράς (με κάποιες περικοπές) είναι διαθέσιμη εδώ
  • Janssen Pharmaceutica NV, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες του ομίλου Johnson & Johnson, για την αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων και δικαίωμα πιθανής αγοράς 200 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων
  • CureVac, για την αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ και δικαίωμα πιθανής αγοράς έως 180 εκατομμυρίων δόσεων επιπλέον. Με τη συγκατάθεση της CureVac, η συμφωνία προαγοράς (με κάποιες περικοπές) είναι διαθέσιμη εδώ

Μέχρι σήμερα, 3 από αυτά τα εμβόλια —των εταιρειών BioNTech-Pfizer, Moderna και AstraZeneca— έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά κατά της COVID-19 και έχουν εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ μετά από θετικές επιστημονικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Επιπλέον, η Επιτροπή ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με δύο φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19, μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό:

  • Novavax, για την αγορά έως 100 εκατομμυρίων δόσεων
  • Valneva, για την αγορά 30 εκατομμυρίων δόσεων, με δικαίωμα πιθανής αγοράς 30 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων

Η Επιτροπή συνεχίζει εντατικές συζητήσεις με άλλους παρασκευαστές εμβολίων.

Θεραπευτικές αγωγές

Veklury

Το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρηματοδότησε δύο συμβάσεις με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για την εξασφάλιση δόσεων του φαρμάκου Veklury (εμπορική ονομασία της θεραπευτικής ουσίας ρεμδεσιβίρη), με συνολικό ποσό ύψους 70 εκατ. ευρώ. Το Veklury ήταν το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε σε επίπεδο ΕΕ για τη θεραπεία της COVID-19. Χάρη στην υποστήριξη του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης, εξασφαλίστηκε η θεραπευτική αγωγή περίπου 37 000 ασθενών με σοβαρά συμπτώματα της COVID-19. Τα 200 000 φιαλίδια Veklury διατέθηκαν στα κράτη μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αρκετές δόσεις μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2020.

Εξοπλισμός πλασμαφαίρεσης

Στις 11 Ιανουαρίου 2021, η Επιτροπή ανακοίνωσε τα επιλεγμένα 24 έργα που θα δημιουργήσουν νέα προγράμματα ή θα επεκτείνουν υφιστάμενα, με στόχο τη συλλογή πλάσματος από δότες που ανέρρωσαν από τη COVID-19 και την βελτίωση της προετοιμασίας για την ταχεία συλλογή σε περίπτωση μελλοντικής κορύφωσης ή νέου κύματος της πανδημίας. Τα έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν σε 14 κράτη μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εθνική ή περιφερειακή εμβέλεια και, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα περιλαμβάνουν τη διανομή κονδυλίων σε μεγάλο αριθμό τοπικών κέντρων συλλογής αίματος ή πλάσματος (άνω των 150 συνολικά).

Κλινικές δοκιμές για νέες χρήσεις παλαιών φαρμάκων

Στις 13 Νοεμβρίου 2020, η Επιτροπή χορήγησε ποσό 1 εκατ. ευρώ από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, για να στηρίξει τη διεξαγωγή κλινικής δοκιμής σχετικά με την αναπροσαρμογή της χρήσης του φαρμάκου Raloxifene που ήδη χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Το φάρμακο αυτό κρίθηκε, μέσω της πλατφόρμας υπερυπολογιστικής Exscalate4CoV του προγράμματος «Ορίζων 2020», ελπιδοφόρο για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19. Σκοπός της δοκιμής, στην οποία θα συμμετάσχουν 450 άτομα, είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του Raloxifene καθώς και της ικανότητάς του να αποτρέπει την αναπαραγωγή του ιού της νόσου COVID-19 στα κύτταρα και να μειώνει τον μέσο χρόνο ιικής απόπτωσης σε ασθενείς με COVID-19 που δεν παρουσιάζουν ακόμη σοβαρά συμπτώματα.

Διαγνωστικές εξετάσεις (τεστ)

Γρήγορα τεστ αντιγόνων

Τα τεστ είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την επιβράδυνση της διασποράς του κορονοϊού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 100 εκατ. ευρώ από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης για την άμεση αγορά περισσότερων από 20 εκατομμυρίων γρήγορων τεστ αντιγόνων που θα παραδοθούν σε 24 κράτη μέλη από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ενίσχυση της ικανότητας διενέργειας διαγνωστικών τεστ στα κράτη μέλη

Στις 18 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού (IFRC) για τη διάθεση 35,5 εκατ. ευρώ από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης με σκοπό την αύξηση της ικανότητας διενέργειας διαγνωστικών τεστ για την COVID-19 στην ΕΕ. Η χρηματοδότηση στηρίζει την κατάρτιση του προσωπικού στη συλλογή και ανάλυση δειγμάτων και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, ιδίως με χρήση κινητού εξοπλισμού. Χάρη σε αυτή τη χρηματοδότηση, οι κινητές ομάδες διενέργειας διαγνωστικών τεστ του Ερυθρού Σταυρού μπορούν να εφοδιαστούν με τον εξοπλισμό, τα εργαστηριακά υλικά και τα αντιδραστήρια που χρειάζονται για να λαμβάνουν δείγματα και να διενεργούν διαγνωστικά τεστ, καθώς και για να υποστηρίζουν τις εθνικές αρχές στο έργο τους.

Μεταφορά βασικών αγαθών, ιατρικών ομάδων και ασθενών

Το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για:

Emergency kit η μεταφορά ιατρικών ειδών εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαία, με τη χρηματοδότηση της μεταφοράς του φορτίου με τα είδη βασικής υλικής συνδρομής και ανακούφισης προς και ανάμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ
Protective equipment η μεταφορά ασθενών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ ή από τα κράτη μέλη προς γειτονικές χώρες, έτσι ώστε όταν οι υπηρεσίες υγείας κατακλύζονται από ασθενείς, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυναμικό που είναι διαθέσιμο αλλού και να διασφαλίζεται η περίθαλψη όσο το δυνατόν περισσότερων ασθενών
Advisory group η μεταφορά ιατρικού προσωπικού και κινητών ιατρικών ομάδων μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και προς την ΕΕ από άλλες γειτονικές χώρες, ώστε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στα άτομα που την χρειάζονται περισσότερο.

Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση διατίθεται επιπλέον της στήριξης που ήδη χορηγείται μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης και της προμήθειας εξοπλισμού προστασίας στο πλαίσιο του rescEU.

Η Επιτροπή διέθεσε 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 18 κρατών μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό τη χρηματοδότηση μεταφοράς φορτίων μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένων μέσων ατομικής προστασίας, διαγνωστικών τεστ και ιατρικού εξοπλισμού που σώζουν ζωές. Για παράδειγμα, η δράση στήριξε τη μεταφορά κοινής αποστολής άνω των 1 000 τόνων βασικού εξοπλισμού ατομικής προστασίας στην Τσεχία και τη Σλοβακία. Η δράση προέκυψε από πρόσκληση χρηματοδότησης που προκηρύχθηκε από την Επιτροπή στις 18 Ιουνίου 2020 και αποτελεί συνέχεια μιας επιτυχημένης πιλοτικής επιχείρησης που διένειμε πάνω από επτά τόνους εξοπλισμού ατομικής προστασίας στη Βουλγαρία.

Πέρα από τα 150 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί μέσω συμβάσεων σε έργα μεταφοράς φορτίου, πρόσθετη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 70 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την κινητικότητα. Σχεδόν 1 εκατ. ευρώ από την εν λόγω χρηματοδότηση έχει ήδη διατεθεί για τη μεταφορά ιατρικού προσωπικού και ασθενών. Μέσω αυτών των έργων, μεταφέρθηκαν 283 επαγγελματίες του τομέα της υγείας και 34 ασθενείς.

Βασικά προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία

Η Επιτροπή διέθεσε περίπου 100 εκατ. ευρώ για την προμήθεια βασικών προϊόντων που σχετίζονται με την υγεία, όπως εξοπλισμό ατομικής προστασίας και φάρμακα που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της COVID-19, καθώς και την προμήθεια υπηρεσιών προώθησης της ποιότητας και της χρήσης τέτοιων προϊόντων.

icon of a mask Μέσα ατομικής προστασίας: Η Επιτροπή αγόρασε 10 εκατομμύρια μάσκες για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Οι μάσκες παραδόθηκαν σε 19 κράτη μέλη μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2020.
Syiringe Θεραπευτικές αγωγές: το μέσο στήριξης των βασικών προϊόντων που συνδέονται με την υγεία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της αγοράς δόσεων του Veklury (εμπορική ονομασία της θεραπευτικής ουσίας ρεμδεσιβίρη) (βλ. ανωτέρω). Το Veklury ήταν το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε σε επίπεδο ΕΕ για τη θεραπεία της COVID-19.

 

Ιατρική και υγειονομική στήριξη της ΕΕ

Ρομπότ για την απολύμανση σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία

Η Επιτροπή διέθεσε 12 εκατ. ευρώ από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αγορά 200 ρομπότ απολύμανσης χώρων με υπεριώδη ακτινοβολία τα οποία θα παραδοθούν σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη. Αυτά τα ρομπότ μπορούν να απολυμαίνουν με υπεριώδη ακτινοβολία έναν κανονικό θάλαμο ασθενών μόλις σε 15 λεπτά. Πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν πολύ τα νοσοκομεία να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού. Η διανομή άρχισε στις 26 Φεβρουαρίου 2021 με την παράδοση 30 περίπου ρομπότ σε 12 κράτη μέλη.


Κατάρτιση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας σε δεξιότητες εντατικής θεραπείας

Στις 18 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 2,5 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση μιας πολυεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών του τομέα της υγείας με σκοπό τη στήριξη και την ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας. Το πρόγραμμα κατάρτισης εφαρμόστηκε σε όλη την ΕΕ και, μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, είχαν συμμετάσχει 700 νοσοκομεία και 15 000 γιατροί και νοσηλευτές. Χάρη στο πρόγραμμα, επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι οποίοι δεν ασχολούνται τακτικά με την περίθαλψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας, απέκτησαν σχετικές ιατρικές δεξιότητες. Αυτό συνέβαλε στην αύξηση του προσωπικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ταχείας, προσωρινής και σημαντικής αύξησης των κλινών εντατικής θεραπείας.

Σύνδεση εθνικών εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών

Για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα περισσότερα κράτη μέλη εγκαινίασαν εθνική εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων, ή σχεδιάζουν να το κάνουν. Περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης για τη σύνδεση αυτών των εθνικών εφαρμογών ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των εφαρμογών κινητών για την ιχνηλάτηση επαφών εγγύτητας και την αποστολή ειδοποιήσεων προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα των λοιμώξεων από τον κορονοϊό και να σωθούν ζωές, ακόμη και όταν οι άνθρωποι διασχίζουν τα σύνορα.

Η υπηρεσία της πύλης διαλειτουργικότητας θα προσφέρει μια ευρωπαϊκή λύση για την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών εφαρμογών με βάση μια αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική και μια υψηλού επιπέδου προστασία των δεδομένων. Ύστερα από επιτυχή πιλοτική φάση, το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία στις 19 Οκτωβρίου.

Μέχρι σήμερα, 14 εθνικές εφαρμογές, που τηλεφορτώθηκαν 62 εκατομμύρια φορές, συνδέονται μέσω αυτής της υπηρεσίας. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Συνολικά, 3 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης για τη υποστήριξη των κρατών μελών όσον αφορά την προσαρμογή των εθνικών τους εφαρμογών και των διακομιστών παρασκηνίου ώστε να ενταχθούν στην υπηρεσία της πύλης διαλειτουργικότητας. Μέχρι στιγμής, 11 κράτη μέλη έχουν επωφεληθεί από αυτή τη στήριξη.

Εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας για την ιχνηλάτηση επαφών στα κράτη μέλη της ΕΕ

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

 

Έγγραφα